Ovo su oglašene cene za oktobar sa sajta Nekretnine
Evo prve vesti o usporavanju!
Apsolutno tačno, mnogi projekti koji su u fazi izgradnje još uvek nemaju formiran cenovnik jer ne žele da prodaju stanove po cenama Q4 2022, već očekuju rast u narednih 6-12 meseci pa će tada početi sa prodajom stanova.Nije mi jasan ovaj pad cene, sve novogradnje za koje sam zainteresovana su mi potvrdile porast cene po kvadratu za nekih 10 posto.
Apsolutno tačno, mnogi projekti koji su u fazi izgradnje još uvek nemaju formiran cenovnik jer ne žele da prodaju stanove po cenama Q4 2022, već očekuju rast u narednih 6-12 meseci pa će tada početi sa prodajom stanova.
Lokacija najnovije zgrade u BNV je značajno lošija od prethodnih pa i to treba imati u vidu prilikom određivanja trenda cijene. Novi projekat na Zvezdari blizu 3.000 € nije nikakav pad, pogotovo što Zvezdara može biti Vukov spomenik, može biti i Kajmakčalanska ulica ili neparna strana Vojvode Šupljikca, a može biti i gradska bolnica ili okretnica. Svako ko ima kontakta sa investitorima i prodajom i svako ko gleda da kupi može da vidi da su cijene novih projekata podignute. Da li će se i za koliko vremena prodati po tim cijenama, to je pravo pitanje. Naše želje su jedno, a realnost drugo. Dobar dio forumaša to ili neće ili ne želi da shvati.
Cak i pored cene kvadrata blizu 3000, dvosobnih i manjih stanova jednostavno je zaista tesko kupiti u novogradnji po "povoljnijim cenama", to je bar ono sto sam uspela da saznam i sama. Ostanu jedino trosobni i veci stanovi neprodati
Ništa mi nije jasno, evo ja sam ovca sa šišanje spremna odmah da kupi dvosoban stan u novogradnji po trenutnim, naduvanim cenama, a investitori ne žele moj novac sada, već čekaju da "formiraju cenovnici tokom 2023", gde je tu logika?Pozicija nove zgrade u Beogradu na vodi je identicna kao i zgrada koje su se pre par meseci prodavale za preko 4000.
Projekat na Zvezdari je takodje na dobroj lokaciji i prodavan ispod cene iz poslednjih par meseci, zato se i prodalo preko 100 stanova za mesec dana. Nema potrebe da nas ti iz Herceg Novog ucis sta je gde na Zvezdari.
Deo forumasa koji je kupio stanove u piku manije nece ili ne zeli da shvati da je to mozda bio pik. Njihove zelje su da cene nastave da rastu po svaku cenu da ne bi bilo da su pogresili. Ali zelje su jedno, a realnost drugo.
To je tako vec godinama, nije nista novo ni vezano za skorasnji rast ili trenutno kretanje cena. Za manje stanove u novogradnji se morate javiti u prvih par dana od pustanja u prodaju, platiti i cekati tri godine da se zavrsi. Po meni je to suludo ali je ocigledno dovoljno onih koji su spremni na to. Ako niste spremni na to onda se jedino mozete okrenuti starogradnji. Ne vredi da cekate pad cena jer kad padnu cene nece vise ni biti takve novogradnje.
To je sve samo izraz pokvarenog sistema u kome su vlasnicima krupnog kapitala poklonjene odstampane pare, onda su oni koji rade za njih placeni za svoj rad nesrazmerno vise nego drugi, a onda oni taj visak vrednosti prosledjuju nazad vlasnicima krupnog kapitala kroz preplacene stanove, automobile i slicno. I misle da su mnogo pametni.
I manji stanovi su pusteni u prodaju odmah, problem je sto to pokupuju uglavnom ljudi koji imaju kesa (jer je cena po kvadratu niza nego kasnije) ili ljudi kojima je u redu da rizikuju i kupe nesto cega fizicki nema. Tek kasnije kada gradnja uzme maha i vidi se svetlo na kraju tunela, ljudi su sigurniji u kupovinu u smilsu ok kupujem nesto sto fizicki postoji, pa zato investitori naduvaju cene. Njima cak i ide u prilog da sto pre budu pusteni u prodaju jer cak i da od svakog kupca uzmu 20% kapare, opet mogu da pokriju neki deo zaduzenja kod banke ili ko vec finansira projekat.Ništa mi nije jasno, evo ja sam ovca sa šišanje spremna odmah da kupi dvosoban stan u novogradnji po trenutnim, naduvanim cenama, a investitori ne žele moj novac sada, već čekaju da "formiraju cenovnici tokom 2023", gde je tu logika?
Gledaj zgrade koje su potpuno završene. Često se desi da neko od kaparisanih kupaca odustane. Ne odobri mu se krediti, nešto mu iskrsne i sl... Odustane i neko kome je investitor čuvao stan i nije ga davao u prodaju. Cjenovnici za zgrade koje su sada potpuno završene su rađeni ranije sa nižim cijenama i tu i investitori imaju više lufta za spuštanje. Ovi što se sada inicijalno formiraju su sa višim cjenama od samog starta i kupac je tu u goroj poziciji.Ništa mi nije jasno, evo ja sam ovca sa šišanje spremna odmah da kupi dvosoban stan u novogradnji po trenutnim, naduvanim cenama, a investitori ne žele moj novac sada, već čekaju da "formiraju cenovnici tokom 2023", gde je tu logika?
Iskreno mislim da je to nemoguca misija, verovatno cu se odluciti za neku novogradnju u izgradnji, pa da se molim da kamatna stopa za godinu i po ostane kao sto je sadaGledaj zgrade koje su potpuno završene. Često se desi da neko od kaparisanih kupaca odustane. Ne odobri mu se krediti, nešto mu iskrsne i sl... Odustane i neko kome je investitor čuvao stan i nije ga davao u prodaju. Cjenovnici za zgrade koje su sada potpuno završene su rađeni ranije sa nižim cijenama i tu i investitori imaju više lufta za spuštanje. Ovi što se sada inicijalno formiraju su sa višim cjenama od samog starta i kupac je tu u goroj poziciji.
Ništa mi nije jasno, evo ja sam ovca sa šišanje spremna odmah da kupi dvosoban stan u novogradnji po trenutnim, naduvanim cenama, a investitori ne žele moj novac sada, već čekaju da "formiraju cenovnici tokom 2023", gde je tu logika?
Dečko, ti si naveo potpuno suprotne stavove u dva prethodna posta. Prvo kažeš: "Za manje stanove u novogradnji se morate javiti u prvih par dana od pustanja u prodaju, platiti i cekati tri godine da se zavrsi. Po meni je to suludo ali je ocigledno dovoljno onih koji su spremni na to."Hajde da se vratimo tri posta unazad:
- Osoba, koja inace neprekidno na dnevnom nivou spamuje irelevantnim placenim i click-bait clancima iz zute stampe i video klipovima a la Balkan info o tome kako cene samo rastu i mogu samo da rastu, postuje jos jedan irelevantan click-bait clanak ovog puta o tome kako su cene navodno pale.
- Na to se odmah javljate vi "dezurni analiticari" sa izmisljenim pricama kako novogradnje ni nemaju formiran cenovnik jer "cekaju rast u narednih 6-12 meseci" pa cene rastu "za nekih 10 posto" (u odnosu na sta ako ni nemaju cenovnik?!).
- Pri tom vi isti "dezurni analiticari" promptno reagujete na bilo kakav pomen cekanja od strane kupaca jer nema sta da se ceka. Nije nego.
Sto se tice tvog poslednjeg "pitanja":
- Ne mozes kupiti nesto sto nije u prodaji.
- Vec danas mozes kupiti stan u novogradnji po nizoj ceni nego pre tri meseca. Naveo sam dva konkretna primera.
- Cinjenica da investitor nema cenovnik ne znaci da ceka rast u narednih 6-12 meseci nego da - jos nema cenovnik. Investitor zaradjuje na razlici izmedju prodajne cene i cene kostanja, a ne na maksimalnoj ceni koju bi mogao da uzme od samoproklamovanih ovaca za sisanje.
Nista ti ovo ne znači za novogradnju, pogledaj analitiku koji projekti su u ovoj cifri, pa ćeš videti, kao što smo više puta već diskutovali, da su to ugovori za nogovogradnje koje su useljene, a prodate još 2020 ili ranije po tim tadašnjim cenama. Uopšte nije reprezentativno.Ovo su oglašene cene za oktobar sa sajta Nekretnine
Pogledajte prilog 148413
Prodajne cene na nivou Beograda su već počele da padaju u septembru
Pogledajte prilog 148414
Za desetak dana ćemo videti da li se trend pada nastavlja u oktobru....
Lokacija Edena je bolja od Nike jer dosta vertikala ima oko 10-tak stepeni nesmetanog i garantovanog pogleda na reku. Ali od stanova u tim vertikalama koliko sam upoznat sad je na prodaju samo par stanova.Lokacija najnovije zgrade u BNV je značajno lošija od prethodnih pa i to treba imati u vidu prilikom određivanja trenda cijene.
To su puste želje, nijedan stan u BnV u izgradnji nije pojeftinio. Od maja do septembra su cene za neprodate stanove skočile malo preko 4%. Inače, stanovi iste strukture, u istoj zgradi u BnV znaju da se razlikuju i po 20% u ceni zbog pogleda. Konkretno, u Eden, 2.5-soban stan sa pogledom na reku je 4250 po m2 a na istom spratu identičan stan bez pogleda na reku je 4040 po m2. Pre će biti da se Eden opako približio Kings Park po ceni koji slovi za "najluksuzniju" zgradu koja nije u prvom redu do reke. U Kings Park pogled na park povećava cenu 20% u odnosu na vertikale koje nisu okrenute parku. Trenutno najjeftiniji m2 u toj zgradi Eden koju reklamiraju sa cenom 3200+PDV košta 3760 sa PDV, ima još jedan za oko 3900 i to je to za ispod 4000. Garsonjere i bez pogleda na park su preko 5000. Uhvatili ste se marketing fore i to navodite kao dokaz o padu cenaFYI, cene u pojedinim projektima su vec pale u odnosu na pik - najnovija zgrada u Beogradu na vodi se prodaje za 3500, novi projekat na Zvezdari je bio ispod 3000.
Lokacija Edena je bolja od Nike jer dosta vertikala ima oko 10-tak stepeni nesmetanog i garantovanog pogleda na reku. Ali od stanova u tim vertikalama koliko sam upoznat sad je na prodaju samo par stanova.
To su puste želje, nijedan stan u BnV u izgradnji nije pojeftinio. Od maja do septembra su cene za neprodate stanove skočile malo preko 4%. Inače, stanovi iste strukture, u istoj zgradi u BnV znaju da se razlikuju i po 20% u ceni zbog pogleda. Konkretno, u Eden, 2.5-soban stan sa pogledom na reku je 4250 po m2 a na istom spratu identičan stan bez pogleda na reku je 4040 po m2. Pre će biti da se Eden opako približio Kings Park po ceni koji slovi za "najluksuzniju" zgradu koja nije u prvom redu do reke. U Kings Park pogled na park povećava cenu 20% u odnosu na vertikale koje nisu okrenute parku. Trenutno najjeftiniji m2 u toj zgradi Eden koju reklamiraju sa cenom 3200+PDV košta 3760 sa PDV, ima još jedan za oko 3900 i to je to za ispod 4000. Garsonjere i bez pogleda na park su preko 5000. Uhvatili ste se marketing fore i to navodite kao dokaz o padu cena
Edit: Inače, jedna od "boljih" online agencija za nekretnine u gradu svesno oglašava prodate stanove u BnV i stanove u izgradnji sa starim cenama. Ne zaslužuju da im pomenem ime iako "iskaču iz frižidera".