Kaze profa da ce cene stanova poceti da padaju od sredine sledece godine:
Kako pobeći od inflacije - Vreme
U uvodniku novog broja “Kvartalnog monitora”, profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić piše da bi inflacija trebalo da krene nadole u prvoj polovini sledeće godine. Nekoliko dana pre ovog razgovora, Narodna banka Srbije je saopštila da je međugodišnja inflacija u Srbiji čak 14 odsto – ista...www.vreme.com
Drugim rečima, ostavio je prodavcima još 8, 9 meseci fore da cene pikuju i to bez ikakvog pominjanja mikrouticaja (Rusi). Na kraju će krenuti kao Sava, ovaj april, pa jesen, pa zima, pa sledeće proleće. Pa nije ni čudo što ljudi još neće da prodaju (ja prvi) i što je još uvek ponuda nikakva.
Fantastičan tekst, ali kaže to uslovno, stidljivo i on napominje da može da se desi ono što se dešavalo 70-ih, što ja od starta mislim i da je vrlo moguće da će morati da odustanu (a može da se desi i da zemlje odustanu od smanjivanja inflacije kao glavnog prioriteta) ili da porast kamata raste sporije od inflacije, što i vidimo na nivou EU trenutno. Recesija koja bi se javila u velikim zemljama možda bi ponovo dovela do toga da te zemlje primene fiskalne i monetarne stimulanse, tako da bi u tom slučaju inflacija bila dugotrajnija.
Ogromne fiskalne deficite vidimo širom sveta i oni se samo povećavaju, taman posla da se razmišlja o smanjenju države, globalnu ekonomiju kao da vodi Karl Marks, a ne postoji hrabrost da se uradi ono što se uradilo početkom 80-ih, dizanje kamata na 20+ %.
Neke stvari su mi posebno zanimljive, npr...
Privrede razvijenih zemalja se tokom 2021.godine nisu oporavile od recesije izazvane pandemijom, a i priznanje da je uzrok inflacije delimično na strani ekspanzije zahtevalo bi da se ta ekspanzija obustavi i da se primene restriktivne mere. Ima dobrih ekonomista u centralnim bankama i prosto je neverovatno da oni nisu tokom prošle godine primetili ovo što smo mi primetili – tj. da je inflacija podstaknuta monetarnom i fiskalnom ekspanzijom.
Naravno da tu sede veoma, veoma pametni ljudi i da imaju statističke izveštaje i da su vrlo dobro videli sve, nisu smeli drugačije da reaguju i dobro je primetio da se dužnici favorizuju na račun poverioca, ne samo ovde, sad i preko!