legobuilder
Novice
- Učlanjen(a)
- 19.10.2022.
- Pohvaljen
- 106
Mislim da nisi pazljivo procitao sta sam napisao. 2 stana su u vlasnistvu moje supruge i mene i garaza, a svi drugi primeri su vezani za clanove porodice, a ne mene licno. Tako da u periodu od 12 godina smo kupili 2 stana, a novac smo stedili u prethodnih 20 godina.Ovo je vrlo zanimljivo iz više razloga, a ponajviše jer verodostojno reflektuje mindset lokalnog stanovništva, naručito ovog koje zarađuje značajno više od proseka.
Ja isto radim u tech sektoru i poznajem zaista puno ljudi sa "dosta značajnim i dobro plaćenim pozicijama u ozbiljim kompanijama" i bukvalno svaki od njih je u periodu od 2010-2020 kupio po 3-4 prosečna stana u BG za keš. Primer "prosečnog BG stana" je 70-tak m2 starogradnja u Bloku 63-4.
Istovremeno, naše kolege u Londonu (obzirom da je u pitanju UK firma), za to vreme plaćaju rate za svoje prosečne londonske stanove koje otplaćuju po 20-30 godina. Naravno, kada razgovaraš sa ovim našim ljudima, oni sebe nikako ne percipiraju kao neke bogataše, jer "nisu baš u mogućnosti da kupuju stanove na 2 godine", u stvarnosti je prosek ipak bliže 3 godine. To samo govori koliko su ljudi van kontakta sa realnošću i koliko su nekretnine u BG uprkos svim poskupljenjima, još uvek priuštive jednom sloju stanovništva.
Ono što mi je potpuna misterija je gde odlaze kvalitetni mladi ljudi iz IT kompanija u Srbiji, sigurno ne u zemlje gde će imati 20-30% veću platu i plaćati stanove 300-400% više nego u Beogradu.
Stvarnost je daleko od stana svake 3 godine, posto svakako ne bih radio posao koji radim, vec bih na mnogo bolje nacine uzivao u zivotu. Fascinantno je kako si uspeo da dodjes da generalizujes stav da neko nije u kontaktu sa realnoscu, a percepcija da neko ide u inostranstvo za 20%-30% vecu zaradu je definitivno pogresna i nema veze sa primerima koje sam ja naveo.