Na Miljakovcu sam odrastao i otac mi zivi tamo, kad smo gledali pre pola godine da mozda prodamo tamo stan i kupimo za njega manji, nisu cene bile bas 100% vece. U nasem kraju se cena oduvek kretala oko 1000e sad je oko 1500e (mozda je za ovih pola godine jos porasla), uz ovu inflaciju to je manje od 50% skoka.Da li si obratio paznju na Mirjevo i Miljakovac?
Ne znam da li si gledao i oglasene cene za Zemun polje, Ledine, MMLug? to je bilo i ispod 1000eur do pre par godina, a sto se tice infrastrukture samo ima vise zgrada
Nije bitno kolika je inflacija ako je zarada prati, ali ako je zarada mnogo manja od rasta cena onda je teze skupiti novac jer su drugi troskovi povecani, tj ljudi se vise zaduzuju po bankama, ne za stambene kredite vec za osnovne zivotne potrebstine. Ako plata raste, onda cena nekretnina ne mora da se smanjuje jer ce doci na isto, ali nisam sigurna da je to slucaj.
Aa u USA se prognozira recesija,paa sta li ce onda u EU i ovde biti.zato što sve trenutno ide u dolar
Srbija je na periferiji kapitalistickog sistema, sto se desava u Americi docice kod nas za 6-12 meseci.
Takodje kako je moguce da u gradu u kom se svi otimaju za nekretnine postoji tako hronican nedostatak radne snage, setate li vi gradom ljudi? Vidite li koliko je samo oglasa i potraznje za radnom snagom, svaki treci lokal ima oglas i potrebnu za radnikom ili radnicom.
Prvo, ne greje se nikad posle 22h, sem u periodima kada je stvarno hladno. Drugo, da li realno očekuješ grejanje na ovim temperaturama? A onaj deo gde si u pravu jeste da ne treba da platiš od 15. oktobra do 1. novembra, ali to je odvojena stvar. Treće, kakav to ima uticaj na cenu nekretnina, ako je tako na celom kontinentu?Netacno. Nemaju nikakvu klauzulu. Moralo je grejanje da krene 15og. Samo u slucaju da je preko dana bas toplo tad se gasi. Inace se greje i ujutru i uvece.
Vec decenijama svi u Srbiji čekaju tu "once in a lifetime" priliku da za povoljan novac kupe stan, ali čini se da su nekretnine vremenom postale, u relativnom smilu, sve nepristupačnije sve većem broju ljudi. Tim pre nije najjasnije na čemu se zasniva taj optimizam da će se desiti taj značajan "dip" u bliksoj budućnosti. U Beogradu je hroničan nedostatak stanova i tražnja uvek postoji. Potpuno mi zvuči nelogično da će se dogoditi nešto na tržištu što će omogućiti značajniji pad cena kako bi odjednom posedovanje stana postalo realnost za širi krug stanovništva.1. U uslovima kada cene svih investicionih asseta idu dole, a jos nije ni krenula recesija otvara se "once in a lifetime" mogucnost za investiranjem.
Investitori u svetu sada prelaze u kesh da bi kad se desi finalni dip bili likvidni za kupovinu obezvredjenih asset-a, nakon cega krece novi ciklus.
U takvoj situaciji je najveca glupost investirati u asset-e koji su na vrhuncu cene (citaj u konkretnom slucaju nekretnine).
Banalno, kupuje se kad je niska cena, a ne visoka.
2. Cene nekretnina u Srbiji su pored makroekonomije, jos vise pod uticajem aktivnosti trenutne vlasti.
To se videlo i tokom demonstracija protiv Rio Tinto i pred aprilske izbore kada su se pojavljivali oglasi za po nekoliko stanova novogradnje, ranije izgradjenih od strane po jednog vlasnika.
Trenutna vlast nije u zenitu, vec u silaznoj fazi - vec se suocava sa problemima, koji je lako i brzo mogu urusiti.
Pre ili kasnije, ce se i to desiti, sto ce imati poprilicne posledice na cene nekretnina.
Investitori i ovu varijablu trebaju uzeti u obzir.
jedini pravi "dip" je bio otkup stanova za par stotina maraka u ono vreme.....Vec decenijama svi u Srbiji čekaju tu "once in a lifetime" priliku da za povoljan novac kupe stan, ali čini se da su nekretnine vremenom postale, u relativnom smilu, sve nepristupačnije sve većem broju ljudi. Tim pre nije najjasnije na čemu se zasniva taj optimizam da će se desiti taj značajan "dip" u bliksoj budućnosti. U Beogradu je hroničan nedostatak stanova i tražnja uvek postoji. Potpuno mi zvuči nelogično da će se dogoditi nešto na tržištu što će omogućiti značajniji pad cena kako bi odjednom posedovanje stana postalo realnost za širi krug stanovništva.
Moguc scenario, samo moze im se desiti ono sto i 30-ih.Naravno, nije ni potrebna hiperinflacija, dovoljno je jedna izgubljena dekada dvocifrene inflacije kao u '70-im godinama XX veka, još ako se statistički potceni (realno veća inflacija). Trenutan kurs je upravo takav, a i meni od starta najviše na to miriše.
Oooo hoce, i te kako hoce.. Kamion koj je u USA kostao 100000 u aprilu, sada za pola godine, plafon se moze prodati za 70000Da. To za auto je tragikomedija. Npr., auta kupljena prije 2 godine nova, sada isto vrijede, neka čak i više (uvijek su ranije gubila 30 % vrjednosti u prvoj godini, kasnije 10 % godišnje), a polovna kupljena prije 2 godine sad i te kako više vrijede.
Uporedo sa stanovima, ko može da tvrdi da će uskoro pasti cijena auta? Niko. Zato što neće. Neće ni stanovi.
To nije bio "dip" nego poklanjanje a za 30ak godina kad ovo bude zemlja staraca, jer privatna pohlepa pojedinca je jaca od drzavne brige za natalitetom, i mladi koji ne mogu doci do stana se sele na zapad, btw konstantno nas je sve manje i manje, za 30 godina ako nas bude 3 miliona, stan ce vredeti go k****, pa se to mozda i ponovi, ili ce se graditi stanove za indijce i ostalu stroku samo da ima ko da dodje da radi jer privreda ima da stane skroz...jedini pravi "dip" je bio otkup stanova za par stotina maraka u ono vreme.....
Pisham po takvoj drzavi, odma bih se iselio, stan u grckoj i bugarski 200 metra od plaze sa pogledom na more je 1000e u grckoj a bugarskoj 800e u suncevom bregu, najlepse mesto kod njih.. Radim ko freelanser, radno mesto mi je gde ja hocu na planeti zemlji samo da ima internet.Retoricko pitanje, zasto se razvlacimo sa ovim sitnim povecanjima? Zasto jednostavno ne krene prometovanje od 8000E/m2 (prosek) od sutra.
Mislim, hronican je nedostatak stanova. Ili mozda postoje i druge zakonitosti. Samo pitam.
Sa druge strane masa freelancera medju kojima sam i ja, ne mozemo imati kredit, nego kupujemo stan na kes, kad i ako ustedimo, za krov nad glavom svoje porodice, u hiperinflaciji, ja bi prvi izasao na ulice i umro tu.. Godinama stedim za taj jbn stan, i prokletija je tad rasla vise nego ikad u zadnjih xx godina, ali iza svaki plime ide i oseka.. Nemojte da sanjate o hiperinflaciji, nema od toga nista, sve CB su spremne da dizu kamate koliko god treba..
Pa to se desava decenijama, imaju ghost gradove u kojima nema zive duse. Samo je sad konacno doslo do kolapsa svega togaSlucajno naleteo na Reddit-u sta se desilo u Kini
Vec decenijama svi u Srbiji čekaju tu "once in a lifetime" priliku da za povoljan novac kupe stan, ali čini se da su nekretnine vremenom postale, u relativnom smilu, sve nepristupačnije sve većem broju ljudi. Tim pre nije najjasnije na čemu se zasniva taj optimizam da će se desiti taj značajan "dip" u bliksoj budućnosti. U Beogradu je hroničan nedostatak stanova i tražnja uvek postoji. Potpuno mi zvuči nelogično da će se dogoditi nešto na tržištu što će omogućiti značajniji pad cena kako bi odjednom posedovanje stana postalo realnost za širi krug stanovništva.