F
fraivan
Guest
Niko nikad nije rekao da je ovde dobro. Ja govorim o tome, da je jedno kad imaš nešto i nemaš više to, i drugo kada nisi imao ništa i dalje nemaš ništa. Ovde su ljudi do 40g navikli na ovakvu sredinu, i nemaju ne znam kakva očekivanja da se to može promeniti u nešto vau, tamo su i starci navikli na standard, sigurnost i blagostanje a kamoli nove generacije a ja ti matematički mogu dokazati da to ide u nepovrat. I opet za 10 i 20g tamo će se živeti bolje, ali ti benefiti i trade off, neće biti toliki u odnosu na to kakvi su bili pogotovo ranije pre 30-40 a pogotovo sada. Moj lični stav, da ako se migrira, da se pravi pivot to Asia, ne ide se 1944 u ustaše i četnike, samo to savetujem jer jedan je život, ne možeš se stalno seljakati.Tacno je da "ne cveta cvece ni u njihovo preduzece", misleci na zapadne zemlje, imaju i oni svoje probleme. To sto se kod njih vise protestuje ne znaci da imaju vece probleme. To sto je kod njih nesto lose ili kriza ne znaci da je kod nas dobro ili da nema krize. Kad uzmes u obzir sve pluseve i minuseve, zivota ovde i tamo, i dalje ljudi masovno odlaze tamo i retko ko se vraca. Ocigledno ljudima vise prija uredjeno drustvo nego sto im smeta nedostatak vasara u Babusnici.
U proseku, ljudi odlaze više, ali to nisu nikakve epohalne cifre koliko se spinuje. Imam podatke sa Evrostata, i kada se dodaju naši državaljani sa tudjim pasošima cifre nisu i dalje strašne. Kao dokaz npr imaš Bugarsku i Srbiju, gde od pamtiveka unazad 100g imala je veći broj stanovnika i do 50% veći broj rodjenih u toku godine, Srbija danas ima više i stanovništva i za 10% više broja rodjene dece. To je dokaz da ne odlazi koliko je emigriralo iz Rumunije, Hrvatske, Bugarskue...naravno da je razlog odsustvo pasoša. Što opet ne implicira da ne postoji potencijal za masovnu migraciju, sve je u vazduhu. Hrvatska je se već ispuhala, ko je otišao, otišao je i ona se ne može korisiti za usporedbu. % rodjene dece nije drastično pao unazad godinama, iako su kohorte stanovništva koje je sposobno da ima decu daleko više pale u odnosu na one od 10 ili 20g.
NE MRAČI, SAMO SI DRUGO LICE MEDALJE BELIH LABUDOVA. AKO TI SE IDE IDI, NEĆE NIKO PUSTITI SUZU JER NISI NI PRVI NI POSLEDNJI KOJI JE NAPUSTIO OVU DRŽAVU!