Jasno mi je da mnogima izgleda cudno skok cena nekretnina. Ono sto tvrdim jeste da ce tek da se cude mnogi sta se desava.
Razlozi:
- Nedovoljna razvijenost/otvorenost Beograda do sada (poslednji izasli iz ratnih sra*a)
- Cena metala, materijala i slicno ide na gore
- Nenormalan rast izvoza oruzija iz Srbije pokrece ekonomiju snazno napred sto utice na izgradnju infrastrukture
- Dijaspora zbog sve vece otvorenosti "globalno selo" imaju laksi pristup informacijama iz Srbije pa se lakse i odlucuju za kupovinu.
- Stampanje EURA i USD-a snazno gura inflaciju napred koja se 'oseca' samo u nekim segmentima kao sto je akcije na berzi, nekretnine...
- Beograd na vodi gura marketing Beograda na internetu sto dovodi do vece potraznje za nekretninama
- Region je poceo da jaca a za Republiku Srpsku, Crnu Goru pa i deo Makedonije/Kosova Beograd je jedan od gradova gde bi mozda pojedinci zeleli da imaju nekretninu
- Banke ne nude vise stednju na novac na racunu
Mislim da jos nije ukalkulisana cena izgradnje metroa u Beogradu jer jos uvek postoji veliki broj ljudi koji ne veruje u izgradnju i svakako veliki deo njih koji ni ne razume sta ce to doneti pojedinim delovima grada.
Takodje izgradnja infrastrukture i autoputeva po Srbiji mislim da nije jos uvek ukalkulisana u cene nekretnina.
Ulazak u EU, otvaranje granica, uvodjenje Eura.
Ovo sve kada se doda + stampanje eura dolazim do zakljucka da je prosek cena nekretnina u Beogradu realno treba
da bude 5.000-6.000 eura po m2.
Vreme kada ocekujem takve cene (osim ako ne dodje do nekog globalnog usporavanja) je oko 2025/2026. godine.
Sada se taj skok ne vidi jos uvek toliko naglo jer su statistike na internetu o rastu cena nekretnina u Srbiji blago receno horor.
U jednom trenutku mislim da ce doci do panike i da ce ljudi vaditi sve sta imaju samo daj sta das da kupe kad shvate da idemo ka cenama Pariza.
Sto bi se reklo kupujte nekretnine