Evo poređenja Beča i Beograda. Kvadrat je skuplji tri puta, ali je prosečna plata 4,5 puta veća u Beču. Slažem se da prosečna plata nije jedini pokazatelj, ali je značajan podatak. Budući da je u Beču prosečna plata 4,5 puta veća nego u Beogradu navodi na zaključak da njihov IT inženjer ima sigurno 3-4 puta veću platu nego isti takav inženjer na istoj poziciji, koji radi isti posao u Beogradu. Sigurno njihov univerzitetski profesor ima daleko veću platu nego njegov kolega iz Beograda, isto važi i za lekare, advokate, vozače, čistače...
Takođe, neko je pomenuo da će Beograd stići Beč po ceni nekretnina. Baš me živo zanima šta to Beograd ima da pruži više i bolje da bi opravdao takvu visinu cene kvadrata. Šta ima Beograd što Beč nema možda bolji geografski ili geo-politički položaj, metro, istoriju, kvalitet života, izlaz na reku? Beč je već godinama unazad prvi grad na listi u svetu po kvalitetu života. Srbija treba da ima svake godine dvocifreni rast BDP-a i tako u narednih 20-30 godina da bi sustigla današnji nivo zapadne Evrope, a mislite da će oni to prespavati i čekati da se mi razvijemo.
Potpuno je jasno da građevinski sektor značajno učestvuje u našem BDP-u, i zbog toga nijedna vlast neće da se bavi poreklom novca koji se tu upumpava, i naravno da BG na vodi pumpa cene i u ostalim delovima grada. Jer svaki investitor se rukovodi trenutnom situacijom na tržištu, ako mogu u BG H2O da lupe cenu 4000+ eur/m2 onda i onaj na Vračaru kaže što ja da prodajem po 2500 eur/m2 podižem na 3000, pa kad to vidi onaj na Lionu podiže i on, pa onda lančano podižu svi. Naravno na boljim lokacijama podižu više na lošijim je taj skok cene manji.