Dipllmirani ekonomista
Intermediate
- Učlanjen(a)
- 13.09.2022.
- Pohvaljen
- 617
Trebas izgleda procitati moj post opet, posto ocigledno na njega aludiras predhodnih meseci sto unesu do danas je preko 90%,tacnije preko 95%, bar za moj grad..Mislio sam da će postati jasno do sad. Ako podaci nisu finalni onda promet nije bitan.
Sta to znaci?Dok je nacija u šoku zbog skorašnjih dešavanja, i fokusirana je na druge stvari, Vlada Srbije je ukinula obavezu konverzije građevinskog zemljišta uz naknadu.
Ako imaš pravo korišćenja onda ne smeš da zidaš ništa. Smeš ako imaš vlasničko pravo. Konverzija je bila vrsta takse koja se plaćala, kako bi se dodatno oporezovali oni koji su kupili propalu fabriku u centru da bi zidali zgrade. Placevi starih fabrika su uglavnom veliki, i te konverzije su bile u milionskim ciframa, i one više ne moraju da se plate.Ako mozete pojasniti konkretno na nekom primeru za nas koji nismo u materiji.
Da li postoje podaci o primanjima u okviru top 10%, top 1% i top 0,1% isplacenih zarada u Srbiji/Beogradu?У овој теми се са времена на време спомињу износи нето зарада у Београду и Србији. Актуелни подаци Републичког завода за статистику односе се на фебруар 2023. године и доступни су на следећем линку.
На том линку можемо да видимо да РЗС објављује само просечне зараде на нивоу градова и општина, али не и медијалне зараде. Медијална зарада јавно је дата само за Србију и она износи 62.239 RSD (531 EUR). Замолио сам их прошле недеље да ми пошаљу медијалне зараде за град Београд као и за све општине у Београду и малопре сам добио одговор.
Медијална зарада у Београду је 73.711 RSD (628 EUR) и значајно је мања од просечне зараде која износи 102.707 RSD (876 EUR). Општина са највећом медијалном зарадом је Савски венац и она тамо износи 89.651 RSD (764 EUR), што је такође значајно мање од просечне зараде од 131.717 RSD (1.123 EUR).
Поређења ради, први децил нето зараде у Хрватској за исти месец износи 616 EUR, што значи да отприлике 90% запослених у читавој Хрватској има зараду већу од половине Београђана. Медијална зарада у Загребу већа је за 70% од медијалне зараде у Београду и износи 1.064 EUR.
Kada sam ja pisao da dvoje ljudi koji spadaju u top 5% plata u Srbiji i 50k evra ustedjevine mogu da kupe samo 60m2 starogradnje na kredit od 30 godina (i to vise ne mogu zbog kamata bez udruženja plata), pojedini clanovi foruma me proglasise ludim i da je to normalno da ne mogu da kupe.Једина објављена структура зарада, колико ја знам, налази се на овом линку и односи се на септембар 2022. РЗС је тада дошао до податка да је 4.9% зарада у Србији веће од 160 хиљада.
Посредно се о највећим зарадама може сазнати на основу пореза на доходак. У 2021. години је 34.753 грађана Србије зарадило више од 3.268.224 RSD (просечно месечно више од 272.352 RSD), од чега је 22.978 из Београда.
Кад се узме у обзир регистрована запосленост у 2021. години, то је отприлике 1.5% на нивоу државе, односно 2.9% на нивоу Београда.
Свака част на анализи. Има њих више који зарађују изнад 160к али су делимично у сивој зони. Како овај извештај анализира предузетнике?Једина објављена структура зарада, колико ја знам, налази се на овом линку и односи се на септембар 2022. РЗС је тада дошао до податка да је 4.9% зарада у Србији веће од 160 хиљада.
Посредно се о највећим зарадама може сазнати на основу пореза на доходак. У 2021. години је 34.753 грађана Србије зарадило више од 3.268.224 RSD (просечно месечно више од 272.352 RSD), од чега је 22.978 из Београда.
Кад се узме у обзир регистрована запосленост у 2021. години, то је отприлике 1.5% на нивоу државе, односно 2.9% на нивоу Београда.
Свака част на анализи. Има њих више који зарађују изнад 160к али су делимично у сивој зони. Како овај извештај анализира предузетнике?