U to ulazi nas info stan sa centralnim grejanjem, ali i struja. Od tih para se odrzava zelenilo koga imaju poprilicno svuda, sve je uvek pod konac. Zatim fasade i samo odrzavanje zgrade itd.
Evo jedna nasumicna kuca iz zapadnog kraja koji sam navodio
Mesecni troskovi - infostan sa grejanjem vodom, izbacivanjem smeca i ostalo sto ulazi, plus struja i jos neke takse su oko 330e mesecno. Cena kvadrata oko 5k plus dvoriste skoro 7 ari.
Druga iz juznog dela
Cena kvadrata ispada oko 4000e/m2 plus skoro 8 ari dvorista.
Ukupne sume jesu ogromne (ima i skukplje, da se ne hvata neko odmah za to), ali su zato i kvadrature velike. Nije to ni za svakog Svedjanina, ali zato imaju i stanove razlicitih kvadratura od 2600 e/m2 pa na gore pa ko je za sta sposoban.
E sad ono sto je Vradovic pitao svog drugara, zasto je onaj stan od 3500e/m2 tako povoljan (nije video onaj od 2660e/m2
)? Nema tu nekih tajni, kao sto sam rekao, to je stan, nije kuca, nalazi se u kraju koji je 15min od centra, odmah pored nema jezera niti mora.
I pored toga sto su cene takve, za svakog, mnogi ne ulaze u kredit vec se odlucuju da iznajme stan, a to je malo drugacije uredjeno nego kod nas. Mog drugara recimo stan od oko 50m2 na 10min autom od centra kosta oko 600e mesecno tako da ima dosta vise lufta nego da digne kredit. Ne moze niko da ga izbaci odatle sve dok ne krene da pravi neke velike probleme. Mislim da sam pisao o tome.
Po mojoj proceni nije to toliko jeftino koliko je kod nas skupo pa su se ljudi navikli da je cena kvadrata u Beogradu za neki krsten stan koji nije potpuna ruina preko 3000e/m2. A ostalo sta se dobija? Koliko imamo zelenila po gradu, kakve su ulice, parking, vazduh, plate, socijala. Gledam sada neku tehnicku robu koja mi treba, za trecinu jeftinija tamo bez popusta nego kod nas na popustu. Cene hrane slicne, cak moze u velikom marketu na akciji da se nadje dosta jeftinije junece meso na primer nego kod nas, bude oko 700-800din za kg, njihova domaca proizvodnja.
Nesto ovde debelo ne stima, te sam zbog toga odlucio da svoj novac ne pokusavam da spasavam od inflacije ulazuci u nekretnine u Beogradu.