beli labud
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 31.08.2020.
- Pohvaljen
- 1.084
BW Residence je 1.5e, BW Rivijera ce biti 2.5e, Kula Beograd 10e po m2, za West ne znam.
Sve dok ti odrzavanje zgrade nije 800-1000-1500e mesecno po stanu nije to nikakav premijum/lux vec srednja klasa. BW Residence je nista drugo nego srednja klasa. To sto je u Srbiji poremecen sistem vrednosti zbog malih primanja i nizeg BDP per capita to je drugo. (valjda ce porasti).
Realno pod lux/premijum klasu moglo bi se svrstati svega par projekata kula, west 65 i u CG par komada na primorju. Pored toga imas kuce na Dedinju/Senjaku i to ti je to sa Lux/Premium klasom.
Kad placas 1e po m2 to ti je klasicna srednja klasa. Nemoj pogresno da me shvatis volim
ja BW Residence i sa 1.5e po m2 ali nije to nista posebno. Pogled je brutalan i stanovi su lepi cisti i dobro je odrzavano ali sve dok je odrzavanje 1.5e odmah znas da je to srednja klasa uglavnom. Naravno ima izuzetaka u zgradi koji pripadaju visoj klasi ili ultra bogatima ali imaju tu stan. Samo ti stanovi su realno za srednju klasu (zapadnu) i takav im je i kvalitet.
E sad drugi problem je to sto kod nas u drzavi to ispada samo za mali broj ljudi zbog nizih primanja pa ako bi se gledalo na nivou Srbije onda to ispada visa klasa ili ti 1%. Pa samim tim ti i mozes da ga zoves Premium ukljucujici i Zlatibor/Kopaonik.
Za mene licno Premium ti je West, Kula, kuce na Dedinju/Senjaku i po koja kuca u Krunskoj ili po Vracaru. Sve ostalo uglavnom spada u srednju klasu. Bez ljutnje molim
Ne, tu moramo da odvojimo srpski Standard za koji se plaća 300-500 ili 1000din mesečno za održavanje od isto tako stambenih zgrada BW i cenama koje spominješ. I sam znaš da je BW dosta izvikan i da cene održavanja ne moraju nužno da prate cene na sličnim objektima na zapadu, naročito što je ovde sve generalno jeftinije,...na kraju krajeva nije on država u državi iako bi to neki voleli.
Možda ti Lux i De-Lux kategoriju mešaš sa Premiumom, čim spominješ i ekskluzivne vile na dedinju!?
Međutim ovde imamo drugi koncept, kondo hoteli kao što im samo ime kaže su hoteli pre svega, ili ako baš hoćemo kondominijumi sa svim komercijalnim sadržajima koje ima jedan hotel. Ja ne znam za te zgrade u BW ali ovde hotel ima zaposlene i različite funkcionalne delove od recepcije, bara, restorana, spa i wellness dela, obezbeđenja, održavanja, higijenske službe itd itd predpostavljam da si boraveći po hotelima možda to i zapazio, ma da se retko koji gost time bavi. Bar ja nisam. Želeći da kupim gledao sam neke kondo (ili apart kako ih kod nas zovu) hotele u raznim fazama izgradnje pa sam uhvatio kako taj sistem funkcioniše. Taj pomenuti komercijalni deo je tzv uslužni deo (van smeštajnog dela) koji donosi određeni profit. U okviru tog profita je ukalkulisano održavanje i smeštajnog dela. Steva je to možda bolje objasnio, da onaj ko uzme u zakup kasnije ili kupi taj komercijalni deo može sticati profit.
Upravo zbog svega pomenutog ta suma ti nije nikakvo merilo da li je objekat održavan ili čist ili premium ili šta drugo, već samo kao neka vrsta participacije u okviru sistema.
Ne znam ko je izmislio taj kondo sistem, verovatno amerikanci, ali je mnogo dobro koncipiran. Recimo ti kupiš 50% apartmana a ja drugih 50% apartmana kondo hotela koji će nam donositi profit, bez da se uopšte time bavimo, pa čak i znamo. I to platimo po m2 kao i bilo koji drugi stan. Onda naši apartmani "posluju" u okviru tog sistema i taj ko bude vlasnik komercijalnog dela, odnosno bude upravljao će brinuti o poslovanju celog hotela. I te apartmane možemo prodati u svakom trenutku na tržištu.
Pošto je moguće kupiti pojedinačno svaki od apartmana taj 1 evro je predpostavljam smišljen ako iz nekog razloga ne želiš da izdaješ svoj apartman preko recepcije već da ga koristiš za svoje lične potrebe, jer ako se dvosoban apartman od 35-40m2 na Zlatiboru izdaje za 80-100 evra/dan onda je sasvim jasno da se taj tzv mesečni trošak održavanja vrati za manje od pola dana!
Trenutno je kod najboljih premium objekata, odnosno apartmana u okviru takvih apart hotela moguć povrat investicije za 7-12 godina, negde i 5 kad su sezone pune...što je mnogo bolje od beogradskih 25 godina, ili 15-18 godina za beogradske garaže. Mislim nije loše imati garažu, ali apartman je apartman...