Šta je novo?

Cene nekretnina

Opa, šta je sad ovo? Ja lud a? :)

Zašto fiskalnom politikom da prave raspodelu i rešavaju socijalna pitanja, kad lepo indirektno mogu da ti zavuku ruku u džep monetarnom? Naravno da će ku*ve nastaviti, ništa drugo nisam ni očekivao! Dobro su i izdržali.

Sav ovaj smeh oko inflacije i kako se tako moze, molim za vise detalja pogledati sta je bilo sa Vajmarskom republikom i kako je Hitler dosao na vlast. Zanimljiva mi je grupa koja misli sve ce otici do djavola, samo ce vrednost stanova ostati kao jedina vrednost u vremenu koje dolazi. U raspadnutom Beogradu, gde u skoro svakoj novogradnji curi nesto....

Malo mi je iskreno zasmetalo na forumu gde se stvara utisak da je maltene normalno da neko ima 2K platu i vise. I to ne samo on nego i njegova supruga. Realnost je da ukoliko neko ima vecu platu od 150K, on spada u <5% ljudi sa najvecim primanjima u Srbiji (neocekivano zar ne 🙂). Ukupno ima 27k ljudi koji zaradjuju vise od 2k evra. E sad, ima tu svakako ljudi koji zaradjuju i 3-4k ali nema tu mesta da i supruga radi makar priblizno (ako hoce da koliko toliko imaju porodicu). Ima izuzetaka ali oni su u promilima.

Da, ali koliko se proda godišnje novogradnje u četiri Beogradske opštine za čije cene se iščuđavamo? Nekoliko hiljada. I plus ima puno ljudi koji su preduzetnici, privatnici, a ja sam pominjao poznanika koji je u IT-ju i zarađuje veliku lovu koju unosi u zemlju neprijavljeno. Ko zna koliko je takvih. Pa, gastarbajteri, okolne zemlje. Oni gađaju Novi Bgd, Vračar i slično. A nekada kupe i više stanova.

Ja poznajem čoveka koji spada u tu grupu sa izuzetno jakim platama u stranoj firmi, ali je pazario stan u Batajnici. I to me dovodi do mog utiska da su na forumu natprosečno aktivni ljudi kojima su bitni samo stanovi u centralnim gradskim opštinama, a to je deo gde je najveći procenat investicionih nekretnina, nebitno da li veruju u rast ili pad cena. Ili gde se nekretnine kupuju i zbog društvenog statusa, a ne samo zbog stanovanja.

Podsećam da mnogi ljudi imaju već neku nekretninu. Neko i sa platom od 100.000 može da uzme manji kredit i da proda stari stan na N. Bgd i kupi novi, ne obavezno na N. Bgd.

Moja drugarica je prodala stan na N.Bgd i kupila na periferiji. Keš kupac, a nezaposlena i prodala je zbog besparice.

Ljudi koji žive od bolje plate u manjim mestima mogu daleko lakše da kupe stan. Ljudi koji žive od malo bolje plate mogu da kupe novogradnju, a kamoli starogradnju na periferiji Beograda. Moji poznanici, muž i žena, radnička klasa, imaju malo bolje plate od proseka, plus on radi privatno dodatno kao zanatlija, uzeli su nov stan u Zemunu-Gornjem gradu prošle godine.

Naravno, ja ne mislim da su ove cene normalne, mislim da su jake i objašnjavao sam zašto. Ali sam se prijavio na forum jer poznajem gomilu ljudi koji nisu kriminalci a kupili su stanove na razne legitimne načine. Moj komšija je imao novac na računu od prodaje kuće iz nasledstva pre x godina i odlučio se da kupi stan da mu novac ne pojede inflacija. Bivši drugar je prodao garsonjeru i dodao za veći stan, i jedna i druga nekretnina van četiri fensi opštine. Znam gomilu ljudi koji su prodavali periferiju i išli na periferiju, neki prodavali veće a uzimali manje i obrnuto.

I drago mi je da je većina shvatila da globalni tokovi utiču daleko više na naše tržište nekretnina nego domaći kriminalci i agenti za nekretnine.

Penthouse, od 56 kvadrata, sa običnom malom terasom. Ne ne prijatelju, ja bih rekao da je ovo ipak najobičnije potkrovlje.
Napisao sam postenjacina jer na par prethodnih oglasa koje je vradovic postavio isto su bile sulude cene a garazno mesto je bilo opciono uz doplatu

Zanimljiva mi je grupa koja misli sve ce otici do djavola, samo ce vrednost stanova ostati kao jedina vrednost u vremenu koje dolazi. U raspadnutom Beogradu, gde u skoro svakoj novogradnji curi nesto....
Naravno da nece ostati ali ce se vratiti kada ekonomija ponovo krene. A sadasnji kes nece vredeti u tom buducem sistemu jer jednom obezvredjen kes se ne vraca.

Da, ali koliko se proda godišnje novogradnje u četiri Beogradske opštine za čije cene se iščuđavamo? Nekoliko hiljada. I plus ima puno ljudi koji su preduzetnici, privatnici, a ja sam pominjao poznanika koji je u IT-ju i zarađuje veliku lovu koju unosi u zemlju neprijavljeno. Ko zna koliko je takvih. Pa, gastarbajteri, okolne zemlje. Oni gađaju Novi Bgd, Vračar i slično. A nekada kupe i više stanova.

Ja poznajem čoveka koji spada u tu grupu sa izuzetno jakim platama u stranoj firmi, ali je pazario stan u Batajnici. I to me dovodi do mog utiska da su na forumu natprosečno aktivni ljudi kojima su bitni samo stanovi u centralnim gradskim opštinama, a to je deo gde je najveći procenat investicionih nekretnina, nebitno da li veruju u rast ili pad cena. Ili gde se nekretnine kupuju i zbog društvenog statusa, a ne samo zbog stanovanja.

Podsećam da mnogi ljudi imaju već neku nekretninu. Neko i sa platom od 100.000 može da uzme manji kredit i da proda stari stan na N. Bgd i kupi novi, ne obavezno na N. Bgd.

Moja drugarica je prodala stan na N.Bgd i kupila na periferiji. Keš kupac, a nezaposlena i prodala je zbog besparice.

Ljudi koji žive od bolje plate u manjim mestima mogu daleko lakše da kupe stan. Ljudi koji žive od malo bolje plate mogu da kupe novogradnju, a kamoli starogradnju na periferiji Beograda. Moji poznanici, muž i žena, radnička klasa, imaju malo bolje plate od proseka, plus on radi privatno dodatno kao zanatlija, uzeli su nov stan u Zemunu-Gornjem gradu prošle godine.

Naravno, ja ne mislim da su ove cene normalne, mislim da su jake i objašnjavao sam zašto. Ali sam se prijavio na forum jer poznajem gomilu ljudi koji nisu kriminalci a kupili su stanove na razne legitimne načine. Moj komšija je imao novac na računu od prodaje kuće iz nasledstva pre x godina i odlučio se da kupi stan da mu novac ne pojede inflacija. Bivši drugar je prodao garsonjeru i dodao za veći stan, i jedna i druga nekretnina van četiri fensi opštine. Znam gomilu ljudi koji su prodavali periferiju i išli na periferiju, neki prodavali veće a uzimali manje i obrnuto.

I drago mi je da je većina shvatila da globalni tokovi utiču daleko više na naše tržište nekretnina nego domaći kriminalci i agenti za nekretnine.
U principu napisao si da su ti poznanici prodali stan i uzimali kredit za malo veci stan ili uzimali veci na periferiji.
Moj post je bio da pokazem da u trazenim opstinama, 5% ljudi koji imaju najbolje plate u Srbiji trebaju da imaju znacajna sredstva da bi uopste usli u pricu. Da ne mogu od nule da ga priuste jer nas standard to ne dozvoljava. Da je tesko da odvoje i za ucesce ako i sami placaju kiriju itd. Da moraju da imaju nesto vec nasledjeno jer inace nece moci da uzmu i da otplacuju kredit. Ako 5% ljudi sa najjacim platama ima problem, onda tu nesto nije u redu i da to nije slucaj ni u najskupljim gradovima sveta na zapadu.
Inace 2 druga IT-jevca je odustalo od kupovine po trenutnim cenama i uslovima u banci.

Poslednja izmena:
Penthouse, od 56 kvadrata, sa običnom malom terasom. Ne ne prijatelju, ja bih rekao da je ovo ipak najobičnije potkrovlje.
Nije potkrovlje. Nema kosina. Poslednji sprat je, ali klasičan sprat. Nije penthouse definitivno jer nema površinu i terasu cjelom dužinom stana. Izgleda da ovi stanovi na poslednjem spratu čak i kad nisu penthausi koštaju više nego stanovi ispod iako bi vjerovatno trebalo da je obratno. To je trend i kod nas na primorju.

možemo svi da se nađemo u isto vreme sledeće godine, i da proverimo istinitost sledeće tvrdnje: 2023. će globalna turistička industrija, doživeti značajan pad (strmopizd?) spram rezultata ovog leta

1. jer su ove sezone, svi bili ko pušteni s lanca, a zbog 2 godine pandemije
2. jer je trenutno, tek početak krize, koja će ulaziti iz kasa u galop, za 8 do 10 meseci

možemo svi da se nađemo u isto vreme sledeće godine, i da proverimo istinitost sledeće tvrdnje: 2023. će globalna turistička industrija, doživeti značajan pad (strmopizd?) spram rezultata ovog leta

2. jer je trenutno, tek početak krize, koja će ulaziti iz kasa u galop, za 8 do 10 meseci
Nije. Prošle godine su svi bili kao pušteni s lanca nakon epidemije.
Ova godina je u apsolutnom broju turista bila bolja, ali u potrošnji ne. Skratio se broj noćenja i vanpansionska potrošnja. Sjetite se '90-ih kod nas. Za vrijeme rata se ljetovalo. '99 nakon bombardovanja je takodje bila solidna sezona.
Život se živi. I za vrijeme krize. Možda skromnije, ali se živi.
BTW, strmopizd je vrhunski izraz:).

Poslednji grafikon koji sam postavio nije S&P CoreLogic Case-Shiller index nego US Existing Home Median Sales Price.
"A national measure of prices in 20 large cities fell 0.44% in July, the first drop since March 2012, the S&P CoreLogic Case-Shiller index showed Tuesday."
Minimalan pad indexa, ali prvi od 2012. godine i kraja krize.

Nisam pazio, priznajem. No, ne bilo mi teško, pa kako sam manuelno našao padove i od po 2, 3 meseca kod medijane, logično mi je bilo i da PE mora da padne, direktno su srazmerni. Tako odem i na ovaj indeks i nađem pogodi šta? Pad 5 meseci uzastopno 2018. godine npr. Možeš ručno da ideš mesec po mesec te godine ako mi ne veruješ. Naravno to je minimalan pad bio, kao što je uostalom i sada. Zaključak, mainstream mediji su u službi psihološkog navođenja masa u bilo kojoj oblasti. U ekonomskoj bi to bio neki forward guidance, konkretno ovde ništa drugo do plašenje sa ciljem da se psihološki utiče na neke varijable, s tim što oni ovde nemaju materijala da se kamatama bore protiv toga, nego ovako. Doduše mogu i kamatama, ali da razore ekonomiju. Vidimo da BOE već pivotira, očekujem slično svuda. Ne vidim nikoga da je komentarisao.

The Bank will carry out temporary purchases of long-dated UK government bonds from 28 September,” it said. “The purchases will be carried out on whatever scale is necessary to effect this outcome.

Terminal dilemma: fight inflation and suffer market collapse and economic depression with millions laid off, or push to stabilize social order and employment with higher asset prices, runaway (hyper)inflation be damned.

To je ono što pričam, zaista jesam za to da budete u pravu vi doom navijači (za nijansu mi više odgovara na ličnom planu), a opet sam pesimista, u situaciji makaza i biranja, CB će uvek izabrati da puste inflaciju! Možemo mi da se spradamo sa turskom CB npr (čija ekonomija je za našu opet svemirski brod), ali onda kad to uradi BOE, nije više smešno! Gomila onakvih tekstova koje sam postovao juče, pa onda i sama reakcija CB i voila, marketi se prilagođavaju posle dve nedelje krvarenja. 2 jbna dana nisu prošla!

Slično rade i agenti sa druge strane stvaranjem osećaja urgencije i sl. Iz gomile razloga nemam pozitivno mišljenje o njima (iako jesam za to da svako stavi hleb na sto svojoj porodici), ali meni nisu bili potrebni agenti da mi kažu šta će se dešavati u ove dve godine! Pozitivna eksternalija za njih, investitore, celu građevinsku industriju, ali nisu uzročnici! Oni se prilagođavaju na monetarne poteze (rast ponude, gradilišta), ne obrnuto!

To je apsolutno tačno za njihova turistička mesta, ali kad im struja poskupi na 500-1000 evra biće im jeftinije da dođu kod nas kao turisti nego isto to vreme provedu u svojim kućama i stanovima trošeći celu ušteđevinu na grejanje...plus što će kod nas moći jeftino da kupe domaće tople vunene čarape i džempere koje im svakodnevno savetuju njihovi politički komesari, poverenici i izvestioci...

Jel mislite da je bolje uzeti fiksnu kamatnu stopu 4,95% prve tri godine pa posle opet birati fiksnu ili promenljivu ili uzeti promenljivu 2,99 + 3M Euribor od samog starta?

Jel mislite da je bolje uzeti fiksnu kamatnu stopu 4,95% prve tri godine pa posle opet birati fiksnu ili promenljivu ili uzeti promenljivu 2,99 + 3M Euribor od samog starta?
Ja mislim da koju god uzmes iste ces novce na kraju dati banci..
Trenutno je moozda najbolje uzeti fiksnu ali I varijabilna ce se vratiti na 2,99 za nekih 5,6..ili vise god.tako da ti ispadne isto..
I gde jos ima 2,99 za varijabilnu k.kredit

OTP Banka mi daje sa kombinovanom otplatom 2,99 + 3M Euribor ili 4,95% fiska (i na svake tri godine se moze menjati), a Banca Intesa 2,99 + 3M Euribor za stalno.
Pa nebih dao isto, ako se poveca 3M Euribor na 4-5% to je skoro kao fiksni deo koji bih sad placao 4,95 a za tri godine mozda krene i da pada euribor.

OTP Banka mi daje sa kombinovanom otplatom 2,99 + 3M Euribor ili 4,95% fiska (i na svake tri godine se moze menjati), a Banca Intesa 2,99 + 3M Euribor za stalno.
Pa nebih dao isto, ako se poveca 3M Euribor na 4-5% to je skoro kao fiksni deo koji bih sad placao 4,95 a za tri godine mozda krene i da pada euribor.
Paa neke prognoze su da ce euribor rasti i celu narednu god.ako ne i 2024 sto znaci da ne verujem da ce se vratiti na 2,99 bar 4-5 god.najmanje..sto znaci da je fiksna trenutno bolja solucija..
Moja preporuka je trenutno ne podizati kredit niiikako,jedino ako baas moras

Uzmi sada za početak sa fiksnom pa poslije 3 godine prebaci na varijabilnu.
Na kraju i sa jednom i drugom dolaziš na isto jer varijabilna ce obrnuti nekoliko ciklusa za 15-20 godina i na kraju dodješ na jednak prosjek.
Do prije par mjeseci mogla se dobiti mnogo bolja fiksna od 4,95 %, ali šta je tu je. Ti sada kupuješ stan, a ne prije par mjeseci.

Na temu BOE:

"..the FCA suggested in August that 26% of the total outstanding UK mortgages are variable rate and thus dependent on where the BoE’s bank rate is."
"So 26% of mortgage payments are at risk of imminent increases, 37% at risk over the next two years if rates don’t rapidly fall, and 37% can ride out this storm for a few more years."

A na temu svih koji zaradjuju u dolarima (i ostalih..):

Prilozi

• us dollar change_0.jpg
    us dollar change_0.jpg
    49,3 KB · Pregleda: 195
Uzmi sada za početak sa fiksnom pa poslije 3 godine prebaci na varijabilnu.
Na kraju i sa jednom i drugom dolaziš na isto jer varijabilna ce obrnuti nekoliko ciklusa za 15-20 godina i na kraju dodješ na jednak prosjek.
Do prije par mjeseci mogla se dobiti mnogo bolja fiksna od 4,95 %, ali šta je tu je. Ti sada kupuješ stan, a ne prije par mjeseci.
To je i moje neko vidjenje da svakako dodjes na isto otprilike.a trenutna situacija je bas za nikakvu odluku ee sad kad se bas mora..u fazonu odaberi manje zlo

@Nokia666

Pa šta je sve to nego supresovanje kamata? Šta me boli uvo da li su u risku ili nisu? To i jeste cilj valjda, veće kamate i supresovanje tražnje, samim tim i cena posle nekog vremena, a ne stimulisanje! Upravo potvrđujem svoje pesimističke sumnje, inflacija nije iskorenjena i divlja, a ovo sitno dizanje već stvara probleme koje zahteva QE i dugoročno obaranje kamata. Monetizuju dug opet. Totalni, totalni gubitak svakog kredibiliteta. Očekujem da i drugi krenu tako, FED možda već posle midterma.

Dalje za dolare, šta rade CB posle sloma tih pikova? Sede skrštenih ruku i zatežu dalje ili spašavaju brže-bolje šta se spasti može?

@srdjanprpa

Znači fiksna 5, a varijabilna oko 4.2 trenutno? Razlika je, siguran sam da banke lepo hedžuju za sve eventualije, ali opet ne toliko velika razlika za miran san i opciju promene na svake 3 godine u narednih XY godina. Znači da ni same banke ne očekuju veće dizanje u naredne 3, iako se trenutno forsira taj narativ. Čak mislim da je neko ovde izneo apsurdni primer ponude da su varijabilne bile veće od fiksnih (da li na ovoj temi?), što mi je baš konkretno u ovoj situaciji kratkoročno neverovatno, jer to znači da banke u stvari očekuju pad kamata.

Inače, ja se isto ne bih usudio sad da ulazim u to pri ovakvoj nestabilnosti i nepovoljnim uslovima i tajminga ulaska! Em su podigli malo kamate, em još nema efekta na cene. Long term svakako ide dole, moći ćeš da menjaš i ako se zezneš. Svakako mislim da nije trenutak sad i da sačekaš ako možeš malo smirivanje situacije.

Nisam pazio, priznajem. No, ne bilo mi teško, pa kako sam manuelno našao padove i od po 2, 3 meseca kod medijane, logično mi je bilo i da PE mora da padne, direktno su srazmerni. Tako odem i na ovaj indeks i nađem pogodi šta? Pad 5 meseci uzastopno 2018. godine npr. Možeš ručno da ideš mesec po mesec te godine ako mi ne veruješ. Naravno to je minimalan pad bio, kao što je uostalom i sada. Zaključak, mainstream mediji su u službi psihološkog navođenja masa u bilo kojoj oblasti.
Ovo je grafikon koji se posmatra - https://fred.stlouisfed.org/series/SPCS20RSA
SPCS20RSA.PNG

Isao sam mesec po mesec od marta 2012. i nisam nasao na pad osim u martu 2019. kada je sa 214.45395 "pao" na 214.42297 ili ti 0,01%.

2018.:
SPCS20RSA2018.PNG

Ti si verovatno gledao ovaj - https://www.spglobal.com/spdji/en/i...city-composite-home-price-nsa-index/#overview
Ne znam sto se on razlikuje tako, verovatno zbog ove NSA skracenice, nisam strucnjak :)

Vrh