Da, ali koliko se proda godišnje novogradnje u četiri Beogradske opštine za čije cene se iščuđavamo? Nekoliko hiljada. I plus ima puno ljudi koji su preduzetnici, privatnici, a ja sam pominjao poznanika koji je u IT-ju i zarađuje veliku lovu koju unosi u zemlju neprijavljeno. Ko zna koliko je takvih. Pa, gastarbajteri, okolne zemlje. Oni gađaju Novi Bgd, Vračar i slično. A nekada kupe i više stanova.
Ja poznajem čoveka koji spada u tu grupu sa izuzetno jakim platama u stranoj firmi, ali je pazario stan u Batajnici. I to me dovodi do mog utiska da su na forumu natprosečno aktivni ljudi kojima su bitni samo stanovi u centralnim gradskim opštinama, a to je deo gde je najveći procenat investicionih nekretnina, nebitno da li veruju u rast ili pad cena. Ili gde se nekretnine kupuju i zbog društvenog statusa, a ne samo zbog stanovanja.
Podsećam da mnogi ljudi imaju već neku nekretninu. Neko i sa platom od 100.000 može da uzme manji kredit i da proda stari stan na N. Bgd i kupi novi, ne obavezno na N. Bgd.
Moja drugarica je prodala stan na N.Bgd i kupila na periferiji. Keš kupac, a nezaposlena i prodala je zbog besparice.
Ljudi koji žive od bolje plate u manjim mestima mogu daleko lakše da kupe stan. Ljudi koji žive od malo bolje plate mogu da kupe novogradnju, a kamoli starogradnju na periferiji Beograda. Moji poznanici, muž i žena, radnička klasa, imaju malo bolje plate od proseka, plus on radi privatno dodatno kao zanatlija, uzeli su nov stan u Zemunu-Gornjem gradu prošle godine.
Naravno, ja ne mislim da su ove cene normalne, mislim da su jake i objašnjavao sam zašto. Ali sam se prijavio na forum jer poznajem gomilu ljudi koji nisu kriminalci a kupili su stanove na razne legitimne načine. Moj komšija je imao novac na računu od prodaje kuće iz nasledstva pre x godina i odlučio se da kupi stan da mu novac ne pojede inflacija. Bivši drugar je prodao garsonjeru i dodao za veći stan, i jedna i druga nekretnina van četiri fensi opštine. Znam gomilu ljudi koji su prodavali periferiju i išli na periferiju, neki prodavali veće a uzimali manje i obrnuto.
I drago mi je da je većina shvatila da globalni tokovi utiču daleko više na naše tržište nekretnina nego domaći kriminalci i agenti za nekretnine.