Pa i to sam objašnjavao, ali očigledno da poruka nije shvaćena i onda opet dolazim u poziciju da objašnjavam i budem nekome dosadan.
Dalje sve to što si naveo nisu moje reči ovde doslovno. Jesu uslovno, tj smatrao sam da
neće biti dizanja kamata dok krvare tržišta i pokušao sam da dočaram strah koji je zavladao kad je SP dostigao neki minimum i totalno promenjen narativ mainstream medija, kao i projekcije za sledeću godinu. Sada trenutno nismo svedoci toga i vidimo neke oscilacije oko 4000, što im daje hrabrosti za ove poteze, dok nešto ne pukne.
Priznajem da nisam očekivao ni ovoliko dizanje, ali iskreno nisam očekivao ni ovakvu inflaciju, ni ovoliko negativne realne kamate (takođe sumnjam u zvanične izveštaje, potcenjuju je). Mora se gledati u tom kontekstu, kao i uporediti
apsolutni iznos kamata u određenim istorijskim trenucima, dao sam i graf pre neki dan. Smatram i dalje da je ovo presmešno i premlako i da se lako inflacija može zaustaviti ako postoji politička volja za to! U stvari ne politička, nego volja CB-anaka koje bi morale biti nezavisne i kojima bi
osnovni cilj morao biti cenovna stabilnost, bez obzira na posledice! Mislim u nekom hiperinflatornom scenariju, dizanje kamata 10% se ne može posmatrati kao zatezanje! Situacija je gora nego što sam mislio!
Ne znam kako da objasnim, sad dolazim u poziciju da bih osim blagog ličnog interesa u padu
, imao znatiželju da vidim šta će uraditi CB ako se baš zakrvavi situacija, u smislu da potvrdim svoje stavove, a to podrazumeva ozbiljan bol ka većini, ne želim to.