Rece jedan bivsi predsednik Srbije tamo 2008-2009 kriza je nasa ekonomska sansa bla bla bla. Sada je na smetlistu istorije. Realnost je naravno bila drugacija. EU zemlje su izasle iz krize za 2 godine, mi za 6 i to ne na tom nivou. Ekonomski smo devastirali stanovnistvo u tom periodu kroz smanjenje zarada, narusavanje deviznog kursa itd itd i doveli do emigracije vise stotina hiljada ljudi. Tako ce biti verujem i sada. Sedenje na dve stolice je nasa sansa, i to samo cekam da vidim koliko ce to da nas kosta
. Nece nemac da placa 3000 evra gas a mi smo pametni. Te stvari se ne zaboravljaju i ne prastaju. Paralelno, zbog nase organizacije i samo zbog neplanskog vodjenja EPSa moramo da se zaduzimo 3 milijarde evra da preguramo zimu. Ranije smo izvozili milijardu evra struje. 2-4 godine ce nam biti potrebno da stabilizujemo energetski sistem ako se potrudimo (a necemo). Inace prvi put nije uradjen remont elektromreze pre sezone itd. To je samo jedan aspekt koji moze da dovede do 10 milijardi duga za 3 godine. Rusi su nam dali gas po smesnim cenama inace da placamo trzisnu kao EU samo bi nas ova zima dodatno kostala 2.5 milijardi evra (samo za gas).
Trenutna situacija sto se tice nekretnina odgovara samo:
1. ljudima koji zaradjuju van Srbije a trose u Srbiji
2. ljudima sa viskom novca koji su prisvojili od Srbije i ne znaju sta ce sa njim
Kome ne odgovara - ostalima. A zasto? Evo primera:
Hirurg plata 1300 evra
Vrednost nekretnine 140.000 evra
Ucesce 20% - 28.000 evra
Otplata : 360 meseci
Rata : 605 evra
Ko ne moze da uzme kredit: profesor, nastavnik, policajac, pekar, vozac (nastavi niz) tj. 95% ljudi.
I onda on ode u inostranstvo zato sto nece da uzima mito, da placa pola plate ratu za 45m2 novogradnje bez parkinga ceo zivot. Ko ce da operise vas, vase roditelje ili decu?
Zato moji drugovi i drugarice lekari sada placaju ratu za stan/kucu u Oslu, Dizeldorfu i Frankfurtu a ne u bg-u.
Primeniti na sve aspekte u Srbiji od cega zavisi normalno funkcionisanje drzave.
Zbog interesa pojedinaca koji su se ,,snasli" (<1%) dobicemo disfunkcionalnu drzavu uz par stotina hiljada sunarodnika iz Bangladesa, Pakistana itd. Naravno deca 1% nece biti ovde osim u mozda zasticenim, obezbedjenjem cuvanim bgh20 i slicnim kompleksima. I baba moze ovako da vodi drzavu, gasi pozar kad izbije.