Pozdrav svima, da se i ja prikljucim diskusiji, nakon duzeg lurkovanja
Tema mi je postala izuzetno zanimljiva, poput neke serije je. Prosto se vezes za likove, i za one sa kojima se slazes i za one druge
Od propasti sveta do Mirijeva na vodi, skoro svako ima cvrste, oprecne stavove - crno ili belo. Da je drugacije, verovatno serija ne bi bila toliko gledana
Kad sam ja u pitanju, krenuo sam krajem februara i pocetkom marta lagano da trazim veci stan, jer porodica se siri. Tad sam bio u fazonu, bolje sto pre da se to resi, cene rastu, prica se prica da Rusi dolaze, sveopsti marketinski hajp. Od aprila smo poceli aktivno da gledamo stanove uzivo, i situacija je bila naravno uzasna. Cene visoke, ponuda nikakva, a oglasi puni laznih, mamac stanova, duplih oglasa sa razlicitim cenama itd. Uglavnom, poslednji stan smo mozda pogledali u maju, kada sam resio da maksimalno relaksiram situaciju. Poceo sam da istrazujem sam za sebe sta se desava, i provalio da sam potpao pod hajp i FOMO. Posto meni veci stan nije hitno potreban, jer sam miran jos nekoliko godina, odlucio sam da iskuliram.
U proteklih par meseci sam toliko toga naucio na ovoj temi i forumu, i svakom bih preporucio da dodje, edukuje se kroz postove pojedinih clanova, ali da zakljucke izvede sam za sebe.
Euribor, RGZ, Katastar, CEOP, CPI, ECB, FED itd, sve su ovo stvari koje mi nista ne bi znacile do pre par meseci, kad kao i prosecan kreditni kupac nisam znao sta je euribor i kako tacno utice na ratu kredita.
Elem, da ne duzim mnogo. Vidim da na skorije postove gde se tvrdi da je primetan pad potraznje u junu i julu, pojedini clanovi odgovaraju kako se to prica zadnjih 5 godina pa nista, da dam i ja svoje vidjenje.
Na osnovu oglasa koje duze vreme pratim na razlicitim sajtovima, 99% njih stoje (samo 2 stana od svih koje sam gledao ili bio zainteresovan su prodati). Od 70ak oglasa koje pratim, 7-8 starogradnji je snizilo cenu, a pojavljuju se i oglasi u kojima pise da cena nije fiksna ili da je moguc dogovor sto nisam vidjao do sada.
Sa druge strane, imamo i paradoks da je jedna novogradnja podigla cenu dva puta iako ja, pre dva meseca nakon sto sam je video uzivo, nisam bio zainteresovan za 28 hiljada manju cenu, a ocigledno ni niko drugi. Cak se oslobodio jos jedan stan (do sada je ovaj bio jedini) u toj zgradi na losijem spratu jer kupcu nije odobren kredit, a stan iz oglasa je navodno rezervisan jos 2-3 dana ali verovatno ce kupac da odustane, po recima investitora (ovo znam jer je kolega isao da pogleda pre neki dan).
Jos jedan razlog zasto ovo mislim jesu automobili, posto sam fan istih i redovno pratim oglase za polovnjake izmedju 20-30 hiljada, a sve otkako sam uzeo auto na kredit 2020. godine. Od tada su cene sumanuto rasle, a potraznje je bilo, redovno bude obrisan oglas od automobila koje pratim. Trenutno pratim nekih 20-30 automobila, a nisam dobio notifikaciju da je neki prodat, pa sigurno poslednja 3 meseca.
Takodje, kolega iz price koji planira da uzme stan, vise gleda stanove iz radoznalosti, ne planira da kupi jer je i on dosao do istih zakljucaka kao ja, s tim sto on cak planira da se preseli na selo sa verenicom (ne, nisam Savin dupli profil
). Suvlasnik firme je planirao da predje u veci stan, jer mu je bila potrebna dodatna soba zbog prirode zeninog posla, a i da im bude komotnije, ali na kraju je kupio garsonjeru u radne svrhe, jer mu je bilo preskupo. Inace, programerska firma je u pitanju, ako se neko pita. Kao sto se da videti iz prilozenog, sve vise ljudi ostaje bez mogucnosti da kupi stanove po trenutnim cenama. Do juce su glavne teme u kancelariji bile koje kraft pivo popiti i koje burgere naruciti, a sad se prica o inflaciji, ratu, dok se hrana cesto nosi od kuce.
E, sad, ovo je svakako moje trenutno vidjenje i moja odluka. Ocigledno je da mi ide u prilog da se cene vrate u normalu, ali nisam nikakav investicioni kupac, jednostavno zelim veci stan za zivot jer ce mi uskoro biti neophodan. Ali, Boze moj, ziveli su ljudi i u dosta manje kvadrata, jednostavno ne zelim da u ovom trenutku ulazim u kredit.
Svakako sam optimista, pogotovo sto su prodavci starogradnje izgubili kompas odavno, vreme je da se malo urazume ako planiraju da prodaju neki stan pre nego sto se metro izgradi. Jedino ce da mi bude krivo, sto u slucaju pada cena, pada i aktivnost na ovoj temi, da ne kazem gledanost...nekako ce mi nedostajati.
P.S. Posebna pohvala za clana marketwatcher, izuzetno zanimljive statistike! Trenutno mi je omiljeni lik u poslednjoj sezoni serije "Cene Nekretnina"