Ti namerno izdvajas samo delice koji ti odgovaraju i izvrces ih - hajdemo ponovo - ti si namerno samo odgovorio na drugi deo:
"Plate ako rastu, rasle su slabo - to sto je raslo su prijavljene plate, odnosno vise je islo na belo. Plate su rasle u drzavnom sektoru zaposljavanjem sns kadra..."
Da prvo odgovorim na drugi deo koji si citirao - plate su rasle u drzavnom sektoru, deo od toga je ovo sto sam pricao sa delom plate koji ide stranci - svi koji imaju nekoga od prijatelja u SNS koji je dobio posao preko stranke mogu to da provere (bar pola ih ima tako), deo dobije bas povecanje, ali to nije privatni sektor. Za privatni sektor sam ti rekao da su rasle PRIJAVLJENE plate - onaj deo na crno ne ide u tu statistiku (kako lepo i zgodno), vec samim tim sto veci deo ide na prijavu plate "rastu", a sustinski zaposleni dobija identican neto, plati se nesto vise poreza, plata je identicna, a u statistici je porasla (i to dosta je plata "poraslo" mnogo vise od 70% na taj nacin). Samim tim okaci tu statistiku macku o rep i pogledaj ljude oko sebe koje poznajes godinama unazad i kolike plate su imali. Isto tako pitaj ih koliko su tada trosili za hranu, a koliko sada odnosno koliko su stvari poskupele (i to pre 2020. ili 21. koju vec pominjes) posto ti ocigledno kao da ne zivis ovde ili ti nije u interesu da priznas nesto sto ne ide u korist "napredne" stranke... pardon, drzave... A onda da ne pricamo o ljudima poput Bajatovica - taj covek sam dize prosek za enorman broj ljudi...
Nisam ignorisao taj deo nego je i taj deo nedovoljan da objasni rast od 70% na 2,2 miliona zaposlenih (600k javno, 1,6m privatno).
Nejasno je na sta konkretno mislis kada kazes 'rasle su prijavljene plate' ali pretpostavljam da mislis na standardnu srpsku minimalac + ostalo na ruke kombinaciju. Minimalac je povecan za 50%, znaci taj rast nije dovoljan, iako je sigurno znacajan faktor.
Ti pravis nekoliko pretpostavki tu:
- Da ogromna vecina ljudi radi za takvu kombinaciju, toliko da ljudi koji rade za full prijavu u privatnom sektoru ispadaju statisticki beznacajni
- Da vecina tih ljudi radi za vise od minimalca, cim im povecanje minimalca nije povecalo realne prihode, vec samo 'prijavljeni deo'
Ono sto je interesantna posledica toga, je da ispada da su realne plate onda drasticno vece od zvanicnog proseka, jer ocigledno tog dela na 'crno' ima toliko da moze da se prelije u 'belo' i digne taj prosek za 70%. (Da se razumemo, ja se ne slazem sa tim, realno prosek jeste nesto veci zbog crne/sive ekonomije ali ni blizu u srazmeri koja po tvojoj teoriji ispada).
Na stranu sto ti ovde banalizujes kompleksno pitanje rasta plata na dva scenarija koja su ti pala na pamet bez ikakvog dokaza, kao da licno delis sve plate u Srbiji i imas uvid u to. Kao da ne razumes o kolikim se brojevima radi i koliko je vise novca 'na belo' potrebno da bi se 2,2 miliona ljudi prosek uvecao za 1% a kamoli 70%.
I ako cemo vec da se hvatamo anegdota i ljudi oko sebe, ne znam bukvalno nikoga ko danas radi za iste ili manje pare nego sto je radio 2015. Ali bukvalno nikoga. I tu ne mislim samo na IT-evce. A razni Bajatovici postoje decenijama, oni su jedan od razloga sto je prosek veci od medijane, ali ovde govorimo o rastu.
P.S.
Što je najcrnje, nauka i javnost već imaju deliće slagalice. Sve što je potrebno je da neki: novinar, političar, analitičar, ekonomista... uzme za početak grafike nalik (podvlačim ovo NALIK, ne mogu sada na Guglu da tražim idealni keyword)
ovome i
ovome i da počne korak po korak da analizira, šta sve utiče na šta, kako, koliko i zašto. I da slaže slagalicu i time objasni ceo proces. Znači npr: puko Azovstal u UA, nema proizvodnje čelika tu i tu, to onda vuče poskupljenje tu i tu, što dalje pravi problem ovde i onde za toliko i toliko...
Ali opet, to niko da uzme da uradi. Bar ovde u Srbiji.
A pun kufer ekonomista! Što profesionalnih, što priučenih, što glumaca. I svi se frljaju nekim terminima i titualama i sve misliš ovi ljudi znaju o čemu pričaju, onda će lako da objasne i ilustruju globalno ekonomsko stanje i ova poskupljenja. Makar u Srbiji, koja je mala i jednostavna celina (nemamo toliko industrije i tržišta kao npr Kina ili Amerika).
Jok. Svi samo kokodaču nešto a kad ih čovek konkretno pita ''dobro, nego a kako je i zašto poskupelo ovo i ovo, objasnite mi?'' samo kuliraju ili pričaju neke nebuloze koje ništa ne objašnjavaju. E TO je ono što mene i začuđuje i besni. Znači onda je cela ta nauka i društvena sfera ili falična, ili je prosto bazirana na lažiranju i foliranju. Ne vidim treću opciju.
Problem je sto ekonomija nije samo puka matematika, ona je vise drustvena nauka nego prirodna. I sami ekonomisti, pogotovo na tom makro nivou, se ne mogu dogovoriti oko toga sta vazi a sta ne, pa i tu imamo nekoliko skola misljenja.
Trziste je neverovatno komplikovano i zavisi od previse faktora da bi se tako lako objasnilo. Svako ko prodaje zeli da proda sto skuplje, svako ko kupuje, zeli da kupi sto jeftinije. Svaka cena je neki kompromis koji se pravi izmedju te dve zelje. Nista ne izraste iz zemlje sa zakacenom cenom, svaka cena je socijalni konstrukt. Svaki danasnji proizvod je rezultat gomile tih kompromisa. Ono o cemu cesto govorimo kao odnosu ponude i potraznje je mnogo kompleksnije nego sto izgleda. Pogotovo kada je u pitanju neka roba sa kojom svaki covek na planeti na neki nacin trguje, kao sto su nafta ili zito.
A to je sve bez ubacivanja drzava, poreza, carina, monetarnih politika, subvencija, sankcija, kamatnih stopa, obveznica, kredita, akcija, derivata itd. itd.
I tu se slazem sa jednim od tvoja dva zakljucka:
smo kao rasa došli do stadijuma gde smo napravili socio-ekonomsko uređenje koje više niti možemo da održavamo, niti ga razumemo.
Mislim da niko, pa ni ljudi na najvisim instancama, ne razume kako stvari funkcionisu. Ima ljudi koji u nekom svom ogranicenom domenu imaju dosta znanja i uspesniji su u predvidjanju ali niko nije ni blizu shvatanja kompletnog sistema. Kompleksnost problema je iznad nasih mogucnosti poimanja.
Zamisli koliko je prognoza vremena teska, da imamo neke od najjacih superkompjutera danasnjice koji rade upravo na njoj, i opet smo prilicno neprecizni. A to je ipak deterministicki sistem, sa neverovatno mnogo varijabli doduse.
E sad zamisli sistem sa isto toliko varijabli, samo sto svaka varijabla ima svest i pokusava da predvidi sistem i menja se u skladu sa tim predvidjanjima. Nema superkompjutera koji ce to izracunati, i tesko da ce ga i biti.
Disclaimer, nisam ekonomista, samo amaterski pratim i citam o tome, al to su neki moji zaključci iz tih citanja.