Šta je novo?

Cene nekretnina

Da, krug života. Jedan radi i stiče, njegova deca proćerdaju sve pa njihova deca opet rade i stiču :)
Zasto da proćerdaju, gde sam to napisao? Za decu je veoma bitno je da rade od tinejdzerskog doba i stiču radne navike. Ako mi dete bude zainteresovano za istoriju umetnosti ili muzičku akademiju, usmeriću ga da se obrazuje u tom smeru. Ako se ispostavi da taj posao ne donosi značajnu zaradu, radije nego da mu savetujem da se prekvalifikuje u QA (kao sto su neki od QA-jeva u firmi gde radim), ponudiću mu finansijsku pomoć u nekoj razumnoj meri. Sigurno mu neću od svojih para kupi Porschea ili gliser jer on to voli. Za takve afinitete će morati sam da radi i zaradi.

Šta mislite o ovom stanu i njegovoj ceni? Filter mi je bio do 300k, trosobni stanovi Novi Beograd i da nije prizemlje.Pri tome je renoviran stan i ok mi je pogled.
E sada ja bih gledao novogradnju pa i da je malo skuplja, to jest da je da moze za 300k trosoban bez parkinga.
Lokacija je dobra u okviru NBG. Stan je čist i renoviran u nekom bazičnom smislu ali ovo je ibdalje prilično skromno. Radije bih kupio stan u izvornom stanju za 3k eur i potrošio 1k na istinsko i temeljno renoviranje, nego dao 4k eur za ovaj "lux", efekat je bukvalno nebo i zemlja

Lokacija je dobra u okviru NBG. Stan je čist i renoviran u nekom bazičnom smislu ali ovo je ibdalje prilično skromno. Radije bih kupio stan u izvornom stanju za 3k eur i potrošio 1k na istinsko i temeljno renoviranje, nego dao 4k eur za ovaj "lux", efekat je bukvalno nebo i zemlja
Tacno tako ... Na ove polurenovirane stanove ne treba trositi vreme osim ako nisu spremni na ozbiljnu korekciju cene. Platio bi mnogo a treba ponovo sve da polupas ...

Zasto da proćerdaju, gde sam to napisao? Za decu je veoma bitno je da rade od tinejdzerskog doba i stiču radne navike. Ako mi dete bude zainteresovano za istoriju umetnosti ili muzičku akademiju, usmeriću ga da se obrazuje u tom smeru. Ako se ispostavi da taj posao ne donosi značajnu zaradu, radije nego da mu savetujem da se prekvalifikuje u QA (kao sto su neki od QA-jeva u firmi gde radim), ponudiću mu finansijsku pomoć u nekoj razumnoj meri. Sigurno mu neću od svojih para kupi Porschea ili gliser jer on to voli. Za takve afinitete će morati sam da radi i zaradi.
Zavisi od dece. Ti nećeš uvek biti tu da im pomogneš, a ako naviknu da rade nešto što ne donosi novac to obično znači da se naplaćuju od onog predhodnog kada ga više ne bude. Sreo se lično već sa par primera, nijedan od te dece nije napravio nešto od sebe niti pokušao da se prekvalifikuje u nešto produktivnije, a imali su sve prilike. Srećom roditelji ostavili neki novac i par stanova pa se to sad polako krčka. Jedan već promenio 3 žene :) Uglavnom ne moraju ni da rade nešto što donosi novac ako znaju i hoće da održe ili umnože to što im je ostavljeno, a tu već dolazimo do radnih navika i poznavanja ekonomske isplativosti pa i poštovanja prema nečemu. No kao što rekoh ova "deca" su baš suprotni primeri jer ih roditelji nisu navikavali, "neka uživaju deca", "ima ko da radi"... Danas baš sedeo sa jednim likom od koga sam iznajmio lokal, kreće da pravi zgradu i neće prodati nijedan stan dok ne završi zgradu kompletno, žali se na sina kako nema ambicije, sve što mu kaže da uradi trebaju mu meseci... Uglavnom slažem se, ako se ima mogućnosti neka radi šta voli ali radne navike moraju da se usadjuju od malih nogu pa i finansijka pismenost.

Imaš moj post sa prodajnog dana u BW! To ti je opis stanja na tržištu najtačniji. I poklapa se sa člankom direktora City Expert nekretnina. Bukvalno je isto ponovio što sam ja video.
Video sam. Ono što si ti napisao je da je tržište maltene crklo. Čim ima više agenata od kupaca, mislim da je to u pitanju. Cene će pratiti inflaciju sve dok država može bez problema da servisira svoju potrošnju i dug.
Mene zanima da li još neko ima neku informaciju.

Zavisi od dece. Ti nećeš uvek biti tu da im pomogneš, a ako naviknu da rade nešto što ne donosi novac to obično znači da se naplaćuju od onog predhodnog kada ga više ne bude. Sreo se lično već sa par primera, nijedan od te dece nije napravio nešto od sebe niti pokušao da se prekvalifikuje u nešto produktivnije, a imali su sve prilike. Srećom roditelji ostavili neki novac i par stanova pa se to sad polako krčka. Jedan već promenio 3 žene :) Uglavnom ne moraju ni da rade nešto što donosi novac ako znaju i hoće da održe ili umnože to što im je ostavljeno, a tu već dolazimo do radnih navika i poznavanja ekonomske isplativosti pa i poštovanja prema nečemu. No kao što rekoh ova "deca" su baš suprotni primeri jer ih roditelji nisu navikavali, "neka uživaju deca", "ima ko da radi"... Danas baš sedeo sa jednim likom od koga sam iznajmio lokal, kreće da pravi zgradu i neće prodati nijedan stan dok ne završi zgradu kompletno, žali se na sina kako nema ambicije, sve što mu kaže da uradi trebaju mu meseci... Uglavnom slažem se, ako se ima mogućnosti neka radi šta voli ali radne navike moraju da se usadjuju od malih nogu pa i finansijka pismenost.
Super post!
Pogotovo poslednja rečenica.
Sada mi je palo na pamet to jest razmišljam da se prodaje kada se zavrsi cela invesicija nekog projekta, u ovom slucaju si naveo zgradu. Ranije mi je razmišljanje bilo kada se počne nešto mora se što pre završiti i da budeš skoroz obezbedjen za to, pa ako nisi onda prodaja unapred, pa moraš ispuniti rokove od kupaca koje si im obećao...
Tako da suštinski ti možeš godinama od prihoda da gradiš nešto i da ti to bude dodatni motiv za završetak, pogotovo ako to nije tvoja primarna delatnost.

Guraće sve veći stimulus, spustiće kamatne stope, podići će vrednost svim assetima i onda potop... Evo šta kaže jedan makro ekonimista

Hvala za link, preporučujem i drugima da gledaju.

On takođe više naginje ka tome da postoji i dalje dovoljno demokratičnosti koja će sprečiti preveliko raslojavanje, mada veruje da bi takva vlada koristila mere iz socijalističkog ekonomskog arsenala.

S druge strane priznaje da (za njega) manje verovatan scenario, ponovni masovni fiskalni stimulus, sa sobom neizbežno donosi autoritarizam, te kaže da je iz perspektive vlasnika asseta sada autoritarizam objektivno bolji izbor. I tu navodi primer Turske, koja se skoro 25 godina vodi autoritarno, i koja je sada i sa preko 30% inflacija i dalje stabilna, osim povremenih ustanaka koji se uguše, i opozicioni lideri uhapse.

Ja kada bih mora da se kladim, naginjem ka tome da će i Zapad sada preći na model stagflacija i autoritarizam. Suviše stvari koje su se dešavale proteklih godina, pa i decenija (masovna imigracija nezavisno od stranaka na vlasti, "hate speech" zakoni (sloboda govora postoji, ali i posledice za istu), itd. A Covid-19 mi deluje kao generalno proba za ono što će uskoro stupiti na snagu.

Nisam ekonomista, pa nemam alatke da pouzdano procenim da li bi deflacija zaista dovela do daleko većeg haosa sa sve lančanim pucanjem i banaka i država, kako mnogi tvrde. Moj "favorit" (iz perspektive elite) je buduća godišnja inflacija od daleko iznad 2%, možda čak i dvocifrena, pa da se tako raslojavanje produži na par decenija, da se ljudi postepeno navikavaju na život kao onomad u Jugoslaviji. I tu onda nekada dolazi cbdc ili šta već. Ali ne znam da li je to zaista tako izvodljivo.

Ako sada imamo problem sa toliko naštampanih para čije se slivanje bliži uzurbano kraju, logičan sledeći korak je deflatorna kriza. Duži bull, duža kriza. Rekao bih od 2027-2031. Skoro duže dupli od seke. Kod nas naravno još duže zbog kursa. Alternativna je hiperinflacija kao što si napomenuo ali to znači pucanje finansijskog sistema globalno. Zašto to kažem. Zbog indeksa nejednakosti. Trenutni indeks je prevazišao seku. Trenutni indeks je prevazišao 1929. Ne postoji period u novijoj istoriji kada je bila veća razlika. E sad, šta se događa sa dodatnim štampanjem? Ubije se kupovna moć ljudi i novac se slije dodatno kod bogataša.

Ja mislim da na vrhu pirame širom sveta ima dovoljno ljudi koje život prosečnog čoveka zanima samo neznatno više nego 🐺ića kako žive motači kablova. I slutim da ti ljudi sada imaju utisak da sa modernim AI sistemima nadzora imaju stvari pod kontrolom, a sve i da dođe do pobuna i uičnih okršaja, to će biti između "građana" (autohtono stanovništvo protiv migranata, ali i migranti i autohtoni međusobno, podele na max). U centralama službi širom Evrope se dešavanja u Srbiji svakako zainteresovano prate (i naravno da se utiče se na njih, koliko je moguće)

Za spašavanje postojećeg sistema treba makar 2.5 puta da se poveća monetarna masa kako bi se šutnula limenka dalje 4-5 godina. To je suludi iznos novca pri postojećem indeksu nejednakosti. To dovodi do revolucije ili do kolapsa sistema. Ukoliko bi se to dogodilo, ne bi mnogo proteklo a asseti bi eksplodirali. Tipa btc 600-700k, zlato 17-20k, kvadrati x3-x4 itd.
Očuvanje postojećeg sistema= deflacija
Alternativa je prebacivanje fokusa sa assete na robu.

Bitcoin can hit $700K amid currency debasement fears — BlackRock CEO

Eno, Fink reče još u januaru da BTC može da ode upravo na 700k. ;) A kvadrati bi otišli baš x3-x4 verovatno. Za Srbiju mislim da je ponovno dupliranje maksimum koji se može očekivati, više od toga sumnjam da bi se prelilo iz EU-štamparije do nas.

Šta mislite o ovom stanu i njegovoj ceni? Filter mi je bio do 300k, trosobni stanovi Novi Beograd i da nije prizemlje.Pri tome je renoviran stan i ok mi je pogled.
E sada ja bih gledao novogradnju pa i da je malo skuplja, to jest da je da moze za 300k trosoban bez parkinga.
Smatram da su stanovi u soliterima u bloku 23 lepši i finkcionalniji.

Tebi se ovaj stan sviđa? Koliko ima kvm grejne površine?

Cena zivota u Inđiji ista kao u Bgd
Koliko sam glup bio

Hvala za link, preporučujem i drugima da gledaju.

On takođe više naginje ka tome da postoji i dalje dovoljno demokratičnosti koja će sprečiti preveliko raslojavanje, mada veruje da bi takva vlada koristila mere iz socijalističkog ekonomskog arsenala.

S druge strane priznaje da (za njega) manje verovatan scenario, ponovni masovni fiskalni stimulus, sa sobom neizbežno donosi autoritarizam, te kaže da je iz perspektive vlasnika asseta sada autoritarizam objektivno bolji izbor. I tu navodi primer Turske, koja se skoro 25 godina vodi autoritarno, i koja je sada i sa preko 30% inflacija i dalje stabilna, osim povremenih ustanaka koji se uguše, i opozicioni lideri uhapse.

Ja kada bih mora da se kladim, naginjem ka tome da će i Zapad sada preći na model stagflacija i autoritarizam. Suviše stvari koje su se dešavale proteklih godina, pa i decenija (masovna imigracija nezavisno od stranaka na vlasti, "hate speech" zakoni (sloboda govora postoji, ali i posledice za istu), itd. A Covid-19 mi deluje kao generalno proba za ono što će uskoro stupiti na snagu.

Nisam ekonomista, pa nemam alatke da pouzdano procenim da li bi deflacija zaista dovela do daleko većeg haosa sa sve lančanim pucanjem i banaka i država, kako mnogi tvrde. Moj "favorit" (iz perspektive elite) je buduća godišnja inflacija od daleko iznad 2%, možda čak i dvocifrena, pa da se tako raslojavanje produži na par decenija, da se ljudi postepeno navikavaju na život kao onomad u Jugoslaviji. I tu onda nekada dolazi cbdc ili šta već. Ali ne znam da li je to zaista tako izvodljivo.

Ja mislim da na vrhu pirame širom sveta ima dovoljno ljudi koje život prosečnog čoveka zanima samo neznatno više nego 🐺ića kako žive motači kablova. I slutim da ti ljudi sada imaju utisak da sa modernim AI sistemima nadzora imaju stvari pod kontrolom, a sve i da dođe do pobuna i uičnih okršaja, to će biti između "građana" (autohtono stanovništvo protiv migranata, ali i migranti i autohtoni međusobno, podele na max). U centralama službi širom Evrope se dešavanja u Srbiji svakako zainteresovano prate (i naravno da se utiče se na njih, koliko je moguće)

Bitcoin can hit $700K amid currency debasement fears — BlackRock CEO

Eno, Fink reče još u januaru da BTC može da ode upravo na 700k. ;) A kvadrati bi otišli baš x3-x4 verovatno. Za Srbiju mislim da je ponovno dupliranje maksimum koji se može očekivati, više od toga sumnjam da bi se prelilo iz EU-štamparije do nas.
Mnogo šta ako i pomalo teorija zavere (koje nisu teorije u ovoj situaciji 🙂)
Ja se sve ovo slažem gore ali posle deflacije od nekoliko godina. Možda i mnogo veća i duža kriza od seke

Video sam. Ono što si ti napisao je da je tržište maltene crklo. Čim ima više agenata od kupaca, mislim da je to u pitanju. Cene će pratiti inflaciju sve dok država može bez problema da servisira svoju potrošnju i dug.
Mene zanima da li još neko ima neku informaciju.
Ne bi baš rekao da je tržište "crklo" već se mislim vratilo u normalno stanje. Po meni nije bilo normalno da ima više kupaca nego prodavaca pogotovo za stanove. pa nije to vruć burek pa jedna pekarica a 10 mušterija. Ovo je normalno stanje stvari uvek da ima više prodavaca (agenata) a manje kupaca pa onda polako gledaš, meriš, odlučuješ. Ipak se stan kupuje 1-2 x u životu a ne svaki dan 3x dnevno.

Država je tek na pola zaduženosti, i daleko ispod EU nivoa tako da ako čekaš da država pukne onda ćeš se načekati... Ali dobro to je moje mišljenje.

Cene stanova u Novom Sadu​

Па ево, ја сам мало пратио ових претходних месеци, то јест тражио сам мањи стан у НС и гледао огласе. Једна гарсоњера се изгледа продала, нисам звао да проверим, али нема је на огласима. Цена је била 3000 Е/м2, доста добра локација (Сајам), али зграда прастара, социјална, изгледа они мали станови за самце су ту грађени, нема већег од 50 м2. Други неки које сам гледао су чак кориговали цене, али су и даље преко 3000 Е/м2. Стоје већ бар 3 месеца, а то су најбољи из понуде.
Иначе, понуда је очајна, 95% су сутерен, поткровља, приземља, Адице. Они имају нешто ниже цене, око 2500 Е/м2. Катастрофа. Не знам ко прави тај промет о коме причају Лемајић и ове водитељке. А тек пораст цена? Зашто нису дали неке конкретне податке, већ само плитка, примитивна пропаганда. Само у чијем интересу? Можда је кључ загонетке у Лемајићевој синтагми да много људи жели да живи у овој "лепој држави"?

Pisao sam ovde pre mesec dana, manja zgrada kod Sajma u NS, prodato do prve medjuspratne ploče svi ,,manji,, stanovi, tada su ostala samo 2 velika na poslednjem spratu i u prizemlju veći lokal. Nisam siguran ni da li je bilo plaćeno oglašavanje. Cena je bila tada za poslednji prodati stan 2700eur(ne znam da li je bez ili sa PDV-om).
Drugar pre nekih mesec dana ponovo krenuo sa prodajom svog stana dolazili mu zainteresovani ljudi, dobijao je ponude da proda ako spusti cenu za 3-5%. On ipak odlučio da ga malo renovira pa da ga oglasi skuplje.
Takodje par njih koji inače kupuju manje stanove za izdavanje su trenutno pauzirali kupovinu.
EDIT: Drugar se vratio iz Amerike posle dugo godina života tamo i želeo je da kupi stan, video realnost i cene i začudio se, kaže pa kako ovo i da li je realno? Neki iz inostranstva misle da ovde stoji vreme kao i cene od kada su otišli.
Porodičnoj prijateljici iz Londona kada je čula cenu kompletnog renoviranja njenog stana u Novom Sadu nije bilo dobro...

Poslednja izmena:
Ovo baš deluje kao ozbiljno predoziranje američkom desničarskom propagandom.

Ja već godinu i po dana živim u Stokholmu, novom najopasnijem gradu u Evropi, i situacija nije ni približno loša kakvom desničari žele da je prikažu.
Kriminala ima ali ni po čemu ne bih rekao da ga ima više nego u Beogradu. Jedino što ovde nije "institutionalized" kao što je u Srbiji. Odnosno zločini se prijavljuju, shvataju ozbiljno i policija radi svoj posao.

Evo primer, moja verenica u Švedskoj za ceo svoj život nije doživela ni jedno dobacivanje a kamoli otvoreno seksualno uznemirivanje, a odredjeni period je živela i u čuvenoj "no go zoni". Ali prvi put kad sam je doveo u Beograd jeste i to ne bezazleno - samo što kada bi prijavili garantujem da to niko ne bi shvatio za ozbiljno. Sa tim iskustvom bi ona sada lako mogla da širi priče o tome kako je Beograd opasno mesto i kako Srbi zlostavljaju žene na ulici.

Da zaokružimo:
Verovao ili ne, velika većina neetničkih evropljana se ni u čemu ne razlikuju od etničkih evropljana osim po izgledu i po tome odakle su im preci. I takodje ne zaboravi da etnički englezi ili etnički švedjani mene i tebe smatraju mnogo bližim arapima ili indijcima nego sebi.
Evo samo najpoznatije stvari za UK na umivenoj Wikipediji. Ova mala Šarlin je verovatno pretvorena u kebab.

Ovo je što sam se odmah setio za Švedsku, jer je bilo neverovatno drsko.

Evo i naučna studija za Švedsku- Migranti i švedski državljani migrantskog porekla su značajno više osuđivani za silovanje od domaćeg stanovništva. S tim što dosta slučajeva ne rezultira osudom.

Evo i ja anegdodu koliko je propaganda jaka.

Meni kaže mlada poznanica- "Moja drugarica je bila u Africi i kaže da je tamo bukvalno silovateljska kultura"

Ja-"Pa, nije ni čudo što su migranti iz Afrike skloniji od Evropljana da napadaju žene"

Ona-"To nije istina"

Višedecenijsko uslovljavanje belih ljudi da je najgore biti rasista je dovelo do protivlogičkog i zamagljenog rasuđivanja.

Ne bi baš rekao da je tržište "crklo" već se mislim vratilo u normalno stanje. Po meni nije bilo normalno da ima više kupaca nego prodavaca pogotovo za stanove. pa nije to vruć burek pa jedna pekarica a 10 mušterija. Ovo je normalno stanje stvari uvek da ima više prodavaca (agenata) a manje kupaca pa onda polako gledaš, meriš, odlučuješ. Ipak se stan kupuje 1-2 x u životu a ne svaki dan 3x dnevno.

Država je tek na pola zaduženosti, i daleko ispod EU nivoa tako da ako čekaš da država pukne onda ćeš se načekati... Ali dobro to je moje mišljenje.
Joe. Mi smo bili 2006 godine kada je tržište nekretnina krenulo da štuca na 25% zaduženosti. Tada su uvedeni krediti za mlade. 2009 kad je krenula full SEKA mi smo bili na 50% zaduženosti. U krizi raste fiskalni deficit. Ako kad nije kriza imaš 4%, kada kriza stigne imaćeš 8% (realno više od toga). To nisam ja izmislio i to je tako. Do kraja SEKE smo imali 75% zaduženosti uz prethodno pucanje kursa i urnisanje kupovne moći stanovništva kako bi se smanjio deficit (odmah na početku seke).

Ako bi ova naša slabašna protočni bojler privreda bila na 100% i da tako udjemo u krizu i sam si svestan šta bi se dogodilo.

Ja više gledam drugu stvar. SDI opadaju. Čeka se da odliv po osnovu dividendi bude veći od priliva. Privredni rast da bude manji od kamata duga.

Ono što me više zanima je razlog zašto imamo 15 agenata a 3-4 kupca. Da li su se ispraznile slamarice a novog novca nema u toj meri ili novca i dalje ima dosta ali se čeka šta će biti u zemlji.

Mislim da je sada pravo vreme za kupovinu stana metodom sprdnje, kontam za starogradnju, kod novogradnje tesko. Vidis stan, svidja ti se, lupis bezobrazno manju cifru. Ako se naljuti, bas te briga, ionako nisi full zainteresovan, ako pristane, onda kupis i to je to. Ono sto je trenutno na trzistu je 95% krš i olupina, a takvi prodavci se cesto i ne zure, pa onda cekaju da prodje nezainteresovanost, pa da krenu opet u podizanje cena. Nece niko spustiti cenu stana, pre ce da ceka jos 3 godine da ga proda po jos vecoj ceni. Osim neko kome se zuri da proda.

Poslednja izmena:
ne znam, kako da ti kazem ovo bozo, ali trebalo je doci do naucne revolucije.
i to ide koracima. niko ne osporava evropski doprinos, ja sam (a mozda gresim) video da ti osporavas bilo sta drugo, zbog evropske naucne revolucije.
Zapravo revolucije su sprint.
u svakom slucaju ovo za belce, pa sta i de se desi. malo reset. mozda je to skroz i ok, resetuje sve, takve stvari su zdrave
a i to su dozvolili belci jbg
To je rasistički reći.

Opravdavanje genocida.

Nije zdravo vratiti se na srednjevekovni sistem.

Vrh