Hvala za link, preporučujem i drugima da gledaju.
On takođe više naginje ka tome da postoji i dalje dovoljno demokratičnosti koja će sprečiti preveliko raslojavanje, mada veruje da bi takva vlada koristila mere iz socijalističkog ekonomskog arsenala.
S druge strane priznaje da (za njega) manje verovatan scenario, ponovni masovni fiskalni stimulus, sa sobom neizbežno donosi autoritarizam, te kaže da je iz perspektive vlasnika asseta sada autoritarizam objektivno bolji izbor. I tu navodi primer Turske, koja se skoro 25 godina vodi autoritarno, i koja je sada i sa preko 30% inflacija i dalje stabilna, osim povremenih ustanaka koji se uguše, i opozicioni lideri uhapse.
Ja kada bih mora da se kladim, naginjem ka tome da će i Zapad sada preći na model stagflacija i autoritarizam. Suviše stvari koje su se dešavale proteklih godina, pa i decenija (masovna imigracija nezavisno od stranaka na vlasti, "hate speech" zakoni (sloboda govora postoji, ali i posledice za istu), itd. A Covid-19 mi deluje kao generalno proba za ono što će uskoro stupiti na snagu.
Nisam ekonomista, pa nemam alatke da pouzdano procenim da li bi deflacija zaista dovela do daleko većeg haosa sa sve lančanim pucanjem i banaka i država, kako mnogi tvrde. Moj "favorit" (iz perspektive elite) je buduća godišnja inflacija od daleko iznad 2%, možda čak i dvocifrena, pa da se tako raslojavanje produži na par decenija, da se ljudi postepeno navikavaju na život kao onomad u Jugoslaviji. I tu onda nekada dolazi cbdc ili šta već. Ali ne znam da li je to zaista tako izvodljivo.
Ja mislim da na vrhu pirame širom sveta ima dovoljno ljudi koje život prosečnog čoveka zanima samo neznatno više nego

ića kako žive motači kablova. I slutim da ti ljudi sada imaju utisak da sa modernim AI sistemima nadzora imaju stvari pod kontrolom, a sve i da dođe do pobuna i uičnih okršaja, to će biti između "građana" (autohtono stanovništvo protiv migranata, ali i migranti i autohtoni međusobno, podele na max). U centralama službi širom Evrope se dešavanja u Srbiji svakako zainteresovano prate (i naravno da se utiče se na njih, koliko je moguće)
Bitcoin can hit $700K amid currency debasement fears — BlackRock CEO
Eno, Fink reče još u januaru da BTC može da ode upravo na 700k.

A kvadrati bi otišli baš x3-x4 verovatno. Za Srbiju mislim da je ponovno dupliranje maksimum koji se može očekivati, više od toga sumnjam da bi se prelilo iz EU-štamparije do nas.