Šta je novo?

Cene nekretnina

Trenutno stanje u Srbiji koliko sam shvatio i neka bojažljivost od budućih prihoda od poslovanja.
Hvala. To me je zanimalo. Očekivano. Smanjuju se investicione kupovine a povećavaju na kredit da se kompenzuje pad tražnje zbog nestabilnosti. Zato je država i "uletela" da finansira kupovinu.

Joe. Mi smo bili 2006 godine kada je tržište nekretnina krenulo da štuca na 25% zaduženosti. Tada su uvedeni krediti za mlade. 2009 kad je krenula full SEKA mi smo bili na 50% zaduženosti. U krizi raste fiskalni deficit. Ako kad nije kriza imaš 4%, kada kriza stigne imaćeš 8% (realno više od toga). To nisam ja izmislio i to je tako. Do kraja SEKE smo imali 75% zaduženosti uz prethodno pucanje kursa i urnisanje kupovne moći stanovništva kako bi se smanjio deficit (odmah na početku seke).

Ako bi ova naša slabašna protočni bojler privreda bila na 100% i da tako udjemo u krizu i sam si svestan šta bi se dogodilo.

Ja više gledam drugu stvar. SDI opadaju. Čeka se da odliv po osnovu dividendi bude veći od priliva. Privredni rast da bude manji od kamata duga.

Ono što me više zanima je razlog zašto imamo 15 agenata a 3-4 kupca. Da li su se ispraznile slamarice a novog novca nema u toj meri ili novca i dalje ima dosta ali se čeka šta će biti u zemlji.
Ako ćeš moje lično mišljenje - Slamarice se NISU ispraznile, čak naprotiv su se napunile. ALI slamarice se ne diraju. Ono što sam rekao da na tom prodajnom danu koji je za srednju klasu, što se videlo je da srednja klasa sada ne zna šta će biti. Jer prodajni dan je forward-looking dan (kako bi rekli u finansijskim izveštajima). Tako da srednja klasa ne zna kako može da računa na prihode u sledećem periodu. Jer ono što sad imaju i mada bi mogli da kupe možda neće imati u budućnosti ako dođe nova garnitura na vlast. Sad je tu ono na čemu se lome koplja. Potencijalno nova garnitura ne želi o ničemu da se izjasni osim da su "protiv Vučića". Ni jedna ekonomska tema nema izjašnjavanja, ni jedna politička tema. I normalno je da su ljudi sumnjičavi i dosta nesigurni. U svakom slučaju ova nesigurnost ne ide u prilog nikome, ni ljudima ni državi. Koja god struja pobedi ali da se pobednik zna i da se nastavi. Deo će da se prikloni pobednicima deo će da ode u emigraciju i da čeka sledeću revoluciju:)
Bogati ne kupuju te stanove ili kupuju u inostranstvu ako budu trebali da se sklone par godine dok oluja ne prođe. A siromašni svejedno ne učestvuju na tržištu.

Mediji (1).jpg

Ako ćeš moje lično mišljenje - Slamarice se NISU ispraznile, čak naprotiv su se napunile. ALI slamarice se ne diraju. Ono što sam rekao da na tom prodajnom danu koji je za srednju klasu, što se videlo je da srednja klasa sada ne zna šta će biti. Jer prodajni dan je forward-looking dan (kako bi rekli u finansijskim izveštajima). Tako da srednja klasa ne zna kako može da računa na prihode u sledećem periodu. Jer ono što sad imaju i mada bi mogli da kupe možda neće imati u budućnosti ako dođe nova garnitura na vlast. Sad je tu ono na čemu se lome koplja. Potencijalno nova garnitura ne želi o ničemu da se izjasni osim da su "protiv Vučića". Ni jedna ekonomska tema nema izjašnjavanja, ni jedna politička tema. I normalno je da su ljudi sumnjičavi i dosta nesigurni. U svakom slučaju ova nesigurnost ne ide u prilog nikome, ni ljudima ni državi. Koja god struja pobedi ali da se pobednik zna i da se nastavi. Deo će da se prikloni pobednicima deo će da ode u emigraciju i da čeka sledeću revoluciju:)
Bogati ne kupuju te stanove ili kupuju u inostranstvu ako budu trebali da se sklone par godine dok oluja ne prođe. A siromašni svejedno ne učestvuju na tržištu.
Ovde zapravo kažeš da veliki broj ljudi koji učestvuju na tržištu nekretnina Srbije zavisi ne od svojih sposobnosti već od političke volje vlasti da im obezbede kontinuirano finansiranje tj unosne poslove.
Zanimljivo, nisam tako razmišljao. Ono što možemo da nagadjamo je koji je to odnos u ukupnom prometu. Možda je najtačnije reći približno iznosu odobrenih kredita za mlade. Keš kupci se povlače a krediti rastu. Nulti efekat. Zanimljivo razmišljanje Joe. Doduše to je ogroman % onda.

Poslednja izmena:
Ovde zapravo kažeš da veliki broj ljudi koji učestvuju na tržištu nekretnina Srbije zavisi ne od svojih sposobnosti već od političke volje vlasti da im obezbede kontinuirano finansiranje tj unosne poslove.
Zanimljivo, nisam tako razmišljao. Ono što mi je zanimljivo je koji je to odnos u ukupnom prometu. Možda je najtačnije reći približno iznosu odobrenih kredita za mlade. Keš kupci se povlače a krediti rastu. Nulti efekat. Zanimljivo razmišljanje Joe
NE NAPROTIV!Kažem da najveći broj ljudi (srednja klasa) zavisi od države. Ne od unosnih poslova već od države. Tako je svuda. Ti što zavise od unosnih tendera ti ne kupuju sada u SR već u inostrasntvu.
Jer ako imaš bračni par koji npr. zarađuje 3-4k eura mesečno legalno (npr. 2 doktorske plate ili 1 apotekar 1 ITjevac ili da kažem dve VSS plate) oni ZAVISE isključivo od države i prilika u državi. Eto npr. dođu blokaderi na vlast, dinar padne 30% njima si smanjio 30% kupovnu moć. Zato ljudi čekaju jer ne znaju šta će biti. A ne zbog unosnih tendera.

Nisu samo ovi sto se cesaju o vlast. Ima mnogo ljudi u toj nekoj fiktivnoj srednjoj klasi koji zavise od sveopste ekonomije koja ocigledno usporava (i kod nas i u evropi). Mnogo ljudi ne moze sa sigurnoscu da tvrdi hoce li imati isti posao u naredne dve godine (a kamo li na duzi vremenski period) i zato imaju kocnicu za kupovinu i ako bi mozda i mogli da udju u proces. To su prepoznali investitori pa se se smanjuje traznja za dozvolama za gradnju a ovo sto je zapoceto se prodaje na kasicicu ne bi li odrzali cene (oni koji su likvidni).

NE NAPROTIV!Kažem da najveći broj ljudi (srednja klasa) zavisi od države. Ne od unosnih poslova već od države. Tako je svuda. Ti što zavise od unosnih tendera ti ne kupuju sada u SR već u inostrasntvu.
Jer ako imaš bračni par koji npr. zarađuje 3-4k eura mesečno legalno (npr. 2 doktorske plate ili 1 apotekar 1 ITjevac ili da kažem dve VSS plate) oni ZAVISE isključivo od države i prilika u državi. Eto npr. dođu blokaderi na vlast, dinar padne 30% njima si smanjio 30% kupovnu moć. Zato ljudi čekaju jer ne znaju šta će biti. A ne zbog unosnih tendera.
Kako It-jevac zavisi od države, uglavnom se radi ili outsource ili product za strana tržišta. Apotekar možda zavisi od države ako radi u ALIMS-u, Apotekarskoj Beograd ili nekom državnom preduzeću, ali sigurno ne zavisi u multinacionalnoj kompaniji. Svakako su plate indeksirane u EUR, tako da bilo kakva promena kursa ne bi imala uticaj na plate. Sa druge strane, zašto bi dinar pao 30% ako studentska lista osvoji izbore? Ne vidim uzročno-posledičnu vezu. Misliš Jorgovanka je jedina osoba u Srbija koja ima formulu za stabilan kurs, pa ako ona ode, neće imati ko da brani kurs?

Iskren da budem nisam čuo ni za jednog doktora da ima stan u BNV a imam ih poprilično u okruženju. Ne znam nikoga ko ima hipoteku za stan skuplji od 3000e po m2. Ono što su kupovali, kupovali su ranije (pre 4-5 godina) Pričam o ljudima sa porodičnim primanjima od 3000-4500e.

da ne koristim teske reci, ali izem ti "srednju klasu" koja se brine ako se promeni vlast, tu je problem Johny boy u tvojoj percepciji, ti si otisao sa Balkana, ali Balkan te vuce, nazad i gusi...

Kako It-jevac zavisi od države, uglavnom se radi ili outsource ili product za strana tržišta. Apotekar možda zavisi od države ako radi u ALIMS-u, Apotekarskoj Beograd ili nekom državnom preduzeću, ali sigurno ne zavisi u multinacionalnoj kompaniji. Svakako su plate indeksirane u EUR, tako da bilo kakva promena kursa ne bi imala uticaj na plate. Sa druge strane, zašto bi dinar pao 30% ako studentska lista osvoji izbore? Ne vidim uzročno-posledičnu vezu. Misliš Jorgovanka je jedina osoba u Srbija koja ima formulu za stabilan kurs, pa ako ona ode, neće imati ko da brani kurs?
Kako ti misliš da ne zavisiš od države! Sve zavisi od države! Ajmo prvo apoteke, pošto je to moj domen. Ako radiš u multinacionalnoj i imaš platu indeksiranu u EUR, država skine tvoj lek s pozitivne liste. Ti ostaješ bez posla! Država uredbom naredi smanjenje cene lekova za 10-20%. Šta radi multinacionalna - reže troškove tj ljude... (to se dešavalo više puta već).
Ako pobede studenti na izborima onda nije problem, problem je revolucija i nasilno preuzimanje vlasti. Tu ja vidim problem a ne da smena dođe na izborima.
IT-jevac, pa zavisi debelo. Država zabrani uplate, isplate, ograniči podizanje keša ihaa ima milion načina.
Farmaceutski sektor je izuzetno vezan na državu. Svi veliki tenderi su vezani za državu. Mislim da je kolega @super.operater najbolje rekao. Srednja klasa se boji da li će imati primanja koja sada ima u budućnosti (stabilnost posla, ista ili slična plata i to).

Proganjaju ga blokaderi teroristi. Ako oni pobede to će biti Talibanska situacija.
Nisi daleko od istine. Tako bi i bilo. Pogledaj Bangladeš danas godinu dana nakon "studentske revolucije" koja je by the way copy paste Srbije. Država u rasulu. A kao sve bilo plemenito i prvo došli neki Nobelovci na čelo države a posle rasulo totalno.

da ne koristim teske reci, ali izem ti "srednju klasu" koja se brine ako se promeni vlast, tu je problem Johny boy u tvojoj percepciji, ti si otisao sa Balkana, ali Balkan te vuce, nazad i gusi...
Promena vlasti na izborima nije problem kažem već. Problem je što blokaderi hoće nasilno na vlast. Problem je u revoluciji a ne u promeni vlasti. Promena vlasti na izborima je dobrodošla nakon toliko godina. Ili neka koliciona vlada.

IT-jevac, pa zavisi debelo. Država zabrani uplate, isplate, ograniči podizanje keša ihaa ima milion načina.
Nece drzava da zabrani uplate i isplate, to je grana na kojoj sede. Ono sto moze da uradi je da skroz ubije freelance (mada mislim da to dolazi na kraju i vise je svojstveno ovoj vlasti). IT je zilavo zivince, lako se otvore firme u inostranstvu a gde sedis je najmanje bitno sve dok ima interneta. Vidi samo Ruse kako su se prilagodili kod nas ...

Poslednja izmena:
Mi ne znamo koliko ima kupaca trenutno jer je registar cena zabravljen. Osim anegdota agenata, nemamo nikakav uzorak.
Da li bilo ko ima info oko toga? Jesu zaista promenili sistem u katastru?

I jos jedno pitanje... je l komplikacija kupiti iz kredita stan koji ima hipoteku banke (prethodno kupljen iz kredita)?

Nisi daleko od istine. Tako bi i bilo. Pogledaj Bangladeš danas godinu dana nakon "studentske revolucije" koja je by the way copy paste Srbije. Država u rasulu. A kao sve bilo plemenito i prvo došli neki Nobelovci na čelo države a posle rasulo totalno.
Znam Džo, krenuli su da prave i horor filmove i dokumentarce na informeru o blokaderima teroristima. Cenim da bi silovanja, ubistava i ostalog kriminala bilo svakodnevno. Vidis da svakog dana upadaju u skupštinu, a izbore ne spominju. Mislim da im ništa nije preostalo sem da ubijaju ljude i dodju do vile u Užičkoj. Hoće i institucije da nam poruše npr zgazi te neko na pešačkom, ubije te neka nadstrrešnica i niko ne odgovara. Prokleti blokaderi teroristi.

Promena vlasti na izborima nije problem kažem već.
Ne da nije problem nego je nuzna. Ali uz promenu vlasti na izborima kod nas bi moralo da se uvede pravilo da ne moze vise od dva mandata da se obavlja javna funkcija. Znaci direktori, politicari, agencije, cuda ... 8 godina maksimalno a onda na berzu rada a ne dozivtni u fotelji bez dana radnog staza.

Problem je što blokaderi hoće nasilno na vlast.
Odkuda ti to? Oni traze izbore a vlast im ne da te izbore - ko tu onda hoce na silu na ostane u fotelji?

Problem je u revoluciji a ne u promeni vlasti. Promena vlasti na izborima je dobrodošla nakon toliko godina. Ili neka koliciona vlada.
Stvar je u tome sto kad vlast ogrezne u kriminal, korupciju, kontrolu medija, represiju ... nikakvi izbori vise nisu moguci jer po prirodi stvari nisu slobodni. Tu onda nastupa neki oblik revolucije pre ili kasnije. Stvarni probelm je sto revolucija nista ne resava, ista ekipa iz senke samo promeni stranu i to je to.

Najjača je ova terminologija, fiktivna srednja klasa koja zavisi od toga da SNS preživi na vlasti :) Džo ne izneverava.

Tad ne bi niko ni skuterom gazio decu na treningu, a kamoli odgovarao za to.

Sve nas je unistio 5. oktobar, trebalo je Sloba jos da ostane, a kad on crkne da dodju radikali.
Gospodin Legija da bude ministar unutrasnjih poslova, eto ti stabilnosti.

Na onoj SNS viber grupi bez zezanja pišu stvari tipa "trebalo je da se obračunamo sa njima 2005" i sl.

Ćaciji imaju duboku mržnju prema ostatku naroda, samo su to vešto krili zadnjih 13 godina.

Eh da je Hitler poživeo još malo da se obračuna sa blokaderima. Fališ ♥

Ćaciji imaju duboku mržnju prema ostatku naroda, samo su to vešto krili zadnjih 13 godina.
Ne mrze oni ostatak naroda već se plaše da bi uredjenijim sistemom bili primorani nešto da rade i zaradjuju umesto da se bave kriminalom ili ne rade ništa, a pare kaplju. Plaše se svakog ko bi ugrozio opstanak ćaćizma.

Iskren da budem nisam čuo ni za jednog doktora da ima stan u BNV a imam ih poprilično u okruženju. Ne znam nikoga ko ima hipoteku za stan skuplji od 3000e po m2. Ono što su kupovali, kupovali su ranije (pre 4-5 godina) Pričam o ljudima sa porodičnim primanjima od 3000-4500e.
On napiše..ti napiseš suprotno i pobijes ... on udari LIKE ?

Vrh