Šta je novo?

Cene nekretnina

Jel poznaješ nekog ko radi isključivo online? Ja poznajem bar 100 ljudi. U tom slučaju nije bitno gde živiš. Kada su Rusi dosli u Beograd, njih 90% su radili online. Ne nužno kao programeri, nego i uslužnim delatnostima (QA, UX/UI, graphic designer, e-commerce, čak i support centar). Na ovom forumu su ljudi pričali i za neke druge poslove, kao na primer arhitekta koji radi projekte za uređenje enterijera online za inostrana tržišta. Rusi su mahom dosli na Vracar i Dorcol jer im se dopada taj ambijent, a ne zbog blizine posla, mogli su isto tako doći u Niš, pa čak i u neko selo gde je provučena optika i gde je dobar i postojan internet. Pošto si ti inžinjer, pretpostavka je da možeš da zaradiš više nego ove druge profesije. Ogromna je razlika sa nekom jačom platom između BG i NI. Recimo, u Nišu najbolji stanovi su 2500 eur po m2, a za dobar stan na Vračaru i Dorćolu treba minimum 5k. Isto kao što su ekvivalenti stanovi u Berlinu i Amsterdamu minimum 2X skuplji nego u Beogradu. Druga stvar, kada radis online ne zavisis od lokalnih poslodavaca. Treća stvar, ako imaš pristojan prihod a živiš u mestu sa niskim troškovima, onda nije pod moranjem da žena radi. Može da doprinosi na druge načine, ili da radi nešto što je iskreno zanima ili čak da volontira za neki cilj u koji veruje. Moja najveća inspiracija za zaradu je baš iz razloga da svojoj porodici (ženi i deci) omogućim da mogu da rade ono što ih istinski interesuje, a ne zato što moraju da zarade novac.
Ne slazem se da zena ne treba da radi. Sve sto si spomenuo su granicni slucajevi kojih ima vrlo malo. Da bi menjao poslove i napredovao, treba ti stabilna zena (koja moze da izdrzava dok ti eksperimentises, ili obrnuto). Ili mozes kao ti da imas nasledjenu nekretninu gde mozes da se pokrpis. Ja to nemam, tako da je stabilna zena tu bila za sve.

Uostalom, sta zena moze da radi u Nišu na sebi, na cemu da volontira? Sta god da je normalno i kul, treba ti Beograd da bi plasirao proizvod ili uslugu. Kome ces sta da plasiras u Nisu? Malo si precenio Niš. Nisi ziveo tamo, ne znam kako donosis ovakve zakljucke, ja sam ziveo i u Nišu i u manjim gradovima i sada zivim u Beogradu.

Mani ti mene sa remote pricama, ja sam imao 600e platu kad sam otisao iz Nisa, kakav crni remote, treba se nauciti posao negde, a ne da cupkam u mestu na video pozivima i ostanem veciti junior. Profesionalizam i karijera se pravi uzivo, remote moze, ali kad budes senior. Ja sa 26 nisam bio senior ni malo. Ne kazem, moze i remote da se napreduje, desava se, ali je meni to šarena laža.

Ne znam licno ni 15 ljudi koji rade full online. Vecina koji i dalje rade full online su u startap-ovima gde se rmba dan i noc i radi se direktno za klijenta, ali ja nisam taj tip, ja ne zelim da imam svoju firmu, da budem outsourcer i da jurim klijente stalno.

Ovde zivimo dobro, dole smo bili jedva Halkidiki autobusom, uz moje i zvocanje zene kako je posao sranje.

Nijedan posao nije stabilan, pa ni taj remote koji ti predstavljas kao svevišnji medju svevišnjima. Ako taj remote pukne u toku ove krize, vise ces imati sansi da uzivo nadjes posao ovde u Beogradu, u Nisu ces samo da ronis gorke suze.

Svako ima svoju agendu. Ti zelis da me isteras iz Beograda, ja zelim da ostanem, jer mi se ne isplati da idem iz Beograda. Ako se nekad desi da odem iz Beograda, bice to jer je stvarno bolje da se ode iz Beograda. O mogucnostima koje pruza Nis i koje pruza Beograd u smislu dece ne vredi ni komentarisati.

Imam jedno pitanje za tebe. Zasto se ti ne prebacis u Niš, ako je tamo top nekretnina 2500 (nije), nego sediš u Beogradu i placas skuplje kvadrat i ulazes jos dodatno u stanove ovde?

Ne slazem se da zena ne treba da radi. Sve sto si spomenuo su granicni slucajevi kojih ima vrlo malo. Da bi menjao poslove i napredovao, treba ti stabilna zena (koja moze da izdrzava dok ti eksperimentises, ili obrnuto). Ili mozes kao ti da imas nasledjenu nekretninu gde mozes da se pokrpis. Ja to nemam, tako da je stabilna zena tu bila za sve.

Uostalom, sta zena moze da radi u Nišu na sebi, na cemu da volontira? Sta god da je normalno i kul, treba ti Beograd da bi plasirao proizvod ili uslugu. Kome ces sta da plasiras u Nisu? Malo si precenio Niš. Nisi ziveo tamo, ne znam kako donosis ovakve zakljucke, ja sam ziveo i u Nišu i u manjim gradovima i sada zivim u Beogradu.

Mani ti mene sa remote pricama, ja sam imao 600e platu kad sam otisao iz Nisa, kakav crni remote, treba se nauciti posao negde, a ne da cupkam u mestu na video pozivima i ostanem veciti junior. Profesionalizam i karijera se pravi uzivo, remote moze, ali kad budes senior. Ja sa 26 nisam bio senior ni malo. Ne kazem, moze i remote da se napreduje, desava se, ali je meni to šarena laža.

Ne znam licno ni 15 ljudi koji rade full online. Vecina koji i dalje rade full online su u startap-ovima gde se rmba dan i noc i radi se direktno za klijenta, ali ja nisam taj tip, ja ne zelim da imam svoju firmu, da budem outsourcer i da jurim klijente stalno.

Ovde zivimo dobro, dole smo bili jedva Halkidiki autobusom, uz moje i zvocanje zene kako je posao sranje.

Nijedan posao nije stabilan, pa ni taj remote koji ti predstavljas kao svevišnji medju svevišnjima. Ako taj remote pukne u toku ove krize, vise ces imati sansi da uzivo nadjes posao ovde u Beogradu, u Nisu ces samo da ronis gorke suze.

Svako ima svoju agendu. Ti zelis da me isteras iz Beograda, ja zelim da ostanem, jer mi se ne isplati da idem iz Beograda. Ako se nekad desi da odem iz Beograda, bice to jer je stvarno bolje da se ode iz Beograda. O mogucnostima koje pruza Nis i koje pruza Beograd u smislu dece ne vredi ni komentarisati.

Imam jedno pitanje za tebe. Zasto se ti ne prebacis u Niš, ako je tamo top nekretnina 2500 (nije), nego sediš u Beogradu i placas skuplje kvadrat i ulazes jos dodatno u stanove ovde?
Lol, ti imaš selektivnu amnezuju, rekao si da nemaš nista protiv da ziviš u Nišu, ja nikada ti nisam izjavio niti bih razmatrao Niš u bilo kom smislu. Drugo, ti podaci od 600 eur plate su ti malo bajtati, za par meseci minimalac ce biti 550. Moj utisak je da si bio loš student i da si ispodprosečan inžinjer kada nisi mogao da se nametneš tamo. Čak i Perica ima 3k eur kao senior u Nišu, a što se dolaska u Beograd tiče, ja podržavam svakog ko može da dođe i oseti čari velegrada.

Nema novac istu vrednost u Bgd ili Inđiji ... Manje mozda zaradiš ali ti je i zivot jeftiniji.
Dobar deo tog jeftinije je i u manjoj ponudi. Što je u nekom rasponu prihoda neprimento, a u nekom vrlo primetno.

Što se zarade tiče, ta Inđija je na manje od pola sata vozom do nekoliko stanica u Beogradu, i to stanica oko kojih su i najveće zarade u BGu.
Ali i za ljude sa manjim prihodima, u dobar deo BGa ćeš brže odatle nego sa Ceraka ili daljeg dela Mirjeva.

Problemi nastaju kada želiš nešto od one ponude koje u Inđiji nema...

Lol, ti imaš selektivnu amnezuju, rekao si da nemaš nista protiv da ziviš u Nišu, ja nikada ti nisam izjavio niti bih razmatrao Niš u bilo kom smislu. Drugo, ti podaci od 600 eur plate su ti malo bajtati, za par meseci minimalac ce biti 550. Moj utisak je da si bio loš student i da si ispodprosečan inžinjer kada nisi mogao da se nametneš tamo. Čak i Perica ima 3k eur kao senior u Nišu, a što se dolaska u Beograd tiče, ja podržavam svakog ko može da dođe i oseti čari velegrada.
Mora da sam bio mnogo los, cim su me pitali da ostanem na fakultetu.

Pa ja te pitam zasto ne razmatras Nis ako se vec toliko isplati, cim preporucujes meni? Zasto ti mislis da svako zeli da radi remote van Beograda i da njegova zena ne radi nista? Moja zena zeli da radi, kad ne bude htela, ne mora da radi, sada zeli i ja necu da je sputavam tako sto cu da je naguram u Niš.

Pa naravno da su bajati za platu od 600e kad je to bilo pre ko zna koliko godina...

Za Beograd je dovoljno da budes prosecan student da dobijes normalan posao. U Nisu je potrebno biti natprosecan da bi dobio bilo kakav posao. Raspitaj se malo kad znas tolko ljudi.

Ja na licnoj osnovi necu tebe da analiziram.

Odavno nisam cuo da neko nesto kupuje, ni u drustvu, ni na forumu haha
Poslednje iz mog okruženja pre godinu i po. Najviše u periodu 2018-2020.
Iskren da budem gledam novogradnje u mom malom mestu. Prodato je dosta. Sad su navodno podigli cene i starogradnje (od marta) i to kao sad slabije ide. Novogradnje sve gastarbajteri pokupovali i poneki lokalac. To sve pričam pre aprila. Sad ne znam kakva je situacija. Pre aprila se sve moguće i nemoguće prodalo. Sad kao raste ponuda. Najmanja je bila 2022-2023.

Poslednje iz mog okruženja pre godinu i po. Najviše u periodu 2018-2020.
Iskren da budem gledam novogradnje u mom malom mestu. Prodato je dosta. Sad su navodno podigli cene i starogradnje (od marta) i to kao sad slabije ide. Novogradnje sve gastarbajteri pokupovali i poneki lokalac. To sve pričam pre aprila. Sad ne znam kakva je situacija. Pre aprila se sve moguće i nemoguće prodalo. Sad kao raste ponuda. Najmanja je bila 2022-2023.
Moja tetka iz inostranstva kupila apartman skoro, ćerki koja nikada nema da se vrati u Srbiju.

Politika investitora je takva da cim prodaja ide koliko-toliko Ok oni dizu cene dok ne dodju do tacke da ponuda stane. I onda cekaju da porastu plate i kupovna moc ili da se javi neka bu**** koja ne zna sta ce sa parama ili u krajnjem slucaju imaju lufta da naprave popust na cenu koju su pre toga dizali 5 puta. Ja gledam neke novogradnje u Nisu, dobra lokacija, vecina stanova prodati, ali su ostali neki stanovi ili velike kvadrature ili dupleksi na poslednja 2 sprata, dizali su cene stalno dok nisu prodali ove manje stanove. Sad kad su ostali ovi zadnji stanovi ne dizu cenu evo vec mozda skoro 2 godine, i dalje ne mogu to da prodaju. A mislim da cim bi prodali barem par stanova od njih odmah bi digli cene.

Odavno nisam cuo da neko nesto kupuje, ni u drustvu, ni na forumu haha
Čuo sam za jednu kupovinu 192K 74m2, jako lose stanje za potpuno renoviranje, jedno povlačenje iz prodaje i jedno povlačenje iz kupovine i sve to od juna meseca. Nekako mi se čini da je tržište sada na žiletu, padati nešto značajno neće ali neće ni biti grabeža kao prošle godine.

Čuo sam za jednu kupovinu 192K 74m2, jako lose stanje za potpuno renoviranje, jedno povlačenje iz prodaje i jedno povlačenje iz kupovine i sve to od juna meseca. Nekako mi se čini da je tržište sada na žiletu, padati nešto značajno neće ali neće ni biti grabeža kao prošle godine.
Sad je stanje psiholoske igre, ceka se ko ce prvi da popusti. A realno nece niko haha

Ili dok se ceka odluka ko ce da popusti, da se sve oporavi i priroda se obnovi.

Sad je stanje psiholoske igre, ceka se ko ce prvi da popusti. A realno nece niko haha
1756665660014.png

Politika investitora je takva da cim prodaja ide koliko-toliko Ok oni dizu cene dok ne dodju do tacke da ponuda stane. I onda cekaju da porastu plate i kupovna moc ili da se javi neka bu**** koja ne zna sta ce sa parama ili u krajnjem slucaju imaju lufta da naprave popust na cenu koju su pre toga dizali 5 puta. Ja gledam neke novogradnje u Nisu, dobra lokacija, vecina stanova prodati, ali su ostali neki stanovi ili velike kvadrature ili dupleksi na poslednja 2 sprata, dizali su cene stalno dok nisu prodali ove manje stanove. Sad kad su ostali ovi zadnji stanovi ne dizu cenu evo vec mozda skoro 2 godine, i dalje ne mogu to da prodaju. A mislim da cim bi prodali barem par stanova od njih odmah bi digli cene.
Ja pamtim period pre Rusa. Veći stanovi su bili mnogo povoljniji po m2. U % mislim. Sada toga nema. 100e po m2 i to je to. Šta je 100e na 2400e u Nišu.... ništa. Ili na 2000e u Kragujevcu. Na 3300-3500e u Beogradu.
Za kupovinu porodičnog stana je sad baš zeznuto.

Nemoj Niš....ili bilo gde drugde..ista cena zivota ko i u Bgd....malo skuplji m2 ali sve ostalo isto...

Da, jeftinije je gorivo, alkohol, cigarete ... hleb, mleko, ulje, brasno, ... u zlatari je jeftinije zlato, za manje dinara moze da se kupi vise evra .. i to samo na 30km nadomak Beograda.
Alkohol i cigarete su bespotrebni trošak i umesto toga to treba plasirati u nekretnine 😈
Zlato svakako ne treba nositi ni na sebi, bespotrebno je.

Moja najveća inspiracija za zaradu je baš iz razloga da svojoj porodici (ženi i deci) omogućim da mogu da rade ono što ih istinski interesuje, a ne zato što moraju da zarade novac.
Da, krug života. Jedan radi i stiče, njegova deca proćerdaju sve pa njihova deca opet rade i stiču :)

Šta mislite o ovom stanu i njegovoj ceni? Filter mi je bio do 300k, trosobni stanovi Novi Beograd i da nije prizemlje.Pri tome je renoviran stan i ok mi je pogled.
E sada ja bih gledao novogradnju pa i da je malo skuplja, to jest da je da moze za 300k trosoban bez parkinga.

Vrh