Šta je novo?

Cene nekretnina

Lol, u kom ti firmu živiš, ajde prodaj meni tvoj stan u Nišu za sasvim realnih 1000 eur po m2. Ili mislis da cena stanova u gradu gde je medijalna plata 680 eur u bilo kom univezumu treba da bude više od 1000 eur po m2.
Ne razumem komentar.

Ja samo uporedjujem oglasene cene i necije zelje sa realizovanim cenama. Ja imam renoviran stan u sirem centru Nisa, i tu je prosecna cena starogradnje oko 1.500 e/m2, tj. to je bila prosecna realizovana cena starogradnje u Q4 2024, sad je sigurno malo visa. Sad u oglasima na toj lokaciji ne mozes da nadjes nista ispod 1.400 e/m2 nerenovirano, a renovirano ide i preko 2.000 evra, tako da ja, kad bih svoj stan stavio na prodaju po ceni od 1.500 e/m2, mislim da bih vec sutra nasao kupca, a mislim da je realna cena za koju bi mogao da se proda za recimo 1.700, mozda 1.800. Inace, u susednim zgradama su neki oglasavali renovirane stanove i za preko 2k e/m2, pa i preko 2.2k e/m2, tako da mislim da bi moja cena bila realna. Mislim, kao prvo, ja ne planiram da prodajem stan, kao drugo verovatno bih i ja mozda stavio vecu cenu, ali bih spustao ako nema kupaca, ne zivim u nekoj iluziji da mi je stan od zlata i da ce mi vrednost uvek rasti.

Inace, nisam siguran sta pokusavas, da izvedes neku mentalnu gimnastiku, tako sto bi me pitao za koji novac bih ja prodao svoj stan, pa ako kazem malo vecu cenu da ispadne kako svaki prodavac normalno zeli da izvuce sto vise za svoj stan? To jeste normalno, samo pricam o tome sta je realno, ja se uvek trudim da budem realan :)

Ne razumem komentar.

Ja samo uporedjujem oglasene cene i necije zelje sa realizovanim cenama. Ja imam renoviran stan u sirem centru Nisa, i tu je prosecna cena starogradnje oko 1.500 e/m2, tj. to je bila prosecna realizovana cena starogradnje u Q4 2024, sad je sigurno malo visa. Sad u oglasima na toj lokaciji ne mozes da nadjes nista ispod 1.400 e/m2 nerenovirano, a renovirano ide i preko 2.000 evra, tako da ja, kad bih svoj stan stavio na prodaju po ceni od 1.500 e/m2, mislim da bih vec sutra nasao kupca, a mislim da je realna cena za koju bi mogao da se proda za recimo 1.700, mozda 1.800. Inace, u susednim zgradama su neki oglasavali renovirane stanove i za preko 2k e/m2, pa i preko 2.2k e/m2, tako da mislim da bi moja cena bila realna. Mislim, kao prvo, ja ne planiram da prodajem stan, kao drugo verovatno bih i ja mozda stavio vecu cenu, ali bih spustao ako nema kupaca, ne zivim u nekoj iluziji da mi je stan od zlata i da ce mi vrednost uvek rasti.

Inace, nisam siguran sta pokusavas, da izvedes neku mentalnu gimnastiku, tako sto bi me pitao za koji novac bih ja prodao svoj stan, pa ako kazem malo vecu cenu da ispadne kako svaki prodavac normalno zeli da izvuce sto vise za svoj stan? To jeste normalno, samo pricam o tome sta je realno, ja se uvek trudim da budem realan :)
Pa ako je tebi realno da se na Dorćolu, u epicentru Beograda, a ne Niša može uzeti full sređen stan za 3300 eur po m2, zasto bi iko davao 2300 eur za Mirijevo u izvornom stanju ili 2000 eur za bilo koju lokaciju u Nišu?!

Pa ako je tebi realno da se na Dorćolu, u epicentru Beograda, a ne Niša može uzeti full sređen stan za 3300 eur po m2, zasto bi iko davao 2300 eur za Mirijevo u izvornom stanju ili 2000 eur za bilo koju lokaciju u Nišu?!
U Q4 je prosecna cena u Mirijevu bila oko 1850 e/m2, od tad je verovatno malo porasla, ali nije previse, tako da ovih 2.300 e/m2 za poslednji sprat, nerenoviran stan na Mirijevu jeste previse. Sto se tice Nisa, ovde je 2.000 e/m2 cena da kazem dobrog stana na dobroj lokaciji (renovirana starogradnja na odlicnoj lokaciji ili novogradnja u sirem centru). S obzirom da je u Nisu prosecna plata oko 880 evra, a u Beogradu 1.140, tj. oko 30% veca, onda bi srazmeran stan u Beogradu kostao 2.600 e/m2, ali posto je Beograd glavni grad, onda je cena veca ne 30% nego 65% Mislim, jasno mi je na sta ciljas, taj stan od 3.300 e/m2 jeste mozda malo jeftiniji od proseka (pretpostavljam da je porasla cena u odnosu na Q4 2024, ali nije mogla da poraste ne znam ni ja koliko), ali ti u Nisu takodje mozes da nadjes dobar stan na dobroj lokaciji i za 1.800 e/m2 recimo (neka renovirana starogradnja, kao sto je neko imao srece i nasao ovaj za 3.300), tako da je ovih 3.300 u odnosu na 1.800 skuplje skoro duplo, sto je skroz Ok razlika. Beograd jeste glavni grad i razvijeniji je od Nisa, ali ne znam koje ti cene ocekujes da tu budu?

Ako su u Beogradu plate 30% vece u odnosu na Nis, a cene nekretnina u proseku 50% vece, a najskuplje opstine imaju 100% vece cene, jel hoces da kazes da razlika u ceni mora da bude jos veca?

Poslednja izmena:
Pa šta se onda žališ, jel mnogo 3300 eur/m2 za renoviran stan u epicentru evropskog glavnog grada? Ja sam rekao da su cene renti drastično pale, ali to nije docekano kao nesto dobro i pozitivno. I dalje mnogi trabunjaju da smo skuplji od Beča. Moja mid term strategija je da sacekam da se zavrsi Delta District i prodaju stanovi za 8k eur, pa da onda ponudim svoj stan prekoputa za 5k eur I kupim nešto u Beču. Dosadilo mi je da se bakćem sa stanarima koji stalno urgiraju da im se spusti cena rente.
A onda te u Beču dočeka država koja propiše max cenu... Bolje dalje od EU moj savet. Lakše i sa našim podstanarima se peglati nego s državom i advokatima i to još ne ziviš u Austriji, ne znaš zakone, jezik itd... Dubai su spominjali kao dobru opciju...

Зар је могуће да неко верује у стару шверцерску причу о разлици технике за ЕУ и Српско тржиште?Шта као,неки радник одваја на траци делове шесте класе за Српско или друго тржиште?Ми смо за било којег великог произвођача тако мало тржиште,монорно и занемарљиво .
Што се тиче прехране,друга прича,има разлике.
Eee sad…kvalitetniji uredjaji Boscha se prave u Nemackoj, jeftiniji u Poljskoj…to je recimo jedan parametar, ali nema garancije da će Nemacki bolje da radi…došlo je vreme kad ne vazi ono ako ne znaš šta je dobro kupi skupo, mora dobro da se udubi čovek u to sto kupuje da bi dobio vrednost za cenu koju placa…

Да се упишем у ову чувену тему.
Приметио сам солидан скок цена некретнина у Борчи. Новоградња код ТЦ Шопи је еур 2000. Јесте та локација "атрактивнија", али опет, да ли постоји неки додатни разлог? Кредит за младе који уклапа у буџет ову локацију? Иако ми сам тај кредит изгледа безвезе.

Да се упишем у ову чувену тему.
Приметио сам солидан скок цена некретнина у Борчи. Новоградња код ТЦ Шопи је еур 2000. Јесте та локација "атрактивнија", али опет, да ли постоји неки додатни разлог? Кредит за младе који уклапа у буџет ову локацију? Иако ми сам тај кредит изгледа безвезе.
To je cena dok su zgrade u izgradnji. Uknjizena starogradnja već košta oko 2k, kad kazem starogradnja to su mahom zgrade iz kasnih 80ih i novije od toga, jer je naselje relativno novo.

Pa sta hocete? Da bude 1k po kvadratu? Mnogi delovi ne zasluzuju tu cenu, ali mnogi delovi i te kako zasluzuju, jer su lepsi od vecine Bg naselja.
Jedini razlog zašto razmotriti Borču je niska cena kvadrata za koju se dobija relativno visok kvalitet života. Ako je sada standard 2k+ po m2 u Borči, onda bih razmislio dva puta. Zašto plaćati kafu 400 dinara u Kafeteriji u Šopiju sa pogledom na betonski parking, ako za iste pare imaš daleko bolju kafu na Dorćolu. Sad primeni tu analogiju na stanove.

Jedini razlog zašto razmotriti Borču je niska cena kvadrata za koju se dobija relativno visok kvalitet života. Ako je sada standard 2k+ po m2 u Borči, onda bih razmislio dva puta. Zašto plaćati kafu 400 dinara u Kafeteriji u Šopiju sa pogledom na betonski parking, ako za iste pare imaš daleko bolju kafu na Dorćolu. Sad primeni tu analogiju na stanove.
Reci mi onda gde za 2k mozes kupiti stan, a da je plansko naselje sa puno zelenila i na pola sata od centra? A da isto vreme u tom naselju imas sve sto ti treba.
Ako pijes kafe samo u trznom centru svuda ces se nagledati betona. 😄

Pa sta hocete? Da bude 1k po kvadratu? Mnogi delovi ne zasluzuju tu cenu, ali mnogi delovi i te kako zasluzuju, jer su lepsi od vecine Bg naselja.
За две хиљаде евра се продају станови у насељу које:

- је лоше повезано са центром града;
- нема средњу школу, нема музичку школу, а остале предшколске и школске установе су недовољног капацитета;
- нема нити једну једину установу културе;
- нема већину специјалиста у дому зрадвља, за сваки озбиљнији преглед се мора ићи до града, најчешће до Градске болнице;
- добар део административних и бирократских послова мора да се реши у граду;
- градске инситутције не реагују, комунална полиција не долази, паук не долази, буквално су последња рупа на свирали;
- за време већих падавина улице плаве, сумњам да гараже у новоподигнутим зградама неће плавити;
- где суштински не постоји ни један парк, осим међублоковских простора и школских дворишта;
- где је комерцијани садржај крање скроман.

Ето, колико треба да кошта ово?

Gde ima stan za 2k na dorcolu? Po cemu je leva obala toliko losija od Mirijevskog tavana?
Није много лошија, то само говори и да је Миријево прецењено, не боље.
Предност је боља повезаност са градом, у многим осталим аспектима су исти.

За две хиљаде евра се продају станови у насељу које:

- је лоше повезано са центром града;
- нема средњу школу, нема музичку школу, а остале предшколске и школске установе су недовољног капацитета;
- нема нити једну једину установу културе;
- нема већину специјалиста у дому зрадвља, за сваки озбиљнији преглед се мора ићи до града, најчешће до Градске болнице;
- добар део административних и бирократских послова мора да се реши у граду;
- градске инситутције не реагују, комунална полиција не долази, паук не долази, буквално су последња рупа на свирали;
- за време већих падавина улице плаве, сумњам да гараже у новоподигнутим зградама неће плавити;
- где суштински не постоји ни један парк, осим међублоковских простора и школских дворишта;
- где је комерцијани садржај крање скроман.

Ето, колико треба да кошта ово?
-Nije lose povezano sa centrom grada, 95ca jedna od najcescih linija.
-Imaš 3 osnovne skole samo u Borči, a zavrsena dva ogromna nova vrtica u Borči i Ovči, pa su kqpaciteti i za vrtice rastereceni. Interesantno je sto problem sa kapacitetom u vrticima navodis samo za Borču, a problem je prisutan svuda.
-Nema, jer je naselje, a ne opština.
-Vecinu birokratije zavrsis u Borči, jer imas usluzni centar, tako da tu menjas sva dokumenta i zavrsavas vecinu stvari.
-Komunalna dolazi, imas inspektore koji su zaduzeni za razlicite delove Borce
-Za poplavu nije tacno, planski delovi nemaju taj problem, to su neplanski delovi ka Ovči.
-Svi imamo garaze i zamisli svima su garaze u redu. Neverovatno da neko tako nesto prica.
-Puno zelenila imamo sa parkovima za decu u planskim delovima, zelimo jos parkova i to uredjenih i vecih, istina!
-Komercijalni sadrzaj zadovoljava sve potrebe.

-Nije lose povezano sa centrom grada, 95ca jedna od najcescih linija.
-Imaš 3 osnovne skole samo u Borči, a zavrsena dva ogromna nova vrtica u Borči i Ovči, pa su kqpaciteti i za vrtice rastereceni. Interesantno je sto problem sa kapacitetom u vrticima navodis samo za Borču, a problem je prisutan svuda.
-Nema, jer je naselje, a ne opština.
-Vecinu birokratije zavrsis u Borči, jer imas usluzni centar, tako da tu menjas sva dokumenta i zavrsavas vecinu stvari.
-Komunalna dolazi, imas inspektore koji su zaduzeni za razlicite delove Borce
-Za poplavu nije tacno, planski delovi nemaju taj problem, to su neplanski delovi ka Ovči.
-Svi imamo garaze i zamisli svima su garaze u redu. Neverovatno da neko tako nesto prica.
-Puno zelenila imamo sa parkovima za decu u planskim delovima, zelimo jos parkova i to uredjenih i vecih, istina!
-Komercijalni sadrzaj zadovoljava sve potrebe.
- Аутобус 95 не покрива велики део насеља, остале линије иду ређе и удаљене су од центра града. Ето и та споменута новоградња је солидно далеко од стајалишта 95.
Исто тако, не можеш занемарити огромне гужве на Зрењанинском путу и Панчевачком мосту. Организација превоза је мање битан фактор. Лоша путна инфрастуктура је пресудна.
- Школе немају довољно капацитета. Радио сам у просвети, школе на Левој обали су у лошем стању, обиђи неку од њих изузев евентуално ОШ Јован Ристић.
- Никакав аргумент - насеље је а не општина. Тамо живи више људи него у Лесковцу, а полицијска станица има један бедни шалтер.
- Долазе мало сутра. Знам из личног искуства. Наравно, они су свакако нерадници, али још већи су нерадници према Борчи. Исто тако паук буквално не долази, не желе да излазе, не интересује их.
- https://www.lobi-info.rs/citaoci-reporteri-poplava-na-levoj-obali-foto - фотографије су из планских делова, Борча 2 рецимо често често плави.
- Друже, имаш ли подземну гаражу? О чему причаш. Шахта код мојих је увек пуна воде, увек. Лудост је имати подземну гаражу у Борчи, а видим да их ове Дунексове зграде имају. Па она напуштена гража у центру 5 исто плави, а у нивоу сутерена је.
- Пуно зеленила у парковима? Не знаш дефиницију парка, то је међублоковски простор. У Борчи не постоји прави парк. Не може се ни оно шеталиште поред Визеља рачунати као парк, али то је нешто једино приближно.
- Комерцијани садржај = скромни тржни центар и после њега продавнице турске робе :).

- Аутобус 95 не покрива велики део насеља, остале линије иду ређе и удаљене су од центра града. Ето и та споменута новоградња је солидно далеко од стајалишта 95.
Исто тако, не можеш занемарити огромне гужве на Зрењанинском путу и Панчевачком мосту. Организација превоза је мање битан фактор. Лоша путна инфрастуктура је пресудна.
- Школе немају довољно капацитета. Радио сам у просвети, школе на Левој обали су у лошем стању, обиђи неку од њих изузев евентуално ОШ Јован Ристић.
- Никакав аргумент - насеље је а не општина. Тамо живи више људи него у Лесковцу, а полицијска станица има један бедни шалтер.
- Долазе мало сутра. Знам из личног искуства. Наравно, они су свакако нерадници, али још већи су нерадници према Борчи. Исто тако паук буквално не долази, не желе да излазе, не интересује их.
- https://www.lobi-info.rs/citaoci-reporteri-poplava-na-levoj-obali-foto - фотографије су из планских делова, Борча 2 рецимо често често плави.
- Друже, имаш ли подземну гаражу? О чему причаш. Шахта код мојих је увек пуна воде, увек. Лудост је имати подземну гаражу у Борчи, а видим да их ове Дунексове зграде имају. Па она напуштена гража у центру 5 исто плави, а у нивоу сутерена је.
- Пуно зеленила у парковима? Не знаш дефиницију парка, то је међублоковски простор. У Борчи не постоји прави парк. Не може се ни оно шеталиште поред Визеља рачунати као парк, али то је нешто једино приближно.
- Комерцијани садржај = скромни тржни центар и после њега продавнице турске робе :).
95 ne moze da pokrije celo naselje, jer je ogromno. Zato imas razne linije. Ali 95 pokriva najveci deo planskih delova i centara. Tu imas i 96, 85, 105L itd. Glupo je reci da nije povezano.
Svi koji imamo garaze nemamo problem ni sa vlagom. Parkove.. Iste takve parkove imas i u centru, pa se nazivaju parkom? A Vizelj park i jeste park voleo ti to ili ne, veci je park za odmor od vecine onih u centru, izgleda da ti ne znas cemu park treba da sluzi, nisu to samo kockice i dve tri klupice.
A sto se tice komercijalnog sadrzaja ima ga i te kako. Sta tebi konkrento fali?

Миријево је и мање од Борче, па има много бољи јавни превоз. Наравно, то је и до позиције, али и до залагања. Линија 96 је скраћена, Борчани за разлику од Котежанаца ништа нису предузели да је врате на Трг републике.
Опет понављам, у Борчи нико нема подземну гаражу. Не можеш рачунати надземне гараже. Без подземних гаража, нема баш много опција да се развија насеље са обзиром на то какви су грађевински трендови у овом граду.
"Визељ парк", није никакав парк, то је незванични назив стадиона ФК БСК Борча. Шеталиште поред канала које се налази у близини стадиона није парк. Ипак, то је нешто најблише парку и природи коју цела Лева обала има. За целих 120+ хиљада људи који тамо живе.
Комерцијални садржај нису сам продавнице одеће, апотеке и генерични кафићи. На Левој обали рецимо не постоји место где може да се одржи нека свирка, направи нека журка. Не постоји макар један Жабац где људи могу да се забаве, а камо ли шта друго.

Građani leve obale moraju da se izbore za zasebnu opštinu, da se najzad odvoje od Palilule i da Borča postane administrativni centar opštine.

S obzirom da je vracar bar duplo skuplji sta to Vracar ima od svega nabrojanog? Mene jeza uhvati kad sam tamo.

Dobrodosao na temu, molim te prestani sa ovim istinama, povredjujes mnogo clanova foruma ovim ostrim recima. Strah me da te ne proglase za kompleksaša. Mene pljuju 2 puta nedeljno sto ne zelim da idem na levu obalu, dobijam dijagnoze kompleksaša iz provincije i nadmenog coveka, i sve to od likova koji zive u krugu dvojke. Inace samo da te upoznam sa narativom ovde, smatra se da je normalno da dve plate od 130k treba da zive u Borci i Batajnici i da je 2k povoljna cena i treba da budu presrecni sto ubodu i to. Takav bracni par nije cak ni za Zemun Gornji Grad, a za Mirijevo jedva.

E sad Daks cini mi se rece da je Borca 3 lepo skockana?

Обзиром на то какав третман имају општина није довољна. САО Борча да се прогласи и барикаде на Панчевцу.

Vrh