Šta je novo?

Cene nekretnina

Dobro je što tek sada vidiš da je u pitanju podrum preuređen u stan. Sad se vrati na moju hipotezu da je sređen stan u pristojnoj zgradi na gornjem Dorćolu 5k eur/m2
Na oglasima je mozda i 10k e/m2. Na cenenekretnina za Q4 2024 je samo 5 stana od 123 u starogradnji imalo cenu vecu od 5k e/m2, od toga 1 u K-Districtu, 1 u zgradi Kalemengdan Park, a za ostale nisam siguran. A samo 22 imaju cenu izmedju 4k e/m2 i 5ke/m2, od kojih je takodje veliki broj u novogradnjama tipa K-District, Dubrovacka 8 i slicno. Stan moze da ima cenu 5k e/m2, ali ako je bas bas dobar, na odlicnoj spratnosti, orijentaciji, mikrolokaciji, a ne neka raspala starogradnja gde si samo zamenio plocice u kupatilu i stavio PCV prozore. Ne kazem da je ta cena nerealna, ali nije standard, nego izuzetak. Znaci, kad iz ponude izbacis prizemlja, suturene, poslednje spratove, spratove bez lifta, neuknjizenost, lose orijentacije, nerenovirane, onda samo mozda 5% starogradnji moze dostici tu cenu.

Kul. Evo i ja sad napravih par slika iz Borče 5 dok sam prolazio..
20250824_161249.jpg
20250824_161430.jpg
20250824_161651.jpg
20250824_161416.jpg

Zasto onda cena nija jaca u Bataji?
Meni isto nije jasno. Ja npr gledam ovde aspekt posla, jer je to najbitnije. Zbog udaljenosti ili blizine posla ili stana gubis ili dobijas mnogo vremena.

Ako se zna da je spic ujutru uvek u pravcu centar-NBG, a popodne NBG-centar, to znaci da vise ljudi sa strane centra radi na NBG nego obrnuto.

A onda imas Borcu gde je lakse ljudima koji rade u centru i Batajnicu gde je lakse ovima sto rade u Zemunu/NBG. A opet ovi koji su u Batajnici lakse dodju u centar na posao ujutru i vrate se u Batajnicu, nego neko sa NBG do Visnjicke banje recimo.

Mozda vise ljudi iz Borce radi u centru, nego iz Batajnice na NBG.

Mozda @Extroniks ima objasnjenje zasto je Batajnica jeftinija od Borce, on je ziveo tamo. Mora da ima neki razlog.

Mada sam preskocio najocigledniji razlog, bas je dalja Batajnica od centra od Borce.

Mozda @Extroniks ima objasnjenje zasto je Batajnica jeftinija od Borce, on je ziveo tamo. Mora da ima neki razlog.
Po meni:
  1. Dalje je od Borce, iako se stize brze kolima mozda do NBGD zbog autoputa (ili vozom), percepcija je da je daleko i dalje dosta ljudima
  2. Definitivno je dalje do centra, osim ako ne koristis voz
  3. Dosta je bilo gradnje od neproverenih investitora, pa sada imas dosta zgrada novijih bez upotrebne dozvole, ljudi su zato skepticni prema novogradnjama
  4. Prostor izmedju Batajnice i Zemuna je prazan prilicno, osecaj je zato da iz grada ides u selo/naselje rekao bih, kod borce nema taj momenat toliko
  5. Fensi sadrzaja fali, i dalje imas delove Bataje koji nisu urbanizovani toliko pa kapiram da to ljudima smeta kada u glavi porede cenu i gde bi ziveli, i npr u ulici ili dve nemaju kafic vec moraju da otpesace malo dalje ili sednu u kola

Po meni je povezanost Bataje bolja, ali kombinacija svega iznad igra ulogu za nizu cenu.

Ono sto je po meni doduse super je sto imas lokalnu liniju koja ide samo u krug u Bataji, a i kolima si realno za 5 minuta gde god hoces da stignes.

Ima i do malogradjanstva, kao sto se cesto ovde ali i u pravom zivotu cuju negativne konotacije za Borcu/Mirijevo/Batajnicu.

Ranije je to vazilo i za Karaburmu npr pa mislim da se sentiment menja za sve te lokacije polako

Истраживао сам површно, али ако бих куповао стан у Београду, дао бих још 15-так % више и гледао да купим у Блоку 61,62,45. Слично удаљена до центра града, а знатно бољи крајеви од Леве обале.

Meni isto nije jasno. Ja npr gledam ovde aspekt posla, jer je to najbitnije. Zbog udaljenosti ili blizine posla ili stana gubis ili dobijas mnogo vremena.

Ako se zna da je spic ujutru uvek u pravcu centar-NBG, a popodne NBG-centar, to znaci da vise ljudi sa strane centra radi na NBG nego obrnuto.

A onda imas Borcu gde je lakse ljudima koji rade u centru i Batajnicu gde je lakse ovima sto rade u Zemunu/NBG. A opet ovi koji su u Batajnici lakse dodju u centar na posao ujutru i vrate se u Batajnicu, nego neko sa NBG do Visnjicke banje recimo.

Mada sam preskocio najocigledniji razlog, bas je dalja Batajnica od centra od Borce.
Meni nije baš jasna tvoja logika. Ne zato što nije poželjno živeti blizu posla, to ima smila. Ali kako znaš gde ćeš raditi u budućnosti? Isto tako, možda poslodavcu istekne zakup, pa se prebci na neku drugu lokaciju koja je dalje od mesta stanovanja. Ako ti je prioritet da radiš blizu posla, onda ima smisla rentati pa imaš tu fleksibilnost. Isto tako, ako već potenciraš na lokaciji, zašto si onda izavrao da kupiš stan na mestu koje je udaljeno od posla tvoje žene. Pisao si ovde da treba više od sat vremena kolima da se ide do posla i da bi bilo još teže autobusom.

Ima i do malogradjanstva, kao sto se cesto ovde ali i u pravom zivotu cuju negativne konotacije za Borcu/Mirijevo/Batajnicu.

Ranije je to vazilo i za Karaburmu npr pa mislim da se sentiment menja za sve te lokacije polako
Apsolutno se menja sentiment. Kako cena prelazi 2k evra, tako svaka dalja lokacija postaje skuplja i bolja i nece uskoro biti vise ni bitno niti ce bilo ko pricati toliko negativno o Borci/Mirijevu/Batajnici i gledace ljudi da kupe bilo sta. Sada bi ljudi hteli da se skuće na Karaburmi, iako su je do pre nekoliko godina svi negativno komentarisali.

Realno takva situacija je realja situacija, ali je svakako kao situaciua jadna i bedna jer nema gradnje planskih mega naselja sa odgovarajucom infrastrukturom i objektima koji su bitni novim stanovnicima (parkovi, vrtici, skole, domovi zdravlja itd...).

Истраживао сам површно, али ако бих куповао стан у Београду, дао бих још 15-так % више и гледао да купим у Блоку 61,62,45. Слично удаљена до центра града, а знатно бољи крајеви од Леве обале.
Te zgrade iz blokova su dosta starije od skoro svih zgrada u Borči, moraš sve uzeti u obzir. Mada jeste čudno da Nbg u nekim delovima ima slične cene kao i Borča, ali ima i do toga da mnogi ne zele Nbg, jer rade na levoj obali.

Meni nije baš jasna tvoja logika. Ne zato što nije poželjno živeti blizu posla, to ima smila. Ali kako znaš gde ćeš raditi u budućnosti? Isto tako, možda poslodavcu istekne zakup, pa se prebci na neku drugu lokaciju koja je dalje od mesta stanovanja. Ako ti je prioritet da radiš blizu posla, onda ima smisla rentati pa imaš tu fleksibilnost. Isto tako, ako već potenciraš na lokaciji, zašto si onda izavrao da kupiš stan na mestu koje je udaljeno od posla tvoje žene. Pisao si ovde da treba više od sat vremena kolima da se ide do posla i da bi bilo još teže autobusom.
Pa i nije bas udaljeno od posla moje zene. Suprotno je od špica. Ko zivi u Zemunu, a radi u centru zivi lakse nego ko zivi u centru, a radi na NBG (ali samo ako racunamo voznju autom, ako je prevoz, onda je katastrofa ziveti u Zemunu, a raditi u centru ili negde sa strane reke gde je centar).

Ako se poslodavac pomeri, ili cu da menjam stan ili posao, pa sta bude lakse. Ako bas nista od toga ne upali i treba da pristajem na provodjenje vise sati u prevozu, palim preko da trazim zeleniju travu.

A ono naravno i stvar ukusa, ja bas volim Zemun/NBG stranu.

Te zgrade iz blokova su dosta starije od skoro svih zgrada u Borči, moraš sve uzeti u obzir. Mada jeste čudno da Nbg u nekim delovima ima slične cene kao i Borča, ali ima i do toga da mnogi ne zele Nbg, jer rade na levoj obali.
Ne zna se sta je veci horor, da li zgrada u izgradnji ili zgrada koja je starija od 60 godina. Oba su zec iz šešira.

Odakle vam da je Borca skuplja od Bataje, u najmanju ruku su cene iste.
Novogradnja u Bataji je 2000+PDV.
Ima i za manje, ali to su losiji delovi, takoreci periferija.

Apsolutno se menja sentiment. Kako cena prelazi 2k evra, tako svaka dalja lokacija postaje skuplja i bolja i nece uskoro biti vise ni bitno niti ce bilo ko pricati toliko negativno o Borci/Mirijevu/Batajnici i gledace ljudi da kupe bilo sta. Sada bi ljudi hteli da se skuće na Karaburmi, iako su je do pre nekoliko godina svi negativno komentarisali.
Zamisli koliko treba da bude ljudima ispran mozak pa da kupuju bilo šta samo da je Beograd.
Realno takva situacija je realja situacija, ali je svakako kao situaciua jadna i bedna jer nema gradnje planskih mega naselja sa odgovarajucom infrastrukturom i objektima koji su bitni novim stanovnicima (parkovi, vrtici, skole, domovi zdravlja itd...).
Situacija je takva da je imperativ imati stan u Beogradu, bilo gde, bilo kakav jer će cene samo rasti. Svako vam Beograda ako nije kupio najmanje jedan nije uspeou u životu.

Da je samo 15% razlika u ceni, niko ne bi gledao levu obalu.
Malo je to veca razlika.

Mislim da je do dođoša stvar, tj. leva obala ima lošu reputaciju za doseljenike jer se smatra sirotinjskim delom grada.

Drago mi je što cene skaču i tamo, znači da se ta reputacija menja. Mada je i dalje veliki broj iskompleksiranih koji bi pošto poto na NBG ili Vračar, normalan narod ide i u neke druge delove grada i oni se razvijaju.

Batajnica ima na 15..20km...industrijske zone Pazove Stare i Nove ..Inđija ...2 auto puta...pruga....blizi aerodrom..obilaznica
Borča ima 2 mosta..i ništa više
Realno ne moze da se poredi ....Ali....ljudi su čudni
Neko da 250k za stan u Bg a beče da da za 2.5 u Pazovi

Vrh