Šta je novo?

Cene nekretnina

Pa da, slično i on, čak i raspored menjao čini mi se. Stolarija je preživela ali dobro ne znam šta bi tu menjao (alu sa troslojnim) osim alu-drvo ali ne bi imalo mnogo smisla. Ima ljudi koji hoće novo + po njihovom ulkusu i to plate.
Upravo to, neko voli novo, neko voli da sam kroji. Bitno je da znaš šta kupuješ i da li plaćaš kvalitet ili samo sjaj.

Ne samo što je bedna nego što je u maju 2024 dodatno smanjena pa je sad potrošačka korpa pokrivenija prosečnom platom.
Ono što se menja ažuriranjem potrošačke korpe (osim cena), su ponderi, odnosno težine kojima se reflektuje koliko ukupnih troškova domaćinstva odlazi na određen proizvod/uslugu. Zato i postoji ponderisana vrednost korpe, jer ne mogu sva kategorije da imaju iste težine.
Naši ponderi dobro reflektuju životni stil prosečnog građanina: izrazito nizak ponder za "Rekreaciju i kulturu", a visok za komunikacije, cigarete i zdravstvo 😅

Šalu na stranu, jasno se vidi da najviše novca odlazi na troškove hrane, transporta, stanovanja, komunalije.

Trendovi kreditne aktivnosti - drugo tromesečje 2025 (podaci sa NBS, izveštaj Kreditnog biroa još nije izašao, tu ima malo detaljnija statistika).

- Krediti stanovništvu, bez efekta promene deviznog kursa, povećani su tokom T2 za 90,9 mlrd dinara, što je najveći tromesečni prirast još od T3 2008. godine. Tome je doprinela rekordna realizacija gotovinskih kredita (46,8 mlrd dinara), za kojom sledi rast stambenih kredita (32,2 mlrd dinara), potpomognut odobravanjem kredita iz državnog programa stambenih kredita za mlade, koji su činili dve petine tog rasta.

- Takva kretanja su uticala na to da učešće gotovinskih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu u T2 bude povećano za 0,3 p.p., na 46,7% u junu. Sledeći po zastupljenosti su stambeni krediti, sa učešćem od 38,2%, pri čemu ovi krediti od aprila beleže dvocifren m/g rast, koji je u junu iznosio 12,6%.

- Obim novoodobrenih kredita stanovništvu u T2 iznosio je 270,6 mlrd dinara i bio je za 42,0% viši nego u istom periodu 2024. zahvaljujući većem iznosu novoodobrenih gotovinskih i stambenih kredita. Gotovinski krediti su bili najzastupljeniji i činili su nešto više od dve trećine novih kredita stanovništvu, a za njima slede stambeni krediti, sa učešćem od 18%.

-Učešće NPL u ukupnim kreditima stanovništvu smanjeno je tokom T2 za dodatna 0,2 p.p. i u junu je zabeležilo novu najnižu vrednost od 3,0%.

Uzimaju se krediti (i otplaćuju uredno zasad) samo tako. (Čini se da se pojačano letuje na gotovinske kredite :sesir:)

Pogledajte prilog 248521Pogledajte prilog 248523Pogledajte prilog 248522

32.2 x 2/5 =12.8 mlrd (110 miliona evra?)
Lepo lepo. Za 1% kredita smo znali ali potrošački......živi se iznad mogućnosti.

Svaki post ti je u harmoniji sa zvanicnom propagandom vlasti:
- Dinar je stabilan
- Cene su pod kontrolom
- Penzioneri zive dobro
- Srbija je konkurentna EU po kvalitetu i ceni usluga
- Dijaspora treba da ulaze

Tvoje vidjenje situacije je skolski primer kako licni komfor moze da zamagli realnu sliku. Zivis u inostranstvu, imas sigurna primanja u evrima, roditelji ti imaju iznadprosecne penzije, i iz te udobne pozicije pricas kako “cene nisu problem” i kako se “preteruje s dramom”. Za ogromnu vecinu ljudi u Srbiji to zvuci kao da im se neko podsmeva sa sigurnog odstojanja.

Prosecna plata jedva pokriva potrosacku korpu, prosecna penzija je upola manja od tvoje “zadovoljne” price, a dvocifrena inflacija vec dve godine polako guta sve sto ljudi zarade. Ljudi ne kupuju paradajz “od seljaka na veliko” za smejurija cene, nego po pijaci ili u marketu, gde su cene vec EU nivo, dok plate ostaju cvrsto balkanske.

Stabilan dinar koji ti hvalis znaci malo onome ko nema dovoljno da popuni frizider. To sto tebi 100 evra “vredi” vise u Srbiji nego u Holandiji ne znaci da je zivot ovde povoljan, nego samo da ti trosis devize u siromasnoj zemlji.

Ukratko, tvoja prica mozda vazi za tebe i tvoj krug, ali za vecinu gradjana Srbije ona zvuci bahato, odvojeno od realnosti i savrseno uklopljeno u propagandu vlasti koja vec godinama prodaje pricu “nikad nam nije bilo bolje”.
I da ima decu ne bi ovako pričao ....

Iznad mogućnosti je valjda kad prestane da se plaća rata 😅
Gotovinski su u pitanju, ne potrošački. 400 miliona evra za ovako kratak period je dosta jaka cifra, rekao bih.
Treba imati u vidu da je kreditna aktivnost nesto umrtvljena prethodnih par godina pa se sad ljudi malo opustili :)

Treba imati u vidu da je kreditna aktivnost nesto umrtvljena prethodnih par godina pa se sad ljudi malo opustili :)
Ako, jednom se živi!
Bilo bi lepo da imam više dana odmora, onda bi se možda i ja troškario negde. Ovako mora čekam kraj oktobra da odmorim, majku mu. Ko je beše pričao da ima 30 dana odmora, da mi sredi da budem... šta znam, neki ofis menadžer 😂

Meni deluje Košutnjak kao dobra lokacija u BG-u i Banovo brdo.
Banovo Brdo iznad Požeške ulice i celo Golf Naselje, a tu ti je i Košutnjak, nema boljeg kraja u Beogradu, al ovaj prvi stan što si poslao je bliže Kanarevom brdu nego "klasičnom" Košutnjaku

Vrh