Šta je novo?

Cene nekretnina

Sve televizije prave priloge o tome kako su nam skupe namirnice, narod se zali na cene namirnica, Vucic najavljuce akciju nizih cena za neke artikle kako bi malo ublazio situaciju. I onda posle svega toga ti mozes reci da trenutne cene nisu problem? Hajde da budemo malo realniji na ovom forumu.
Aj ti pijanom i glupom reci nešto pametno ...i on da shvati to ? Jesi realan ?

Ovo je izgleda postao standardni odgovor svih Blokadera ili si Bot ili si Ćaci. Čim nemaju argumente odmah te dve reči. OK. Navikao sam sada. Vidim već mesec dana.
Svaki post ti je u harmoniji sa zvanicnom propagandom vlasti:
- Dinar je stabilan
- Cene su pod kontrolom
- Penzioneri zive dobro
- Srbija je konkurentna EU po kvalitetu i ceni usluga
- Dijaspora treba da ulaze

Tvoje vidjenje situacije je skolski primer kako licni komfor moze da zamagli realnu sliku. Zivis u inostranstvu, imas sigurna primanja u evrima, roditelji ti imaju iznadprosecne penzije, i iz te udobne pozicije pricas kako “cene nisu problem” i kako se “preteruje s dramom”. Za ogromnu vecinu ljudi u Srbiji to zvuci kao da im se neko podsmeva sa sigurnog odstojanja.

Prosecna plata jedva pokriva potrosacku korpu, prosecna penzija je upola manja od tvoje “zadovoljne” price, a dvocifrena inflacija vec dve godine polako guta sve sto ljudi zarade. Ljudi ne kupuju paradajz “od seljaka na veliko” za smejurija cene, nego po pijaci ili u marketu, gde su cene vec EU nivo, dok plate ostaju cvrsto balkanske.

Stabilan dinar koji ti hvalis znaci malo onome ko nema dovoljno da popuni frizider. To sto tebi 100 evra “vredi” vise u Srbiji nego u Holandiji ne znaci da je zivot ovde povoljan, nego samo da ti trosis devize u siromasnoj zemlji.

Ukratko, tvoja prica mozda vazi za tebe i tvoj krug, ali za vecinu gradjana Srbije ona zvuci bahato, odvojeno od realnosti i savrseno uklopljeno u propagandu vlasti koja vec godinama prodaje pricu “nikad nam nije bilo bolje”.

Ja sam bukvalno okacio pre neki dan da zena prica za N1 kako voli tresnje ali zbog cena ove godine je mogla samo 3 puta da ih jede a Joe nam prica kako nije problem cena hrane.

Pa da, za onoga ko bije 1500 eur+ mozda nije problem, ali tuga je da neko ne moze voce koje voli da priusti u 2025 godini
Cena hrane je problem za ljude sa najnižim primanjima jer su oni na ivici preživljavanja. Ne nužno zbog trešanja, već zbog cena osnovnih životnih potrepština. Zbog toga je neophodno povećati minimalac.
Sa druge strane, stvari koje su drastično jeftinije u Srbiji ne upražnjavam samo zato što su jeftinije. Neću jesti 2 ručka niti ići da se šišam svake nedelje samo zato što je šišanje 1200 dinara u odnosu na amsterdamskih 25 eur (kod Arapa koji barataju samo masinicom, nista makaze). Ono sto je kod nas nemerljivo jeftinije su stanovi. Probaj sa svojih 6k eur nakon poreza (što se u Amsterdamu smatra za vrhunsku platu) da živiš tamo par meseci. Neće ti nedostajati trešanja, ali to što ćeš tamo moći da kupiš/iznajmiš ne moze sa da kompatira sa novogradnjom u Bloku 65.

Ono sto je kod nas nemerljivo jeftinije su stanovi.
Sto je normalno, jer je zivot u Holandiji dosta bolji nego zivot u Srbiji.

Probaj sa svojih 6k eur nakon poreza (što se u Amsterdamu smatra za vrhunsku platu) da živiš tamo par meseci. Neće ti nedostajati trešanja, ali to što ćeš tamo moći da kupiš/iznajmiš ne moze sa da kompatira sa novogradnjom u Bloku 65.
Pa dobro, niko od nas nije jeo iz zlatne kasike da nam je standard takav stan. Sa druge strane, on sa 6000 EUR mesecno ce moci dosta vise da stavi u S&P500 svaki mesec nego nas gradjanin, pa ce posle 20-30 godina da kao Joe dodje da kupuje ovde stanove laganeze.

Sto je normalno, jer je zivot u Holandiji dosta bolji nego zivot u Srbiji.

Pa dobro, niko od nas nije jeo iz zlatne kasike da nam je standard takav stan. Sa druge strane, on sa 6000 EUR mesecno ce moci dosta vise da stavi u S&P500 svaki mesec nego nas gradjanin, pa ce posle 20-30 godina da kao Joe dodje da kupuje ovde stanove laganeze.
Ne govorim o njemu, vec tebi sa 6k eur neto prihoda mesecno u Beogradu. Toliko ne bi imao ni u AMS, to je poenta.

Ne govorim o njemu, vec tebi sa 6k eur neto prihoda mesecno u Beogradu. Toliko ne bi imao ni u AMS, to je poenta.
Pa da ali bih ziveo u Holandiji :)
Po meni i dalje jedna od najlepsih mesta za zivot (i uredjenih), pisao sam vise puta da ako bih se selio to bi vrv bila Austrija/Holandija ili Italija.

Isto ne znam sto bi mene ili tebe uzimali za primere, to su zestoki izuzeci po primanjima.

Izašli su juče podaci za platni bilans do juna, te ću vam iste i podeliti:

- Deficit tekućeg računa je uvećan skoro duplo u odnosu na isti period 2024, i sada iznosi 1,991 mlrd evra. Ovome je po navici najviše doprineo deficit u robnoj razmeni od –3,45 mlrd €, kao i blagi pad suficita u uslugama (sa 1,46 mlrd € na 1,27 mlrd €).

- Najveći generator suficita u uslugama je (naravno) IKT sektor, koji i dalje raste (sa 1,94 na 2,22 mlrd €). Turizam takođe značajno doprinosi suficitu, ali nažalost nedovoljno da se nadomesti rastući deficit robe. Uvoz je, doduše, fokusiran na industrijske sirovine i opremu zbog snažnog „investicionog cikliusa“, kako kažu.

- Strane kompanije nastavljaju da pojačano povlače dobit iz zemlje, te je odliv na osnovu dividenti skočio sa 795 na 1 061 mlrd €.

- Doznake su blago pale (u sekundarnom dohotku smo doduše uvek u debelom suficitu), dok su izdaci naših rezidenata ka inostranstvu blago porasli, pa se i ovde suficit blago smanjio (oko 220 miliona).

- Što se tiče finansijskog račun (koji nam pokazuje kako se sve finansira, jelte), istakao bih sledeće: drastičan pad aktive, sa 4,48 mlrd EUR у prvoj polovini 2024. na svega 84,6 mil EUR у 2025. Mislim da je aktiva na najnižem nivou od 2024, kada je bila u blagom minus. Istovremeno, pasiva je smanjena sa 5,10 mlrd EUR на 2,20 mlrd EUR, te je minus na računu sada −2 115 mlrd EUR. Odnos aktive i pasive je tako pao sa oko 0.88 na 0,04, što govori da se deficit finansira prodavanjem rezervi i smanjenjem stranih investicija, što kratkoročno obezbeđuje likvidnost. Smanjenje deviznih rezervi je, ako dobro vidim, finansiralo oko 80% deficita.

- Da se primetiti i da su se portfolio investidije okrenule u korist aktive, odnosno da smo o prvoj polovini godine uložili više u strane hartije (232 mil EUR), nego što su uložili u naše (-268 mil EUR)

Zaključak je: Moraćemo da poboljšamo izvozne (robne) kapacitete, kako održivost ovog modela ne bi bila testirana nakon što (ako) presuše devize, da se zaključiti. Videćemo kako će se završiti ova godina (sa kolikim deficitom), ali cenim da poboljšanja biti neće bez održivije strukture finansiranja koja ne zavisi od rezervi centralne banke. Ali dobro, svaki model je dobar dok se ne pokaže suprotno.

Ono sto je kod nas nemerljivo jeftinije su stanovi
Mnogo toga je nemereljivo jeftinije, što je i prirodno, jer reflektuje manje-više realan odnos. Ono što je "manje prirodno" je skupoća naših osnovih potrepština u odnosu na niskoću standarda. Što nas dovodi do one čuvene maksime da sa puno para u Srbiji zasigurno možeš da "uživaš" više nego u Holandiji.

Evo jedne brze tabele gde se vidi šta je to kod nas jeftino (ili kod njih skupo), izraženo u odnosu na prosek EU:

Restaurants & HotelsConsumer ServicesGovernment ServicesTotal ServicesEnergyFinal Consumption Expenditure
Holandija
124.6​
129​
136​
131.5​
110.5​
116​
Srbija
68.2​
50.1​
41.2​
46.6​
49​
67.4​

I gde su cene manje više iste ili skuplje kod nas:

Food & non-alcoholic beveragesClothingFootwearHousehold AppliancesConsumer Electronics
Holandija
98.9​
91.9​
94​
106.7​
111.6​
Srbija
96.4​
90.3​
104.7​
110.7​
130​

Ima naravno tu još stavki gde smo mi dosta jeftiniji (alkohol recimo, komunikacije itd), ili gde smo manje više egal. Ovo je samo brza ilustracija.

Mnogo toga je nemereljivo jeftinije, što je i prirodno, jer reflektuje manje-više realan odnos. Ono što je "manje prirodno" je skupoća naših osnovih potrepština u odnosu na niskoću standarda. Što nas dovodi do one čuvene maksime da sa puno para u Srbiji zasigurno možeš da "uživaš" više nego u Holandiji.

Evo jedne brze tabele gde se vidi šta je to kod nas jeftino (ili kod njih skupo), izraženo u odnosu na prosek EU:

Restaurants & HotelsConsumer ServicesGovernment ServicesTotal ServicesEnergyFinal Consumption Expenditure
Holandija
124.6​
129​
136​
131.5​
110.5​
116​
Srbija
68.2​
50.1​
41.2​
46.6​
49​
67.4​

I gde su cene manje više iste ili skuplje kod nas:

Food & non-alcoholic beveragesClothingFootwearHousehold AppliancesConsumer Electronics
Holandija
98.9​
91.9​
94​
106.7​
111.6​
Srbija
96.4​
90.3​
104.7​
110.7​
130​

Ima naravno tu još stavki gde smo mi dosta jeftiniji (alkohol recimo, komunikacije itd), ili gde smo manje više egal. Ovo je samo brza ilustracija.
Upravo tako, zato i zagovaram veci minimalac jer je najbazicnija hrana kod nas neopravdano skupa i ogroman broj ljudi je u opasnosti od siromastva. Ljudi gledaju cene hrane iz perspektive Beograda, ali voce, povrce, meso itd. isto toliko kostaju i u manjim mestima, gde je disbalans izmedju primanja i cena hrane daleko izrazeniji.
Sto se tice stvari koje su nemerljivo jeftinije u Srbiji ne treba ih nuzno konzumirati. Alkohol, cigare....sve i da su besplatni ne bih koristio.

- Dinar je stabilan
- Cene su pod kontrolom
- Penzioneri zive dobro

Tvoje vidjenje situacije je skolski primer kako licni komfor moze da zamagli realnu sliku. Zivis u inostranstvu, imas sigurna primanja u evrima, roditelji ti imaju iznadprosecne penzije, i iz te udobne pozicije pricas kako “cene nisu problem” i kako se “preteruje s dramom”. Za ogromnu vecinu ljudi u Srbiji to zvuci kao da im se neko podsmeva sa sigurnog odstojanja.

Prosecna plata jedva pokriva potrosacku korpu, prosecna penzija je upola manja od tvoje “zadovoljne” price, a dvocifrena inflacija vec dve godine polako guta sve sto ljudi zarade. Ljudi ne kupuju paradajz “od seljaka na veliko” za smejurija cene, nego po pijaci ili u marketu, gde su cene vec EU nivo, dok plate ostaju cvrsto balkanske.

Stabilan dinar koji ti hvalis znaci malo onome ko nema dovoljno da popuni frizider. To sto tebi 100 evra “vredi” vise u Srbiji nego u Holandiji ne znaci da je zivot ovde povoljan, nego samo da ti trosis devize u siromasnoj zemlji.

Ukratko, tvoja prica mozda vazi za tebe i tvoj krug, ali za vecinu gradjana Srbije ona zvuci bahato, odvojeno od realnosti i savrseno uklopljeno u propagandu vlasti koja vec godinama prodaje pricu “nikad nam nije bilo bolje”.
On jeste odvojen u realnosti kada kaze da mu je ovde isto ko u Holandiji, ali je odvojeno od objektivnosti i pola ovoga sto si ti napisao.

Cinjenica jeste da, bar u tom potrosackom smislu, 'nikad nije bilo bolje'. I ta potrosacka korpa nikad nije bila pokrivenija prosekom/medijanom vise nego danas. Plate bas i ne 'ostaju cvrsto balkanske' jer su sed bukvalno duplirale u pet godina itd. Danas se prica "ali tamo je plata 3-4 puta veca" a do relativno skoro bila je 6-8 puta veca. Jeste bilo jace inflacije ali bilo ju je i u Holandiji pa nisi imao dupliranje prihoda.

Malo su degutantni coporativni napadi na Joe-a kada imamo isto takvo iskakanje i subjektivno tumacenje svega sa druge strane konstantno. ON zivi u inostranstvu pa ne vidi, a neki zive ovde pa vide ali su i overdozirali od dnevne politike. Kako je krenulo mozda budemo imali smenu vlasti vec ove godine pa me bas zanima dal ce to pomoci da se diskutujue malo objektivnije. Nisam optimistican, kapiram vice par meseci medeni mesec faza pa vracanje u default kukanje mod.

On jeste odvojen u realnosti kada kaze da mu je ovde isto ko u Holandiji, ali je odvojeno od objektivnosti i pola ovoga sto si ti napisao.

Cinjenica jeste da, bar u tom potrosackom smislu, 'nikad nije bilo bolje'. I ta potrosacka korpa nikad nije bila pokrivenija prosekom/medijanom vise nego danas. Plate bas i ne 'ostaju cvrsto balkanske' jer su sed bukvalno duplirale u pet godina itd. Danas se prica "ali tamo je plata 3-4 puta veca" a do relativno skoro bila je 6-8 puta veca. Jeste bilo jace inflacije ali bilo ju je i u Holandiji pa nisi imao dupliranje prihoda.

Malo su degutantni coporativni napadi na Joe-a kada imamo isto takvo iskakanje i subjektivno tumacenje svega sa druge strane konstantno. ON zivi u inostranstvu pa ne vidi, a neki zive ovde pa vide ali su i overdozirali od dnevne politike. Kako je krenulo mozda budemo imali smenu vlasti vec ove godine pa me bas zanima dal ce to pomoci da se diskutujue malo objektivnije. Nisam optimistican, kapiram vice par meseci medeni mesec faza pa vracanje u default kukanje mod.
Svaki put izvadis info da prosecna plata pokriva potrosacku korpu, a uvek moram da te podsetim kako je ta potrosacka korpa bedna. Selektivno zaboravljanje.

Bolje jeste, ali nije toliko bolje koliko Joe prica, a definitivno se vecina ljudi ne slaze sa njim oko njegovih politickih stavova koje ovde nekad izrazava.
Ja bih sve gastrabajtere koji pricaju kako je sve super lepo posadio u BG i dao im 1000 EUR da prezive mesec dana, pa neka onda sagledaju situaciju.

A Joe komentari su polarizovani na maks, nema nikakve nuance, sto ne znaci da nemamo takvih ljudi ovde u kontra smeru (Sale npr) gde nema uopste odstupanja od narativa ili stava cak ni kada svi oko njega pricaju drugacije.

- Dinar je stabilan
- Cene su pod kontrolom
- Penzioneri zive dobro

Ja sam uvek i diskutovao sa svog stanovišta! I izražavam svoje mišljenje a ne mišljenje cele Srbije ili ne znam šta! Isto kao i ostali članovi foruma što svako priča svoju priču i svoje mišljenje! Ja ne krijem da sam zadovoljan i da su moji zadovoljni. Da li moze bolje? Može. Ali to su mislili i ljudi 1989 i 1990 pa su rušili Anti Markovića pa im nije valjala plata od 1000 DM pa smo posle dobili plate od 5DM! Tako da ne znači da ako Blokaderi dođu na vlast da će ovde da teče med i mleko.

Svaki put izvadis info da prosecna plata pokriva potrosacku korpu, a uvek moram da te podsetim kako je ta potrosacka korpa bedna. Selektivno zaboravljanje.
Ista (bedna) potrosaka korpa je sada je vise pokrivena prosecnom/medijalnom zaradom nego pre 5, 10 ili 15 godina, kapis? Isto kao sto je danas lakse kupiti stan nego u tom istom periodu, ali to ne znaci da je LAKO kupiti stan, niti iko to tvrdi. Nadam se da razumes razliku?

Ista (bedna) potrosaka korpa je sada je vise pokrivena prosecnom/medijalnom zaradom nego pre 5, 10 ili 15 godina, kapis? Isto kao sto je danas lakse kupiti stan nego u tom istom periodu, ali to ne znaci da je LAKO kupiti stan, niti iko to tvrdi. Nadam se da razumes razliku?
Evo sta je potrosacka korpa: https://resetka.rs/evo-sta-sve-staje-u-minimalnu-potrosacku-korpu/

Znaci mesecno za troclanu porodicu kilo pirinca, 200 gr limuna, 400gr junetine, 2.8kg piletine itd...
Jake korpe, jaka prejedanja domacinstava. Tibetanski monasi bi ostali gladni kod nase potrosacke korpe.
Ne mogu da nadjem kako izgleda danasnja potrosacka korpa od ove godine. Ali junece meso nije 700 dinara kilo kao 2021. godine iz tabele.
1755249585281.png
1755249602623.png

Čemu drama oko cena. Moraš samo da sedneš u auto i obilaziš sela da bi kupio par namirnica jeftinije :)

Hvalite me usta moja. Šta se tu bunite za neku siću od 300-400e :)
Kao što sam i rekao sića u odnosu na cenu kvadrata i u Srbiji. Znači celu godinu jedeš i piješ za cenu 1 kvadrata!!! Eto to je odnos. Tu države deru ljude i onda još na to dodaj velike cene usluga i tako ti se smanji disposable income! Znam da 300 ili 400 e nije sića za ljude koji rade za minimalac ali oni nisu na ovom forumu jer ne kupuju stanove. Znači da bukvalno preveden da opet nešto ne izokreneš sića sam mislio u relativnom smislu i u odnosu na cenu kvm prvenstveno!

Evo sta je potrosacka korpa: https://resetka.rs/evo-sta-sve-staje-u-minimalnu-potrosacku-korpu/

Znaci mesecno za troclanu porodicu kilo pirinca, 200 gr limuna, 400gr junetine, 2.8kg piletine itd...
Jake korpe, jaka prejedanja domacinstava. Tibetanski monasi bi ostali gladni kod nase potrosacke korpe.
Ne mogu da nadjem kako izgleda danasnja potrosacka korpa od ove godine. Ali junece meso nije 700 dinara kilo kao 2021. godine iz tabele.
Pogledajte prilog 248508Pogledajte prilog 248509
Ta korpa je identicna vec duze od 10 godina. A tad ni ovakva 'jadna' nije pokrivana prosecnom platom ni 60%.

I ona nije uputstvo za kupovinu vec mora da pokrije sto veci dijapazon proizvoda da bi preciznije pratila inflaciju. Svako ima drugacije potrosacke navike i kupovace neceg vise neceg manje.

Edit: I kako ne mozes da nadjes danasnju potrosacku korpu, bukvalno prvi link kada napises u gugl 'potrosacka korpa' https://must.gov.rs/tekst/378/potrosacka-korpa.php

I inace ovo sto stalno prikazujes je minimalna potrosacka korpa. Koja realno i ne bi trebalo da postoji al se kod nas koristi za nekakvo uskladjivanje sa minimalcem.

Pogledajte prilog 248508Pogledajte prilog 248509
Ok, napravi ti svoju potrosacki korpu i stavi u nju wagyu teletinu, ruski kavijar, rakove i skoljke ili sta vec jedes. Poenta je da je sa danasnjom prosecnom platom hrana priustivija nego sto je bila ranije. To ne znaci da je hrana jeftina i da nema gladnih, samo ih ima manje nego sto ih je bilo pre 5, 10 ili 15 godina. Ista stvar i sa stanovima, bilo da gledas Borcu ili Kosancicev Venac, stanovi su priustiviji nego sto su bili ranije.

Ista stvar i sa stanovima, bilo da gledas Borcu ili Kosancicev Venac, stanovi su priustiviji nego sto su bili ranije.
Tu nastaje problem kada ti imas nagli rast plata i cena stanova sto ti ustedjevina strada, mislim da je zato ljudima percepcija takva da su stanovi manje priustivi nego ranije.
Jer realno tebi ako treba 5 godina stednje za ucesce, i u tih 5 godina skoci plata i cena stanova 50% ustedjevina iz prvih par godina je skroz obezvredjena i onda ti to pomera kupovinu stana za jos 2-3 godine.

Ali to je vise posledica sto prosecan covek ce da drzi ustedjevinu neorocenu u banci na racunu umesto da stavi u npr S&P 500 dok ne skupi dovoljno ucesca.

Vrh