Šta je novo?

Cene nekretnina

realno, jedan od povoljnijih oglasa u poslednje vreme

Sećam se krajem dvehiljaditih, do Frankfurta sam leteo uglavnom onim malim sranjem CRJ koji ima kapacitet ko autobus. A sad ima bar 15 krcatih letova za Nemačku dnevno. Toliko o životnom standardu i rastu srednje klase.

Što se tiče cena u Srbiji na koje "svi" kukaju mogu da kažem da uopšte ne kukam. Cene u prodavnici su skroz u skladu s cenama u NL i Grčkoj. Naravno da ćete naći neke artikle koji su skuplji ili jeftiniji ali generalno mislim da nismo ni blizu "deranja" kao što se propagira.
Cene u restoranima i cene svih drugih usluga su DALEKO ispod bilo kog EU nivoa a kvalitet je daleko iznad.
Cene stanova u BG na top lokacijama su opet povoljnije nego slična gradnja u Holandiji tj. Amsterdamu kao glavnom gradu!
Ja moje roditelje pomažem ne zato što im treba, jer im sada stvarno ne treba! Imaju super penzije. I majka i otac imaju veće penzije od prosečne plate u Srbiji i oboje su prezadovoljni, a ne moraju da rade! Ja im pomažem jer ja hoću i verovatno što osećam neku grižu savesti što nisam stalno tu pored njih u Srbiji. A već sam i rekao da se trudim da svake godine uložim u Srbiju barem platu koju bi imao kao farmaceut u apoteci. To ide kroz stan, pomoć roditeljima i kroz plaćanje roba i usluga. To po sadašnjim uslovima znači min 12k eura godišnje se trudim da vratim otadžbini! I mislim da bi svaki gastarbajter trebao tako da radi.
I dalje za npr 100e ja mogu da kupim mnogo više nego u Holandiji. Evo sada smo kuvali paradajz sos, paradajz direkt od seljaka u obližnjem selu smo plaćali 50din kg na veliko. E ljudi 50 din kg. Džabe! Na pijaci je od 120-150 din kg ali po kg kad kupuješ. Neko voće jeste poskupilo kao kajsije pa sam opet kupio i pravio džem. Šljive sam juče kupio za 120din kg na veliko na pijaci. Da sam išao po selima sigurno bi našao i manje nego nisam. Čemu drama oko cena?
Ja stabilan dinar i fiksni kurs ne bi menjao NIKADA! Verovatno je to zbog hiperinflacije i zbog toga što sam se uvek čudio da svi oko nas znaju napraviti valutu jedino smo mi bili "pametni" i nikad prave valute i uvek da se svi sprdaju kako dinar klizi svaki put kad dođu u posetu! E sad to nije slučaj već 13+ godina i nadam se da će još toliko minimum!
Ne znam stvarno šta da kažem Joe 🙂. Ostali će verovatno već napisati

Jeste brate ali tu su em stare zgrade em je enterijer 90ih. Po meni opet jaka cena.
Jbg da ljudi ne placaju bila bi manja, ali hoce ljudi da zive u centralnim blokovima
Ovo je u nivou trenutne novogradnje na NBGD cenovno (u izgradnji) ali sa obzirom da i ovde treba full renoviranje na isto mu izadje

Nisam siguran bas. Cini mi se da je po pitanju mogucnosti za posao Sabac dosta tanak. Sto se kaze, bar za inzenjere. A kad nema za inzenjere, onda ne znam kako ce da ima i za radnike. Indjija mi deluje da ima vise opcija. Imam ljude i u jednom i u drugom gradu.
Da li si bio nekad u Indjiji i Šabcu?

ova zgrada je novije gradnje, iz 2004. znam tu zgradu, to je onaj gornji deo bloka. fora je sto one stare zgrade pored se oglasavaju za 3500k izvorno
Tad su bile najgore gradnje, zgrada bez izolacije... ali da, cene u tim blokovima su jake, pre bih kupio novogradnju.
kakvo ful renoviranje? Zasto?
Jer je sve matoro, bukvalno sve mora da se menja sem instalacija tako da dodješ na slično sa novogradnjom + opremanje doduše ne na toj lokaciji pa sad šta je kome bitnije.

Tad su bile najgore gradnje, zgrada bez izolacije... ali da, cene u tim blokovima su jake, pre bih kupio novogradnju.

Jer je sve matoro, bukvalno sve mora da se menja sem instalacija tako da dodješ na slično sa novogradnjom + opremanje doduše ne na toj lokaciji pa sad šta je kome bitnije.

sta je to sve? prozori, parket?

I meni nije jasno. Nešto sigurno ne mora menjati. Za namestaj se slazem da treba promeniti, ali namestaj kupujes i kada je novogradnja, tako da isti to iznos bude.

jbg, ja sam duduk pa vise pitam da bih naucio nego challengovo. Moj drugar je ziveo u toj zgradi, nikakav problem mu nije bila ni toplotna ni zvucna izolacija. i ja bih ovde ono odradio krecenje i hoblovanje i samo se uselio :D ima finu terasicu za kaficu, jbg meni te zgrade bile u opticaju davno kada sam uzimao stan

Svaki put izvadis info da prosecna plata pokriva potrosacku korpu, a uvek moram da te podsetim kako je ta potrosacka korpa bedna. Selektivno zaboravljanje.
Ne samo što je bedna nego što je u maju 2024 dodatno smanjena pa je sad potrošačka korpa pokrivenija prosečnom platom.

Nema zemlje na svetu gde je medijana iznad proseka. Jednostavno leva strana raspodele ima hard stop (minimalac, ili 0 ako ga nema) a desna nema i ima vece esktreme.
Nisam se lepo izrazio, prsti brži nego mozak :)
Mislio sam na deo između mimimalca i proseka pa gde je tu medijana, tj čemu je bliža.

Slažem se da je nemoguće imati medijanu iznad proseka u sadašnjim društveno ekonomskim sistemima, to statistički nije moguće sa raspodelama koje sada viđamo.

Trendovi kreditne aktivnosti - drugo tromesečje 2025 (podaci sa NBS, izveštaj Kreditnog biroa još nije izašao, tu ima malo detaljnija statistika).

- Krediti stanovništvu, bez efekta promene deviznog kursa, povećani su tokom T2 za 90,9 mlrd dinara, što je najveći tromesečni prirast još od T3 2008. godine. Tome je doprinela rekordna realizacija gotovinskih kredita (46,8 mlrd dinara), za kojom sledi rast stambenih kredita (32,2 mlrd dinara), potpomognut odobravanjem kredita iz državnog programa stambenih kredita za mlade, koji su činili dve petine tog rasta.

- Takva kretanja su uticala na to da učešće gotovinskih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu u T2 bude povećano za 0,3 p.p., na 46,7% u junu. Sledeći po zastupljenosti su stambeni krediti, sa učešćem od 38,2%, pri čemu ovi krediti od aprila beleže dvocifren m/g rast, koji je u junu iznosio 12,6%.

- Obim novoodobrenih kredita stanovništvu u T2 iznosio je 270,6 mlrd dinara i bio je za 42,0% viši nego u istom periodu 2024. zahvaljujući većem iznosu novoodobrenih gotovinskih i stambenih kredita. Gotovinski krediti su bili najzastupljeniji i činili su nešto više od dve trećine novih kredita stanovništvu, a za njima slede stambeni krediti, sa učešćem od 18%.

-Učešće NPL u ukupnim kreditima stanovništvu smanjeno je tokom T2 za dodatna 0,2 p.p. i u junu je zabeležilo novu najnižu vrednost od 3,0%.

Uzimaju se krediti (i otplaćuju uredno zasad) samo tako. (Čini se da se pojačano letuje na gotovinske kredite :sesir:)

gotovinski-2025.jpg
krediti-stanovnistvu-T2-total.jpg
gotovinski-stambeni-2025.jpg

32.2 x 2/5 =12.8 mlrd (110 miliona evra?)

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Moj komšija u novom stanu menjao parket :) Realno ako uporedjujemo sa novogradnjom u onom stanu sve mora da se menja (osim prozora i eventualno parketa). Može da se živi, nije da ne može samo što za taj novac dobiješ nešto što potencijalno nećeš. Eto kod tebe npr kupio si novogradnju za 3k i sa sredjivanjem će da te ukupno izadje manje nego u ovom stanu (a dobićeš nov parket, modernije kupatilo, verovatno bolju stolariju...), sad jbg kome je bitnija lokacija...

Moj komšija u novom stanu menjao parket :) Realno ako uporedjujemo sa novogradnjom u onom stanu sve mora da se menja (osim prozora i eventualno parketa). Može da se živi, nije da ne može samo što za taj novac dobiješ nešto što potencijalno nećeš. Eto kod tebe npr kupio si novogradnju za 3k i sa sredjivanjem će da te ukupno izadje manje nego u ovom stanu (a dobićeš nov parket, modernije kupatilo, verovatno bolju stolariju...), sad jbg kome je bitnija lokacija...

ima i ona slika sa novog dorcola, gde je lik ceo stan nov odro :D do zidova

Pa da, slično i on, čak i raspored menjao čini mi se. Stolarija je preživela ali dobro ne znam šta bi tu menjao (alu sa troslojnim) osim alu-drvo ali ne bi imalo mnogo smisla. Ima ljudi koji hoće novo + po njihovom ulkusu i to plate.

Vrh