Šta je novo?

Cene nekretnina

Srbi i dalje imaju u kulturi taj socijalistički recidiv, pa kod nas i kad se radi mnogo sati, ima mnogo razvlačenja i produktivnost je upitna.
Nažalost, i dalje većina firmi plaća po norma časovima, što dodatno obesmišljava pitanje produktivnosti. Kada bi se rad vrednovao po učinku, prirodno bi isplivali talenti, dok bi oni koji ne doprinose bili primorani da se prilagode ili odu. Tako funkcionišu uspešne kompanije – deo zarade je fiksan, a ostatak dolazi kroz jasno definisane bonuse vezane za konkretne rezultate.

Ja znam lično lika koji je pobegao da bi radio manje.
Više državnih praznika, više dana odmora itd. Pričamo o top 2% zarade u Srbiji.
Upravo to. Vrtimo neke teme ukrug, a ja znam dosta programera koji su otisli u inostranstvo ne zbog plate nego zbog sistema.

Moja firma je scale-up, otvorila je u kancelariju u Bostonu. To su dva sveta.
Mi imamo 32 dana godisnjeg, ja kupim jos 6 i imam 38. Cetiri nedelje imamo work from anywhere, super mi je da ne trosim odmor kada dolazim u Srbiju.
Jedan dan ako ne dolazis na posao ne moras nista da pravdas. Uvek mozes da izadjes na par sati do lekara ili sta vec treba da obavis (dobro, ako zloupotrebljavas, verovatno ces upasti u oci). Radis bez nepotrebne presije. Posle radnog vremena nikom ne pada na pamet da te cima. Firma te “tera” da se usavrsavas, stalno se uci novo, ali se shvata da sve novo zahteva vreme. Jednostavno, ako hoces da radis i ucis, na konju si, cak i ako malo sporije kapiras. Nikog nije sramota da kaze da nesto ne zna, nema podsmeavania. Glavna stvar, ako nesto treba da se uradi, niko ti ne stoji nad glavom. Kazes kada ocekujes da ce biti gotovo. Sad, ako redovno mašiš u sopstvenim procenama, gubis poverenje.

Ameri sa druge strane odgovaraju na mejlove u 5 ujutru ili 11 uvece (po njihovom vrmenu). Odmor mislim da imaju 10 dana neplacenog. Uvek idu “above and beyond” za klijente. Vise zaradjuju i to dosta, ali ebeš to, nikad se ne bih menjao, niti presao da radim za firmu tamo.
Evropa je zakon, bar meni.

dosta zavisi i od godina. U prosloj firmi kada smo uveli unlimited vacation, prosecan broj dana odmora je pao. i to uglavnom kod omladine. Pre kada je bilo fiksno kao ajd da iskoristim da ne propadne posle toga nije bilo

Kod tog unlimited ponekad idu na to da te na finjaka odvracaju da uzimas odmor. Ja vise volim da imam definisano i da nemam neki osecaj kao da sam kriv sto trazim da idem na more.
Mada tamo gde to funkcionise lepo je banja. Sam odredjujes kad i koliko radis.

Ali u onaj beton gde je okolo sve izbetonirano i najveća gužva i naseljenost, da se ne oseća usamljeno.

Izvinite na off topicu ali imam jedno pitanje koje ću postaviti ovde jer su odgovarajuće teme relativno mrtve.

U procesu sam izrade plana za izgradnju kuće - i glavna nedoumica mi je tip grejanja za koji da se odlučim.
U pitanju je kuća od oko 150 kvadrata, na dva sprata.

Opcije o kojima razmišljam su:
1) toplotna pumpa vazduh voda sa podnim grejanjem
2) multi split sistem
3) multi split sistem + eco maxx podno grejanje 12v

Svako mišljenje bi mi značilo. I svako iskustvo sa 12v podnim grejanjem, jer ne nalazim puno informacija na internetu.

Da ne bude do kraja off topic, za izgradnju kuće sam se odlučio zbog (za mene) previsokih cena stanova u Beogradu.

Imam prvu opciju kod sebe. Dodatno imam i centralni bojler koji pogoni ista ta pumpa. Komfor, ugodnost, ponovo bih izabrao isto. U odnosu na klimu ne duva ništa, toplota se ravnomerno širi i dolazi od nogu što je mnogo ugodnije nego kad greje odozgo naniže. Nemas vidljiva grejna tela tako da je estetski i funkcionalno u prednosti podno grejanje u odnosu na multi split. Ne isušuje vazduh kao npr centralno grejanje.

Što se tiče efikasnosti u poređenju sa multi splitom toplotna pumpa je efikasnija ali naravno inicijalno ceo sistem je skuplji. Kad predjes u režim grejanja potrebno je par dana da se zagreje objekat, posle lepo drži temperaturu ako je objekat propisno termo izolovan.

Za podno grejanje potrebno je da obratis pažnju na izbor parketa i tepiha, uvek se napominje da li su pogodni za taj sistem grejanja.

Neki tvrde da podno grejanje diže više prašinu nego centralno, ja to nisam primetio, naprotiv. Imaš i istraživanja na tu temu pa pogledaj.

Baš smo pre nekoliko strana pisali o tome pa savetujem da prelistas, svega ima.

Što se tiče hlađenja meni lično ne prija opcija podnog hlađenja tako da sam se odlučio za plafonske fancoile. Zadovoljan sam time, ne vidi se osim rešetke ništa, nema duvanja u glavu, prijatno rsshladi.

Podno grejanje na struju po meni glavne prednosti ima u nizoj ceni i brzini zagrevanja, ali zato trebalo bi da sa time dobiješ najviše račune za struju. Ko ne plati na mostu, plati na ćupriji.

Nadam se da sam pomogao.

Vrh