Izvinite na off topicu ali imam jedno pitanje koje ću postaviti ovde jer su odgovarajuće teme relativno mrtve.
U procesu sam izrade plana za izgradnju kuće - i glavna nedoumica mi je tip grejanja za koji da se odlučim.
U pitanju je kuća od oko 150 kvadrata, na dva sprata.
Opcije o kojima razmišljam su:
1) toplotna pumpa vazduh voda sa podnim grejanjem
2) multi split sistem
3) multi split sistem + eco maxx podno grejanje 12v
Svako mišljenje bi mi značilo. I svako iskustvo sa 12v podnim grejanjem, jer ne nalazim puno informacija na internetu.
Da ne bude do kraja off topic, za izgradnju kuće sam se odlučio zbog (za mene) previsokih cena stanova u Beogradu.
Imam prvu opciju kod sebe. Dodatno imam i centralni bojler koji pogoni ista ta pumpa. Komfor, ugodnost, ponovo bih izabrao isto. U odnosu na klimu ne duva ništa, toplota se ravnomerno širi i dolazi od nogu što je mnogo ugodnije nego kad greje odozgo naniže. Nemas vidljiva grejna tela tako da je estetski i funkcionalno u prednosti podno grejanje u odnosu na multi split. Ne isušuje vazduh kao npr centralno grejanje.
Što se tiče efikasnosti u poređenju sa multi splitom toplotna pumpa je efikasnija ali naravno inicijalno ceo sistem je skuplji. Kad predjes u režim grejanja potrebno je par dana da se zagreje objekat, posle lepo drži temperaturu ako je objekat propisno termo izolovan.
Za podno grejanje potrebno je da obratis pažnju na izbor parketa i tepiha, uvek se napominje da li su pogodni za taj sistem grejanja.
Neki tvrde da podno grejanje diže više prašinu nego centralno, ja to nisam primetio, naprotiv. Imaš i istraživanja na tu temu pa pogledaj.
Baš smo pre nekoliko strana pisali o tome pa savetujem da prelistas, svega ima.
Što se tiče hlađenja meni lično ne prija opcija podnog hlađenja tako da sam se odlučio za plafonske fancoile. Zadovoljan sam time, ne vidi se osim rešetke ništa, nema duvanja u glavu, prijatno rsshladi.
Podno grejanje na struju po meni glavne prednosti ima u nizoj ceni i brzini zagrevanja, ali zato trebalo bi da sa time dobiješ najviše račune za struju. Ko ne plati na mostu, plati na ćupriji.
Nadam se da sam pomogao.