Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja celu karijeru radim u međunarodnim sistemima, i izrabljivanje nije prisutnije u Srbiji u odnosu na neke od vodećih zapadnih država. Njihovi radnici su zapravo pod većim pritiskom jer su im tržišta takva da na svaku poziciju se prijavi njih 1000 i uvek ima vrednijeg od tebe koji je spreman da gine. Srbi i dalje imaju u kulturi taj socijalistički recidiv, pa kod nas i kad se radi mnogo sati, ima mnogo razvlačenja i produktivnost je upitna.
Ocigledno suprotna iskustva tvoje i moje. Desava se :D

Агенти некретнина су пре свега просечни људи, просечних или никаквих вештина. Сваки ветеран беобилда би њихов посао радио боље од сваког од њих.

Услов за куповину стана ми је био одсуство тих пилићара у целом процесу.

Ne treba da parira ali je krajnje neobično da neko povuče ljude odande da dodju u Srbiju da bi kodirali.
Ove primere koje navodim po korporacijama to je vrh ponude, to se ne poredi. Stvar je u tome što mi ne povlačimo vrh ponude nego dance
LOL, pa kako se stiže do "vrha ponude". Misliš da su Nadellu i Pichaia odmah prepoznali kao CEO materijal i doveli? Ne, nego su ljudi gradili karijeru postepeno, pa su nakon nekoliko decenija rada isplivali u odnosu na ostale i došli tu gde su došli u konkurenciji par miliona ljudi koji pretenduju na istu tu poziciju. Svakako najblistaviji umovi Indije i Pakistana neće doći u Srbiju da rade u outsourcing-u. Medjutim, u konkkurenciji domaćih "kursadžija", nije isključeno da ćemo početi da uvozimo i kodere...

Ne znam jesam li ja jedini imao takva iskustva, ali ubedvljivo najludji su mi bili klijenti iz Izraela i USA, to te zove ne pita koliko je sati i da li radis :D
Sa klijentima iz Izraela sam imao baš loša iskustva jer gledaju da izvuku maksimum i ugovori moraju da budu napisani odlično inače te cede kao drenovinu. Sa USA klijentima imam odlično iskustvo. Ako se stvari postave na pravi način i mogu da prate dinamiku ne guraju mnogo nos u posao i znaju da prepoznaju kvalitet i to cene.
Mada sve je to relativno, mnogo zavisi koji posao u kom segmentu, za koga, šta, kako ...

Ja celu karijeru radim u međunarodnim sistemima, i izrabljivanje nije prisutnije u Srbiji u odnosu na neke od vodećih zapadnih država
I ja celu karijeru vredno radim u međunarodnom braku, i mogu na svojoj koži da potvrdim da izrabljivanje nije prisutnije u Srbiji u odnosu na zapadne države. Gledaju da izvuku maksimum iz tebe. Cede kao drenovinu. Mada, sve je relativno. Ako ne vrdaš puno i rintaš ćutke, možeš da zadržiš radno mesto.

I ja celu karijeru vredno radim u međunarodnom braku, i mogu na svojoj koži da potvrdim da izrabljivanje nije prisutnije u Srbiji u odnosu na zapadne države. Gledaju da izvuku maksimum iz tebe. Cede kao drenovinu. Mada, sve je relativno. Ako ne vrdaš puno i rintaš ćutke, možeš da zadržiš radno mesto.

To je jer si sa Slovenkom, oni su najgori :)

ja mislim da nije ok sto nam razvodnjavas srpske gene...

indijci su mnogo jeftiniji od nasih kodera. ali mnogo. a nisu toliko puta losiji. razlika u kvalitetu je ocigledna, ali ljudi opet uzimaju njih jer izgleda ta racunica im radi
Uvek ima neka računica. Svi gledaju da plate manje a dobiju skoro isto, ništa tu čudno nije. E sad šta dobiješ za taj novac je neka druga matematika :)

Ma, samo se vi sprdajte. Naše monetarne sile su sada shvatile da nas banke pljačkaju (ne znam stvarno otkud im sad to odjedanput), te će nam obezbediti jeftine kredite.
Budite u pripravnosti.
Nas toliko pljackaju da lagano mogu da, kad im zagusti u politickom smislu, malo smanje kamate, malo smanje poreze i doprinose i eto politickih poena, a pljacka se i dalje nastavlja.

Ima tako nekih zemalja, kad odeš i kažeš da možeš da uzmeš u cugu odmor od 15-20 dana, to je padanje u nesvest. Da ne pričam o bolovanju zbog dečjih bolesti itd, nepostojeća kategorija. Mi bismo od svega pomalo da čapnemo. Nismo naivni.

(Sećam se dete kad mi dobilo boginje, nude ti beskonačno bolovanje fazon. Mogli bismo da vam pišemo... pa nekih 4-5 nedelja. Ja krenuo da se smejem. Rek'o pet dana da prebrodim nekako, pa mora se vraćam na posao. Doktorka mi kaže: Uf, što ste vi neki. A ovo vam je dobra prilika da odmorite. Zašto je poslušao nisam!!??)

Poslednja izmena:
Opet je trava zelenija negde tamo. Mnogo vas bi se izuzetno razočaralo da ode preko.
Zavisi ko i zavisi gde.
Pod ko mislim šta taj neko smatra zelenijom travom.

Što se posla tiče, u Nemačkoj se radi dosta manje za više novca i uz dosta manje stresa.
Odmor od 30 dana je neka norma (nisam siguran da li je min po zakonu 25 dana). Posao van radnog vremena ne postoji.

Razočarenje ne dolazi iz poslovnog dela, više dolazi od toga da se ljudi ne uklope u okruženje, nedostaju im familija i društvo, teškoće sa jezikom, supruga ne radi ili nije zadovoljna...

Ovo važi za ljude koji rade na poslovima za koje je potrebna diploma. Izuzetak su softveraši koji mogu dobiti iste ili slične novce u Srbiji pa je njihov broj koji odlazi značajno manji nego ostalih profesija.

Još nisam čuo nekog da se vraća jer mu je na poslu loše i da mu je bilo bolje na poslu u Srbiji. Oni I koji su se vratili ili planiraju dolaze sa ciljem da rade za sebe a ne za druge (i primeri sa foruma to potvrđuju).

A Americi su pare bolje, ali sve ostalo je na strani Evrope.

Сећам се приче од прошле године где ортак који држи фирму у Америци представља као неку врхунску услугу то што је дозволио запосленом да оде на 20 дана и да му се то плати. Каже код њих је пракса да кад не радиш немаш плату, односно да немаш плаћен годишњи одмор.
Опет, сигурно није свуда тако али то је прича из прве руке.

Zavisi ko i zavisi gde.
Pod ko mislim šta taj neko smatra zelenijom travom.

Što se posla tiče, u Nemačkoj se radi dosta manje za više novca i uz dosta manje stresa.
Odmor od 30 dana je neka norma (nisam siguran da li je min po zakonu 25 dana). Posao van radnog vremena ne postoji.

Razočarenje ne dolazi iz poslovnog dela, više dolazi od toga da se ljudi ne uklope u okruženje, nedostaju im familija i društvo, teškoće sa jezikom, supruga ne radi ili nije zadovoljna...

Ovo važi za ljude koji rade na poslovima za koje je potrebna diploma. Izuzetak su softveraši koji mogu dobiti iste ili slične novce u Srbiji pa je njihov broj koji odlazi značajno manji nego ostalih profesija.

Još nisam čuo nekog da se vraća jer mu je na poslu loše i da mu je bilo bolje na poslu u Srbiji. Oni I koji su se vratili ili planiraju dolaze sa ciljem da rade za sebe a ne za druge (i primeri sa foruma to potvrđuju).

Kao i sve zavisi koja ti je polazna osnova i na šta ideš u Nemačkoj. Što se svih merljivih parametara tiče, značajno je lošije danas nego pre 15-20 godina, u smislu da su plate manje, troškovi veći a nekretnine sve manje priuštive. Naravno, migracije su ubzane, pa osim Turaka i Balkanaca kao tradicionalnih imigranata, sada ima čitav spektar pridošlica iz Afrike, Afganistana, Sirije, itd. što naravno drastično menja demografsku situaciju. Ako dolaziš iz gradske zone Beograda i seliš se u neko malo mesto u DE, ume da bude baš deprimirajuće i monotno, uprkos sređenosti, razvijenosti lokalne infrastrukture, itd. Ako se seliš u neki urbani centar poput Berlina, Hamburga ili Minhena, onda može biti ok iskustvo, ali opet dosta košta takav lifestyle. Tačno je da se određene stvari poput prava radnika poštuju, ali to je samo za niži nivo izvršnih pozicija, oni idu kući u 17:00. Ako si neki menadžer ili hijerarhijsi više pozicioniran, očekuje se da preuzmeš odgovornost i da budeš dostupan kad god je potrebno. Međutim, za razliku od Srbije ne možeš samo da delegiraš i tovariš svoje zaposlene da šljakaju, već je odgovornost na tebi.

Vrh