Šta je novo?

Cene nekretnina

pa pazi, ja sam imao kao potpisan ugovor da oni zastupaju mene i zenu u kupovinu nekretnine. a to sam prihvatio kao preporuku dobrog prijatelja, jer im je taj agent/advokat dobar prijatelj od oca bla bla. i jbg ako sam rekao da cu da dam te pare, dacu. fora je u tome sto advokata nikada nisam dobio priznanicu ikada u zivotu :) ovaj je samo jos usemljen sa nekretninama. da uvatim laznjake iso bih u tvorza

Advokati fizičkim licima često naplate preko privatnog računa ili na ruke jer su preduzetnici i gledaju da izbegnu koliko god je moguće ulazak u knjige. Nije ok i treba da izda fakturu naravno, ali je razumljivo.

Nisam za zatvorene ekonomije, ali jesam protiv migracija.

Opravdavam migrante samo u slučaju legitimnih brakova, dakle ne fake zbog papira, i slučajeve izuzetih stručnjaka.

Očigledno je da ovaj ogroman priliv migrana menja karakter zemalja Prvog sveta i pretvara ga u Treći svet. Zbog toga ćemo svi biti dugoročno na gubitku.
Šta znači "izuzetan stručnak" - kalibar Nikole Tesle ili H1B viza holdera? Ja radim u business process outsourcing industriji već duže od decenije, i 90% radne snage su ljudi koji nisu iz anglo-saksonskog područja (iako je matična firma inkorporirana u USA). To sa migracijama je irevizibilni proces koji je počeo davnih dana, a sada se manifuestuje u tome da danas vlasnik mini pogona u Obrenovcu nema više gde da nađe radnike, pa dovodi Nepalce i Bangladešane. Dakle, nije po sredi nikakva woke ideologija, niti su to sledbenici Rockfellera i Sorosa, već je po sredi globalni demografski shift i zvuči jako pretenciozno pretvarati se da je moguće tome stati na put. Naravno, Trump i slični "suverenisti" će prodati priču svojim neukim i siromašnim glasačima kako se oni zdušno bore da očuvaju hrišćanske vrednosti, da se odupru migracijama, itd., ali relanost je neminovna. Umesto da se radi na praznoj priči da spreče migracije (nemoguća misija), bolje raditi na integraciji tih ljudi u naše društvo.

Može se tome stati na put, ali to ima svoju cenu. Japan je primer toga - višedecenijska ekonomska stagnacija.

Ja nisam nužno protiv toga, jer mislim da ta ideologija rasta u kapitalizmu nije zdrava, i da treba da postoje i drugi prioriteti u društvu osim profita.

bolje raditi na integraciji tih ljudi u naše društvo.
Neki ljudi ne zele da se integrisu u drustvo, vec ce sa svojim prijateljima migrantima da naprave getoe i mini naselja
A ako se budes ljutio ili trazio od drzave da reaguje ima da te proglase rasistom i da gusis njihovu kulturu :)

Zato treba po-ostriti dosta dobijanje drzavljanstva i mogucnosti pravljenja zivota ovde, za rad OK ali za dugorocan zivot mora biti integracije

jbg tako je, vidimo kako su romi integrisani :D
Meni je najveca tuga kada je bila ona jedna akcija pravljenja stanova za njih i oni ih onda ruinirali zestoko (povadili stolariju, cevi, bakar itd)...

Naravno ima i pozitivnih takvih scenarija gde su stvarno ljudi bili zahvalni i cenili takve akcije, ali treba biti svestan da deo tih ljudi nikada nece hteti integraciju i normalan zivot i praviti ipak selekciju kome se pomaze

Naravno ima i pozitivnih takvih scenarija gde su stvarno ljudi bili zahvalni i cenili takve akcije, ali treba biti svestan da deo tih ljudi nikada nece hteti integraciju i normalan zivot i praviti ipak selekciju kome se pomaze
Stvar je u tome da integracija ne može da se izvede preko noći i mora da postoji štap i šargarepa sistem. Ad hok davanja i slikanje neće doneti ništa dobro minama ni njima. Tu su Romi najmanji problem jer nisu radikalizovani. O ovim drugim ne bih na ovom forumu ...

Stvar je u tome da integracija ne može da se izvede preko noći i mora da postoji štap i šargarepa sistem. Ad hok davanja i slikanje neće doneti ništa dobro minama ni njima. Tu su Romi najmanji problem jer nisu radikalizovani. O ovim drugim ne bih na ovom forumu ...
Mislis da su c# koderi iz Indije i Pakistana radikalizovani? Ja nisam imao takvih iskustava...

Ako Nemci ne uspevaju u tome kako mi da uspemo?

Mislis da su c# koderi iz Indije i Pakistana radikalizovani?
Odličnu si kvalifikaciju naveo, koderi.
Ja nisam imao takvih iskustava...
Hoćeš da kažeš da je neko uvezao C# Dev iz Indije i Pakistana ovde pored svih naših ljudi? Strahota, koliko to obara cenu rada ovde a i kvalitetu koda neću ni da pričam.

Nemaš takvo iskustvo jer nemaju svoj geto niti ih ima kritičan broj. Kad zauzmu busiju drugu pesmu ćemo da pevamo.

Hoćeš da kažeš da je neko uvezao C# Dev iz Indije i Pakistana ovde pored svih naših ljudi? Strahota, koliko to obara cenu rada ovde a i kvalitetu koda neću ni da pričam.

Nemaš takvo iskustvo jer nemaju svoj geto niti ih ima kritičan broj. Kad zauzmu busiju drugu pesmu ćemo da pevamo.

indijci su mnogo jeftiniji od nasih kodera. ali mnogo. a nisu toliko puta losiji. razlika u kvalitetu je ocigledna, ali ljudi opet uzimaju njih jer izgleda ta racunica im radi

Um, ne znam šta je čudno, jedna od navedenih zemalja ima 1,4 milijarde ljudi, druga preko 250 miliona. Ti zaista misliš da Srbija sa svojim talent pool-om može da se komparira? Ja sam naveo da ljudi iz tih i mnogih drugih zemalja "trećeg sveta" rade u globalnoj korporaciji gde i ja radim i to niko ne doživljava kao nešto neobično. Zapravo, slična je situaicja u bilo kojoj tech kompaniji na planeti Zemlji. Ti misliš da su glavni izvršni direktori u Google-u, Microsoftu, IBM-u Srbi ili Indijci?

indijci su mnogo jeftiniji od nasih kodera. ali mnogo. a nisu toliko puta losiji. razlika u kvalitetu je ocigledna, ali ljudi opet uzimaju njih jer izgleda ta racunica im radi
Ono sto sam ja video/skapirao/cuo, radi im racunica, njima se isplate i ovi gori, jer za vecinu megalomanskih projekata gde se sipa mnogo love nema zurbe.
Kod nas je mnogo los mentalitet i to nas kosta mirnog 9-5 zivota, jer je kod nas sve hitno. Dobro radimo, jako radimo, ali smo u poslovnoj kulturi uglavnom katastrofa.
Nigde nisam video toliko hitnog posla nego kod nas. Promenio sam dosta firmi, pricao sam sa drugarima i saradjivao direktno sa centralama tih firmi van nase zemlje. Kad god sam saradjivao sa nekim sa strane, nikom nista nije bilo hitno. Ono sto smo zakljucili je da se nigde u svetu nikom ne zuri, sem nama.
Ogromna vecina tenzija u nasim firmama (gde smo mi predstavnistvo strane firme) krece od nasih ljudi, ne spustaju se te tenzije naredbama iz centrale. Nasi se nadaju masnijim bonusima ako iskicme svoje podanike. Sto je u redu, svako se cima da njemu bude bolje, ali kod nas ga preterase sa iskrivljenim kapitalizmom.

Ti zaista misliš da Srbija sa svojim talent pool-om može da se komparira? Ja sam naveo da ljudi iz tih i mnogih drugih zemalja "trećeg sveta" rade u globalnoj korporaciji gde i ja radim i to niko ne doživljava kao nešto neobično.
Ne treba da parira ali je krajnje neobično da neko povuče ljude odande da dodju u Srbiju da bi kodirali.
Ove primere koje navodim po korporacijama to je vrh ponude, to se ne poredi. Stvar je u tome što mi ne povlačimo vrh ponude nego dance

Opet je trava zelenija negde tamo. Mnogo vas bi se izuzetno razočaralo da ode preko.
Mozes da se sprdas koliko hoces, poslovna kultura nam je na jako nezavidnom nivou. Radimo dobro tehnicke stvari, ali ako neko ne zna to da promovise kako treba, onda ih dzabe radimo. Marketing je bitan isto toliko koliko i tehnicke stvari, to vazi za svaki tim i to bi svaki menadzer trebalo da zna. Ako mu je u interesu. Ako mu nije u interesu, i ne mora, moze samo da gazi i da mu firma bude protocni bojler za protracene talente.

Ono sto sam ja video/skapirao/cuo, radi im racunica, njima se isplate i ovi gori, jer za vecinu megalomanskih projekata gde se sipa mnogo love nema zurbe.
Kod nas je mnogo los mentalitet i to nas kosta mirnog 9-5 zivota, jer je kod nas sve hitno. Dobro radimo, jako radimo, ali smo u poslovnoj kulturi uglavnom katastrofa.
Nigde nisam video toliko hitnog posla nego kod nas. Promenio sam dosta firmi, pricao sam sa drugarima i saradjivao direktno sa centralama tih firmi van nase zemlje. Kad god sam saradjivao sa nekim sa strane, nikom nista nije bilo hitno. Ono sto smo zakljucili je da se nigde u svetu nikom ne zuri, sem nama.
Ogromna vecina tenzija u nasim firmama (gde smo mi predstavnistvo strane firme) krece od nasih ljudi, ne spustaju se te tenzije naredbama iz centrale. Nasi se nadaju masnijim bonusima ako iskicme svoje podanike. Sto je u redu, svako se cima da njemu bude bolje, ali kod nas ga preterase sa iskrivljenim kapitalizmom.

slazem se, to je i moje iskustvo sve je sprint umesto maraton. i svi koji su radili sa mnom u bgu, i otisli van srbije su imali slicne komentare.
ali ja vidim tu razliku u srbiji. isti posao u banatu (okle mi je zena) i na jugu (fazon prokuplje okle mi je keva), se zavrsi za isto vreme, samo sto na jugu prave mnogo vecu buku, dramu zivce i naravno uz sve dobre socne psovke tipa bem ti dete nerodjeno :cool:

Životni vek sw-a je koliko sada? 5 godina max ... Možeš i nogama da pišeš ako nije kritična komponenta i nema očiglednih problema.

Mozes da se sprdas koliko hoces, poslovna kultura nam je na jako nezavidnom nivou. Radimo dobro tehnicke stvari, ali ako neko ne zna to da promovise kako treba, onda ih dzabe radimo. Marketing je bitan isto toliko koliko i tehnicke stvari, to vazi za svaki tim i to bi svaki menadzer trebalo da zna. Ako mu je u interesu. Ako mu nije u interesu, i ne mora, moze samo da gazi i da mu firma bude protocni bojler za protracene talente.

Ja celu karijeru radim u međunarodnim sistemima, i izrabljivanje nije prisutnije u Srbiji u odnosu na neke od vodećih zapadnih država. Njihovi radnici su zapravo pod većim pritiskom jer su im tržišta takva da na svaku poziciju se prijavi njih 1000 i uvek ima vrednijeg od tebe koji je spreman da gine. Srbi i dalje imaju u kulturi taj socijalistički recidiv, pa kod nas i kad se radi mnogo sati, ima mnogo razvlačenja i produktivnost je upitna.

Vrh