Šta je novo?

Cene nekretnina

Prvo kazes da nemas nista protiv, sto ljudi sto cudi a onda popljujes sve ljude koji zive tamo.
Kao neko ko cesto prolazi i sedne tu, jedina razlika je kolicina stranaca koja cirkulise blokom 65, nisam primetio te "ustrikane i nasminkane" kako ih ti nazivas.
Normalni ljudi, mozda se za nijansu bolje oblace.
Karikiras za pljuvanje. Koga sam napljuvao sto ne volim snobovske i fejk restorane? Isto tako bi snobovi rekli da ne vole pecenjare, i imaju pravo za to, kao sto ja imam pravo za ovo. Prosto razliciti ljudi, razliciti ukusi, nikakvo pljuvanje i omalovazavanje.

U pravu si.
Dostupan je 0.0001 % ljudi u Bgd.
Ako ja za rucak treba da dam 50 evra onda moram krasti i lagati...a to nije u redu...zar ne ?
Ide dosta njih po restoranima... 50eur je za 2-3 osobe i to da ne gledaju baš u cenovnik i po koje piće da se uzme.
Imaju kredite, podstanari su i idu po restoranima ima i takvih.
Mnogo manje se kuva, pa i sprema doručak...
Po meni većina živi iznad svojih trenutnih mogućnosti, jer jedan je život filozofija.

Mene više zanima da li ima negde da se nađu porodični restorani u našoj urbanoj ponudi, gde mogu lagano da ručam sa malom decom, ne moram da izvodim egzibicije u vc-u da promenim sraćku itd.
Čini mi se da nam malo manjka takvog sadržaja.

Um, ne znam šta je čudno, jedna od navedenih zemalja ima 1,4 milijarde ljudi, druga preko 250 miliona. Ti zaista misliš da Srbija sa svojim talent pool-om može da se komparira? Ja sam naveo da ljudi iz tih i mnogih drugih zemalja "trećeg sveta" rade u globalnoj korporaciji gde i ja radim i to niko ne doživljava kao nešto neobično. Zapravo, slična je situaicja u bilo kojoj tech kompaniji na planeti Zemlji. Ti misliš da su glavni izvršni direktori u Google-u, Microsoftu, IBM-u Srbi ili Indijci?
Mala Danska je raj na zemlji u odnosu na te zemlje. Kakav god da im je taj talent pool slabo se odražava na kvalitet života u tim zemljama čiji veliki delovi su praktično nehigijenska naselja.

A cekaj sad, posto volis pijacu i ispijanje kafa u krugu dvojke, kako to da nama ovde preporucujes periferiju i smeta ti kad se bunimo protiv zivota na periferiji? Pa covek kao ti ne bi imao 2 restorana po svom ukusu na tipicnoj periferiji. Doduse imao bi farbare, auto-delove oficijelnih uvoznika, automehanicarske radnje, sve je to korisno.
Poenta je da ja tražim lifestyle. Ne vidim smisao da idem u Nemačku da bih radio, uslovno rečeno, bolji posao (za više novca, u bolje organizovanom kolektivu, mada je i to upitno) ako to iziskuje život u nekoj selendri i nedostatak sadržaja koji meni odgovaraju. Meni svrha života nije takmičenje u akumuliranju kapitala, već moj subjektivni osecaj svrhe i zadovoljstva.
Isto tako, neko mislim da taj lifestyle kome težim je neka ultimativna norma kvaliteta i nesto sto me čini boljom osobom. Ako ti imaš drugacije afinitete od mene (a potpuno je legitimno da ih imas), onda ne vidim razlog da ne živiš u Batajnici ili nekom drugom mestu koje nudi sadržaje na mozda drugačiji način od centra grada. Na kraju dana, ima i lepših i stimulativnijih urbanih celina od "kruga dvojke", ako bi mi se ukazala prilika da idem tamo vrlo rado. Međutim, za sada nemam prihode koji bi to mogli da isprate. Ja samo govorim da svako treba da se ispruzi koliko je dugačak, bez frustracija i gorčine. Ako sutra kupis penthouse sa pogledom na Central Park, rado bih te posetio jer meni to ultimativna mijro-lokacija za urban život.

Ide dosta njih po restoranima... 50eur je za 2-3 osobe i to da ne gledaju baš u cenovnik i po koje piće da se uzme.
Imaju kredite, podstanari su i idu po restoranima ima i takvih.
Ima ih mnogo vise nego sto se na prvi pogled vidi.
Mnogo manje se kuva, pa i sprema doručak...
Po meni većina živi iznad svojih trenutnih mogućnosti, jer jedan je život filozofija.
I na kraju dolazimo do sustine. Ogroman procenat ljudi zivi van svojih mogucnosti pa posle kukaju. Nemam nista protiv da zive kako su se opredelili da zive ali onda nema kuknjave, ali ne, stara skola komunizma i kuknjava na sistem i propalo drustvo.
Slusam neke price i ne mogu da verujem da ljudi masovno koriste minus na kreditnoj kartici. Koji debil treba da budes da koristis proizvod koji ima 30-40% godisnju kamatu, i to koristis za dnevna placanja ... kod nas u skolama treba izbaciti sve one tupave predmete i uvesti finansisku pismenost kao glavni predmet.

Karikiras za pljuvanje. Koga sam napljuvao sto ne volim snobovske i fejk restorane? Isto tako bi snobovi rekli da ne vole pecenjare, i imaju pravo za to, kao sto ja imam pravo za ovo. Prosto razliciti ljudi, razliciti ukusi, nikakvo pljuvanje i omalovazavanje.
Po cemu su restorani snobovski i fejk tacno? Osim po visoj ceni mozda i tvojoj licnoj percepciji?

Kao neko ko je bio u fine dining restoranima ono nije ni blizu snobovskim restoranima ni kaficima, niti ekipi koja ide na takva mesta.
Ovo su bukvalno obicni restorani koje imas verovatno svuda po gradu:

Screenshot 2025-08-06 at 12.43.12.png
Screenshot 2025-08-06 at 12.42.41.png

Screenshot 2025-08-06 at 12.44.14.png
Screenshot 2025-08-06 at 12.44.32.png

Screenshot 2025-08-06 at 12.44.59.png
Screenshot 2025-08-06 at 12.45.26.png

Mala Danska je raj na zemlji u odnosu na te zemlje. Kakav god da im je taj talent pool slabo se odražava na kvalitet života u tim zemljama čiji veliki delovi su praktično nehigijenska naselja.
LOL, jedina sličnost između Srbije i Dankse je što obe zemlje imaju cca 6 miliona stanovnika :D Znači ako su mogli oni da postanu jedna od najrazvijenih zemalja sveta. Samo malo slabije stojiš sa fact checking-om, 16% Danaca imaju strano (migrantsko) poreklo. E, u toj kategoriji smo ih nadmašili!

Zanimljivo je kako se često govori o promeni karaktera zemalja zbog migracija, ali retko ko pomene da su upravo te razvijene zemlje decenijama crpele resurse i jeftinu radnu snagu iz tih istih zemalja Trećeg sveta.
Ako misliš na prve decenije premeštanja proizvodnje iz razvijenih zemalja, to je pogodilo radničku i na dugi rok srednju klasu. Sa druge strane podiglo je te zemlje jer je ta jeftina radna snaga većinom podigla svoj standard i uslove rada.
Migracije nisu jednostrani proces. One su posledica globalne ekonomske neravnoteže, intervencija, klimatskih promena, ali i svesne politike zapadnih država koje traže jeftinu i fleksibilnu radnu snagu.
One su najviše posledice određene agende/politike. Da je na Zapadu izolacionistička politika te zemlje bi bile daleko naprednije, Kina se ne bi ni blizu ovoliko razvile, a ratovi bi bili češći iz lokalnih a ređi iz intervencionističkih razloga. Klimatske promene ne utiču ni 1%.

Navala migranata 2014 i posle, ne spada čak ni u ovaj deo o jeftinoj radnoj snazi. To je čisto politička stvar.
Uostalom, mnogi migranti nisu socijalni slučajevi, već visoko obrazovani ljudi koje bogate zemlje rado prihvataju jer znaju da im donose znanje, energiju i poresku osnovicu. Dakle, pitanje nije da li su migracije loše, već ko migrira, zašto, i kako se društvo nosi s tim.
Jako mali procenat migranata je kvalitetan, većina donosi probleme raznih vrsta. Ukupno gledano veliki minus za društvo koje ih prima. Ovde mislim na migrante iz Trećeg sveta.
Ako želimo da ostanemo relevantni, zatvaranje nije rešenje, već kontrolisana i smisleno integrisana migracija. Jer, ironija je što su upravo zemlje koje najviše kukaju na migrante, one koje bez njih ne bi imale funkcionalne zdravstvene sisteme, poljoprivredu ni građevinu.
Zapravo, pošto najviše pratim SAD i UK kod njih je zbog migranata veći pritisak na zdravstvo, cene rente i slično.

U svakom smislu imaju probleme i obični ljudi su besni.

Na primer, udari te migrant sa kolima, nema osiguranje, lažna dokumenta a policija neće ni da se cima da ih juri jer je previše takvih.

U Britaniji su smanjili/ukinuli penzionerima dodatak na grejanje a migrantima plaćaju hotele i daju im džeparac.

Njihovi socijalni slučajevi ne mogu da dobiju smeštaj u opštinskim stanovima a migranti dobijaju.

Има ли неко информацију када ће нотари почети да раде?

Ima ih mnogo vise nego sto se na prvi pogled vidi.

I na kraju dolazimo do sustine. Ogroman procenat ljudi zivi van svojih mogucnosti pa posle kukaju. Nemam nista protiv da zive kako su se opredelili da zive ali onda nema kuknjave, ali ne, stara skola komunizma i kuknjava na sistem i propalo drustvo.
Slusam neke price i ne mogu da verujem da ljudi masovno koriste minus na kreditnoj kartici. Koji debil treba da budes da koristis proizvod koji ima 30-40% godisnju kamatu, i to koristis za dnevna placanja ... kod nas u skolama treba izbaciti sve one tupave predmete i uvesti finansisku pismenost kao glavni predmet.
Sam si dao odgovor zašto nema tog predmeta 🙂

Ok, ne znam šta ovim želiš da kažeš, spominješ 1965. godinu, da li se šališ? Ne znam kako je bilo 97. jer sam još bio u osnovnoj školi, ali pouzdano mogu da ti kažem da u 2025. godini u tech industriji na svim pozicijama (od kodera do CEO) Indijci i ostali iz zemalja "trećeg sveta" dominiraju u odnosu na belce sa ogromnom marginom.
Već sam spominjao svađu između Elona Maska i mase belaca iz IT sektora. Otpuštaju belce i dovode Indijce jer su spremni da ih šikaniraju za manje pare.

Kada negde dovedu Indijca na poziciju on promoviše svoje i uvodi neformalni kastinski sistem.

Tada su isprozivali i Viveka Ramaswamiya, koji je bio republikanski poster boy integrisanog Indijca i tako sam saznao da je ovaj milijarder glavnu lovu zaradio prevarom investitora uz pomoć porodice. Kupio je prava na lek koji nije obećavao, s razlogom, namestio istraživanja da prikažu kako mnogo obećava, izreklamirao se, investitori uložili lovu, on sebe isplatio i posle je lek propao, što je on otpočetka znao da će biti.

On je tipičan predstavnik njihove prevarantske kulture koji je iskoristio rupe u zakonu.

Što više Indijaca bude na raznim IT i drugim pozicijama, to bolje za Kinu i Rusiju.
Suština je da nas plaćaju dobro i da nema prostora za ksenofobiju i predrasude bilo koje vrste.

Zapadnjaci su imali pozitivne predrasude o Indiji- Bitlsi išli u Indiju, zemlju mudraca, da pronađu sebe- a onda su jeftini letovi omoguli prosečnom Amerikancu da ode u Indiju a Indijcima da rade u SAD i sada su Amerikanci užasnuti njihovim ponašanjem.
Meni je šef iz Vijetnama, a njegov šef je iz Indije. Misliš da treba da dam otkaz sa svoje globalne pozicije i pređem u domaću industriju gde rade naši ljudi, prepametni Srbi? Ipak, neka hvala, sasvim mi je dobro da radim za ljude "trećeg sveta"
Svako gleda svoj interes. Interes većine ljudi u Srbiji i u SAD je da ih gazda ne zameni sa jeftinijom radnom snagom, koja sa sobom donosi niz problema- veće rente na primer.
Što se tiče situacije u USA, tu je tek bespredmetno diskutovati jer je sve lako proverljivo. Na izborima prošle godine najveća razlika u glasovima je bila u cohortu white, no college degree. Ti ljudi su glasali 66% za Trumpa, 32% za Harris. U svim ostalim demografskim kombinacijama obrazovani su su glasali daleko više za Harris nego Trumpa.
https://www.insidehighered.com/news...white-people-vote-differently-based-education
Mislio sam na belce muškarce koji većinom imaju STEM i slične diplome sa pravim znanjem.

Belkinje koje su završile rodne studije i slično jesu mahom za Harisovu.

Evo na primer mišljenje o dei programima.

"Take an NBC poll question about diversity, equity and inclusion (DEI) programs. Voters were read two different statements about DEI and asked which one came closer to their own opinions.

• Statement A: We should continue DEI programs because diverse perspectives reflect our country, create innovative ideas and solutions, encourage unity, and make our workplaces fair and inclusive.
  • Statement B: We should eliminate DEI programs because they create divisions and inefficiencies in the workplace by putting too much emphasis on race and other social factors over merit, skills, and experience.
Three of the four groups selected Statement B — all by double-digit margins. But college-educated white women sided with Statement A by nearly 40 points."

Većina belih muškaraca, i sa fakultetom su žrtve ovih programa, dok je za fakultetski obrazovane žene to često način da dođu na pozicije iznad svojih tržišnih kvaliteta.

"Take an NBC poll question about diversity, equity and inclusion (DEI) programs. Voters were read two different statements about DEI and asked which one came closer to their own opinions.

• Statement A: We should continue DEI programs because diverse perspectives reflect our country, create innovative ideas and solutions, encourage unity, and make our workplaces fair and inclusive.
  • Statement B: We should eliminate DEI programs because they create divisions and inefficiencies in the workplace by putting too much emphasis on race and other social factors over merit, skills, and experience.
Three of the four groups selected Statement B — all by double-digit margins. But college-educated white women sided with Statement A by nearly 40 points."

zene su vise fokusirani na ljude, a muskarci na stvari/probleme.
sto se moze videti u klasicnom managementu, koliko muskarci uglavnom su odseceni od socijalne i emocionalne inteligencije, i da ono sto ih drzi u vecoj meri je sam sistem koji je tako postavljan. zene cesto moraju da se menjanju da budu vise kao muskarci na ladderu, jer u suportnom ce biti progutane a pritom bro kultura je svuda zastupljena.

takodje, oba primera su biasovana propaganda. ono sto je suludo jeste da, stvari dele po nekom kljucu, da li bilo gender, race ili nationality (kao sto je bio u sfrj), ali trenutni hustle momenti i man domination su jako prisutni. takodje isti ono koji to menjaju, su ljudi koji su postavili stvari pre. a takodje i ovi koji se sada zale na imigraciju, su oni koji su pljackali svet x godina. tj kako da kazem, mora neka sinousuida da se desava, bilo bi dosadno da je uvek isto.

Već sam spominjao svađu između Elona Maska i mase belaca iz IT sektora. Otpuštaju belce i dovode Indijce jer su spremni da ih šikaniraju za manje pare.

Kada negde dovedu Indijca na poziciju on promoviše svoje i uvodi neformalni kastinski sistem.

Tada su isprozivali i , koji je bio republikanski poster boy integrisanog Indijca i tako sam saznao da je ovaj milijarder glavnu lovu zaradio prevarom investitora uz pomoć porodice. Kupio je prava na lek koji nije obećavao, s razlogom, namestio istraživanja da prikažu kako mnogo obećava, izreklamirao se, investitori uložili lovu, on sebe isplatio i posle je lek propao, što je on otpočetka znao da će biti.

On je tipičan predstavnik njihove prevarantske kulture koji je iskoristio rupe u zakonu.

Što više Indijaca bude na raznim IT i drugim pozicijama, to bolje za Kinu i Rusiju.

Zapadnjaci su imali pozitivne predrasude o Indiji- Bitlsi išli u Indiju, zemlju mudraca, da pronađu sebe- a onda su jeftini letovi omoguli prosečnom Amerikancu da ode u Indiju a Indijcima da rade u SAD i sada su Amerikanci užasnuti njihovim ponašanjem.

Svako gleda svoj interes. Interes većine ljudi u Srbiji i u SAD je da ih gazda ne zameni sa jeftinijom radnom snagom, koja sa sobom donosi niz problema- veće rente na primer.

Mislio sam na belce muškarce koji većinom imaju STEM i slične diplome sa pravim znanjem.

Belkinje koje su završile rodne studije i slično jesu mahom za Harisovu.

Evo na primer mišljenje o dei programima.

Većina belih muškaraca, i sa fakultetom su žrtve ovih programa, dok je za fakultetski obrazovane žene to često način da dođu na pozicije iznad svojih tržišnih kvaliteta.

Ti uprono vrtiš priču koja nema veze sa realnošču. Koji procenat registrovanih glasača su belkinje koje su diplomirale gender studies, jel to dominatan cohort koji odlučuje izbore? Ja sam ti pokazao egzaktne podatke da u svakom cohortu glasača koji imaju college degree and beyond, nezavisno od pola, rase, starosne strukture, svi oni su glasali za Harris. Takođe, crnci, hispanosi i ostali nezavisno od obrazovanja su glasali za Harris. Jedini cohort koji je dominatno glasao za Trumpa su neobrazovani belci, a oni procentualno čine najveći broj registrovanih glasača. Ukoliko nisi znao, na izborima važi pravilo jedan čovek jedan glas, a rednecka je ekponencijalno više nego astofizičara sa MITa, tako da ovo što ti pričaš em izmišljaš, em nema veze sa predmetom diskusije, a to je da su izbori odlučeni glasovima neobrazovanih belaca.

Ne razuem kakve veze ima Vivek Ramaswamy sa bilo čime, osim što je održavao bliske kontake sa Trumpom, kao ustalom i masa drugih shady likova počev od Epsteina svojevremeno pa do Muska do nedavno. Naravno, ovom poslednjem se smeši deportacija jer naturalizovani državljanin, a oni ,kao što znaš, više nisu off limits i već ih uveliko hapse i deportuju, a i ne uklapaju se u MAGA narativ.

Na kraju, šta sa DEI policies, to je samo još jedna oblast na koju se Trump nameračio da ispoljava svoje mizogene, ksenofobične i homofobne tendencije.

DEI i woke kultura je previse otisla u ekstremnost i normalno je da ljudima se ne svidja, nema to preterane veze sa Trumpom, vecini ljudi sa kojima sam pricao to su izmisljeni problemi 0.5% populacije i izmisljanje pravila i regulacija kojima ocekuju da se ostatak od 99.5% populacije bavi i povinuje.

Prosto mlacenje prazne slame, da se ne bi slucajno bavili ekonomskom dizbalansom visokog staleza i normalnog radnika, vec pricajte sto Ashley iz Los Andjelesa se klasifikuje kao pingvin seksualno i hoce da ide u muski WC.

DEI i woke kultura je previse otisla u ekstremnost i normalno je da ljudima se ne svidja, nema to preterane veze sa Trumpom, vecini ljudi sa kojima sam pricao to su izmisljeni problemi 0.5% populacije i izmisljanje pravila i regulacija kojima ocekuju da se ostatak od 99.5% populacije bavi i povinuje.

Prosto mlacenje prazne slame, da se ne bi slucajno bavili ekonomskom dizbalansom visokog staleza i normalnog radnika, vec pricajte sto Ashley iz Los Andjelesa se klasifikuje kao pingvin seksualno i hoce da ide u muski WC.
Kako ovaj neoliberalni ekonomski tigar od zemlje bude nezaustavljivo srljao u progres izgleda da nas takvi problemi male Ešli nece zaobici. Smor, a mi smo samo hteli bolje plate, vise jednakosti i pravnu drzavu.

Mnogo prozivate vradovica, a kad vas bude zvao da unosite dvokrilne plakare u kulu, nigde vas nece biti.

O tome se nasiroko prica. H1B sluzi za svojevrsnu ucenu. No dobro svakome svoje ...
Bukvalno! Bitno je da se samo docepa pozicije i krene da uvlaci ljude.
Ko je sa indicima tikve sadio o glavu ce mu se razbijati!
...i Poljsku, Ukrajnu, Estoniju, Litvaniju, ...

Vrh