Kvalitet života i percepcija istog bi iziskivala zasebnu temu, zato što ima mnogo, ali jako mnogo faktora. Od kojih su neki jasno merljivi (npr, procenat i učestalost nepropisnog parkiranja). A neki drugi baš i nisu. Na primer voljnost ljudi koji žele ili ne žele da učestvuju u zajedničkim stvarima i da brinu o zgradi - to je nemoguće kvantifikovati i zavisi od situacije do situacije, jer neko će se angažovati oko popravke lifta, ali oko uređenja dvorišta neće.
Sve u svemu, neke stvari u Beogradu se poboljšavaju, ali zato se druge srozavaju, tako da mu dođe na isto. Žao mi je što nemamo neku kompilaciju svega toga na jednom mestu, pa da možemo da citiramo to i da onda diskutujemo na osnovu sažetih i konkretnih podataka i istraživanja. Eto moguće teme za master ili makar za projektni zadatak za neke studente Arhitektonskog. Elem, to ne možemo, ali obiđite malo ovde teme o: parkiranju, javnom prevozu, divljoj gradnji (''Ко им ово дозволи?''), trotoarima, pojedinim projektima koji se grade... Videćete da to što se nešto gradi
ne mora UVEK da znači boljitak za Beograd i ljude u njemu. Da to što je uvedena Komunalna policija,
ne znači da su se komunalne stvari zaista poboljšale (još uvek nisam upoznao osobu koja hvali Komunalnu, ilti
Karleušinu policiju kako smo ih ovde prozvali). Da to što se kupuju novi autobusi,
ne znači da se unapređuje JGP u odnosu na pre (o ovim i turskim krševima se naveliko piše na temama o JGP). I tako dalje, primera je dosta, pun ih je forum.
Teško mi je da dam neki sud ovako napamet, jer ni ja ne držim sve podatke i sva sećanja u glavi jelte. Ali kada bi me neki stranac, koji ne zna ništa o Beogradu, pitao ''ok, kako je po tebi sad u Beogradu u odnosu na ranija vremena?'' najverovatnije bih odgovorio sa: ''neke stvari su bolje, neke su gore''. Dakle, svakako podržavam i srećan sam zbog nekih izgradnji, nabavki i preuređenja, ali isto tako sam vrlo besan i razočaran zbog nekih drugih. Stoga, u suštini dođe mu na isto. E sad, to bi sve bilo u redu da su u međuvremenu i troškovi života i cene nekretnina ostale iste. Ali nisu. Od naroda se uzima više, a sveukupno mu se daje isto ili manje. I to je jedna od suština problema i suština besa velikog broja ljudi. To, i neopisiva, ali bukvalno neopisiva ku***bolja nadležnih da rade svoje poslove za koje ih plaća narod. To je nešto o čemu čujem najviše primedbi od ljudi, a najviše se izražava u (ne)radu službi kao što su Komunalna policija, pojedine Inspekcije i sedišta opština.
Što se tiče prosečne plate u Beogradu, mislim da treba skinuti makar 50 evra sa tih raportiranih 750, ako ne i više. Jer to ipak kaže Republički zavod za statistiku, a on je uvek bio i ostao oruđe vlasti za zamajavanje i umirivanje naroda. No dobro, neka bude i da je zvanično 750. Samo da se ima u vidu da je to verovatno nategnuto i dorađeno. Isto tako po tvrdnjama nelečenog Vučića i njegove Partije, svi u IT su programeri (za njih, IT = programiranje, nema ništa drugo) i svi imaju plate programera seniora. A on jadan ima samo jednu garsonjeru... Političmari vole statistiku, pogotovu oni kvarni i nesposobni. Jer sa njom mogu da manipulišu istinom. I ovi ovde rade to sve u šesnaest.