Da vidimo...
Slučaj 1: neko se rodi u porodici u kojoj se stiče generacijama, koja sa 10 članova ima
3 stana. Iskoristi to što su njegovi preci stekli, u neka prošla vremena kada je običan čovek, pa čak i niža klasa, mogla dugoročno da uštedi sebi za krov nad glavom, za razliku od ovog vašeg današnjeg kapitalizma koji celivate. Dakle iskoristi to što je stečeno da sebi napravi fundament za život, a onda posle i sam nastavi da stiče dalje, da bi i njegovi potomci imali nešto za sebe. A i da bi se odužio svojim precima, što je po meni moralna obaveza. Kad kažem nešto, mislim na - dovoljno za razuman život i dovoljno za neku osnovnu finansijsku stabilnost. Da sutra ne mora da postane podstanar kada Vučić udari cunami poskupljenja ili dođu horde Rusa i Ukrajinaca pa skoče računi i porezi. Eto na to mislim.
Slučaj 2: neko se rodi u porodici u kojoj se slabo sticalo kroz generacije, uglavnom zato što su ljudi bili kockari i muljatori, pa spiskavali sve što zarade. Onda taj neko, pošto odrasta sa konstantnim osećajem nemaštine i zapostavljenosti od roditelja, a ne dobija adekvatnu psihijatrijsku pomoć, posle postane sociopata i pohlepnik koji je spreman da uradi sve što treba u životu ne bi li postao bogataš i time ubedio sebe da je uspeo u životu i da je sad srećan. Iako će do kraja života biti prazna usamljena iskompleksirana ljuštura koja će i drugima da nastavi da uništava živote svojom večnom pohlepom, grabljivošću i kompleksima. A dok mu deca odrastu, sve će verovatno završiti ili prokockano ili će se cela porodica udaviti u obesti, i biće još nesrećeniji. Elem, i takav će sutra da kupuje po
20, 30 50, 100 stanova... i nikad neće stati, jer mu nikad neće biti dovoljno. I nikad neće postati srećan.
U pravu si, bolji je slučaj 2. Bolji po ljude, bolji po tržište, bolji po planetu i održivi razvoj, bolji po zajednicu i društvu... Da, beskrajna pohlepa uzrokovana
nelečenim patologijama i preterivanjima je uvek bolja nego dugoročno sticanje, dugoročan rad i prenošenje i nasleđivanje pravih vrednosti i praksi. Tako je, brate moj kapitalistički.