Šta je novo?

Cene nekretnina

Defke, ako je i bilo nekakvog rasta, nije se desilo nista toliko spektakularno da bi Bg postao skuplji od Budimpeste. Pogledaj koliko su porasle ekonomije zemalja u okruzenju, pogledaj grafike, provozaj se neki vikend do Sofije, Bukuresta, pa i B tier gradova po tim zemljama.

Uopste nije poenta da li je rasla ekonomija ili ne, poenta je da smo preskupi za stanje u kojem se nalazimo. A rasli smo u skladu sa zemljama u okruzenju, niti smo tigar, niti smo raketa. Samo sto kod nas, kao i za ovaj nesrecni Expo, od svake otvorene fabrike prave famu. Mi vec decenijama pravimo od komarca magarca, pa smo se na kraju i pretvorili u nesto na kraju tog ciklusa, je l te...

Od 2015 se osetio boljitak. Pre ekonomskog rasta kreće priliv sdi. Nakon toga se tek reflektuje sa zakašnjenjem na državnu statistiku. Nominalno smo mnogo bolji ali to su pratili i troškovi, realno ne toliko drastično. Pričam o običnim ljudima.
To što si tada kupio mobilni sa 2 megapiksela a danas od 108, nema veze sa Srbijom. Ili tv od 32 inca a danas od 65. Ili brzina interneta itd.
Neki realno dobar period kod nas je bio od 2018 do korone. Posle nizbrdo za obične ljude a uzbrdo za profitere.

Otrežnjenje dolazi. Eu ide ka recesiji. Nemamo industriju, zemlju, vodu. Pozitivno je to što smo geografski u Eu, i još uvek jeftina radna snaga. Prema prognozama jednog dela ekonomista ne bi trebalo još da utonemo u probleme (bar ne ove godine), drugi deo ipak predviđa svašta, jer zavisimo od Eu najviše.Na prečac smo emitovali obveznice, za koje znamo do kraja godine da ne možemo ispratiti, u skladu sa tim pare se iznose napolje, plate za državne organe uplaćuje ko stigne, zatvaraju se firme, rešava se pitanje NIS-a, a mi u dugovima, đubrivo poskupelo 65%, koliko sam čuo seljaci najavljuju zaobilaženje prolećne setve...na sve strane pukotine.

Toliko nam dobro ide da mi koleginice sto rade za 70 hiljada svaki dan kukaju sta mogu s tom platom i zele sastanak kod direktora a koji je u novembru obecao povecanje za 20% od nove godine i toga jos nema.. a vec pocetak februara. Ja sam im rekao da pocnu da konobarisu svakog vikenda dva dana (petak/subota vece)... moze da se skupi jos 2500 dnevno plus baksis :)

Otrežnjenje dolazi. Eu ide ka recesiji. Nemamo industriju, zemlju, vodu. Pozitivno je to što smo geografski u Eu, i još uvek jeftina radna snaga. Prema prognozama jednog dela ekonomista ne bi trebalo još da utonemo u probleme (bar ne ove godine), drugi deo ipak predviđa svašta, jer zavisimo od Eu najviše.Na prečac smo emitovali obveznice, za koje znamo do kraja godine da ne možemo ispratiti, u skladu sa tim pare se iznose napolje, plate za državne organe uplaćuje ko stigne, zatvaraju se firme, rešava se pitanje NIS-a, a mi u dugovima, đubrivo poskupelo 65%, koliko sam čuo seljaci najavljuju zaobilaženje prolećne setve...na sve strane pukotine.
Da. Ja sam očekivao da već stigne iskreno ali mnogo je para naštampano a još više kod nas. Još sad subvencionisani krediti na 40 godina. Svi znamo da mora da pukne e sad....videćemo kada će odgovarati tati da pukne (USA).
To je normalna stvar. Kriza. Eliminiše najslabije karike i bogati postaju još bogatiji.
Mi imamo okviran datum. Oko expa ako vlast preživi ovu političku krizu.

Toliko nam dobro ide da mi koleginice sto rade za 70 hiljada svaki dan kukaju sta mogu s tom platom i zele sastanak kod direktora a koji je u novembru obecao povecanje za 20% od nove godine i toga jos nema.. a vec pocetak februara. Ja sam im rekao da pocnu da konobarisu svakog vikenda dva dana (petak/subota vece)... moze da se skupi jos 2500 dnevno plus baksis :)
Ne znam koji tip posla ali ako je nešto prosto..... biće ti filipinke koleginice uskoro.
Čuo danas za lokalnu firmicu. Uvezli su Nepalce 🙂. Običili ih da vare. 6 dana nedeljno po 10-12 sati. Ne staju 🤦. Još se hvale time kao da je neki uspeh 😁 (šta to beše zakon o radu?!).
Moj tast je pre 12 godina radio što i danas. Državna firma+ privatno. Plaćao je kiriju za lokal + 2 kirije za 2 studenta u 2 različita grada. Račune na 4 lokacije. Troškovi života na 3 lokacije. Lokal je skoro zatvorio jer mu se ne isplati više a i ostario je.
Danas je pokriće tih troškova science fiction. Sve je užasno skupo. Namerno sam uzeo za primer krizne godine.
Ali dobro. Statistika kaže da nam je nikad bolje i mi to moramo da poštujemo 😉.

Poslednja izmena:
Defke, ako je i bilo nekakvog rasta, nije se desilo nista toliko spektakularno da bi Bg postao skuplji od Budimpeste. Pogledaj koliko su porasle ekonomije zemalja u okruzenju, pogledaj grafike, provozaj se neki vikend do Sofije, Bukuresta, pa i B tier gradova po tim zemljama.

Uopste nije poenta da li je rasla ekonomija ili ne, poenta je da smo preskupi za stanje u kojem se nalazimo. A rasli smo u skladu sa zemljama u okruzenju, niti smo tigar, niti smo raketa. Samo sto kod nas, kao i za ovaj nesrecni Expo, od svake otvorene fabrike prave famu. Mi vec decenijama pravimo od komarca magarca, pa smo se na kraju i pretvorili u nesto na kraju tog ciklusa, je l te...
Poenta je da je covek napisao da od 2015-2016 nema rasta i ja je tad bio neki ekonomski maksimum, sto jednostavno veze sa realnoscu nema.

Interesantno je da na to potpuno lupetanje niko ne odgovara ali odgovarate na stvari koje ja nisam ni napisao. Politika je ljudima toliko pojelo mozak da misle da ako napisu da je recimo lepo vreme napolju to je nekako pohvala vlasti, mora da se doda neka ograda, tipa dzabe sto sija sunce ako nema ‘uredjene drzave’.

Evo dace bog pasce SNS sad pa cete valjda na mesec-dva bar prestati da kukate dok vam se ne rekalibrise sistem na nove parametre.

Poenta je da sam ja napisao, da i ako ima rasta ekonomije - i nije neki... Nije dovoljno veliki da opravda ove cene, ako se uporedimo sa susednim i slicnim zemljama. Toliko.

Poenta je da sam ja napisao, da i ako ima rasta ekonomije - i nije neki... Nije dovoljno veliki da opravda ove cene, ako se uporedimo sa susednim i slicnim zemljama. Toliko.
Rast je rast, nema sta da ‘pravda’ cene.

Ako govorimo o nekretninama, one su skupe u odnosu na primanja prakticno ceo ovaj vek.

Evo to cuveni Numbeo index, vrti po godinama pa nadji u kojim je to price-to-index index bio povoljniji ego danas, neces ih bas puno naci:

Numbeo funkcioniše po nasumičnom ubacivanju podataka od strane ljudi?
4000eur m2 u centru BG-a, 2500eur periferija, dok je 770eur izdavanje dvosobnog stana u centru.
3 bedroom mu dodje valjda četvorosoban stan, što izadje skoro 1400eur.
IMG_9741.jpeg

Stalno se priča od ekonomiji i izbacuju neke cifre i koriste primeri kako "keramičari uzimaju odličnu lovu i imaju posla preko glave". Ok, imamo rast ali kako se rasporedio taj rast? E zato ljudi odlaze, jer je loša raspodela

U Beču ne možeš kupiti nekretninu ako nemaš boravak tamo, na licu mesta sam se raspitivao. Ali može se kupiti u Budimpešti ili Atini, znam ljude koji su to radili. Poznanica je kupila pre 10-tak godina salonac u centru Budimpešte za oko 80k, sredila ga i izdavala još tada za 600e. Ja sam razmišljao da uletim u to vreme, ali nisam, jedan od silnih investicionih propusta koje sam napravio. No sada je i Budimpešta dosta skupa ali Atina je jeftinija od Beograda.
Budimpešta je nekada bila prestonica jedne od najvećih carevina u istoriji. Naravno da se ne može Beograd porediti sa Budempestom u smislu kulturno-istorijskog nasleđa. Što se stanova tiče, Budimpešta je dugo, dugo vremena bila priuštivija nego Beograd, sećam se čak i u vreme bombardovanja ljude koji su odlazili tamo iz Beograda i rentali stanove u centru po nekim smešnim cenama. Ono sto Budimpešta ima proteklih godina je priliv turista mnogosteuko veći nego što ima Beograd, pa su posledično i cene sada više tamo. Jedini argument je što možda ti gradovi imaju bolji ROI na investiciono izdavanje nego BG, tu mogu da se složim jer su rente u BG nedovoljno visoke u odnosu na trzisnu cenu nekretnina.

Je l se zna sta o poslednjem prodajnom danu u BnV? Kako je proslo?

EDIT: Bio kod drugara na Ceraku blizu Vrtova Ceraka pa mi to nahlvalil. Ima odvojena tema ali evo i ovde. 82kvm 4-soban stan, ima raznih spratnosti od 2600 do 2800 sa PDV. 12.5 kvm parking mesto 18k sa PDV, Rok zavrsetka 3. faze decembar ove godine. 25% je "ucesce" ...

Poslednja izmena:
Počeli su nerealne pare da traže za parking mesta u garažama. Cerak 18k? Smešno.
užasno se probijaju granice...garaže na vračaru su se ustalile na 40ak hiljada eur...idu i na 50 hiljada i onda ovi na ceraku ko vele pošto smo crika 3x po svemu gori od vračara, stavićemo i garažu u skladu s tim...a u skladu s tim mu dođe na ovu cifru

Vrh