U odnosu na period pre recimo 10-ak godina. Imali smo krizu 2008, malo smo se izvadili do 2015-2016 (kao sto se i ceo svet oporavljao), i posle toga apsolutno nikakav realni progres.Nije bolje u odnosu na koji period?
U odnosu na period pre recimo 10-ak godina. Imali smo krizu 2008, malo smo se izvadili do 2015-2016 (kao sto se i ceo svet oporavljao), i posle toga apsolutno nikakav realni progres.Nije bolje u odnosu na koji period?
Apsolutno lupetanje. Tek od 2015-2016. krece kakav takav rast.U odnosu na period pre recimo 10-ak godina. Imali smo krizu 2008, malo smo se izvadili do 2015-2016 (kao sto se i ceo svet oporavljao), i posle toga apsolutno nikakav realni progres.
Sta je bolje u odnosu na period pre 10-ak godina?Apsolutno lupetanje. Tek od 2015-2016. krece kakav takav rast.
Ekonomski, prakticno svaki parametar koji moze da se pogleda.Sta je bolje u odnosu na period pre 10-ak godina?
Nominalno mozda, realno ne. Sad je i to nominalno dovedeno u pitanje.Ekonomski, prakticno svaki parametar koji moze da se pogleda.
I nominalno i realno. Stvarno ne treba da lupas na pamet, smesno je ovo sto pricas.Nominalno mozda, realno ne. Sad je i to nominalno dovedeno u pitanje.
Da. Ja sam očekivao da već stigne iskreno ali mnogo je para naštampano a još više kod nas. Još sad subvencionisani krediti na 40 godina. Svi znamo da mora da pukne e sad....videćemo kada će odgovarati tati da pukne (USA).Otrežnjenje dolazi. Eu ide ka recesiji. Nemamo industriju, zemlju, vodu. Pozitivno je to što smo geografski u Eu, i još uvek jeftina radna snaga. Prema prognozama jednog dela ekonomista ne bi trebalo još da utonemo u probleme (bar ne ove godine), drugi deo ipak predviđa svašta, jer zavisimo od Eu najviše.Na prečac smo emitovali obveznice, za koje znamo do kraja godine da ne možemo ispratiti, u skladu sa tim pare se iznose napolje, plate za državne organe uplaćuje ko stigne, zatvaraju se firme, rešava se pitanje NIS-a, a mi u dugovima, đubrivo poskupelo 65%, koliko sam čuo seljaci najavljuju zaobilaženje prolećne setve...na sve strane pukotine.
Ne znam koji tip posla ali ako je nešto prosto..... biće ti filipinke koleginice uskoro.Toliko nam dobro ide da mi koleginice sto rade za 70 hiljada svaki dan kukaju sta mogu s tom platom i zele sastanak kod direktora a koji je u novembru obecao povecanje za 20% od nove godine i toga jos nema.. a vec pocetak februara. Ja sam im rekao da pocnu da konobarisu svakog vikenda dva dana (petak/subota vece)... moze da se skupi jos 2500 dnevno plus baksis![]()
Nominalno mozda, realno ne. Sad je i to nominalno dovedeno u pitanje.
Poenta je da je covek napisao da od 2015-2016 nema rasta i ja je tad bio neki ekonomski maksimum, sto jednostavno veze sa realnoscu nema.Defke, ako je i bilo nekakvog rasta, nije se desilo nista toliko spektakularno da bi Bg postao skuplji od Budimpeste. Pogledaj koliko su porasle ekonomije zemalja u okruzenju, pogledaj grafike, provozaj se neki vikend do Sofije, Bukuresta, pa i B tier gradova po tim zemljama.
Uopste nije poenta da li je rasla ekonomija ili ne, poenta je da smo preskupi za stanje u kojem se nalazimo. A rasli smo u skladu sa zemljama u okruzenju, niti smo tigar, niti smo raketa. Samo sto kod nas, kao i za ovaj nesrecni Expo, od svake otvorene fabrike prave famu. Mi vec decenijama pravimo od komarca magarca, pa smo se na kraju i pretvorili u nesto na kraju tog ciklusa, je l te...
Rast je rast, nema sta da ‘pravda’ cene.Poenta je da sam ja napisao, da i ako ima rasta ekonomije - i nije neki... Nije dovoljno veliki da opravda ove cene, ako se uporedimo sa susednim i slicnim zemljama. Toliko.
Bolji standard, školstvo, zdravstvo, sudstvo, brže/jače/bolje institucije, od Horgoša do PrizrenaSta je bolje u odnosu na period pre 10-ak godina?
Defke, ako je i bilo nekakvog rasta, nije se desilo nista toliko spektakularno da bi Bg postao skuplji od Budimpeste. Pogledaj koliko su porasle ekonomije zemalja u okruzenju, pogledaj grafike, provozaj se neki vikend do Sofije, Bukuresta, pa i B tier gradova po tim zemljama.
Uopste nije poenta da li je rasla ekonomija ili ne, poenta je da smo preskupi za stanje u kojem se nalazimo. A rasli smo u skladu sa zemljama u okruzenju, niti smo tigar, niti smo raketa. Samo sto kod nas, kao i za ovaj nesrecni Expo, od svake otvorene fabrike prave famu. Mi vec decenijama pravimo od komarca magarca, pa smo se na kraju i pretvorili u nesto na kraju tog ciklusa, je l te...
Budimpešta je nekada bila prestonica jedne od najvećih carevina u istoriji. Naravno da se ne može Beograd porediti sa Budempestom u smislu kulturno-istorijskog nasleđa. Što se stanova tiče, Budimpešta je dugo, dugo vremena bila priuštivija nego Beograd, sećam se čak i u vreme bombardovanja ljude koji su odlazili tamo iz Beograda i rentali stanove u centru po nekim smešnim cenama. Ono sto Budimpešta ima proteklih godina je priliv turista mnogosteuko veći nego što ima Beograd, pa su posledično i cene sada više tamo. Jedini argument je što možda ti gradovi imaju bolji ROI na investiciono izdavanje nego BG, tu mogu da se složim jer su rente u BG nedovoljno visoke u odnosu na trzisnu cenu nekretnina.U Beču ne možeš kupiti nekretninu ako nemaš boravak tamo, na licu mesta sam se raspitivao. Ali može se kupiti u Budimpešti ili Atini, znam ljude koji su to radili. Poznanica je kupila pre 10-tak godina salonac u centru Budimpešte za oko 80k, sredila ga i izdavala još tada za 600e. Ja sam razmišljao da uletim u to vreme, ali nisam, jedan od silnih investicionih propusta koje sam napravio. No sada je i Budimpešta dosta skupa ali Atina je jeftinija od Beograda.
užasno se probijaju granice...garaže na vračaru su se ustalile na 40ak hiljada eur...idu i na 50 hiljada i onda ovi na ceraku ko vele pošto smo crika 3x po svemu gori od vračara, stavićemo i garažu u skladu s tim...a u skladu s tim mu dođe na ovu cifruPočeli su nerealne pare da traže za parking mesta u garažama. Cerak 18k? Smešno.
Kula 64kPočeli su nerealne pare da traže za parking mesta u garažama. Cerak 18k? Smešno.