ni pušenje više nije jeftina zabava u srbaI akcize su porasle
ni pušenje više nije jeftina zabava u srbaI akcize su porasle
nemam konekcije, volju, ni zelju da se bavim tim stvarimaUmesto trazenja polovnjaka u Srb uvezes jahreswagen (godisnjak) za iste novce iz Nemacke i nema brige.
Ne znam, ali bih rekao da su plate slicne Nemackim u IT (sa informacijama koje imam od prijatelja ovde i tamo).Neka kazu ITevci sa teme, ali mi vec prva recenica deluje netacno: “Cene rada IT stručnjaka u Srbiji dostigle one u EU i pet do 10 odsto su niže nego u SAD”
Prvo, EU je dosta sirok pojam. Mozda misle na Bugarsku? Znam da plate nisu dostigle recimo IT plate u Belgiji. Drugo, USA opet ima znacajno vece plate nego Z. Evropa, a kamoli Srbija.
Ono sto jeste tacno je da su nase IT plate postale nekonkurentne u smislu da nisu toliko nize od zemalja EU, a znacajno su vise nego u, recimo, Indiji.
Ma propadosmo, ubi nas prejaka plata (a opet manja od Belgije)Neka kazu ITevci sa teme, ali mi vec prva recenica deluje netacno: “Cene rada IT stručnjaka u Srbiji dostigle one u EU i pet do 10 odsto su niže nego u SAD”
Prvo, EU je dosta sirok pojam. Mozda misle na Bugarsku? Znam da plate nisu dostigle recimo IT plate u Belgiji. Drugo, USA opet ima znacajno vece plate nego Z. Evropa, a kamoli Srbija.
Ono sto jeste tacno je da su nase IT plate postale nekonkurentne u smislu da nisu toliko nize od zemalja EU, a znacajno su vise nego u, recimo, Indiji.
Moguce, mada treba biti oprezan i razlikovati platu i primanja. U Belgiji imas mobility budget sto je jos 1000-1500 evra na platu, plus 14 plata godisnje plus bonusi, plus raznorazni sitni dodaci. I onda plata nije nominalno nesto veca, ali je znacajna razlika u primanjima.Ne znam, ali bih rekao da su plate slicne Nemackim u IT (sa informacijama koje imam od prijatelja ovde i tamo).
Seniori plate 3.500 - 4.800 net.
Fishing buker je takodje izbacio listu plata (mada nije ova tema), i rekao bi seniorska plata da je 3.500 - 3.800 medijalna.
Ne znam gde si izvukao da smo propali, ali je cinjenica da ce zapadno investitori skoro uvek izabrati zapadnu evropu umesto Srbije ako je cena slicna.Ma propadosmo, ubi nas prejaka plata (a opet manja od Belgije)
Pa ne znam, prvo pricas eto nismo stigli ni Belgiju sigurno, mozda Bugarsku, u sledecoj recenici jadni nismo konkurentni vise, Indijci mnogo jeftiniji. Napred, nazad, ne znam gde, svakako nam se crno piseNe znam gde si izvukao da smo propali, ali je cinjenica da ce zapadno investitori skoro uvek izabrati zapadnu evropu umesto Srbije ako je cena slicna.
Ne nužno, samo je tržište u USA daleko razvijenije i imaju firme za koje ne postoji pandan u Srbiji. FAANG zapošljava par miliona ljudi, gde se zarade nekoliko stotina hilajda dolara godišnje. Takve firme mahom ne postoje u Srbiji, MSDC koji je tu zapošlkava 500 ljudi. Kod nas je najbolja poslodavac Databricks gde je početna plata 3k eur net, ali cela firma ima nekoliko desetina ljudi, dakle kap u okeanu.To za USA cene mozda radi promil IT scene.
Pa ne znam, prvo pricas eto nismo stigli ni Belgiju sigurno, mozda Bugarsku, u sledecoj recenici jadni nismo konkurentni vise, Indijci mnogo jeftiniji. Napred, nazad, ne znam gde, svakako nam se crno pise
U Aziji inace stagniraju plate, a i postojao je period kad smo bilii jeftini kao oni?Nije lose ni Bugarsku da stignemo, ne znaci da smo propali zbog toga, samo da smo manje konkiretni nego sto smo bili. Obrazlozio sam i zasto: nedovoljna razlika u odnosu na EU a velika u odnosu na Aziju.
Od 9 automobila u firmi samo je jedan kupljen nov.Normalno da je porasla prodaja novih automobila s obzirom na cenu i stanje polovnjaka. Ja sam se odlucio isto za kupovinu novog auta nakon 6 meseci potrage za autom starim 2-3 godine. Sve sto sam naisao je ili lupano, ili sa nekom suludom kilometrazom, a za par hiljada evra vise mogu da izvezem nov auto iz salona i budem miran narednih x godina.
Da ali FANG plate idu oko 200-500k ako ne i preko.Ne nužno, samo je tržište u USA daleko razvijenije i imaju firme za koje ne postoji pandan u Srbiji. FAANG zapošljava par miliona ljudi, gde se zarade nekoliko stotina hilajda dolara godišnje. Takve firme mahom ne postoje u Srbiji, MSDC koji je tu zapošlkava 500 ljudi. Kod nas je najbolja poslodavac Databricks gde je početna plata 3k eur net, ali cela firma ima nekoliko desetina ljudi, dakle kap u okeanu.
Pa o tome pričam. Bilo koji tech expert (non-manager) u FAANG ima preko 250k EUR. To je tamo potpuno normalno. Ovde kada bi naveo da nakon 20 godina iskustva u nekoj oblasti imaš preko 100k eur neto, ljudi te odmah optuze da baroinises. Valjda ljudi misle da samo GM Microsofta toliko pravi, a zapravo cak j na ovom jednom tržištu ipak ljudi koji solidno zarađuju.Da ali FANG plate idu oko 200-500k ako ne i preko.
Toliko da placaju u Srbiji nekog bas ima malo ljudi. Sve do 10k i ne racunam tu.
Ma jasno, samo kazem da clanak nema veze sa vezom kad kaze da nas placaju ko u AmericiPa o tome pričam. Bilo koji tech expert (non-manager) u FAANG ima preko 250k EUR. To je tamo potpuno normalno. Ovde kada bi naveo da nakon 20 godina iskustva u nekoj oblasti imaš preko 100k eur neto, ljudi te odmah optuze da baroinises. Valjda ljudi misle da samo GM Microsofta toliko pravi, a zapravo cak j na ovom jednom tržištu ipak ljudi koji solidno zarađuju.
250k i više, jel se misli u neto ili bruto iznosu?Pa o tome pričam. Bilo koji tech expert (non-manager) u FAANG ima preko 250k EUR. To je tamo potpuno normalno. Ovde kada bi naveo da nakon 20 godina iskustva u nekoj oblasti imaš preko 100k eur neto, ljudi te odmah optuze da baroinises. Valjda ljudi misle da samo GM Microsofta toliko pravi, a zapravo cak j na ovom jednom tržištu ipak ljudi koji solidno zarađuju.
Generalno bih rekao da svuda u svetu se ugovara bruto a ne take home pay (neto).250k i više, jel se misli u neto ili bruto iznosu?
Dok se kod nas prilikom razgovora za posao uglavnom ugovara u neto mesečnom iznosu.Generalno bih rekao da svuda u svetu se ugovara bruto a ne take home pay (neto).
Barem je takvo bilo moje iskustvo sa ponudama za posao
Bruto250k i više, jel se misli u neto ili bruto iznosu?