Šta je novo?

Cene nekretnina

Neka kazu ITevci sa teme, ali mi vec prva recenica deluje netacno: “Cene rada IT stručnjaka u Srbiji dostigle one u EU i pet do 10 odsto su niže nego u SAD”
Prvo, EU je dosta sirok pojam. Mozda misle na Bugarsku? Znam da plate nisu dostigle recimo IT plate u Belgiji. Drugo, USA opet ima znacajno vece plate nego Z. Evropa, a kamoli Srbija.

Ono sto jeste tacno je da su nase IT plate postale nekonkurentne u smislu da nisu toliko nize od zemalja EU, a znacajno su vise nego u, recimo, Indiji.

Neka kazu ITevci sa teme, ali mi vec prva recenica deluje netacno: “Cene rada IT stručnjaka u Srbiji dostigle one u EU i pet do 10 odsto su niže nego u SAD”
Prvo, EU je dosta sirok pojam. Mozda misle na Bugarsku? Znam da plate nisu dostigle recimo IT plate u Belgiji. Drugo, USA opet ima znacajno vece plate nego Z. Evropa, a kamoli Srbija.

Ono sto jeste tacno je da su nase IT plate postale nekonkurentne u smislu da nisu toliko nize od zemalja EU, a znacajno su vise nego u, recimo, Indiji.
Ne znam, ali bih rekao da su plate slicne Nemackim u IT (sa informacijama koje imam od prijatelja ovde i tamo).
Seniori plate 3.500 - 4.800 net.
Fishing buker je takodje izbacio listu plata (mada nije ova tema), i rekao bi seniorska plata da je 3.500 - 3.800 medijalna.

Ma propadosmo, ubi nas prejaka plata (a opet manja od Belgije)

Ne znam, ali bih rekao da su plate slicne Nemackim u IT (sa informacijama koje imam od prijatelja ovde i tamo).
Seniori plate 3.500 - 4.800 net.
Fishing buker je takodje izbacio listu plata (mada nije ova tema), i rekao bi seniorska plata da je 3.500 - 3.800 medijalna.
Moguce, mada treba biti oprezan i razlikovati platu i primanja. U Belgiji imas mobility budget sto je jos 1000-1500 evra na platu, plus 14 plata godisnje plus bonusi, plus raznorazni sitni dodaci. I onda plata nije nominalno nesto veca, ali je znacajna razlika u primanjima.
Ma propadosmo, ubi nas prejaka plata (a opet manja od Belgije)
Ne znam gde si izvukao da smo propali, ali je cinjenica da ce zapadno investitori skoro uvek izabrati zapadnu evropu umesto Srbije ako je cena slicna.

Ne znam gde si izvukao da smo propali, ali je cinjenica da ce zapadno investitori skoro uvek izabrati zapadnu evropu umesto Srbije ako je cena slicna.
Pa ne znam, prvo pricas eto nismo stigli ni Belgiju sigurno, mozda Bugarsku, u sledecoj recenici jadni nismo konkurentni vise, Indijci mnogo jeftiniji. Napred, nazad, ne znam gde, svakako nam se crno pise :(

To za USA cene mozda radi promil IT scene.
Ne nužno, samo je tržište u USA daleko razvijenije i imaju firme za koje ne postoji pandan u Srbiji. FAANG zapošljava par miliona ljudi, gde se zarade nekoliko stotina hilajda dolara godišnje. Takve firme mahom ne postoje u Srbiji, MSDC koji je tu zapošlkava 500 ljudi. Kod nas je najbolja poslodavac Databricks gde je početna plata 3k eur net, ali cela firma ima nekoliko desetina ljudi, dakle kap u okeanu.

Nije lose ni Bugarsku da stignemo, ne znaci da smo propali zbog toga, samo da smo manje konkiretni nego sto smo bili. Obrazlozio sam i zasto: nedovoljna razlika u odnosu na EU a velika u odnosu na Aziju.
Pa ne znam, prvo pricas eto nismo stigli ni Belgiju sigurno, mozda Bugarsku, u sledecoj recenici jadni nismo konkurentni vise, Indijci mnogo jeftiniji. Napred, nazad, ne znam gde, svakako nam se crno pise :(

Nije lose ni Bugarsku da stignemo, ne znaci da smo propali zbog toga, samo da smo manje konkiretni nego sto smo bili. Obrazlozio sam i zasto: nedovoljna razlika u odnosu na EU a velika u odnosu na Aziju.
U Aziji inace stagniraju plate, a i postojao je period kad smo bilii jeftini kao oni?

Ne znam stvarno detaljno stanje njihovog trzista, ali znam da su Indijci i dalje jeftiniji od nas. Vrlo je moguce da i tamo rastu plate.
Opet mi ubacujes ono sto nisam napisao: ne verujem da smo bili jeftini kao oni 😀

Normalno da je porasla prodaja novih automobila s obzirom na cenu i stanje polovnjaka. Ja sam se odlucio isto za kupovinu novog auta nakon 6 meseci potrage za autom starim 2-3 godine. Sve sto sam naisao je ili lupano, ili sa nekom suludom kilometrazom, a za par hiljada evra vise mogu da izvezem nov auto iz salona i budem miran narednih x godina.
Od 9 automobila u firmi samo je jedan kupljen nov.
Svi su kupljeni polovni u proseku starosti oko 5god.
Neke sam iz inostranstva doveo neki odavde po Srbiji(do BG-a mi je i maksimum koji ću da odem po auto), neki od kolega...
Godišnje prelazimo ukupno oko 400k svaki auto predje oko 40-50k km.
Osim redovnog održavanja nije bilo većih kvarova.
Održavaju se kod majstora koji nije ovlašćen(dosta jeftinije, mnogo brže odradi, mali servis i manje stvari bukvalno za koji sat odradi).Do ove godine nismo nikad ni kasko uzimali. Sve su to lepe uštede kada se podvuče crta.
I tako već dosta godina(8god od kada ja radim), obnavljamo staro za novije kada imamo vremena, to jest godišnje sigurno jedan.
Kolega trenutno obavlja sve oko toga kao i kontrolu majstora, a zajedno izdvojimo vreme i pogledamo par automobila pre nego kupimo(car vertikal preporučujem takodje, tu sam par puta otkrio da je udaran auto i da je spuštena kilometraža).
Kao i kod kupovine stana, najvažnije je izabrati i kupiti u početku nešto dobro, a zatim i redovno održavati 😉
Sada sam se setio da mi je to isto prednost kod novogradnje jer se dosta bolje to održava, ima i lepih starogradnji koje takodje vode racuna o održavanju zgrade, to isto treba obratiti pažnju prilikom kupovine.

Ne nužno, samo je tržište u USA daleko razvijenije i imaju firme za koje ne postoji pandan u Srbiji. FAANG zapošljava par miliona ljudi, gde se zarade nekoliko stotina hilajda dolara godišnje. Takve firme mahom ne postoje u Srbiji, MSDC koji je tu zapošlkava 500 ljudi. Kod nas je najbolja poslodavac Databricks gde je početna plata 3k eur net, ali cela firma ima nekoliko desetina ljudi, dakle kap u okeanu.
Da ali FANG plate idu oko 200-500k ako ne i preko.

Toliko da placaju u Srbiji nekog bas ima malo ljudi. Sve do 10k i ne racunam tu.

Da ali FANG plate idu oko 200-500k ako ne i preko.

Toliko da placaju u Srbiji nekog bas ima malo ljudi. Sve do 10k i ne racunam tu.
Pa o tome pričam. Bilo koji tech expert (non-manager) u FAANG ima preko 250k EUR. To je tamo potpuno normalno. Ovde kada bi naveo da nakon 20 godina iskustva u nekoj oblasti imaš preko 100k eur neto, ljudi te odmah optuze da baroinises. Valjda ljudi misle da samo GM Microsofta toliko pravi, a zapravo cak j na ovom jednom tržištu ipak ljudi koji solidno zarađuju.

Pa o tome pričam. Bilo koji tech expert (non-manager) u FAANG ima preko 250k EUR. To je tamo potpuno normalno. Ovde kada bi naveo da nakon 20 godina iskustva u nekoj oblasti imaš preko 100k eur neto, ljudi te odmah optuze da baroinises. Valjda ljudi misle da samo GM Microsofta toliko pravi, a zapravo cak j na ovom jednom tržištu ipak ljudi koji solidno zarađuju.
Ma jasno, samo kazem da clanak nema veze sa vezom kad kaze da nas placaju ko u Americi 😂

250k i više, jel se misli u neto ili bruto iznosu?

Generalno bih rekao da svuda u svetu se ugovara bruto a ne take home pay (neto).
Barem je takvo bilo moje iskustvo sa ponudama za posao :)
Dok se kod nas prilikom razgovora za posao uglavnom ugovara u neto mesečnom iznosu.
Ali kao što ste danas i diskutovali oko plata IT vs Evrope, tamo stvarno treba sagledati i ostale beneficije to jest 13 -tupa i 14-tu platu, bonusi, akcije firme i druge benefite možda čak i kirije za stan, vrtić za decu, privatno zdravstveno itd...
Jer onda je u totalu jako veća razlika u odnosu na poredjenje mesečnih plata koje možda ovako deluju slične.
IMG_9703.jpeg

Super je to kad izvadis top 2% najboljih zarada u UK i onda po tome sudis kakvo je stanje ;-)

ps: iskreno vidjao sam i bolje.

Ne sudim ja kakvo je tamo stanje, ovo je drugar dobio kao ponudu za posao 2023 god.
U Londonu mi žive porodični prijatelji pa znam neke stvari.
Ako imaš četvorosoban stan u centru Londona, dovoljno ti je da izdaješ dve sobe i ne moraš da ništa više da radiš i ok živiš.
Ako si stomatolog i imaš svoju privatnu ordinaciju u rangu si onih bogataša iz serije ,,Očajne domaćice,, i živiš u takvom naselju u predgradju Londona sa porodicom u kojoj žena ne radi a sviu decu šalješ na prestižne Univerzitete.
E sada potrebno je ili mnogo truda da bi bio stomatolog i da otvoriš svoju ordinaciju u Londonu a i mnogo para za četvorosoban stan u centru Londona 😉
EDIT: @vradovic taj drugar što je dobio tu ponudu je tada bio u inostranstvu na terenskom gradilištu, ali ipak se odlučio da dodje u Srbiju da radi zbog privatnih razloga i porodice, eto ti jedan primer.
E sada da li se kaje i kolika mu je plata(mislim oko 1200eur, tek se snalazi) to već ne znam, srećan je zbog nekih drugih stvari zbog kojih se vratio, zbog ozbiljnog rada po inostranstvima nekoliko godina i štednje je sada kupio stan u NS-u i plac.

Poslednja izmena:
A ako imas cetvrosoban stan u Kuli Beograd i izdajes ga mozes da zivis i ne moras nista da radis. Jos bolje je ako imas dva stana. :)

Vrh