Šta je novo?

Cene nekretnina

Па и цена по кв се скор изједначила са стамбеним простором, логично и да рента прати. Још пре пандемије 1 другар са баскета купио гомилу гаража по центру, тешко да је било боље опипљиве инвестиције.

Па и цена по кв се скор изједначила са стамбеним простором, логично и да рента прати. Још пре пандемије 1 другар са баскета купио гомилу гаража по центру, тешко да је било боље опипљиве инвестиције.

Da, ali ovde je drugačija stvar, ne dobiješ garažu nego parking mesto u zajedničkoj garaži. Da prodaju baš garažu za 18k, to bi mi bilo i ok, ali ovo je 5 kvadrata betona.

Mali presek Bezanijske Kose:
Kosa kvart: 3.5, povuceni sprat, velike terease, najmanji je 115kvm+, 3060 EUR/kvm sa pdv B lamela useljiva, A lamela useljiva posle aprila
Lux 51, 115-130kvm, 3000-3500 EUR/kvm + PDV, lamele B i C - ove godine ce biti useljivo.

Da, ali ovde je drugačija stvar, ne dobiješ garažu nego parking mesto u zajedničkoj garaži. Da prodaju baš garažu za 18k, to bi mi bilo i ok, ali ovo je 5 kvadrata betona.
12.5 ili 15 m2 ali da. Pravi naziv stvarno bi bio "parking mesto u garazi" ali to kad kazes nekome deluje kao da ga iritiras :)

užasno se probijaju granice...garaže na vračaru su se ustalile na 40ak hiljada eur...idu i na 50 hiljada i onda ovi na ceraku ko vele pošto smo crika 3x po svemu gori od vračara, stavićemo i garažu u skladu s tim...a u skladu s tim mu dođe na ovu cifru
Ali tu je opet problem ROI, jer za parking mesto na Vracaru mozes da dobijes 150 eur ako je standarno mesto. Za neka manja, ne standardna mesta ili klacklaicu cene su 120 eur mesecno. Ako takvo mesto platis 40-50k eur veliko je pitanje koliko se to isplati. Upoznat sam sa slucajem novogradnje na Zvezdari (u blizini Kluza) gde je investitor rapsrodao stanove ali je zacepio cenu u podzemnoj garazi i nije prodao ni jedno parking mesto. Sada prodaje sva ta parking mesta (mislim da ih ima 10-tak) odjednom.

Ali tu je opet problem ROI, jer za parking mesto na Vracaru mozes da dobijes 150 eur ako je standarno mesto. Za neka manja, ne standardna mesta ili klacklaicu cene su 120 eur mesecno. Ako takvo mesto platis 40-50k eur veliko je pitanje koliko se to isplati. Upoznat sam sa slucajem novogradnje na Zvezdari (u blizini Kluza) gde je investitor rapsrodao stanove ali je zacepio cenu u podzemnoj garazi i nije prodao ni jedno parking mesto. Sada prodaje sva ta parking mesta (mislim da ih ima 10-tak) odjednom.

ja sam bio razmisljao da kupim par parking mesta po nbgu, i onda sam pratio oglase bio malo, gledao koliko se brzo izdaju i to, i skontao sam da je preveliko cimanje ni za sta

Da se nije malo oduzila ova gradnja Kose Kvarta? Ima slobodnih stanova u lameli B gde se odmah moze useliti tj gotova je. Malo mi to cudno, mozda zato sto su veci stanovi i imaju 20+ kvm velike terase...

Није баш 5, угл 12, али тим горе (или боље за инвестицију, како се узме). :)

Са гаражом бар можеш и неке ствари да складиштиш. Уз то практично немаш амортизацију, тј трошкове реновирања. Није се дуго ни порез плаћао на имовину за то.

Ево баш сам погледао 5 мин сад, цена још увек није баш близу стамбеног простора, али је рента по кв можда и већа, дакле још увек је боља инвестиција него сам стан нпр, а остају све ове предности горе написане. Једино цимање, треба то да хендлујеш ако узмеш више...

Poslednja izmena:
Lux 51, 115-130kvm, 3000-3500 EUR/kvm + PDV, lamele B i C - ove godine ce biti useljivo.
Ovaj projekat se razvlaci godinama bas a cene udarne, za lokaciju pored trafoa 3500 + PDV, i jos se gradi fazon 4 godine :D
Evo kada sam ja trazio informacije / ponudu za ovaj projekat 07.09.2021 i cene koje su mi tada poslate:

Screenshot 2025-02-10 at 10.27.20.png

Na ovaj mail nisam nikada dobio odgovor:

"Hvala vam na prosledjenim informacijama.
Koliko sam procitao online ocekuje se gradjevinska dozvola do kraja septembra?

Da li imate informaciju kada ce biti dostupno vise informacija o materijalima gradnje i investitoru?"

Sada će free-market ekipa drvlje i kamenje, ali možda je vreme za neku regulativu po pitanju kupovine tih garažnih mesta pri novogradnjama.
Rekao bih da počinju da se gube efekti već postojeće regulative oko izgradnje parkinga uz nove stanove, pa ćemo opet dobiti zaparkirane trotoare i ko zna šta i čija kola u tim garažama.

To na Vračaru verovatno gubi smisao jer ljudi plate premium da se ne bi nervirali. Vračar je stvarno jeziv za parkiranje i kapiram da ko može da plati 50k za mesto, to i uradi samo da uštedi sebi tone živaca svaki dan.

Sada će free-market ekipa drvlje i kamenje, ali možda je vreme za neku regulativu po pitanju kupovine tih garažnih mesta pri novogradnjama.
Rekao bih da počinju da se gube efekti već postojeće regulative oko izgradnje parkinga uz nove stanove, pa ćemo opet dobiti zaparkirane trotoare i ko zna šta i čija kola u tim garažama.

Ja sam izneo nepopularno mišljenje ranije na ovom forumu zbog čega sam i kasnije blokirao Bendera koji je počeo da me vređa, ali mislim da parking mesta moraju ići obavezno uz stanove kad se kupuje novogradnja. Ovi slučajevi gde se rasproda cela zgrada, a parking bude poluprazan, stanari parkiraju po trotoaru ili u traci ispred je totalna glupost koja proizlazi iz alavosti investitora.

Prosto neka uračunaju taj parking u cenu stana, obavezna kupovina i kraj priče.

Nema smisla ni kupovati novogradnju bez garaznog mesta. I opet kazem garaznog, jer se garazno knjizi, a parking mesto u pravnom smislu ne postoji, tako da treba da se pazi na terminologiju. Parking mesto moze da bude ispred zgrade, ali da se neko drugi parkira i ne mozes nista jer nemas pravni osnov.

Da ne bude situacija: Znas ono kao imas parking mesto, ali ustvari nemas parking mesto.

Nema smisla ni kupovati novogradnju bez garaznog mesta. I opet kazem garaznog, jer se garazno knjizi, a parking mesto u pravnom smislu ne postoji, tako da treba da se pazi na terminologiju. Parking mesto moze da bude ispred zgrade, ali da se neko drugi parkira i ne mozes nista jer nemas pravni osnov.

Da ne bude situacija: Znas ono kao imas parking mesto, ali ustvari nemas parking mesto.

У ствари постоји однедавно...

pa ROI za parking mesta je odavno ispao iz teme za ozbiljnu diskusiju, nepostojeći je :D
teška priča ovde jeste što je kvadrat za parking mesto došao na 3300 eur+, koliko je 2021 koštao i kvadrat stana u cartier zgradi u lozničkoj

Ja sam izneo nepopularno mišljenje ranije na ovom forumu zbog čega sam i kasnije blokirao Bendera koji je počeo da me vređa, ali mislim da parking mesta moraju ići obavezno uz stanove kad se kupuje novogradnja. Ovi slučajevi gde se rasproda cela zgrada, a parking bude poluprazan, stanari parkiraju po trotoaru ili u traci ispred je totalna glupost koja proizlazi iz alavosti investitora.

Prosto neka uračunaju taj parking u cenu stana, obavezna kupovina i kraj priče.
Ali zašto bi bila obavezna kupovina parking mesta? Neko ko kupuje novogradnju na nekoj na periferiji nije motivisan da doda još 15, 20 ili više hiljada eura kada može da parkira na trotoaru u blizini. Neko ko stanuje na Dorćolu ili na Vračaru možda bira te krajeve baš iz razloga što ne želi da ima auto. Ja sam u proteklih nekoliko godina došao u kontakt sa više desetina potencijalnih stanara koji su večinom strani (mahom Rusi, ali i ljudi iz EU) i ni jedan od tih ljudi nije imao automobil iako su raspolagali značajnim budžetom za rentu stana. Shodno tome, to što mi kao lokalno stanovištvo razmišljamo da je u Beogradu auto objektivna neophodnost jer nema metroa, loš je prevoz ili pak iz samo nama znanih razloga uživamo da trošimo vreme i benzin vozeći kroz špic mazohizma radi, ne znači da stranci koji dolaze u ovaj grad imaju sličan mindset.

pa ROI za parking mesta je odavno ispao iz teme za ozbiljnu diskusiju, nepostojeći je :D
teška priča ovde jeste što je kvadrat za parking mesto došao na 3300 eur+, koliko je 2021 koštao i kvadrat stana u cartier zgradi u lozničkoj
Slažem se, ali tim pre mi nije jasan argument da ljude koji kupuju stanove u novogradnji treba primoravati da kupe parking uz stan....nema baš logike.

Mozes da iznajmis?
Npr:
Screenshot 2025-02-10 at 11.13.30.png

Agencija izdaje 15 garaznih mesta ovde, 120 eur po mesecu a da ga kupis je verovatno blizu 30,000 eur pa mozes da pravis racunicu.

i prodaja postojecih mesta bar ovde u centralnom delu nbgu je tanka.
lik je turio pravo garazno mesto sa rolo vratima u yubc za 66k. evo sada je 50k. mislim da ga nece prodati ni za 40k

Nije baš da je ispao, podiže se renta za parking mesta već godinama, kao i sama vrednost(cena) parking mesta vidimo da je skočila.
Svrstao bih ih u istu kategoriju ROI - a ili investicionog ulaganja kao stanove. Ako se izdaje za 80-100eur a ulaganje je 18000eur, to mu dodje 5-6% ROI.
Bilo bi zanimljivo napraviti računicu, jer kod parking mesta nema održavanja, nema opremanja stana, kod praznog hoda nema tolikih troškova itd...
EDIT: I još jedna od prednosti je što ne mora da se brine o zakupcu da će uništiti stan

Nije baš da je ispao, podiže se renta za parking mesta već godinama, kao i sama vrednost(cena) parking mesta vidimo da je skočila.
Svrstao bih ih u istu kategoriju ROI - a ili investicionog ulaganja kao stanove. Ako se izdaje za 80-100eur a ulaganje je 18000eur, to mu dodje 5-6% ROI.
Bilo bi zanimljivo napraviti računicu, jer kod parking mesta nema održavanja, nema opremanja stana, kod praznog hoda nema tolikih troškova itd...
izvini, ali ne bih se složio sa ovim...recimo zakup parking mesta na vračaru i svim novogradnjama na nbg je sada između 100 i 150 eur.
za te iste pare se izdavalo i pre više godina, odnosno cena izdavanja je reklo bi se dostigla neki plafon i već duže vreme ne ide preko 150 eur, dok je prodajna cena znatno porasala u poslednjih par godina

Vrh