Šta je novo?

Cene nekretnina

Što reče Filip, cene u Londonu su nešto drugo. Dečko koleginice je našao posao u Oraklu, preselili su se tamo i prvih 6 meseci im je firma plaćala stan. To su astronomske cifre, ne znam kako običan narod uopšte može da priušti stanovanje. Ako se dobro sećam taj stan su plaćali 3500£ mesečno, info od pre 2 godine.

Kreću i kod nas zezancije koliko vidim:
A paralelna realnost:

Što reče Filip, cene u Londonu su nešto drugo. Dečko koleginice je našao posao u Oraklu, preselili su se tamo i prvih 6 meseci im je firma plaćala stan. To su astronomske cifre, ne znam kako običan narod uopšte može da priušti stanovanje. Ako se dobro sećam taj stan su plaćali 3500£ mesečno, info od pre 2 godine.
Upravo tako, siguran sam da postoje primeri ljudi koji rentaju pristojne stanove u centru Beograda za 350 eur, ali to ne znači da je realno očekivati da svako ko traži stan se uglavi u taj budzet, po mojim procenama za pristojan stan od 50+ m2 na dobroj lokaciji cena je oko 700 eur.

Tu ge su te plate obicno toliko i stanarine kostaju osim ako neces da zivis bogu iza tregera i da ustedis 50%. Nije to nista bas tako jednostavno. Ok zarade su vise to svi znamo. Problem je sto ako su ti mesecni troskovi 10k a ti zaradis 12k kada izgubis posao puko si ali bukvalno. Ok srecom ove neke drzave u Evropi tipa Svajcarska imaju programe da te placaju neko vreme (nije bas kao u US direkno na ulicu) ali opet rizik je astronomski. Jos gore ako si usao u kredit i zapetljao se a naci takav posao je moguce (ako imas ozbiljan skill koji ima 1% ljudi) ali ne brzo. Znaci treba neko vreme a moze da prodje i godinu dana trazeci a za godinu dana 120k minusa.

istog dana samo ti kutiju daju.

A evo primer nema nikakvog placanja kad dobijes otkaz.

Ako nemas stednju moras brzo da prodajes nekretninu (ako si ne daj boze kupio na kredit) i onda kuku lele. A ako si rentirao (posto je ugovor na odredjeno) ne mozes tek tako da otkazes osim ako ne proglasis bankrot jer te jure za $ do kraja. U sustini kad ide dobro (bull market) onda je svima ekstra ali kad krene bear drzi gace.

Poslednja izmena:
Šta znam, troškovi od 10k mesečno su i za London za život na visokoj nozi. Ako čovek zaradjuje 12k a nema uštedjevinu, sam je kriv. Lepo si napisao da su u Evropi socijalni programi dosta jaki, ne znam kakva je situacija na ostrvu doduše. Cene svega u Briselu (osim stanarine) su slične kao u Londonu. Poslova ima dosta, pa ako imaš znanje, u slučaju otkaza dobiješ dve plate unapred i tražiš sledeći posao. Sigurnost posla je manja nego kod nas, otkazi su normalna stvar.

Opet, mišljenja sam da čovek u Briselu sa 5K živi bolje nego sa 5K u Beogradu. Zvuči kontra inutitivno, ali rezonovanje mi je sledeće: stanarine nisu toliko više, cene hrane su tu negde (nešto je skuplje, nešto jeftinije, ukupno blago više cene u Briselu). Usluge su dosta skuplje.
Ali, ponuda hrane je mnogo bogatija, dišeš čist vazduh, priroda iako ružnija od naše je mnogo sredjenija i čistija, živorna sredina nezagadjena. Imaš više mogućnosti za bavljenje sportom, putovanja su jeftinija nego iz BGa, Evropu obilaziš usput, a daleke destinacije su pristupačnije i letovi su direktni. Klima je lošija, ali i to je diskitabilno, jer meni recimo uopšte ne odgovaraju naša leta više, gde se preko celog dana krijem od sunca u stanu.
Tako da zavisi šta je kome bitno, pa mu je i život bolji ovde ili onde.

U BG je super, samo ne daj bože da ti zatreba neka državna usluga, policija, sud, bolnica, katastar, da ti smeta zagađenje, imaš komunalni problem, da ti dete ima problem u školi, da ti majka nepokretni penzioner dobije lekarsku pomoć, da se zakačiš sa lokalnim navijačem, da ti procuri u stan od bahatog komšije iznad, itd.

Tu počneš da osećaš sve čari srpskog društva koje nikakve pare ne rešavaju.

Inače ako imaš mnogo para i nikada ti ništa ne zatreba od države, BG je najbolji grad na svetu.

Vrh