Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja sam igrom slucaja ove nedelje kupovao par desetina hiljada EUR u banci i dat mi je kurs 117.55 za tu transakciju.
Kurs banke za male transakcije je bio 118.5, a za privatna lica da ne pricam, lagana razlika od 2 dinara ako ne i vise izmedju kurseva.

Ne vidim poentu iznosenja para odavde, ili dizanja da se drzi kuci - ako je u stranoj banci? Ili propuštamo nešto?

Pacovi napustaju brod je jedini scenario koji mi ima smisla. Da se dinari prebacuju u EUR jer odredjeni ljudi planiraju da uskoro napuste zemlju i da se ne vracaju.

Ne vidim ni ja poentu, mislim da caleta brine situacija gde bi banka zbog nestabilnosti zamrzla racune ili pobegla iz zemlje, ali po meni daleko smo od toga...

Mени је била потребна мања количина пре 10-ак дана, једва сам нашао у једној мањој мењачници након што у више њих није било и то човек рече да нема више, што ми је искрено било контраинтуитивно, ипак си људи доносили девизе за празнике итд. Са друге стране, ја волим да подигнем месечно неку количину динара да имам за неке мање трошкове и за евентаулност да не могу на картицу, ганц нове новчанице ево већ неко време.

Опет, искрено не пије ми воду прича о изношењу лове физички, па има толико опција, па крипто...
Исто у вези недостатка девиза, па наша највећа мењачница, ЦБ, увек може да интервенише на тржишту и пусти колико јој треба!

Brate, taj kurs nema veze s kursom po kojoj firme prodaju evre.
Ok nisam znao to.
Ja sam igrom slucaja ove nedelje kupovao par desetina hiljada EUR u banci i dat mi je kurs 117.55 za tu transakciju.
Kurs banke za male transakcije je bio 118.5, a za privatna lica da ne pricam, lagana razlika od 2 dinara ako ne i vise izmedju kurseva.

Pacovi napustaju brod je jedini scenario koji mi ima smisla. Da se dinari prebacuju u EUR jer odredjeni ljudi planiraju da uskoro napuste zemlju i da se ne vracaju
Stvarno mozes da kupijes po tim kursevima u banci?To nisam znao u kojoj si kupio ako nije tajna? Meni za Rajfajzen na normalnom racunu pokazuje 119.06

Za pretvaranje dinara u Eure se skroz slazem, narocito ko planira da kupi stan jer znam da je inace moralo u Evrima da se kupuje (ako i to nisam pobrkao)

Stvarno mozes da kupijes po tim kursevima u banci?To nisam znao u kojoj si kupio ako nije tajna? Meni za Rajfajzen na normalnom racunu pokazuje 119.06

Za vece iznose u ekspozituri mozes da trazis bolji kurs, oni salju upit pa ti jave.

Koliko se secam ispod 25 hiljada eur ne daju bolji kurs, ali verovatno zavisi od banke do banke.

Za pretvaranje dinara u Eure se skroz slazem, narocito ko planira da kupi stan jer znam da je inace moralo u Evrima da se kupuje (ako i to nisam pobrkao)
Ja ti mogu odgovoriti za novogradnju barem. NE mora u eurima iako je cena u eurima. Onda samo na dan uplate koristiš srednji kurs NBS, tako piše u Ugovoru. Ali bukvalno taj dan kad uplaćuješ vidiš kurs na NBS i izračunaš.

Ja ti mogu odgovoriti za novogradnju barem. NE mora u eurima iako je cena u eurima. Onda samo na dan uplate koristiš srednji kurs NBS, tako piše u Ugovoru. Ali bukvalno taj dan kad uplaćuješ vidiš kurs na NBS i izračunaš.

Naravno da ne mora u EUR sama transakcija, ali ako sklizne kurs cena je dogovorena u EUR valuti ili protivvrednosti.

Tako da barem po meni je sigurnije drzati pretezno EUR na racunu.

Naravno da ne mora u EUR sama transakcija, ali ako sklizne kurs cena je dogovorena u EUR valuti ili protivvrednosti.

Tako da barem po meni je sigurnije drzati pretezno EUR na racunu.
Toliko o pomoci agenata kod kupovine hahah,znam jos pre 2 godine kad smo bili blizu da uzmemo stan, nas je agent ubedjivao da sve mora sa računa ali u evrima. Jezivo kakve su glave, cak i za ta 2 posto ne mogu ni to da ti kazu precizno

Toliko o pomoci agenata kod kupovine hahah,znam jos pre 2 godine kad smo bili blizu da uzmemo stan, nas je agent ubedjivao da sve mora sa računa ali u evrima. Jezivo kakve su glave, cak i za ta 2 posto ne mogu ni to da ti kazu precizno

Da se razumemo, zavisi i od prodavca, ali za vecinu novogradnji znam da im je svejedno da li je u EUR ili srednji kurs u dinarima na taj dan.

Nemam osećaj da smo došli dotle. Mislim da ipak režim ima još mnogo života u sebi.
Ma evo nije me mrzelo skoknuo sam do par menjacnica, svuda ima eura 117.5 je kurs vec za sume ono 1-2k eura. To za banke nisam znao ali nisam ni pitao za te sume preko 25k hahah :) Tako da eto i korisnih informacija na forumu :)

Plaćanje rate za stan može da se obavi po srednjem kursu po NBS na dan uplate, tako sam barem ja radio, mislim da to i piše to u Kupoprodajnom Ugovoru.
U protivnom može se sa tim Ugovorom i otići u banku pa da izvrše transfer novca na osnovu njega u eurima ili se skenira Ugovor na aplikaciji i nakon odobrenja i preko aplikacije platiti Investitoru(prodavcu).

Da se razumemo, zavisi i od prodavca, ali za vecinu novogradnji znam da im je svejedno da li je u EUR ili srednji kurs u dinarima na taj dan.
Ovo je bila starogradnja pa možda zato. Mada kazem - sa agentima sam uvek sve sa rezervom i uvek kad stvarno prelomim cu doci i sa svojim advokatom (ako ikad bude nešto hahah)

Rekli mu ljudi koje poznaje, za banku ne znam ali znam da par ljudi koje rade na granici su mu rekli da dosta se kesa iznosi iz drzave u poslednjih mesec dana.
Ja sam za ovo saznao iz alternativnih medija. Da je svuda na granici isto pitanje. Koliko para imate i nosite. Ne samo na granici nego i bilo koja patrola od naše granice pa severno nasumično zaustavlja sa našim tablicama i uvek isto pitanje. Ovde je neko pomenuo na forumu isto.
Iskreno shvatio sam to kao glupost....sada mi više nije glupost. Nije razlog za neku paniku ali sve mi više smrducka. Za vikend se vidjam sa nekim bankarima pa preneću ako ima nešto novo. Inače, najveći priliv deviza od gastarbajtera je sad, Uskrs i za vreme letnjih odmora. Tada ima najviše keša.
Moguće da su se pojedini ucvrcali i da iznose preventivno dok čekaju rasplet događaja kod nas. Better safe than sorry fazoni.

Za vreme Covida su na jedan period banke onemogućile lako izvlačenje keša, trebala je najava i u odredjenim kolicinama je moglo da se na dnevnom ili nedeljnom nivou izvlače novci.
Treba saznati kakva je sada tu situacija...
Da za firme se najavi banci koliko hoće firma da proda ili kupi i od njih se dobije onda kurs, uglavnom je sličan ili bolji nego u menjačnicama kada se radi o većim sumama.

Evo ja sam sad nonšalantno ušetao u svoju onlajn menjačnicu, kupio čitavih 300 evra, stavio ih na štedni račun (koji se množi vrtoglavom brzinom) - nikakav problem!
Ni da me pogledaju sumnjivo na toliki iznos novca!!!

Ja sam za ovo saznao iz alternativnih medija. Da je svuda na granici isto pitanje. Koliko para imate i nosite. Ne samo na granici nego i bilo koja patrola od naše granice pa severno nasumično zaustavlja sa našim tablicama i uvek isto pitanje. Ovde je neko pomenuo na forumu isto.
Iskreno shvatio sam to kao glupost....sada mi više nije glupost. Nije razlog za neku paniku ali sve mi više smrducka. Za vikend se vidjam sa nekim bankarima pa preneću ako ima nešto novo. Inače, najveći priliv deviza od gastarbajtera je sad, Uskrs i za vreme letnjih odmora. Tada ima najviše keša.
Moguće da su se pojedini ucvrcali i da iznose preventivno dok čekaju rasplet događaja kod nas. Better safe than sorry fazoni.
Vrlo moguce za neke koji su stekli nelegalno pa bi da sklone iz drzave za slucaj da iko ikada ispituje poreklo novca, Moje pitanje je sto bi se mi obično paranoisali koji držimo pare u stranim bankama?

Evo ja sam sad nonšalantno ušetao u svoju onlajn menjačnicu, kupio čitavih 300 evra, stavio ih na štedni račun (koji se množi vrtoglavom brzinom) - nikakav problem!
Ni da me pogledaju sumnjivo na toliki iznos novca!!!
Ma niko ne kaže za online nego za papirni novac. Šuške Suzi 😁

Vrlo moguce za neke koji su stekli nelegalno pa bi da sklone iz drzave za slucaj da iko ikada ispituje poreklo novca, Moje pitanje je sto bi se mi obično paranoisali koji držimo pare u stranim bankama?
U principu.....naši stari imaju divno iskustvo sa našom zemljom..... inflacijom.....propalom deviznom štednjom itd pa imaju flashback iz tog perioda. Ako dođe do bankrun-a....imaš ti na računu ali oni nemaju fizički keš da te isplate. Na zapadu su u tim situacijama tokom seke zatvarali ekspoziture i isplaćivali 500e nedeljno (Grčka konkretno). Pojeo vuk magarca.

U principu.....naši stari imaju divno iskustvo sa našom zemljom..... inflacijom.....propalom deviznom štednjom itd pa imaju flashback iz tog perioda. Ako dođe do bankrun-a....imaš ti na računu ali oni nemaju fizički keš da te isplate. Na zapadu su u tim situacijama tokom seke zatvarali ekspoziture i isplaćivali 500e nedeljno (Grčka konkretno). Pojeo vuk magarca.
To pricas o šiški - kapiram da su ovako digitalno mogli da raspolažu sa svim svojim parama?

Jer realno ako bude tih situacija , to ti je najjači argument za Mirijevo 5k pre tog sloma (jer realno strah bogatih ljudi da drze kes je najveci razlog kupovine stanova koji odavno ne vrede toliko kolika je cena, ali ni keš još više)

Poslednja izmena:
Čak i u Grčkoj to jeste važilo SAMO za keš. Online si mogao platiti bez ikakvih oganičenja šta si hteo i koliko si hteo. A konkretno za Srbiju i da uvedu blokadu izvačenja veće količine keša opet možeš preko računa platiti ratu za stan. Tako da nema problema. Mislim da se prevelika frka digla i još N1 pumpa priču dodatno. Sada dezinformacija koliko hoćete.

Ok nisam znao to.

Npr OTP aplikacija kod žene kada hoćemo da kupimo evre kurs je 118.5, kod mene na aplikaciji je bolji kurs (verovatno jer ima veći promet i više evra) i sad sam proverio kurs za kupovinu je 117,12

Vrh