Šta je novo?

Cene nekretnina

Kako moze luksuzni projekat da diktira cenu stanova u gradu, to nema nikakvog smisla.
Cenu stanova diktira novcana masa kojom raspolazu gradjani Srbije i to koliko su spremni da plate.
Sto vise stanova bude izgradjeno bolja ce biti pozicija kupaca.

Ja bih skroz liberalizovao trziste i otvorio sve zive parcele za izgradnju, pa neka se izvodjaci krljaju ko ce da spusti vise cenu i neka opstanu samo najefikasniji.
Da se proizvodi 70.000 stanova u Srbiji godisnje, cena nema gde da ide nego dole.

Evo u NS-u
Reklamiraju se i na instagramu kao kupovina uz podršku subvencionisanih stambenih kredita za mlade. 1400eur+PDV
Periferija je i po meni jedan od lošijih/možda i najlošiji predeo u NS-u, ali u nekoj budućnosti će se i to verovatno promeniti.
Za NS, novi stan u nekom novom otvorenom kompleksu mislim da će neki biti presrećni koji uzmu taj subvencionisani kredit i tamo stan, blizu im je i Dunav i šetalište ima sve potrebno i u sklopu kompleksa će biti ipak sredjeno i novo.
Za ovakve projekte i njihove buduće mlade kupce bi i trebalo da služe ove subvencije po meni.
IMG_9520.jpeg

Moj zadatak da dokazujem tvoju tvrdnju? U pravu si, necu.

Ajde jednom dokazi sam nesto sto tvrdis. Aj da ti pomognem za prvi pasus, Bor je prodat 2018. za 350 miliona i u njega je od tad ulozeno oko 2,5 milijarde. Ukupne SDI u tom periodu su oko 23 milijarde. Gde su ti silni rudnici i fabrike guma na koje je otislo 20 milijardi?
Nemam pametnija posla 😂😂😂. I ovako ćeš za mesec dana da me pitaš isto i da se opet jurimo u krug. Ignore.

Nemam pametnija posla 😂😂😂. I ovako ćeš za mesec dana da me pitaš isto i da se opet jurimo u krug. Ignore.
Znaci kao i obicno, ne mozes da dokazes sopstvenu tvrdnju nego izmisljas. Cak i da te ‘pitam isto za mesec dana’ (budalastina od izgovora), lako ti je da citiras sam sebe i poklopis me.

‘Nemam pametnija posla nego da dokazujem ono sto tvridm’, zapravo dobro opisuje tvoj celokupan forumski nastup, treba da stavis u potpis.

Poslednja izmena:
Znaci kao i obicno, ne mozes da dokazes sopstvenu tvrdnju nego izmisljas. Cak i da te ‘pitam isto za mesec dana’ (budalastina od izgovora), lako ti je da citiras sam sebe i poklopis me.

‘Nemam pametnija posla nego da dokazujem ono sto tvridm’, zapravo dobro opisuje tvoj celokupan forumski nastup, treba da stavis u potpis.
Da me neko drugi pita pa i da potrošim par sati ali tebi, analitičaru i mariksu.....ne pada mi napamet. Zaobidjite me u širokom luku.

Da me neko drugi pita pa i da potrošim par sati ali tebi, analitičaru i mariksu.....ne pada mi napamet. Zaobidjite me u širokom luku.
Ne znam da li si svestan kako forum funkcionise, ali kada odgovaras jednom clanu, to vide i ostali ucesnici na temi.

Kada tvrdis nesto i onda nemas nikakve izvore i podatke, ne ispadas samo preda mnom neozbiljan, da ne upotrebim neki jaci izraz.

Do 173.425 evra. Ko kupi stan koji je jeftiniji od tog iznosa (pod uslovom da mu je jedini stan), on ga je posteno kupio. Sve iznad toga je nepostena kupovina.
Salu na stranu, glupo ti je pitanje, mislim da je svakom sa 2g mozga jasno na sta sutraw misli.
Misli da onaj koji ima 5x vise od njega nije posteno stekao. Isto to misli neko ko ima 5x manje od njega za njega.
Jasno je meni da se misli da u velikom kesu ima nelegalnih aktivnosti, ali ima ih i u malom kesu, samo nisu toliko primetne.

Citaj komentare obicnog naroda na drustvenim mrezama gde se prodaje stan od 150 000e, svi komentari su da je jasno ko to kupuje. Izgleda ste svi vi koji gadjate tu cenu stana ovde na temi u toj grupi "zna se ko to kupuje".

To potvrđuju i podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) za prvu polovinu prošle godine, koji pokazuju da su najviše porasle cene kvadrata u novogradnji u tri beogradske opštine – Palilula, Čukarica i Rakovica. Na Paliluli, kojoj pripadaju i naselja Borča, Krnjača i Ovča taj rast je bio 26 odsto, u Rakovici kojoj pripadaju Resnik, Miljakovac i Kneževac su cene bile veće za 27 odsto, dok Čukarica beleži najveći rast od 42 odsto, piše portal 4 zida.

Na osnovu oglašenih stanova na portalu 4zida vidi se da su nekretnine u Beogradu danas u odnosu na januar prošle godine skuplje za oko 7 odsto. Trenutno prosečna cena oglašenih stanova za prodaju u Beogradu je 2.844 evra po kvadratu, a u istom periodu prošle godine je iznosila 2.647, dok je u 2023. godini bila 2.569 evra.

Šta sam ti sada Ja kriv? Što ne možeš da dokažeš da je 2+2=5, mrsko ti je da dokažeš(po tebi) ono što tvrdiš? Izvini jbg. Ja sam navikao da kada neko nešto kaže da stoji iza svojih reči (kakav god da mu je stav) i da obrazloži zašto to misli, ali internet jbg, svakom je dozvoljeno da lupeta do besvesti. Eto i ti si kriminalac, kupuješ i prodaješ tu neke stanove, hoćeš penziju u 40oj godini... odakle bre?! Sve se zna ko to radi.

Izdvajaju 400 miliona... E sad, lepo izracunajte koliko su kvadrata mogli da izgrade za te pare, neka je gradnja 1000 po kvadratu (da se ne zaj*bavamo). Plus da su uzeli lepo kredit i izgradili 5* vise, pa posle nek oni koji zive u stanovima odplacuju kredit.

Ako podelite 400 mil na 5500 dobijate oko 72k, znaci daju banci 72K ucesca da bi ti banka dala 100k kredita???? Pa sto onda nisu lepo podelili ljudima ucesca po 30k, imalo bi za 10000+ ucesnika? Da li neko moze da mi objasni sta ovi ljudi RADE????

Izdvajaju 400 miliona... E sad, lepo izracunajte koliko su kvadrata mogli da izgrade za te pare, neka je gradnja 1000 po kvadratu (da se ne zaj*bavamo). Plus da su uzeli lepo kredit i izgradili 5* vise, pa posle nek oni koji zive u stanovima odplacuju kredit.

Ako podelite 400 mil na 5500 dobijate oko 72k, znaci daju banci 72K ucesca da bi ti banka dala 100k kredita???? Pa sto onda nisu lepo podelili ljudima ucesca po 30k, imalo bi za 10000+ ucesnika? Da li neko moze da mi objasni sta ovi ljudi RADE????
Vrlo je jednostavno. Pokušavaju da kontrolišu tržište. Sa ovim upumpavaju 400 miliona u trenutno tržište sa namerom da se ništa ne menja (da ne dođe do pada cena).
Država nema potrebu za novim kvadratima iz više razloga. Već se dovoljno gradi, plus im je operativa vezana za EXPO, oni ne žele dodatnu gradnju. To je odgovor zašto država za 400 miliona ne izgradi nove kvadrate.
Važniji razlog je cena, tj. konkurencija postojećim investitorima, ako oni izađu sa cenom od 1500€ a sada investitori prodaju za 2500€, investitori neće biti zadovoljni. A većina investitora je na neki način povezana sa SNS. Ima i izjava Vučevića o tome ("pa nećemo da ljudi koji su uložili novac isti izgube" ili nešto slično kao odgovor na pitanje zašto država ne zida jeftine kvadrate).
Dodatno, tih 400 miliona ide preko banaka, pa je i strani faktor zadovoljan.

I na kraju, reklama, kad mu se pola države (mladi deo) diglo na noge mora im ponuditi neku šargarepu (i pritom napuniti džepove sebi i svojima).

Cena je preko 6000 po kvadratu, a nije neka prica, poenta Dedinja je da imas kucu i dvoriste, a ne da zivis u zgradi
mene samo zanima postoji li uopšte više u beogradu mogućnost za kupovinu stana? jesu li to sada postalo nedostupno za 99,99% srpkog stanovništva da kupi nekretninu u svojoj zemlji? jesu li nam to cene od 5k eur postale najnormalnija moguća stvar i svakodnevnica? znač li to da onaj ko nema da izdvoji minimum 5k/m2 ne treba uopšte da gleda bilo šta za kupovinu već da se iseljava na nepal da čuva neko stado ovaca? stvarno iskreno više ne razumem ovo...frljamo se ljudi

mene samo zanima postoji li uopšte više u beogradu mogućnost za kupovinu stana? jesu li to sada postalo nedostupno za 99,99% srpkog stanovništva da kupi nekretninu u svojoj zemlji? jesu li nam to cene od 5k eur postale najnormalnija moguća stvar i svakodnevnica? znač li to da onaj ko nema da izdvoji minimum 5k/m2 ne treba uopšte da gleda bilo šta za kupovinu već da se iseljava na nepal da čuva neko stado ovaca? stvarno iskreno više ne razumem ovo...frljamo se ljudi

U zemlji ili u Beogradu? :)

Sa ovom subvencijom, i najmanja nada za pad cena je ugašena. Sad je "kupuj šta možeš" faza. Možda za par godina tek budemo videli neki pad.
a nije mi primarno u fokusu pad cena, već sumant rast kojim se probijaju apsolutno svi plafoni. padu se više ni ne nadam, ali mi je frljanje stvarno nerealno više...5-6-7-8-9-10-11 hiljada kao dobar dan...napisao je dobru stvar jedan kolega forumaš gore da u fazonu ko pristaje na 5k eur/m i više kao normalno i opšteprihvaćeno, taj ni ne ceni novac

Vrlo je jednostavno. Pokušavaju da kontrolišu tržište. Sa ovim upumpavaju 400 miliona u trenutno tržište sa namerom da se ništa ne menja (da ne dođe do pada cena).
Država nema potrebu za novim kvadratima iz više razloga. Već se dovoljno gradi, plus im je operativa vezana za EXPO, oni ne žele dodatnu gradnju. To je odgovor zašto država za 400 miliona ne izgradi nove kvadrate.
Važniji razlog je cena, tj. konkurencija postojećim investitorima, ako oni izađu sa cenom od 1500€ a sada investitori prodaju za 2500€, investitori neće biti zadovoljni. A većina investitora je na neki način povezana sa SNS. Ima i izjava Vučevića o tome ("pa nećemo da ljudi koji su uložili novac isti izgube" ili nešto slično kao odgovor na pitanje zašto država ne zida jeftine kvadrate).
Dodatno, tih 400 miliona ide preko banaka, pa je i strani faktor zadovoljan.

I na kraju, reklama, kad mu se pola države (mladi deo) diglo na noge mora im ponuditi neku šargarepu (i pritom napuniti džepove sebi i svojima).
Upravo tako, samo su finansirali kampanju :) Samo cekam neku navodnu SNS studentkunju kod Jovane Jeremic, koja prica kao je kupila stan tokom studija, radi i studira, dok njeni lenji kolege i propali studenti bleje po ulicama, blokiraju saobracaj i cekaju da im lebac padne sa neba :) Vec im i retoriku znam, kao da sam vec gledao emisiju.

a nije mi primarno u fokusu pad cena, već sumant rast kojim se probijaju apsolutno svi plafoni. padu se više ni ne nadam, ali mi je frljanje stvarno nerealno više...5-6-7-8-9-10-11 hiljada kao dobar dan...napisao je dobru stvar jedan kolega forumaš gore da u fazonu ko pristaje na 5k eur/m i više kao normalno i opšteprihvaćeno, taj ni ne ceni novac
Jasno je šta želiš da kažeš, ali je ipak preterivanje. Koliko procenata stanova koji se prometuju u Beogradu košta 5, 6 ili 11k eur po m2. Mozda 1%. Da ne govorim da u neposrednoj blizini grada uz autoput imaš naselja gde se može kupiti i srediti kuća sa dvorištem za 100-120k eur ili kupiti stan za 1300 eur po m2. Dakle, ima opcija za svaki budžet

Vrh