Šta je novo?

Cene nekretnina

Do koliko novca je posteno? Posto i za sumu za koju ti mislis da posteni kupuju( oko 200 000e), opet imas 95% naroda koji ce reci da ni to ne moze posteno.
Do 173.425 evra. Ko kupi stan koji je jeftiniji od tog iznosa (pod uslovom da mu je jedini stan), on ga je posteno kupio. Sve iznad toga je nepostena kupovina.
Salu na stranu, glupo ti je pitanje, mislim da je svakom sa 2g mozga jasno na sta sutraw misli.

Malopre se pozivas na taj drzavni dokument, a sada to ne vredi nicemu.

Cela ova prica je pocela od toga ko kupuje stanove gde kosta kvadrat 8-12k, sada ispade da ce ti ljudi svastiki, pasenogu i zetu po 15k kesa da uplacuju svakih pola godine, pa za jedno 10 godina taman da nakupe za jedan cetvorosoban stan tamo. Jer to je 'jedini i najlaksi nacin' da se operu pare.
Sarkazam.....
To 8-12....to ne kupuju ovi sitni. Gi Joe je lepo sve opisao klijantelu.

Iz vise izvora (ne samo na internetu, npr. ovde) sam cuo da nesto nema evra u menjacnicama i da se ocekuje da evro ide gore, tj. da dinar oslabi. Da li je to tacno, da li ce oslabiti i koliko i kako ce to uticati na cene, videcemo, mozemo da nagadjamo. Mozda nece oboriti cene, ali pad kursa dinara sigurno ne moze pozitivno uticati na rast cena nekretnina. A zasto se to desava, i to se moze nagadjati, mozda se sprema neka "bezanija". A pad kursa dinara nije nesto sto nismo pretptostavljali da ce se desiti. A dovoljno je da kurs padne 10-20%, i sad dosadasnji "progres" pada u vodu, mada je rast plata vec obesmisljen inflacijom.

Poslednja izmena:
Iz vise izvora (ne samo na internetu, npr. ovde) sam cuo da nesto nema evra u menjacnicama i da se ocekuje da evro ide gore, tj. da dinar oslabi. Da li je to tacno, da li ce oslabiti i koliko i kako ce to uticati na cene, videcemo, mozemo da nagadjamo. Mozda nece oboriti cene, ali pad kursa dinara sigurno ne moze pozitivno uticati na rast cena nekretnina. A zasto se to desava, i to se moze nagadjati, mozda se sprema neka "bezanija". A pad kursa dinara nije nesto sto nismo pretptostavljali da ce se desiti.
Ljudi se napinju iz petnih žila da stvore narativ kako cene moraju pasti, pa se navode i ovakvi anegdotski primeri navodne promene kursa. Medjutim, ja to vidim drugačije. Kao što je nekada bio BNV projekat koji diktira cenu, sada u svim delovima grada postoje projekti sa cenama koje prevazilaze cene BNV (Hotel Jugoslavija, Delta District, Marina Dorcol, King`s Circle, itd.) gde se očigledno stanovi prodaju bez problema. Ako dođe do realizacije Trumpovog projekta, to će samo dovesti do globalnog povećanja. Ako na relativno plitkom tržištu poput beogradskog plasira par hiljada stanova sa cenama preko 6k eur po m2, to mora uticati i cene stanova u okruženju ovih projekata.

Ljudi se napinju iz petnih žila da stvore narativ kako cene moraju pasti, pa se navode i ovakvi anegdotski primeri navodne promene kursa. Medjutim, ja to vidim drugačije. Kao što je nekada bio BNV projekat koji diktira cenu, sada u svim delovima grada postoje projekti sa cenama koje prevazilaze cene BNV (Hotel Jugoslavija, Delta District, Marina Dorcol, King`s Circle, itd.) gde se očigledno stanovi prodaju bez problema. Ako dođe do realizacije Trumpovog projekta, to će samo dovesti do globalnog povećanja. Ako na relativno plitkom tržištu poput beogradskog plasira par hiljada stanova sa cenama preko 6k eur po m2, to mora uticati i cene stanova u okruženju ovih projekata.
Analiticar jedva ceka da mu poraste cena stana u bloku 21 zbog Delta Districta :) Svaki drugi post je u vezi sa ocekivanim rastom cena stanova u blizini skupih novogradnji :) Kako onda recimo ovaj stan na Savskom Vencu ima cenu 1.5k e/m2 (link) ili ovaj bas kod BgH2O za 2.2k e/m2 (link), a i ranije sam navodio druge primere bas na tu temu? Lokacija je bitna, ali ne presudna, rupa ostaje rupa bez obzira na lokaciju. I uopste nisam pisao o tome, nego o tome koliko je trenutni ekonomski model razvoja Srbije neodrziv.

Poslednja izmena:
Kako onda recimo ovaj stan na Savskom Vencu ima cenu 1.5k e/m2 (link), a i ranije sam navodio druge primere bas na tu temu?
Izvinjavam se što se ubacujem, ali daj lebac ti neki drugi, bolji primer. Našao si stan na petom spratu bez lifta, u nadogradnji, bez grejanja, sa kotlom u stanu, skoro ceo za neku vrstu adaptacije jer izgleda skroz nezgrapno, sa 20m2 u kosinama, i čudno je što košta skoro 200k..

Izvinjavam se što se ubacujem, ali daj lebac ti neki drugi, bolji primer. Našao si stan na petom spratu bez lifta, u nadogradnji, bez grejanja, sa kotlom u stanu, skoro ceo za renoviranje, sa 20m2 u kosinama, i čudno je što košta skoro 200k...
Samo sam naveo primer da rupa ostaje rupa bez obzira na lokaciju. Dzabe stanovi od 10k e/m2 u komsiluku, ako ti imas rupu ona moze vredeti i 5 puta manje od tih lux stanova. Naravno, stan koji nije prizemlje ili zadnji sprat, koji ima lift, koji je u dobrom stanju ce vredeti vise, ali ne bas toliko koliko se mnogi nadaju.

Analiticar jedva ceka da mu poraste cena stana u bloku 21 zbog Delta Districta :) Svaki drugi post je u vezi sa ocekivanim rastom cena stanova u blizini skupih novogradnji :) Kako onda recimo ovaj stan na Savskom Vencu ima cenu 1.5k e/m2 (link) ili ovaj bas kod BgH2O za 2.2k e/m2 (link), a i ranije sam navodio druge primere bas na tu temu? Lokacija je bitna, ali ne presudna, rupa ostaje rupa bez obzira na lokaciju. I uopste nisam pisao o tome, nego o tome koliko je trenutni ekonomski model razvoja Srbije neodrziv.
Sta je to konkretno u ekonomskom modelu neodrzivo?

A sta ako nema evra jer ne menjaju ljudi? Sta ce im kad samo slabi.
Pa prica se o tome da ne slabi, nego da jaca.
Sta bi tacno promenio da ne bude na stetu? Ne racunajuci smanjenje korupcije, koja nije deo modela.
Pa malo je i tesko navesti bez korupcije. Da li je na stetu obicnog naroda kad mu uzmas porez i umesto da mu unapredis toalete u skolama i bolnicama, saniras plafone i nadstrenice da ne padaju (ali kvalitetno), kupis nove uredjaje u bolnicama kako bi smanjio liste cekanja i slicno, ti izvlacis preko namestenih tendera za neke nebitne projekte? Da li je na stetu obicnog naroda kad od tih poreza finansiras botove po javnim preduzecima koja ne rade nista i primaju velike plate dok ti koji si kvalifikovaniji od njih ne mozes da se zaposlis tamo nego moras u neku robovlasnicku firmu gde te teraju da nosis pelene na poslu, ova 2 slucaja zajedno se vide kao povecanje zaposlenosti i plata, a samo si ti taj koji radi za drugog? Da li je na stetu obicnog naroda kad nemas neki model za podsticanje malih preduzetnika i preduzeca (da ne racunamo podsticaj od 1k ili 2k evra za pokretanje biznisa) dok strane robovlasnicke firme dobijaju besplatno zemljiste, infrastrukturu i po nekoliko desetina hiljada evra za zaposlajvanje radnika? Da li je na stetu obicnog naroda kad ne dozvolis da nedostatak radnika utice na povecanje plate, nego pocnes da uvozis strane radnike samo da domacem stanovnistvu ne bi uvecavao plate? Da li je na stetu obicnog naroda kad neko preko razlicitih sema izvlaci NAS novac iz budzeta i pumpa trziste nekretnina pa stanovi postaju teze dostupni obicnom stanovniku? Da li je na stetu obicnog naroda kad neko preko neke kombinacije kupi ulice i plac oko neke zgrade, pa sad ta zgrada postane ostrvo u necijem placu? Mogu ovako do sutra...
Inace, Nobelova nagrada za ekonomiju je dobijena upravo na temu uticaja institucija na ekonomiju, tako da ne mozes iskljuciti institucije iz cele price o ekonomiji, a korupcija je direktno vezana za institucije, a svi znamo kako nam rade institucije, zbog toga i imamo ove proteste.

Poslednja izmena:
Pa prica se o tome da ne slabi, nego da jaca.

Pa malo je i tesko navesti bez korupcije. Da li je na stetu obicnog naroda kad mu uzmas porez i umesto da mu unapredis toalete u skolama i bolnicama, saniras plafone i nadstrenice da ne padaju (ali kvalitetno), kupis nove uredjaje u bolnicama kako bi smanjio liste cekanja i slicno, ti izvlacis preko namestenih tendera za neke nebitne projekte? Da li je na stetu obicnog naroda kad od tih poreza finansiras botove po javnim preduzecima koja ne rade nista i primaju velike plate dok ti koji si kvalifikovaniji od njih ne mozes da se zaposlis tamo nego moras u neku robovlasnicku firmu gde te teraju da nosis pelene na poslu, ova 2 slucaja zajedno se vide kao povecanje zaposlenosti i plata, a samo si ti taj koji radi za drugog? Da li je na stetu obicnog naroda kad nemas neki model za podsticanje malih preduzetnika i preduzeca (da ne racunamo podsticaj od 1k ili 2k evra za pokretanje biznisa) dok strane robovlasnicke firme dobijaju besplatno zemljiste, infrastrukturu i po nekoliko desetina hiljada evra za zaposlajvanje radnika? Da li je na stetu obicnog naroda kad ne dozvolis da nedostatak radnika utice na povecanje plate, nego pocnes da uvozis strane radnike samo da domacem stanovnistvu ne bi uvecavao plate? Da li je na stetu obicnog naroda kad neko preko razlicitih sema izvlaci NAS novac iz budzeta i pumpa trziste nekretnina pa stanovi postaju teze dostupni obicnom stanovniku? Da li je na stetu obicnog naroda kad neko preko neke kombinacije kupi ulice i plac oko neke zgrade, pa sad ta zgrada postane ostrvo u necijem placu? Mogu ovako do sutra...
Inace, Nobelova nagrada za ekonomiju je dobijena upravo na temu uticaja institucija na ekonomiju, tako da ne mozes iskljuciti institucije iz cele price o ekonomiji, a korupcija je direktno vezana za institucije, a svi znamo kako nam rade institucije, zbog toga i imamo ove proteste.
Mozes tako do sutra ali nigde nisi kritikovao sam model razvoja. Znaci on je ok samo se nedosledno promenjuje?

Na stranu sad sto su neke tvije primedbe u suprotnosti sa onime sto ti i sale pisete vec xxx strana. Ja sam mislio da nam je najveci problem ‘pumpanje plata’ pa beze firme jer nas ubi minimalac od 470e, sad ti kazes da nece da dizu domacem stanovnistvu plate nego uvoze strance. Sta je istina?

Mozes tako do sutra ali nigde nisi kritikovao sam model razvoja. Znaci on je ok samo se nedosledno promenjuje?

Na stranu sad sto su neke tvije primedbe u suprotnosti sa onime sto ti i sale pisete vec xxx strana. Ja sam mislio da nam je najveci problem ‘pumpanje plata’ pa beze firme jer nas ubi minimalac od 470e, sad ti kazes da nece da dizu domacem stanovnistvu plate nego uvoze strance. Sta je istina?
Ne. Mi smo upali u klopku. Reklamirali smo se svuda kao zemlja jeftine radne snage. Dolazile su firme i uzimale subvencije. I onda je država napumpala plate 50% za 2 godine i staju investicije.
Ja vam uvek pišem unapred 6-12 meseci. Prvo se brecaju dežurni botovi a posle uvek bude tako.
Imali smo dosta investicija u prethodnom periodu e sad ce to biti negativno. Odliv dividendi a nema novih.

Poslednja izmena:
Ne. Mi smo upali u klopku. Reklamirali smo se svuda kao zemlja jeftine radne snage. Dolazile su firme i uzimale subvencije. I onda je država napumpala plate 50% za 2 godine i staju investicije.
Ja vam uvek pišem unapred 6-12 meseci. Prvo se brecaju dežurni botovi a posle uvek bude tako.
Investicije su oborile rekord u prosloj godini.

I da razjasnimo, ne slazes se sa iv4novom tezom da se ne dozvoljava da domacem stanovnistvu raste plata uvozom stranaca?

Poslednja izmena:
Investicije su oborile rekord u prosloj godini.
U odnosu na čuveni BDP se smanjuju u % već 2 ili 3 godine. A doći će i do nominalnog pada, u to budi ubedjen.
Jedino neće padati ako nastavimo da prodajemo rudnike, polj zemljište, eps, telekom itd

Iz vise izvora (ne samo na internetu, npr. ovde) sam cuo da nesto nema evra u menjacnicama i da se ocekuje da evro ide gore, tj. da dinar oslabi. Da li je to tacno, da li ce oslabiti i koliko i kako ce to uticati na cene, videcemo, mozemo da nagadjamo. Mozda nece oboriti cene, ali pad kursa dinara sigurno ne moze pozitivno uticati na rast cena nekretnina. A zasto se to desava, i to se moze nagadjati, mozda se sprema neka "bezanija". A pad kursa dinara nije nesto sto nismo pretptostavljali da ce se desiti. A dovoljno je da kurs padne 10-20%, i sad dosadasnji "progres" pada u vodu, mada je rast plata vec obesmisljen inflacijom.
Pa to "nema evra" je priča za Zeleni Venac ali bukvalno. Pa ko još menja ili kupuje veće sume eura u kešu?! Mislim sve veće od 5k eura ide elektronski i dinari i euri. Ko će još da kupi 100k eura u kešu?! Šta da radi s tim? Svaki mesec po 15k da stavlja u banku?!
Plus ako i malo se udubite u materiju znate da firme imaju sasvim drugi kurs u bankama u odnosu na građanstvo i to je vrlo dobar kurs bolji od menjačnica!! Konkretno mogu vam reći za Intesu!
A za pad cena u evrima pa mislim ... Svi ali bukvalno svi ugovori su vezani za euro. Čak se ni ne krije. Kod Slobe se pisalo u "bodovima" što je značilo u DM. Sada se piše u evrima i potpisuje tako!!! Taj neko ako se i sprema na "bežaniju" da li mislite da će nositi keš u koferu?! Dobro neki deo hoće ali 90% je već elektronski prebačeno. I kao zadnji dan će ići da menja i u menjačnice:)) ovo ne veruju mislim ni deca od 8 godina u Srbiji. Imaš ministra finansija koji je pre 15 god upravljao sa preko 40 računa (po priznanju bivše žene) a sad će taj isti da ide zadnji dan u menjačnice da menja dinare za Eure:)) Ljudi opustite se. Nit dinar propada niti će država da propadne. Možda izgleda tako crno ali udaljite se malo, helicopter view sto bi Ameri rekli pa će te videti jasnije.

U odnosu na čuveni BDP se smanjuju u % već 2 ili 3 godine. A doći će i do nominalnog pada, u to budi ubedjen.
Jedino neće padati ako nastavimo da prodajemo rudnike, polj zemljište, eps, telekom itd
Znaci i dug se smanjuje? Il se on gleda samo nominalno?

Koliko smo rudnika to prodali? Od 5,1 milijardi direktnih stranih investicija u 2024. koliko su rudnici, koliko polj zemljiste, koliko eps i telekom?

Znaci i dug se smanjuje? Il se on gleda samo nominalno?

Koliko smo rudnika to prodali? Od 5,1 milijardi direktnih stranih investicija u 2024. koliko su rudnici, koliko polj zemljiste, koliko eps i telekom?
Eto ti zadatak. Proveri kolike su ukupne SDI u 2022,2023,2024. Onda pogledaj koliko je bilo ulaganja u prodate rudnike i prljave tehnologije (industrija guma) pa nam napiši. Znamo da nećeš 🙂
Kad cvrcne kurs videćeš koliko se dug smanjuje. Investicije smo pojeli a dug ostaje.
Država se zadužuje po većoj kamati u odnosu na stambene kredite. Koliko dugo još to može da traje..... videćemo

Taj ko kupuje u Trumpovoj kuli stan sigurno nije član Foruma!!:))
I tome je odluka da li će kupiti stan tamo ili ne kao nama da li kupujemo burek sa sirom ili mesom, pa onda šta ti se više jede taj dan to ćeš da kupiš.
Taj ko tamo kupi sigurno neće izdavati stan preko HaloOglasa i možete biti sigurni da će pre on izdati trosoban stan u Trumpovoj kuli nego neko trosoban stan u Mirjevu za 250e.
Ima barem četiri clana foruma koja ce se raspitati za cenu :)

Eto ti zadatak. Proveri kolike su ukupne SDI u 2022,2023,2024. Onda pogledaj koliko je bilo ulaganja u prodate rudnike i prljave tehnologije (industrija guma) pa nam napiši. Znamo da nećeš 🙂
Kad cvrcne kurs videćeš koliko se dug smanjuje. Investicije smo pojeli a dug ostaje.
Država se zadužuje po većoj kamati u odnosu na stambene kredite. Koliko dugo još to može da traje..... videćemo
Moj zadatak da dokazujem tvoju tvrdnju? U pravu si, necu.

Ajde jednom dokazi sam nesto sto tvrdis. Aj da ti pomognem za prvi pasus, Bor je prodat 2018. za 350 miliona i u njega je od tad ulozeno oko 2,5 milijarde. Ukupne SDI u tom periodu su oko 23 milijarde. Gde su ti silni rudnici i fabrike guma na koje je otislo 20 milijardi?

Vrh