Šta je novo?

Cene nekretnina

Evo ko nema gde će sa parama, neka pozajmi državi. Kuponska stopa 5.250%. Jeste 10 godina, ali gde ćeš sigurnije :sesir:

Bolje to nego sve u beton. Evo ja ću da dam primer drugima I odvojim malo svoja skromna sredstava za patriju.
Kurs Suzumane. Kurs. Uvek bude kurs.

Motivisani su da rade za 400e. Nemaju dodatne poslove. Ne smeju da idu na bolovanje. Voljni su da rade neplaćeno prekovremeno. Posao im je sve što imaju. Rob
Pa kako je onda dizanje minimalca motivisuce za zaposljavanje stranaca, kada su oni spremni da rade i za manje?

Jel ti ista razmislis pre nego sto napises?

Ja sam ranije bio iskljucivo protiv stranih radnika, sada nisam iskljuciv ako ce da doprinesu standardu gradjana Srbije. Mnogi projekti ni ne mogu da se pokrenu ako nema radnika, tako da nije nuzno da smanjuju poslovne mogucnosti domacim radnicima. Tim Indusima ce neki sefovi biti Srbi, treba da se odrzava fabrika i masine - to ce raditi neki inzenjeri, tehnicka lica itd...ako ne bi bilo tih Indusa ta fabrika bi se mozda zatvorila. Sto se tice IT radnika koji dolaze u Srbiju, isto ne znaci da smanjuju mogucnosti domacim radnicima, jer IT trziste rada nije limitirano potrebama u Srbiji, vec ima prakticno neogranicen izvor posla na svetskom trzistu. Gomila firmi odlazi u Indiju, zato sto ima neogranicen broj inzenjera koje moze da zaposli.
Ali moraju da se postuju sledece stavke:
1. Nikako da se dobija drzavljanstvo - eventualno neki izuzetnim ljudima ili narodima bliskim nama - Rusi, Ukrajinci itd...
2. Ne dozvoliti im da dovlace svoje porodice i prave svoja geta - drustvene zajednice
3. Kada vise nisu potrebni vratiti ih odakle su dosli

UAE su izgradili Indusi i Pakistanci, ali tamo nemas divljih Indusa, neke multikulti baljezgarije i slicno. Dosao si kao gost da radis, kada je projekat gotov ili vise ne mozes da radis nazad kuci.
Mislim da su Indusi zahvalni u tom smislu zato sto su dosta submisiv, nisu neke galamdzije, butnovnici - pasivni su i slusaju sta im se kaze.

Jos jedna stavka, vecinu poslova u proizvodnji u Americi je zamenila automatizacija - odnos je 80% naspram 20% koji su prebaceni u zemlje sa jefinijom radnom snagom. To je barem podatak koji sam ja cuo. Sada smo u eri jos vece automatizacije, tako da je pitanje koliko ce uopste postojati potreba za tim radnicima u buducnosti - koji nisu visokokvalifikovani, tj. ne poseduje neke zahtevne vestine.

Zanimljivo. Sindjelic se plaši (ispravka) da ne dođe do one stare:
Hteli smo radnike, a došli su nam ljudi.
Eh, ironije li.

Poslednja izmena:
Srbija kao kulturna i istorijska celina postoji neko vreme.
Ima svoje granice, svoju kulturu, pravila ponasanja itd... mozemo da je posmatramo kao neku kucu.
Kada dovedes nekoga u kucu da ti popravi nesto, ocekujes kada zavrsi sa poslom da izadje iz kuce zar ne.
Srbija nije migranstka zemlja i voleo bih tako da ostane, i to je sasvim legitiman politicki stav.

Pa kako je onda dizanje minimalca motivisuce za zaposljavanje stranaca, kada su oni spremni da rade i za manje?

Nama su napumpali cene, ali botovi to pravdaju pricom kako su plate pratile tu inflaciju. Ali firmama se ocigledno ne svidja to sto su te plate nominalno porasle, pa traze nacin da smanje troskove zarada tako sto napustaju Srbiju ili dovode Indijce. Lepo ja kazem, doslo smo do vrhunca sto se tice visina plata, sad mogu samo da stagniraju. I tu se zavrsava bajka o ekonomskom tigru.

Relativizacija svuda. Crva nije ni bilo
Ja ne znam kako ti mozes govoriti o relativizaciji kada si sampion iste. Jesi li u stanju da jednom napises neku tezu koja ima glavu i rep a ne brani se ad hominemom, pozivanjem na autoritet i 'veruj mi brate'?

Ajde objasni kako se to dizanjem minimalca motivisu poslodavci da zaposle strance?

Nama su napumpali cene, ali botovi to pravdaju pricom kako su plate pratile tu inflaciju. Ali firmama se ocigledno ne svidja to sto su te plate nominalno porasle, pa traze nacin da smanje troskove zarada tako sto napustaju Srbiju ili dovode Indijce. Lepo ja kazem, doslo smo do vrhunca sto se tice visina plata, sad mogu samo da stagniraju. I tu se zavrsava bajka o ekonomskom tigru.
U kom smo to trenutku dosli do vrhunca plata posto i dalje rastu iz meseca u mesec? Bas si procenio da su sad stale?

U kom smo to trenutku dosli do vrhunca plata posto i dalje rastu iz meseca u mesec? Bas si procenio da su sad stale?
100-200 evra gore dole ne menja sustinu.
A verovatno ce stati cim se trazi Indijci kao zamena.
Doziveli smo da postanemo HCOL zemlja a da nam je standard los

100-200 evra gore dole ne menja sustinu.
A verovatno ce stati cim se trazi Indijci kao zamena.
Doziveli smo da postanemo HCOL zemlja a da nam je standard los
Apsolutno menja sustinu jer pricamo o rastu plata i tu nam je prosecna/medijalna jedina konkretna mera.

Ono sto zapravo ne menja sustinu je tvoj ‘osecaj’ i ‘verovatno’.

Cuj, ‘ne menja sustinu’, evo ja smatram da ce sledece nedelje biti -15 stepeni u Bg, to sto toga nema ni u jednoj prognozi ne menja sustinu.

Poslednja izmena:
Zanimljivo je da ljudi koji kazu da smo udarili u vrhunac sa platama ili da minimalac treba biti manji i po mogucstvu da se smanjuje su obicno oni koji zaradjuju iznadprosecne plate, a placaju ljude minimalac. SAmo kad bi uleteli u neki investicioni stancic pa sve da bude kako treba.

Evo ja bih da minimalac bude 100e veci. Da, to je veliki udarac za pojedine firme ali ne i neuzdrziv jer postoje alternative u smislu zaposljavanja,a drzava moze jos smanjiti oporezovani deo. Dakle ljudi moraju biti produktivniji. Znaci nema bolovanje po 15 dana svaka dva meseca, dolazak i odlazak sa posla kad se hoce, hvatanje krivina i raditi sto manje... Jer moze doci strasni bangladesanin koji ce da te zameni. Sto ce dalje tebe da primora da se promenis,napredujes... Ili ce te okrenuti ka kukanju na internetu.

@Salev85 znas li nekog vozaca autobusa da trazi posao? Evo gsp dovlaci migrante, a siguran sam da po tvom pisanju ima bar 100 ljudi koji jedva cekaju da voze autobus danju i nocu cak i za platu manju od buduceg minimalca. Pa da im pokazemo da ima nasih koji hoce da rade, a oni nam dovlace migrante.

Zanimljivo je da ljudi koji kazu da smo udarili u vrhunac sa platama ili da minimalac treba biti manji i po mogucstvu da se smanjuje su obicno oni koji zaradjuju iznadprosecne plate, a placaju ljude minimalac. SAmo kad bi uleteli u neki investicioni stancic pa sve da bude kako treba.

Evo ja bih da minimalac bude 100e veci. Da, to je veliki udarac za pojedine firme ali ne i neuzdrziv jer postoje alternative u smislu zaposljavanja,a drzava moze jos smanjiti oporezovani deo. Dakle ljudi moraju biti produktivniji. Znaci nema bolovanje po 15 dana svaka dva meseca, dolazak i odlazak sa posla kad se hoce, hvatanje krivina i raditi sto manje... Jer moze doci strasni bangladesanin koji ce da te zameni. Sto ce dalje tebe da primora da se promenis,napredujes... Ili ce te okrenuti ka kukanju na internetu.

@Salev85 znas li nekog vozaca autobusa da trazi posao? Evo gsp dovlaci migrante, a siguran sam da po tvom pisanju ima bar 100 ljudi koji jedva cekaju da voze autobus danju i nocu cak i za platu manju od buduceg minimalca. Pa da im pokazemo da ima nasih koji hoce da rade, a oni nam dovlace migrante.
Iskreno nije bas tako. Ja bi da minimalac bude 100k dinara - barem u Beogradu i da se presece sa time vec jednom.

Jedini realan nacin jeste da budemo sto produktivniji.

Svakako sta god da uradimo zbog kvaliteta zivota kod nas ne gine nam dolazak ljudi sa Nepala iz Afrike i slicno.

Upravo je to stvar. Naši ljudi neće da rade te poslove a plate tu nisu minimalne. To su upravo poslovi kao što su vozači, dostavljači, uslužni radnici u kafićima itd. I šta je onda loše što dolaze neki strani radnici da rade te poslove kad potreba postoji a domaće stanovništvo ne želi da radi te poslove već neke lakše, bolje plaćene...?

Upravo je to stvar. Naši ljudi neće da rade te poslove a plate tu nisu minimalne. To su upravo poslovi kao što su vozači, dostavljači, uslužni radnici u kafićima itd. I šta je onda loše što dolaze neki strani radnici da rade te poslove kad potreba postoji a domaće stanovništvo ne želi da radi te poslove već neke lakše, bolje plaćene...?
Sve je to u redu i svi to razumeju da je bolje za nas da oni rade te poslove a nasi da idu (uglavnom) na stepenik iznad. Tako je bilo svuda po tim zapadnim drzavama.

Ono sto je lose sto su migranti bukvalno unakazili Svedsku, delove Pariza i slicno. Iskreno taj deo te price raste BDP dolaze migranti sve vece plate mi se ne dopada previse ali mislim da je neminovno. Investicioni rejting, tranzitna drzava sa gomilom autoputeva, nemamo dugove, veliki grad na uscu dve reke, brza pruga, expo 2027 i slicno = nevidjen bull market i mnogo vece naseljavanje nego odseljavanje i to je to.

Da se to ne bi desilo, primenio bih ideju koju je izneo @Sindjelic , nema državljanstva, nema povlačenja porodica, dok si tu radiš, kad nisi zahvalnica i povratna karta... Ali ne uzdam se u ovu vlast da će uraditi nešto što je u interesu države i njenih građana. Otuda skepticizam i opasnost za sve nas ako se masovno krene tim putem.

@Defke ja se tebi divim koliko imas zivaca da odgovaras Salevu (, Iv4nu i jos nekim Micama). Toliko im je lako obarati teze cinjenicama jer ih uglavnom zasnivaju na osecajima i rekla/kazala pricama. Mislim, razumem te sto to radis jer bi inace valjda mislili da su u pravu i da ih svi podrzavaju. Ipak, svaka ti cast na strpljenju. Ono sto je problematicno, a znam da si i ti svestan toga, je to sto im neces promeniti misljenje ni najmanje. Pisem ovo samo da znas da ima jos nas koji misle isto kao ti (samo nas mrzi da im odgovaramo).
Dacu samo jedan primer, ja im samo ponekad posaljem sledeca x-y meseca su kjlucna kad smelo lupe doomsday scenario. I ne vredi sto postoji trag godinama u nazad o promasenim prognozama, ne znam da li se nadaju da i pokvaren sat pokaze tacno vreme dva puta dnevno ili samo brzo zaboravljaju. I tako na skoro svaku temu.

Ljudi ovde lupetaju za sve pare. Naravno da nema dovoljno radne snage na svim nivoima, od dostavljanja hrane, preko usluga čišćenja, pa do nekih visokospecijalizovanih tehničkih disciplina. I naravno da je potrebno i neophodno uvoziti radnu snagu i stvarati konkurentnije tržište.

Komunizam je davno propao, ali u glavama naših sunarodnika živi koncept da drzava treba bas njima da obezbedi preferencijalni tretman. Zato je ova vlast toliko uspešna, jer iako smo po svakoj realnoj metrici na začelju Evrope, njihov populistički pristup je kako se brinu i staraju o malom, običnom čoveku sto je naravno nebuloza, ali ljudi im iz nekog, meni nedokučivog razloga, veruju.

Pre neki dan u firmi čujem dvoje klinaca u firmi (kasne 20-e, plata oko 3k eur neto) kako razglabaju da "indijci nemaju pojma" i tako neki selfboost hvalospev kako nam nema ravnih programera. Istovremeno, u toj istoj toj firmi gde mi radimo, Indijac iz Indije je CTO, kao i mnogi ljudi na globalnim pozicijama gde se plate kreću od par stotina hiljada do par miliona eur bruto godišnje.

Pre neki dan čujem od poznanika iz nekadašnjeg SevenBridges koji je vazio za ozbiljnu firmu sa skolovanim i tehnicki potkovanim kadrom, da gase celokupan ofis u Srbiji I sve transferuju u Indiju. Razlog- tim u Srbiji je previše skup za to taj output koji pruža.

Zaista moramo da menjamo kolektivni mindset, toliko smo mali i nebitni na nekom širem nivou i dok ne krenemo da zaista ozbiljno pristupamo tržišnoj ekonomiji, nema nam spasa.

Nema vozača. Za to se postarala država tako što ih je oterala tamo oko 2014. Tada je mnogo prevoznika prebacilo firme van Srbije. Ovi koji polažu i rade taj posao, usmeravaju se odmah na inostranstvo.
Na to se navikavajte sve više. Nema vozača, medicinskog osoblja, nastavnika, računovodja, majstora..... nastavi niz.
U narednih par godina završavaju posao proterivanja radnika bez visokoškolskog obrazovanja (inflacij+uvoz stranaca) . Ono što je zabrinjavajuće je što je otpočeo novi talas masivnijeg proterivanja obrazovanog dela zemlje (kraj 70-tih, pocetak 90-tih, seka inflacija). Svaka pljačka kroz inflaciju tera umne ljude odavde.

Što se tiče plata, jesmo udarili u neki maksimum. Na nivou smo Poljske, Slovačke, Madjarske, Španije za odredjene profesije.
To ne znači da ne možemo da napravimo još više inflacije i da napravimo alternativnu realnost. Nije nam prvi put svakako. Bile su plate i 1000dm tamo 95. Krajem 80-tih maltene ista je bila plata u Srbiji i u Austriji. Znamo kako se to uvek završi.

Poslednja izmena:
Ljudi ovde lupetaju za sve pare. Naravno da nema dovoljno radne snage na svim nivoima, od dostavljanja hrane, preko usluga čišćenja, pa do nekih visokospecijalizovanih tehničkih disciplina. I naravno da je potrebno i neophodno uvoziti radnu snagu i stvarati konkurentnije tržište.

Komunizam je davno propao, ali u glavama naših sunarodnika živi koncept da drzava treba bas njima da obezbedi preferencijalni tretman. Zato je ova vlast toliko uspešna, jer iako smo po svakoj realnoj metrici na začelju Evrope, njihov populistički pristup je kako se brinu i staraju o malom, običnom čoveku sto je naravno nebuloza, ali ljudi im iz nekog, meni nedokučivog razloga, veruju.

Pre neki dan u firmi čujem dvoje klinaca u firmi (kasne 20-e, plata oko 3k eur neto) kako razglabaju da "indijci nemaju pojma" i tako neki selfboost hvalospev kako nam nema ravnih programera. Istovremeno, u toj istoj toj firmi gde mi radimo, Indijac iz Indije je CTO, kao i mnogi ljudi na globalnim pozicijama gde se plate kreću od par stotina hiljada do par miliona eur bruto godišnje.

Pre neki dan čujem od poznanika iz nekadašnjeg SevenBridges koji je vazio za ozbiljnu firmu sa skolovanim i tehnicki potkovanim kadrom, da gase celokupan ofis u Srbiji I sve transferuju u Indiju. Razlog- tim u Srbiji je previše skup za to taj output koji pruža.

Zaista moramo da menjamo kolektivni mindset, toliko smo mali i nebitni na nekom širem nivou i dok ne krenemo da zaista ozbiljno pristupamo tržišnoj ekonomiji, nema nam spasa.
Ne bih se plašio Indijaca kao konkurencije u ITju. Ima ih mnogo, niže pozicije su jeftinije nego kod nas dok su više pozicije isto ili više plaćene. Kulturološki i po kvalitetu su u proseku ispod naših inženjera, dok je vremenska razlika sa US takodje na našoj strani. Dosta projekata koji su otišli u Indiju će se vratiti kod nas/u Evropu ili US na popravke i rewrite/refactoring kao što je i do sad bio slučaj.

@Defke ja se tebi divim koliko imas zivaca da odgovaras Salevu (, Iv4nu i jos nekim Micama). Toliko im je lako obarati teze cinjenicama jer ih uglavnom zasnivaju na osecajima i rekla/kazala pricama. Mislim, razumem te sto to radis jer bi inace valjda mislili da su u pravu i da ih svi podrzavaju. Ipak, svaka ti cast na strpljenju. Ono sto je problematicno, a znam da si i ti svestan toga, je to sto im neces promeniti misljenje ni najmanje. Pisem ovo samo da znas da ima jos nas koji misle isto kao ti (samo nas mrzi da im odgovaramo).
Dacu samo jedan primer, ja im samo ponekad posaljem sledeca x-y meseca su kjlucna kad smelo lupe doomsday scenario. I ne vredi sto postoji trag godinama u nazad o promasenim prognozama, ne znam da li se nadaju da i pokvaren sat pokaze tacno vreme dva puta dnevno ili samo brzo zaboravljaju. I tako na skoro svaku temu.
Ništa onda se vi dopisujte medjusobno a nas preskočite. Mašinerija.
U medjuvremenu mi koji smo van toga očekujemo nešto ovako:
"Država uočava probleme pada kupovne moći stanovništva i moraće da traži neki način da zaustavi taj trend. Bojim se da će posegnuti za najjednostavnijim načinom, a to je izvlačenje novca iz privrede. Ako uzmemo da će samo plaćanje kamata na kredite pojesti barem dve trećine novostvorene vrednosti i da nema i neće biti domaće akumulacije, teško je očekivati bilo kakvo značajnije poboljšavanje uslova poslovanja, a to znači da će bolji život ostati za neki naredni period."

Poslednja izmena:
Niko nema nista protiv dizanja minimalca ako to znaci rast standarda stanovnistva. Problem nije rast minimalca, nego inflacija koju rast mininalca jedva prati, sto znaci da oni najsiromasniji ne zive nista bolje nego pre tipa 10-ak godina, dok je onim sa vecim platama ona obicno stagnirala sto znaci da zive losije . U proseku, svi zive losije (osim politicara, botova i ostalih parazita), jer je inflacija pojela vrednost novca. Mi smo postali skupi i nekonkurentni, a zivotni standard je sve losiji.
Kod nas u zemlji je sve nazadovalo poslednjih godina. Jedino sto je "napredovalo" je nominalni rast plata koji moze biti obrisan kao gumicom nekom krizom ili promenom deviznog kursa. Znaci, nismo stvorili nista kao osnovu dugorocne stabilnosti.

Vrh