Šta je novo?

Cene nekretnina

U kom delu grada se ne pale kablovi?
Samo sam hteo da ilustrujem da ljudi ce da itekako predju preko losih stvari trenutnih jer ili ne planiraju da zive tu ili veruju da ce se kad tad resiti.
A do tada, samo "lokacija, lokacija, lokacija".

I te novogradnje na Karaburmi koje su haos ili ce biti haos ce se oglasavati kao "nov koncept zivota, luks novogradnja, na samo 10 minuta koliima do Trga Republike" ili sta god i ljudi ce kupovati i dalje.
Investitor ce da resi sve probleme, kao sto pricaju iz Kadene da ce investitor resiti romsko naselje koje je tu vec godinama.

Deo Palilule gde sam živeo (širi centar) je pre 15-ak godina bio pun cigana, a sad idu nekretnine za 3k kvadrat i džentrifikovao se u totalni fenseraj.
Ako mislis na deo oko Pionira, tu i vredi itekako 3000, problem je sto su Mirijeva i Banje sad toliko.

BTW drugar je aj da ne pricam ulicu, ali jedna od onih ispod Jevrejskog groblja platio 80 kvadrata dupleks iz 2000 i neke 105000, i to pre samo dve i po godine :)
Jeste taj gornji sprat dozidan i budzen, ali sve regulare uknjizeno...

Zato odlemim kad mi neko kaže za male pare ocete da kupite, a ustvari za 2ipo godine sve je otislo u stratosferu, a sto je jos crnje ponuda se svela na bedu.

Pa evo, ne moramo dalje od mene da idemo da gledamo primer nekoga ko kupuje sa idejom kakva ce situacija biti u buducnosti.
Uzeo sam novogradnju na mestu gde su raspale hale IMTa i FOBa sa idejom da ce se to rascistiti / izgraditi u sledecih 5-10 godina a da ce tada biti dobra lokacija a kvadrat ce biti mnogo skuplji nego sada. Do tada jedino sto je blizu je Airport City i drugi sredjeni blokovi sa sadrzajem.

Rizik jeste ali svako pravi svoju racunicu na kraju dana.

Da imam malu decu gledao bih trenutno stanje, ovako kad tek za koju godinu su mi deca u planu mi je prihvatljivo da par godina bude gradiliste oko mene i neuredjeno a da kada deca budu trebala da idu u vrtic bude sve sredjeno, ako ne bude mozda i prodam stan pa budem gledao drugu lokaciju.

Ako mislis na deo oko Pionira, tu i vredi itekako 3000, problem je sto su Mirijeva i Banje sad toliko.

Slažem se. Dosta su se nivelisale cene novogradnje po gradu, mislim da je glavni razlog upravo ta prevelika tražnja i investitori su ukapirali da mogu da dignu stanove i na Vidikovcu na 3k i naći će kupca.

Slažem se. Dosta su se nivelisale cene novogradnje po gradu, mislim da je glavni razlog upravo ta prevelika tražnja i investitori su ukapirali da mogu da dignu stanove i na Vidikovcu na 3k i naći će kupca.
Zato sto najmanje kupuju Beogradjani i ljudi koji gledaju sta je sta, nego idu bas kao sto rekoh, jel to Beograd, jel novogradnja, jel kompleks? Kupujem odma.

Na stranu sve to, mene ko sto rekoh najvise smeta sto ko kaze da to nije normalno ispada nerealan i hoce stan za džaba, a sam imam hiljade primera cena pre Rusa i posle.
Skakale su osrednje do decembra 2021 pa su cak krenule da padaju malo i onda od marta 2022 van svake pameti.

Da je sad u toku ovog blagog pada 2023 bila bolja ponuda zavrsio bih pricu i ovu temu, ovako ostajem da kuckam ovde i pokušavam da objasnim odakle nevernica :)

Padinska skela je i po 600 eura kvadrat :)
Ima gradski prevoz, nocni itd.
Tamo se nece menjati cena jos dugo dugo, nit se nesto menjala strasno od korone.
Ali npr.Mirijevo, V banja pa i Karaburma su skocili duplo negde i skoro 3 puta.
eh al Padinjak "nije Beograd" odvojen je, The Mirijevo, Višnjica, Karaburma... jesu :) Što kažu "jel to Beograd, jel to novo..? Uzimam"

Skakale su osrednje do decembra 2021 pa su cak krenule da padaju malo i onda od marta 2022 van svake pameti.

Da je sad u toku ovog blagog pada 2023 bila bolja ponuda zavrsio bih pricu i ovu temu, ovako ostajem da kuckam ovde i pokušavam da objasnim odakle nevernica :)
Zapravo, ako gledamo cenenekretnina, poslednje dve godine su cene rasle sporije nego 4 godine pre toga. A kada se ima u vidu da je inflacija poslednje dve godine bila znatno visa, razlika je jos veca.

Po onom cuvenom Numbeo price-to-income indexima, sada je odnos povoljniji nego 2019.

Naravno da su nekretnine i dalje skupe i nedostupne prosecnom kupcu, ali nije ni tacno da su trenutno nedostupnije nego ikad. I to treba imati u vidu kod prognoziranja sta moze da se dogodi. Subjektivni osecaj ume da vara.

Zapravo, ako gledamo cenenekretnina, poslednje dve godine su cene rasle sporije nego 4 godine pre toga. A kada se ima u vidu da je inflacija poslednje dve godine bila znatno visa, razlika je jos veca.

Po onom cuvenom Numbeo price-to-income indexima, sada je odnos povoljniji nego 2019.

Naravno da su nekretnine i dalje skupe i nedostupne prosecnom kupcu, ali nije ni tacno da su trenutno nedostupnije nego ikad. I to treba imati u vidu kod prognoziranja sta moze da se dogodi. Subjektivni osecaj ume da vara.
Upravo tako, kao što su na ovom forumu 2019 svi pisali da je dostignut maksimum, da cene nemaju gde dalje više, pa se opet to ispostavilo pogrešnim I trziste je akumuliralo cenovni rast. Nekretnine sa investicionog stanovišta I dalje imaju skroman ROI, naravno to je priroda takve investicije i to je sve ok, ali govoriti da je dostignut plafon, da vise nema sredstava za dalje kupovine I slično mi ne deluje utemeljeno na cinjenicama.

Ne mogu vec sam davao primere al aj pokušaću opet.
Ok brate eto Sunnivile 1100 do 1250 bilo zavrsenih 2021 sad je 2800 bukvalno ista zgrada iznad premijuma.
Ciglene zgradice 1000 i u Banji i u Mirijevu.
OD kraja 2022 - 2000.
U banji sad idu i do 3000 te stare u izvornom stanju, Mirijevu do 2500.
Nadji mi negde Hadzipopovac za 1350, da ne idem dalje mogu do sutra... Bukvalno i oglase da ti saljem, samo sto se ne vidi datum jer su svi istekli.

Stalo je malo slazem se kroz 2023 i al je 2024 nastavljeno i taj period od 2022 do početka 2023ce bio pakleno i tad je skočilo najviše.

Ne mogu ova tema toliko oduzima vremena a ne vredi da pricam ljudima koji su imali budzete samo otisli videli sta im se svidja i kupili i sad gledaju neke grafike i pametniju.
Ja sam bukvalno obilazio sve te krajeve i pricao sa agentima i gledao i zvao za tonu stanova.

Bukvalno sam sa agentima pričao i vec sam pisao za Mirijevo gde mi je rekao agent krajem 2022 gospodine pre 10 meseci je ovde bila upola cena, isti stanovi u istoj ulici (Branka Copica)

Drug mi je prodao na Visnjickom vencu stan od 73kvadrata u crvenim zgradicama 2gi sprat za 1250 po kvadratu 2021.
Pogledaj koliko traze sad tamo bar 2600 do 3000.

Sunnivile P zgrada 2021 1250 eura po kvadratu (na 90 posto zavrsenosti stana), sad sam video nema vise oglasa 2800 (verovatno je otisao) i to neuknjizen u istoj zgradi.

A kao sto vec rekoh, ranije je postojala neka razlika izmedju uzeg i sireg centra, moglo je nesto da se probere, sada je sve skupo. U tom pogledu je nedostupno ne prosecnom, nego i nadprosecnom kupcu.

Vrh