Šta je novo?

Cene nekretnina

Zasto neces ovde? Sta ti se toliko ne svidja u BG?
Davno je on rekao šta mu nedostaje: jarbol, gondola i osnovna škola u BNV.

Onaj što je zagovarao gondolu je zaglavio ćorku, jarbol više niko i ne pominje, a što se tiče OŠ cenim da će taj zahtev uskoro da promeni u srednja škola.

Što se tiče pucanja balona, tu smo već došli u domen naučne - fantastike.
Za kamatne stope sam u početku mislio kao ti, ali sam vremenom postao strašno skeptičan 😅
Ne vidim da postoji bilo kakva konkurencija između banaka. Ostvaruju rekordne profite i pod ovim relativno "lošim" uslovima za stanovništvo. Isto kao i investitori, samo prerušeni u ruho "fer poslovanja" i ostalih kliše fraza. Ili trgovinski lanci, apoteke i ostali koji nam kako kažu "deru kožu sa leđa", pa se naknadno kao bore protiv njih. Kao da će nam nadoknaditi izgubljen novac.
Sumnjam, sumnjam...
@Anon je mislim spominjao 2025 da očekuje pad, mada koliko sam skapirao i on je nesto sad uzeo. Odavno nema njegovih analiza pa mislim da je i on mozda digao ruke od te teorije :)

@Anon je mislim spominjao 2025 da očekuje pad, mada koliko sam skapirao i on je nesto sad uzeo. Odavno nema njegovih analiza pa mislim da je i on mozda digao ruke od te teorije :)
Pratim forum i dalje ali stvarno nemam sta dalje da dajem od analiza, cekam da vidim da li ce biti ono sto mislim da ce biti. Ocekujem pad i dalje i zapravo sam dobio od dosta kolega informacije o novim rundama tehnickih otkaza u IT-u zbog lose prognoze za 2025, moramo da vidimo skok nezaposlenih, dolar je ozbiljno poceo da jaca sto se desava u periodima recesije uglavnom. Nisam kupio stan, napravio sam deal da budem u tom stanu koji zelim da kupim jos nekoliko meseci gde cu davati kiriju uredno i to vecu zato sto zelim da kupim na vremenu i da vidim sta ce se desiti zbog jake globalne nestabilnosti ali isto tako nekretninu gledam kao mesto za zivot a ne kao investiciju i kao takvu, trenutno me brine sve ovo sto se desava i treba mi jos malo vremena da se nekako iskristalise.

EDIT:
Evo sta je Goldman Sachs napisao u report-u za sledecih 10 godina za trziste akcija, ukratko DotCom bubble repeat. A to se slaze sa mojom teorijom da nas ceka nekoliko godina patnje sto i ide u narativ da je Trump postao predsednik gde ce napraviti pometnju sa tarifama (videcemo koliko ce to ispuniti) i cela ta vlada razmislja o smanjivanju dugova, sto ide u prilog da mozda nece biti ono stampanje novca koje se ocekuje, mozda cemo stvarno prelezati ovoga puta.

Inace tarife mogu dodatno da pogorsaju stvari. Jedan od takvih poznatih je ovaj iz 1930 a tada je bila velika depresija.

Poslednja izmena:
Inace tarife mogu dodatno da pogorsaju stvari.
Svašta može da dodatno pogorša stvar 😅
Screenshot_20241126_115653.jpg

Davno je on rekao šta mu nedostaje: jarbol, gondola i osnovna škola u BNV.

Onaj što je zagovarao gondolu je zaglavio ćorku, jarbol više niko i ne pominje, a što se tiče OŠ cenim da će taj zahtev uskoro da promeni u srednja škola.
Ma znam, fora je i da su napravili sve to on bi našao nešto peto da mu fali. Ne vraća mu se :)

Ne znači nužno da kriza donosi veliki pad cena nekretnina, mnogi će uložiti tada u nekretnine, usled suženog izbora i nestabilnosti. 90ih, za vreme sankcija i ratova, cene nekretnina su ostajale visoke u poređenju sa ekomoskim stanjem države i platama - tj ultra previsoke (NBG blokovi recimo oko 1993-4e, nešto niže od 1k Dem).

Posto mi je blokiran pristup na temi izbori ,nisam nadao drugu temh moram ovde pitati , DA LI JE IZAŠAO JAVNI UVID URBANJSTICKOG PLANA de će biti goran vesić za pritivor od 30 dana

Ne znači nužno da kriza donosi veliki pad cena nekretnina, mnogi će uložiti tada u nekretnine, usled suženog izbora i nestabilnosti. 90ih, za vreme sankcija i ratova, cene nekretnina su ostajale visoke u poređenju sa ekomoskim stanjem države i platama - tj ultra previsoke (NBG blokovi recimo oko 1993-4e, nešto niže od 1k Dem).
Nema posla, novac konačno počinje da vredi i ljudi ce se odlučiti da ga se otarase za 3000 Mirijevo (jer to je pametna investicija) ?
Narocito u tom scenariju krize gde ljudi nece moci ni da kupuju ni da rentaju po ovim cenama.
Ne znam mozda skroz ne kapiram i priznajem nisam bas najpametniji za ekonomiju al to mi nikako nema smisla.

Vrh