U slicnoj situaciji, bio u inostranstvu, radio u regionu kao konsultant, vratio se u Beograd i izneverovao. Radim u IT-u, ustedeo dovoljno da kupim i stan u novogradnji ali mi ne pada na pamet. Zena rodjena Beogradjanka pre mesec dana otisla u Austriju da radi, ja idem za nekih 6 meseci za njom.
Kljuc cele price je BnV, javno objavljeni finansijski izvestaji govore sve sto treba da se zna. Prosecna cena je 4500 e po kvadratu, od toga je 80% proizvodna cena ??? U stvari izgradnja kosta blize 1000e, a preko 2000e od svakog kvadrata ide na ruke... Niko ne sme da spusta cene i pravi im konkurenciju, odmah dobiju poziv sa odgovarajuceg mesta. Jezda i Dafina jasu ponovo, samo u drugom obliku...
Tačno je da BW diktira cene za ceo BG, to sam video prvog dana. I ne samo cene, već način prodaje (deo po deo zgrade), uslove prodaje, ugovore, apsolutno sve. Drugi veliki projekti su ih iskorpirali, a oni mali mogu da rade šta hoće jer im je uticaj na tržište nula ili blizu nule.
Ali zašto mislite da drugi ne spuštaju zbog poziva? Evo i kolega je rekao da kompleks mora da prodaje 1 stan nedeljno i do kraja projekta imaju sve prodano ili 90%. To što je pre bilo zlatno doba pa se prodavalo pre nego se zakopa ašov je druga priča.
Evo ja sam iz farmaceutskog sektora, isto kad je Korona počela NIKO nije pitao za cene, za tenderen, nista, jedino kad možeš da dostaviš i koliko komada?!
Sada tako nije, ideš na tenderu, zatežu oko cene ali da li kompanije spuštaju cene - NE! Čak nekad odustanemo i od tendera skroz ali cenu ne spuštamo! I to tako velike multinacionalne kompanije rade. Znači radije izgube ceo tender i zaradu nego da spusti cenu. Pa zašto bi onda građevinske firme spuštale?!
Poslušajte novi intervju Žike Vasića (vlasnika Kađenje) on kaže NIKADA se ne sme spuštati cene za kompleks jer to je jako lose i šalje lošu poruku! Tako da za glavne projekte zaboravite na to.
A da spuštanje cena nije "zabranjeno" eto juče sam podelio da Airport Garden daje popust do 23k eura na trosobne stanove. I nisu im zabranili...
Ko misli da će da kupi stan u BGu za 1000 e može da zaboravi. Pogledajte samo cene stanova po manjim gradovima u Srbiji. Svi su preko 1000 e po kvm!!! A to hoćete u BGu?!? Gledajte realno. Proizvodna cena i prodajna cena su sasvim dve različite kategorije! Pa i Mercedes košta proizvodnja oko 7-10k eura a prodaje se za preko 100k. Imate na netu milion računica da iPhone košta oko 250 e proizvodnja a prodaje se za 1200+ eura!! I primera je milion. Stanovi su isto roba, bez ikakve uvrede nekome. Ko hoće jeftino eno Krkobabić i njegov program! Za dz kuća sa placem na selu, uz uslov da 10 god živite tamo! Ali sve za dz!