Šta je novo?

Cene nekretnina

Za Srbiju ce Beograd i u narednih 30ak godina ostati tu gde jeste. Na zalost, projekcije i svi scenariji koje je izdao Republicki zavod za statistiku - ostatak Srbije ce i dalje migrirati ka Bg-u (plus region), sa niskom stopom prirodnog prirastaja nas ocekuje to. Kazem, na zalost, jer ce drzava biti sve slabija i dolazimo polako na situaciju da cemo imati 2 jaka centra (Bg i Ns), plus 3-4 jaca urbana mesta (gradove) tipa Nis, Kg i (verovatno) Np
Verovatno ce Bg ciniti vise oko 40% stanovnistva Srbije (koje ce tada biti (procenjeno) oko 5.2 miliona) dok ce preko 60% ziveti na podrucju Bg-Ns. Tako da ce se zadrzati i jaka traznja za nekretninama na ovom podrucju. Definitivno vec sada je jasno da se mnogo ljudi iz Beograda, zbog cene, nastanjuje na tom potegu od Bg-a do Ns-a (Pazove, Indjija, Banovci...) i Pancevu

EURIBOR pao ispod 3%, najniži još od 30. januara 2023. godine.
Gledajuci prethodne situacije, rapidni rast je uvek pratio i rapidni pad:
Screenshot 2024-10-22 at 15.58.57.png

Brzo cemo mi na 2-2.5% doci.

Od cega odustajes, od dokazivanja da se bolje zivi u Becu nego u Beogradu? To smo znali i ranije i to je konstanta, pa jedno poslednjih 500 godina.
Ako odustajes od teze da je danas razlika izmedju Beca i Beograda veca nego 2019. dobro je da odustajes jer jednostavno nije tacna.
Kada uporediš rente....da. Daleko gore

Baš ste lepo poslali kretanje kamata za vreme dotcom buble i SEKE. Najveća cena+ najveća kamata. Kada padne kamata na niske nivoe to je to 🙂. Nema ko dalje da održava premijum cenu iz kredita

Baš ste lepo poslali kretanje kamata za vreme dotcom buble i SEKE. Najveća cena+ najveća kamata. Kada padne kamata na niske nivoe to je to 🙂. Nema ko dalje da održava premijum cenu iz kredita
Da li ti to tvrdis da je kretanje euribora uslovljeno srpskim trzistem i cenama nekretnina?

Pa nije postojao EURIBOR pre decembra 1998, tako da je to maksimalni grafikon, da ne ispadne da biram samo neki period.

Ja sam rekao da ocekujem stagnaciju ili blagu korekciju cena u sledecim godinama sa padom kamatnih stopa, ali ne ocekujem vecu korekciju od 10% nikako.
Svakako ocekujem pad EURIBORa barem na 2%, mozda ne bude isao ka negativi kao ranije.

Izmedju 2012 i 2022 nije bilo krize pa su opet kamate bile niske a zivelo se lepo.

Pa nije postojao EURIBOR pre decembra 1998, tako da je to maksimalni grafikon, da ne ispadne da biram samo neki period.

Ja sam rekao da ocekujem stagnaciju ili blagu korekciju cena u sledecim godinama sa padom kamatnih stopa, ali ne ocekujem vecu korekciju od 10% nikako.
Svakako ocekujem pad EURIBORa barem na 2%, mozda ne bude isao ka negativi kao ranije.

Izmedju 2012 i 2022 nije bilo krize pa su opet kamate bile niske a zivelo se lepo.
Ruku na srce, sad globalno placamo za taj period kada 'su bile kamate niske a zivelo se lepo' :)

Stagnaciju vec imamo. 2021-2022 cene su porasle 19% (uz inflaciju od 10%), da bi u duplo duzem periodu 2022-2024 porasle 13% (uz ukupnu inflaciju ~20%, sto znaci realni pad).

Da li ti to tvrdis da je kretanje euribora uslovljeno srpskim trzistem i cenama nekretnina?
Tvrdim da samo ti možeš ovako nešto da izvališ 🙂.

I ovo isto:
"Stagnaciju vec imamo. 2021-2022 cene su porasle 19% (uz inflaciju od 10%), da bi u duplo duzem periodu 2022-2024 porasle 13% "

Da su cene porasle od 2021 samo 32% 🙂.
I onda pogledaš npr Kragujevac (manji grad pa lakše za praćenje). 2021 - 1070e. Danas pozoveš i pitaš istog investitora koji pravi na istoj lokaciji i on ti kaze 1700e 🙂.

Poslednja izmena:
Po meni je skroz ok da imamo bolne period od 2-4 godine pa onda period od 10-15 godina gde je sve OK.
Ja samo ne gajim iluzije o padovima cene nekretnina od 30-50-70% kao Sale.

I ovo isto:
"Stagnaciju vec imamo. 2021-2022 cene su porasle 19% (uz inflaciju od 10%), da bi u duplo duzem periodu 2022-2024 porasle 13% "

Da su cene porasle od 2021 samo 32% 🙂.
I onda pogledaš npr Kragujevac (manji grad pa lakše za praćenje). 2021 - 1070e. Danas pozoveš i pitaš istog investitora koji pravi na istoj lokaciji i on ti kaze 1700e 🙂.
Da ljudi nemaju pare da uzimaju po tim cenama videli bi krah trzista, ocigledno ljudi imaju para pa kupuju, trziste samo radi maksimizaciju profita.
Ako ti imas situaciju da ti se rasproda neki kompleks u roku od mesec dana, naravno da ces da za sledeci dignes cene a svi investitori drugi kada cuju ce isto da dignu cene.

Nema to veze sa cenom izgradnje, da ljudi nemaju para da kupuju kvadrate po 4000 EUR/m2 ne bi kvadrat toliko kostao.

Pa kazes 'kad padne kamata na niske nivoe, to je to, nema ko da placa premijum cenu iz kredita' valjda implicirajuci da kamata pada zbog toga.

I ovo isto:

Da su cene porasle od 2021 samo 32% 🙂
Tom logikom mozes da razvuces period na 2000-2024 i zakljucis da nikad nismo imali pad.

Vrlo jasno je razdvojeno na trenutak kada je poceo pad. Cak i ako gledas period 2021-2024 kao celinu, cena je samo pratila zvanicnu inflaciju, prakticno realna stagnacija. Ako gledas od momenta kada je pao promet jasan je realan pad.

Ne mozes sa jedne strane negirati rast zarada (a prosecna zarada je nominalno u istom periodu skocila celih 50%) zbog inflacije a onda zaboraviti na nju kada govoris o nominalnim cenama nekretnina.

Ako je teorija ciklusa nekretnina tačna (a prati vremenski ciklus od 18 godina poslednjih 200 godina u Evropi) 2026 godine (+-pola godine) tržište će biti mrtvo i kreće pad. Pad traje 4 godine i cene će biti tik iznad onih iz 2020 godine pre nego što je tržište klecnulo zbog korone. Onda kreće novi ciklus od 14 godina.
I tako već 200 godina. I svaki put je isto.
I ne zadužuje se do daske kad država za 3 godine duplira plate.

Poslednja izmena:
Mozda bude, mozda ne bude, videcemo kroz par godina, ako bude onda svakako 2030 ce biti super za kupovinu novih nekretnina.

Ako je teorija ciklusa nekretnina tačna (a prati vremenski ciklus od 18 godina poslednjih 200 godina u Evropi) 2026 godine (+-pola godine) tržište će biti mrtvo i kreće pad. Pad traje 4 godine i cene će biti tik iznad onih iz 2020 godine pre nego što je tržište klecnulo zbog korone. Onda kreće novi ciklus od 14 godina.
I tako već 200 godina. I svaki put je isto.
Jel taj ciklus sinhronizovan sa svakom drzavom Evrope, dal recimo Spanija ima isto kretanje kao Britanija ili Rumunija?

I ne zadužuje se do daske kad država za 3 godine duplira plate.
Onda imamo srece sto nama u ovo krizno vreme dug/bdp odnos pada.

Vidi malopre pomenute Austrijance, duplo gori odnos od naseg https://tradingeconomics.com/austria/government-debt-to-gdp, u apsolutnim vrednostima 10 puta veci dug https://tradingeconomics.com/austria/government-debt kako ce se oni jadni iscupati?

Videćemo defke 🍿. Mnogo tražiš od mene. Gledaj. Proučavaj. Dobio si dragocenu informaciju.

Ovo je najbolji mogući savet. Ko će se mlatiti sa praćenjem inflacije, M2, QE, kamatnih stopa, saopštenjima FED-a i ECB i ostalim glupostima od kojih boli glava. Kretanje tržišta nekretnina je uniformno i visoko sinhronizovano na nivou Evrope proteklih 200 godina, tako da svakih 18 godina plus minus 6 meseci cene padaju i taj pad traje 4 godine. Dakle, dame i gospodo, označite svoje kalendare i prosperirajte. Samo kako je moguće da čak ni ti nisi mogao predvideti krizu koja je bila na rasporedu još pre 5 godina. U medjuvremenu dupliraše plate u javnoj upravi pa čovek koji lupa pečate u domu zdravlja izlali na 1000 +EUR, a mi iz privantog sektora smo na 600-800 EUR kako ti to insajderski tvrdiš.

Kraj 2019 je trebalo po svim ekonomskim pokazateljima da krene kriza.....i šta se dogodilo? Korona i štampanje najviše para u istoriji 🙂. Ko je to mogao da predvidi? Niko
Na leto..... videćemo šta će i da li će nešto novo smisliti.....ili će pustiti par godina krize.

Inace, kad smo kod te price da se pumpa javni sektor a privatni kaska, i ta prica nema mnogo utemeljenja u realnosti. Evo tabele od 2020 i odnosa (izvor: https://www.cekos.rs/statistika/zarade-prosecne-neto-zarade-u-srbiji)

Screenshot 2024-10-22 at 18.33.09.png

Trenutno je javni sektor ima 4.2% vece plate, sto je jeste blago povecanje razlike u odnosu na prethodnu godinu (kad je bilo 3,3%) ali opet manje od 2022 i dosta manje od 2020 kada je razlika bila 20% za javni sektor.

Kada se pravi poredjenje izmedju visine rente stanova u BG i Becu treba razlikovati koliki je Hauptmietzins odnosno sama kirija a koliki su ostali troskovi. Sama kirija je niza nego za takav stan na slicnoj lokaciji u BG. Ona cini oko polovine troskova. Kupovina nekretnine da bi se izdavala u Becu je neisplativa tj ROI je duplo veci u BG zbog visokih kirija, jos uvek niskih troskova komunalija i u vecini slucajeva neplacanja nikakvog poreza.

Kako beše ona stara izreka "Margaritas ante porcos". Bez uvrede 🙂.
Podelio sam sa vama:
1. Teoriju ciklusa nekretnina
2. Makroekonomska dešavanja i predvidjanja u narednom periodu
3. Lične informacije u vezi cena u okruženju
4. Lične informacije u vezi planova za svaki scenario
5. Insajderske informacije u vezi planova kompanije
6. Insajderske informacije u vezi zarada u kompaniji (ponavljam zbog posta iznad. U % najviše su rasle zarade najmanje plaćenih. Kolektivno i rastom minimalne zarade. Ostatak kompanije je imao porast dva puta. Ukupno 14% od 2021).
7. Insajderske informacije u vezi plana kompanija i situacije na EU tržištu u narednom periodu.
8. Situaciju sa terena u vezi nekretnina. Cene, planove investitora
9. Insajderske informacije u vezi cene izgradnje investitora.
10. Odnos medijalne zarade i cene nekretnina

Malo kompleksnije podatke i informacije od........ovog vašeg.....a to je kopiranja podataka našeg zavoda za statistiku o kome dovoljno govori njihova tvrdnja da je u periodu 2014-2024 kumulativa inflacija bila 52%. To ne veruju ni oni, kao ni u našu tužnu potrošačku korpu. Ili konstantno navodjenje kako 3000 ljudi u IT-u u BGu ima platu 5k+ evra.....i tako 1000 stranica. Od D i A.....ja ništa pametno nisam pročitao. Samo kontriranje i spamovanje u nedogled.
Mogu da diskutujem samo sa ljudima koji su podelili nešto pametno. Zamolio bih vas da preskočite svaki moj post. Isto važi i za ovih par njihovih drugara koji su se odjednom skoro pojavili. Vi pišete svoje, ja ću svoje i to je to.

1250 eura 2021 maj
2700 eura (neuknjizen) 2024

Idemo bukvalno ka troduplim cenama.
Baš ću pratiti za koliko ce da nestane oglas :)
Nije APP koliko vidim to su sada cene tu u okolini za slične stanove.

Ispravka, evo ga bukvakno stan preko puta
1600 i uknjizen. I to stoji vec duze, kapiram zbog ooogromne terase. Kad se odbije terasa na slicno dodje.

U sustini svako trazi koliko mu treba.

Za te zgrade sam i čuo da ne valjaju, tj. loša im je hidroizolacija.

Vrh