Šta je novo?

Cene nekretnina

https://forbes.n1info.rs/novac/ovo-...iste-nekretnina-ima-sve-manje-ucesce-u-bdp-u/
zvanično rip za sve preostale ljude u BG koji moraju da razmišljaju o obezbeđivanju porodičnog staništa...
@Salev85 kako komentarises ovo:

"Bruto domaći proizvod Srbije u 2022. iznosio je 63,5 milijardi evra. Prošle godine premašio je 75 milijardi, a ove godine biće iznad 80 milijardi. S druge strane, tržište nekretnina nije pratilo taj rast. Pre dve godine iznosilo je oko sedam milijardi evra, prošle godine 6,5 milijardi, a očekuje se da će i u 2024. biti na istom nivou."

Znaci 6,5/80 milijardi je BDP od nekretnina, sto ide kontra svim scenarijima gde ljudi u ovoj temi pricaju kako se "zida BDP" i kako je ceo nas BDP vestacki odrziv nekretninama.

Ili prosto pomiri se sa situacijom i ode na periferiju? Dok su cene ok i razne Miće mu ne pokupuju stanove za rentu i tamo?
Izgleda da u Bg vise nema periferije, sve je siri centar :) i sve je lux. Siri centar Bg-a se konstantno siri, to znamo na osnovu doplerovog efekta, poplavis dok dodjes do nekih lokacija prevozom, al i dalje si u sirem centru.

Koliki je udeo povezanih sektora?
To ukljucuje ceo gradjevinski sektor rekao bih:

The total gross value added (GVA) generated by the Construction industry was 4.3 billion EUR in 2022, which is 8.4% of the total GVA of the country and 7.1% of Serbia’s GDP. Observed by activities, around 1.1 billion EUR was created by construction of buildings (25.0%), 1.2 billion EUR by specialized construction activities (28.4%), and 1.0 billion EUR by civil engineering (24.6%). From 2018 to 2022, the GVA share of the construction industry in total GVA and GDP of the Republic of Serbia shows a stable trend.

Osim ako nisi mislio na jos nesto osim toga?

@Salev85 kako komentarises ovo:

"Bruto domaći proizvod Srbije u 2022. iznosio je 63,5 milijardi evra. Prošle godine premašio je 75 milijardi, a ove godine biće iznad 80 milijardi. S druge strane, tržište nekretnina nije pratilo taj rast. Pre dve godine iznosilo je oko sedam milijardi evra, prošle godine 6,5 milijardi, a očekuje se da će i u 2024. biti na istom nivou."

Znaci 6,5/80 milijardi je BDP od nekretnina, sto ide kontra svim scenarijima gde ljudi u ovoj temi pricaju kako se "zida BDP" i kako je ceo nas BDP vestacki odrziv nekretninama.
Lako. Ne ulaze samo nekretnine u sektor gradjevine pa u BDP. To obuhvata mnogo više od toga. Pogledaj koliko je gradjevina učestvovala u BDP-u ranije a koliko danas 😊.

"U Srbiji je u prvom tromesečju 2024. zabeležen realni rast bruto dodate vrednosti u građevinarstvu od 14,2 odsto i bio gotovo duplo veći nego u trgovini na veliko i malo, saobraćaju i sektoru usluga (7,3 odsto) i gotovo pet puta veći nego u industriji (2,9 odsto)"

U drugom kvartalu se ta razlika još više povećala u korist građevinarstva, koje je stvorilo bruto dodatu vrednost realno za 12,3 odsto veću nego u istom periodu 2023, dok se realni rast ostalih sektora kretao u rasponu od 0,8 odsto (poljoprivreda) do najviše 4,5 odsto (sektor usluga).

Imaju fenomenalne savetnike po ovome što vidim šta rade. Sve što je bilo poslednjih 4-5 godina izgradjeno je tačno u stan maltene prodato. Sada nemamo takve gradnje ni u planu 😊. Zavisićemo od malih investitora u narednom periodu i od par zgrada sa paprenim cenama.
Pošto po sadašnjim cenama ne može da se proda čak ni trenutni broj kvadrata preusmeriće se gradjevinske firme na izgradnju expa, hotela, održavanja i smanjice dodatno ponudu. A neće propasti nijedna firma. Mrcvarenje. Sve će uraditi da ne padne 1 evro cena. Ovoliko neprijateljsko ponašanje prema sopstvenom narodu mi je misterija iskreno 😊.

Poslednja izmena:
To ukljucuje ceo gradjevinski sektor rekao bih:

Osim ako nisi mislio na jos nesto osim toga?

Na sektore povezane sa građevinarstvom koji nisu direktno uključeni u proces izgradnje. Npr. proizvodnja i prodaja građevinskog materijala. Ovo što si ti naveo mi se čini da obuhvata samo konkretno gradnju?

Lista najskupljih gradova za kupovinu po Numbeo danas:

Screenshot 2024-10-22 at 11.33.35.png

Lista najskupljih gradova za kupovinu 2019:

Screenshot 2024-10-22 at 11.33.05.png

Po Numbeo, za prosecnog coveka, lakse je kupiti nekretninu u Bg-u danas, i po apsolutnom odnosu plate i cene, i relativno u odnosu na druge evropske gradove. Daleko od toga da je jeftino, i dalje smo u top 10, ali je trend na dole jasan.

Procene da je danas nikad nepovoljnije i da postaje sve gore, da je 'zlatno doba' za kupovinu bilo do 2019. i ne drze toliko vodu kada se pogledaju ovako.

Poz...
Moze neko iskustvo sa nekretninom na opstini Stara Pazova ( Banovci..Pazova..Inđija).
Investiciono ulaganje me zanima u komentarima. Hvala.
Primera radi tamo je oko 1300 evra m2.
Voz je kljuc. Ogromne su guzve na z stanicama npr u Indjiji. Ljudi idu na posao na NBG vozom plus Rusi to vole da su povezani sa NBG. Trenutno ti je cena u Indjiji oko 1300-1400 eur/kvm za stan u izgradnji. Dosta ima gastarbajtera, dosta investicionih nekretnina. Renta je u stagnaciji cini mi se ali je i dalje dobro. Imas centralnu ulicu (Put Zemun-Novi Sad) i onda zapadno i istocno po jednu ulicu gde se isto tako zida. Imas i stanove u pesackoj zoni. Provozaj se da vidis.

Ovoliko neprijateljsko ponašanje prema sopstvenom narodu mi je misterija iskreno
pa to je i više nego očigledno. ova vlast prezire svoj narod, gadi se svog naroda. sve što se radi, radi se u korst ličnog i sopstvenog interesa i protiv naroda. najsvežiji primer - uklanjanje savskog mosta i teranje naroda na beskonačno mučenje u potpunom saobraćajnom kolapsu. naravno, primera u kojima vlast radi na štetu naroda je bezbroj ali ovo je samo najnoviji primer ugnjetavanja.

Poslednja izmena:
Na sektore povezane sa građevinarstvom koji nisu direktno uključeni u proces izgradnje. Npr. proizvodnja i prodaja građevinskog materijala. Ovo što si ti naveo mi se čini da obuhvata samo konkretno gradnju?
Ulaze materijali naravno u racun, zasto ne bi ulazili?

Screenshot 2024-10-22 at 12.03.09.png

Gledajuci zvanicnu statistiku republike srbije sa:

Peak uticaja gradjevinske industrije u nasem GDPu je bio 2019 godine a ne ove ili prethodne 2 godine.

Lista najskupljih gradova za kupovinu po Numbeo danas:

Pogledajte prilog 216596

Lista najskupljih gradova za kupovinu 2019:

Pogledajte prilog 216597

Po Numbeo, za prosecnog coveka, lakse je kupiti nekretninu u Bg-u danas, i po apsolutnom odnosu plate i cene, i relativno u odnosu na druge evropske gradove. Daleko od toga da je jeftino, i dalje smo u top 10, ali je trend na dole jasan.

Procene da je danas nikad nepovoljnije i da postaje sve gore, da je 'zlatno doba' za kupovinu bilo do 2019. i ne drze toliko vodu kada se pogledaju ovako.
2024-10-22 12_09_19-Europe_ Current Property Prices Index by City — Mozilla Firefox.png

Ovo je trenutni ranking. Inace, najveca razlika u odnosu na 2019 i ranije godine je ta sto je sad sve u centru :) tada su lokacije tipa Konjarnik, Karaburma, dozvoli Mirijevo, bile mnogo jeftinije nego pravi centar. Sad nekako deluje sve podjednako nepristupacno. Zlatno doba su bile godine pre 2019, vec 19/20 krece zurka.

pa to je i više nego očigledno. ova vlast prezire svoj narod, gadi se svog naroda. sve što se radi, radi se u korst ličnog i sopstvenog interesa i protiv naroda. najsvežiji primer - uklanjanje savskog mosta i teranje naroda na beskonačno mučenje u potpunom saobraćajnom kolapsu. naravno, primera u kojima vlast radi na štetu naroda je bezbroj ali ovo je samo najnoviji primer ugnjetavanja.
Imaš mnogo zemalja koje imaju program jeftinih stanova. Državnih stanova. Progresivnog oporezivanja. Kontrole kirija. Državne izgradnje stanova. Izbacivanje stana na dan. Ako imaš investicioni stan, porez na nasledje 😊. A mi?
Prave stanove samo policiji i ponegde za vojsku. Otežali legalizaciju. Zabranili promet nekretnina. Daju subvencije za kupovinu. Vraćaju PDV (i gastosima 😂 koji ne žive ovde) ... mogu da navedem još 5-6 stvari
NULA! Jedna velika nula brige o svom stanovništvu 😊.
Sad ili nikad je situacija. 2050 biće 1.5 miliona ljudi manje u Srbiji 😊. Poslednji voz za masne profite.
Zato čekamo Mirijevo 4,5K. Tada prodajemo 😂😂😂

A zar nije očigledno da poslednje 2 godine građevinarstvo usporava? Konstatovali smo više puta pad ponude, pad izdatih građevinskih dozvola, pad prodaje novogradnje, manje novih projekata, višak stanova na tržištu.

Ovo je trenutni ranking. Inace, najveca razlika u odnosu na 2019 i ranije godine je ta sto je sad sve u centru :) tada su lokacije tipa Konjarnik, Karaburma, dozvoli Mirijevo, bile mnogo jeftinije nego pravi centar. Sad nekako deluje sve podjednako nepristupacno. Zlatno doba su bile godine pre 2019, vec 19/20 krece zurka.

Slažem se, ovo je i meni najveći problem sa BG tržištem trenutno. Ali mislim da to znači ipak da je ponuda očajna čim te lokacije postižu takve cene.

Razumem da liči da nije dobra, i to ako se prilazi od Studenjaka i još su radovi u ulici u toku. Ali je zaista odlična mikrolokacija, verujem da je najbolja u Zemunu. Pretpostavljam koje sve aspekte zameraju, ali nije tako u praksi. Eto, ako nešto znači pisi PP 👍
To ce se srediti novim planom detaljne regulacije i gradnjom mosta koji će spojiti Zlatiborsku preko Laudonovog šanca prema Zelengorskoj kuda ce se saobracaj usmeravati sa Kalvarije preko Zelengorske, mostom preko kaldrme kod 11. aprila pa do kruzih tokova kod Okova. To ce rasteretiti postojeci most u ulici Marije Bursac.

Screenshot 2024-10-22 at 12.20.02.png

Mozda da neko javi Nemackoj da i oni su u problemu sto imaju isti udeo BDPa od gradjevine kao mi?
Posto se cesto poredimo sa Nemackom, zasto 6,5% BDPa kod nas od strane gradjevine je katastrofa a u nemackoj je to OK?

Kada kaze Sale da imamo sledece:
"U Srbiji je u prvom tromesečju 2024. zabeležen realni rast bruto dodate vrednosti u građevinarstvu od 14,2 odsto i bio gotovo duplo veći nego u trgovini na veliko i malo, saobraćaju i sektoru usluga (7,3 odsto) i gotovo pet puta veći nego u industriji (2,9 odsto)"

To znaci da umesto npr 6% ucesca BDPa od gradjevine imacemo 6*1.14 = 6.84%, tj skok od 0.84% u odnosu na BDP.
Ali to zvuci manje impresivno od skoka 14,2%.

Pa zar upravo svi koji na ovoj temi pričaju o ekonomskom tigru ne koriste Nemačku kao primer jadne EU države u recesiji dok mi rastemo nezaustavljivom brzinom?

Pogledajte prilog 216602

Mozda da neko javi Nemackoj da i oni su u problemu sto imaju isti udeo BDPa od gradjevine kao mi?
Posto se cesto poredimo sa Nemackom, zasto 6,5% BDPa kod nas od strane gradjevine je katastrofa a u nemackoj je to OK?
Mozda zato sto Nemci pored gradjevine imaju i niz drugih industrija. Kod nas je gradjevina jedan od glavnih sektora.
SLicno pitanje bi bilo zbog cega bi ucesce turizma u GDP-u od 10% za Srbiju bilo mnogo a za Hrvatsku malo.

Imaš mnogo zemalja koje imaju program jeftinih stanova. Državnih stanova. Progresivnog oporezivanja. Kontrole kirija. Državne izgradnje stanova. Izbacivanje stana na dan. Ako imaš investicioni stan, porez na nasledje 😊. A mi?
Prave stanove samo policiji i ponegde za vojsku. Otežali legalizaciju. Zabranili promet nekretnina. Daju subvencije za kupovinu. Vraćaju PDV (i gastosima 😂 koji ne žive ovde) ... mogu da navedem još 5-6 stvari
NULA! Jedna velika nula brige o svom stanovništvu 😊.
Sad ili nikad je situacija. 2050 biće 1.5 miliona ljudi manje u Srbiji 😊. Poslednji voz za masne profite.
Zato čekamo Mirijevo 4,5K. Tada prodajemo 😂😂😂
strašno je šta se ovde radi. živeo sam par godina u inostranstvu i vratio se jer volim ovu zemlju, ovde su mi svi i sve što imam, ali ova moja zemlja je upala u ruke nekih ljudi koji joj žele sve samo ne dobro tako da sam ponovo u razmišljanju da pakujem kofere jer jednostavno ovde inteligencija samo može da ti propada od svakodnevnog vređanja.
višak stanova na tržištu
bilo ko bi na osnovu ovoga mogao da kaže samo jedno - proizvodi na tržištu koje nema ko da kupi ne bi li se prodali moraju da pojeftine, a kod nas umesto toga idu eksponencijalno gore sa cenama...izgleda da opasno prkosimo dobroutemeljenom ekonomskom principu po kom radi odnos ponude i tražnje

Mozda zato sto Nemci pored gradjevine imaju i niz drugih industrija. Kod nas je gradjevina jedan od glavnih sektora.
SLicno pitanje bi bilo zbog cega bi ucesce turizma u GDP-u od 10% za Srbiju bilo mnogo a za Hrvatsku malo.
Izjava nema apsolutno nikakvog smisla. Ako gradjevina u obe zemlje ucestvuje sa istim procentom, kako to oni 'imaju niz drugih industrija' a 'kod nas je jedan od glavnih sektora'?

Pa zar upravo svi koji na ovoj temi pričaju o ekonomskom tigru ne koriste Nemačku kao primer jadne EU države u recesiji dok mi rastemo nezaustavljivom brzinom?
Mogli bi da pogledamo onda Svedsku, ona je isto favorit u ovoj temi:
Screenshot 2024-10-22 at 12.27.22.png

Pa cekaj, ako nam je 6% BDPa gradjevinski sektor ceo, 94% znaci nije, kod nas gradjevinski sektor nam samo izvlaci situaciju da imamo jaci rast, da imamo situaciju da je 10% naseg BDPa gradjevinski sektor pa da kazes da je naduvan, ali bukvalno se krece u istim odnosima kao u drugim drzavama sa kojim se cesto ovde poredimo.

Mislim da previse vlada ovde osecaj da sve lezi u gradjevinskom sektoru.
Evo za sve da lepo pogledaju kako se krecu odnosi BDPa i gradjevinskog sektora, da ne bi isli u krug previse:

bilo ko bi na osnovu ovoga mogao da kaže samo jedno - proizvodi na tržištu koje nema ko da kupi ne bi li se prodali moraju da pojeftine, a kod nas umesto toga idu eksponencijalno gore sa cenama...izgleda da opasno prkosimo dobroutemeljenom ekonomskom principu po kom radi odnos ponude i tražnje

Slažem se, ali smo prvi put posle mnogo mnogo godina u BG u situaciji da završeni projekti masovno imaju slobodnih stanova mesecima nakon useljenja. Investitori su u jako dobroj finansijskoj poziciji trenutno i može im se da polako rasprodaju inventory dok usporavaju novi ciklus gradnje.

Izjava nema apsolutno nikakvog smisla. Ako gradjevina u obe zemlje ucestvuje sa istim procentom, kako to oni 'imaju niz drugih industrija' a 'kod nas je jedan od glavnih sektora'?
Kod nas mnogo toga zavisi od gradjevine, gradjevina ima i tu vrednost da se narodu pokaze kako se "gradi", dok se istovremeno taj isti narod pljacka, a gradi cak i mnogo manje nego sto bi trebalo.

Vrh