Zaboravio si jednu stvar a to je nerealan porast vrednosti nekretnina svake godine. Pojede stednju.
Pojede, ne pojede svu stednju ali deo ce ti pojesti. Doduse imali smo neverovatan scenario oko korone, sad uzimati taj rast kao nesto sto ce se desavati svake godine je suludo.
Ne stampa se 70% novca svake godine kao sto se desilo za vreme COVIDa.
Sada, nakon 5 godina rigorozne stednje imas 25k
Hoces da kazes da 2 odrasle osobe u BGu ne mogu da zive lagodno sa 2000 EUR i da im na obican zivot odlazi vise od 1600 eur? I da je to rigorozna stednja?
Posto u svom primeru dajes primer od 25k sto je 400*12*4 otprilike, tj 400 eur stedeti 4 godine.
Ako neko ima platu 1000e, moze da podigne kredit 100k, 565e na 30 godina. Umesto 80m2, sada roditelji dizu kes kredit i daju deci da makar kupe 50-55m2 za 140-160k na kredit od 30 godina sa ratom od 565e. Kada skupe novac tek za 4-5 godina, mogu da razmisljaju o renoviranju.
Ja sam rekao bracni par, i druga plata ucestvuje u iznosu za max ratu. Ako su mogli da stede 400 eur uz kiriju, mogu i da plate ratu vecu od 565 EUR, i mogu da ustede za renoviranje kroz 2-3 godine i to full renoviranje stana, a ne polovicno.
Opet, 25k + da im roditelji pozajme po 5000 eur je 35,000. I u tvom primeru eto, to bi bilo ucesce za 175k stan, sto je po ceni 2500 eur/m2 opet 70m2.
Eto nek bude da im je taj drastican skok pojeo 10m2 od planiranog, opet je 70m2 OK kvadratura.
Ovo je sve u idealnom scenariju u kom ne moraju da placaju kiriju i nemaju decu pa mogu da stede. U stvarnosti, ovaj par ne moze da kupi vise ok 40-tak m2 starogradnje i to ako im roditelji daju vise od 50% kesa da bi imali za ucesce.
Ko pravi decu bez stana svesno to radi i zna da ce mu to drasticno smanjiti mogucnost kupovine stana, barem se nadam.
Ako neko ko zaradjuje u zbiru 2000 EUR i
NE PLACA kiriju stedi 400 EUR i ti smatras to rigoroznom stednjom ja ne znam o cemu mi pricamo ovde, ti ljudi ne umeju sa parama apsolutno i ne cudi me sto nemaju stan.
Ovo za vise od 50% kesa necu da komentarisem, previse pricate napamet stvari, poznajem dosta ljudi koji su se skucili u ranim 30im upravo stedeci po par stotina eur mesecno + im uleteli roditelji jednokratno ili familija, jer se zna da ce se ti dugovi vratiti a u pitanju je porodica i stambeno pitanje.