Šta je novo?

Cene nekretnina

Mi sad imamo stagflaciju. Kada se obuzda inflacija prelazi u recesiju. Ako raste zaposlenost onda opet inflacija raste i nista nisu uradili sa ovim podizanjem kamata. Mora da se ohladi trziste rada. Mi smo do sada imali (zapad) recesiju u realnom ali ne u nominalnom iznosu (povecale se cene pa iako manje proizvoda prodajes, sve deluje super). Ove godine ocekujem da to predje i u nominalnu recesiju. Nadam se da razumes sta hocu da kazem.
Srbija je imala rast, realan rast ekonomske aktivnosti. Ne treba zabadati glavu u pesak, nije sve tako crno - ali, treba sagledati onu drugu stranu
Na velicinu u razvijeost nase ekonomije, realan rast mora biti mnogo mnogo veci da bi smo uspeli da za nekih XX godina sustignemo neki kakav-takav korak sa ekonomijama centralne Evrope (znaci neka (o)srednja Evropska razvijenost). To je nesto sto ljudi ne kapiraju, kada imas rast od 10% na necemu sto je nisko, nije isto kao 1% rast na necemu sto je vec na visokom stepenu razvijenosti
Ako uzmemo Beograd kao primer i grad koji je najbolje razvijen u Srbiji - imas poslove koji ti mogu doneti dobru zaradu, plus je medjunarodni centar (imas dobar broj medjunarodnih poslovnih aktivnosti i poslova vezanih za isti) i nece se izbrisati sa te mape, a na drugu stranu startu imas jedan faktor koji ga odmah stavlja dosta ispod nekih drugih centara one osrednje Evrope - narocito infrastrukturne (nedostatak dobrog transporta, metroa - sto su investicije od milijarde i milijarde evra i kojima treba decenija i vise da se zavrsi pocetna faza. Prosto pitanje - koliko vec traje izgradnja metroa u Beogradu, a prva linija tesko da ce biti pre 2030e)

Nemacka bez rasta, ocekuje se stagnacija u najbolju ruku:

FED ce da uradi sta god je potrebno da drzi ekonomiju OK:

Zanimljivo, pad Nemackog rasta mozda prouzrokuje situaciju gde ECB ce reagovati radikalnije i spustiti dalje kamate u odnosu na FED ne bi li ozivele ekonomiju ili ce da upale stampac i stampaju opet.
Sto moze da znaci da cemo imati agresivniji pad EURIBORa ipak, otvarajuci trziste za vise kreditnih kupaca sledece godine, osim ako ne urade i QE i cene svega opet odu gore.

1727787792617.png

Nemacka bez rasta, ocekuje se stagnacija u najbolju ruku:

FED ce da uradi sta god je potrebno da drzi ekonomiju OK:

Zanimljivo, pad Nemackog rasta mozda prouzrokuje situaciju gde ECB ce reagovati radikalnije i spustiti dalje kamate u odnosu na FED ne bi li ozivele ekonomiju ili ce da upale stampac i stampaju opet.
Sto moze da znaci da cemo imati agresivniji pad EURIBORa ipak, otvarajuci trziste za vise kreditnih kupaca sledece godine, osim ako ne urade i QE i cene svega opet odu gore.
Biće oboje. I pad kamata i štampa. Samo što ljudi neće da troše... Tu je problem.

Ima @Salev85 da vas dočeka na penal sve što se tiče prognoza, isto je tako bilo 2007. soft landing najave sve je super, onda kataklizma :)
Ja sam vec rekao sta sam imao. Vidis sulude cene državnih projekata (npr Zelena Avenija 3200) i to je final target. Nakon toga zavisice cene da li cemo imati recesiju (u USA, EU je već u recesiji) ili hiperinflaciju.
Cene nece spuštati jer to je dogovor u svakom gradu dok ne crkne traznja jos. Expo ce biti sell the news dogadjaj. Spuštanje kamata nece drastično uticati na rate jer su banke podigle provizije.
"Najrelevantniji" clanovi ce se probuditi i likovati nad unapred dogovorenim povećanjem na ovom kartelskom trzistu.

A nakon toga što ćemo se zadužiti kao zemlja 30 milijardi radićemo samo za kamatu (rudnici za kamatu). Emigracija ce se nastaviti itd itd. A ti prosecna osobo placaj kredit 30 godina za ruinu iz 1962 od 50m2 ceo život 1/2 prihoda porodice. Taman ces otplatiti oko 2050 kada bude milion manje ljudi u zemlji.

Poslednja izmena:
Ja sam vec rekao sta sam imao. Vidis sulude cene državnih projekata (npr Zelena Avenija 3200) i to je final target. Nakon toga zavisice cene da li cemo imati recesiju (u USA, EU je već u recesiji) ili hiperinflaciju.
Cene nece spuštati jer to je dogovor u svakom gradu dok ne crkne traznja jos. Expo ce biti sell the news dogadjaj. Spuštanje kamata nece drastično uticati na rate jer su banke podigle provizije.
"Najrelevantniji" clanovi ce se probuditi i likovati nad unapred dogovorenim povećanjem
Pitanje je samo da li ce drzava da bude u fazonu "gradnja ne sme da stane" i opet zacementiraju provizije banki.
Isto mislim da je EXPO sell the news, ali ja kupujem stan ne gledajuci da ga prodajem (kao i buduce) pa mi je svejedno, na makro nivou kroz 30 godina bicu u debelom plusu.

"Najrelevantniji" clanovi ce se probuditi i likovati nad unapred dogovorenim povećanjem
Ali ako ljudi nemaju para onda je svejedno da li ce kvadrat biti 3200 ili 32000 eur jer nece biti kupaca. Dakle, ako planiraju da prodaju bilo sta po toj ceni, pretpostavka je da jos uvek postoji kriticna masa ljudi koja to moze da priusti. Sigurno da ovih 95+% ljudi iz privatnog sektora koji rade za minimalac+20% nisu kandidati za kupovinu bilo koje vrse bez obzira na kamatne stope jer nije moguce da skupe ni za ucesce.

Pitanje je samo da li ce drzava da bude u fazonu "gradnja ne sme da stane" i opet zacementiraju provizije banki.
Isto mislim da je EXPO sell the news, ali ja kupujem stan ne gledajuci da ga prodajem (kao i buduce) pa mi je svejedno, na makro nivou kroz 30 godina bicu u debelom plusu.

A zar novi zakon koji će doneti ne radi tako nešto?

Ali ako ljudi nemaju para onda je svejedno da li ce kvadrat biti 3200 ili 32000 eur jer nece biti kupaca. Dakle, ako planiraju da prodaju bilo sta po toj ceni, pretpostavka je da jos uvek postoji kriticna masa ljudi koja to moze da priusti. Sigurno da ovih 95+% ljudi iz privatnog sektora koji rade za minimalac+20% nisu kandidati za kupovinu bilo koje vrse bez obzira na kamatne stope jer nije moguce da skupe ni za ucesce.

I dalje postoji manjina koja treba negde da plasira kapital. Lokalni biznismeni, dijaspora, kriminalci, i dalje zarađuju neke pare ove dve godine i moraju negde to da pakuju.

Međutim, očigledno je da se njihov broj polako smanjuje, po obimu prometa novogradnje svakog meseca.

A zar novi zakon koji će doneti ne radi tako nešto?
Ne, novi zakon ogranicava maks kamatu a ne provizije.
Sad je kamata na nekih 6% jer je 5% kamata a 1% provizija ogranicena, sledece godine imacemo 3% kamate ali 3% provizije banke.

To je razlog sto u Hrvatskoj/Nemackoj mozes da dobijes mnogo povoljnije kredite, njihove banke imaju 3 puta manji profit / proviziju od nas.

Uvek imas 10- 20k ljudi koji ce kupiti i kojima je niska nabavna vrednost evra.
Pogledaj samo tuzni promet novogradnje na NBG od 20-30 stanova mesečno. To moze da se proda i po 10k po m2. Ja ne vidim problem.

Pitanje je dokle drzava i sme da "gusi" banke i njihove proivizije, jer su od samog starta i pocetka poslovanja u nasoj zemlji navikle da imaju debele provizije.
Ukoliko i dodje do toga, verujem da ce se uslovi za kredit poostriti dotle da ce skoro biti nemoguce dobiti stambeni kredit.

Pitanje je dokle drzava i sme da "gusi" banke i njihove proivizije, jer su od samog starta i pocetka poslovanja u nasoj zemlji navikle da imaju debele provizije.
Ukoliko i dodje do toga, verujem da ce se uslovi za kredit poostriti dotle da ce skoro biti nemoguce dobiti stambeni kredit.
Banke su imale rekordne profite i sa provizijom od 1%.

Sad je kamata na nekih 6% jer je 5% kamata a 1% provizija ogranicena, sledece godine imacemo 3% kamate ali 3% provizije banke.

To je razlog sto u Hrvatskoj/Nemackoj mozes da dobijes mnogo povoljnije kredite, njihove banke imaju 3 puta manji profit / proviziju od nas.

To na neki način opet ograničava njihovu proviziju, jer je euribor fiksni deo, a ovo ostalo zavisi koliko napakuju. Ali je manje restriktivno nego što sad imamo.

Zašto? Ok kada gledamo kamate, to je tržišna komponenta (rizik zemlje i to) ali provizija? Trenutna provizija je pljačka isto kao i cene investitora. Dogovorena stvar izmedju malog broja učesnika. 3% na stambeni kredit je pljačka odobrena od države . U većini zemalja je to 0,5 do 1%.

Poslednja izmena:
I dalje postoji manjina koja treba negde da plasira kapital. Lokalni biznismeni, dijaspora, kriminalci, i dalje zarađuju neke pare ove dve godine i moraju negde to da pakuju.

Međutim, očigledno je da se njihov broj polako smanjuje, po obimu prometa novogradnje svakog meseca.
Da, ali biznismeni, dijaspora i kriminalci i ostali sa parama ne zele da zive u nekakvom kondominuijumu na periferiji Zemuna. St. Regis residencies, Ritz Carlon residencies ili Intercontinetal residencies zvuci mnogo lepse nego Zelena Avenija.

Ko garantuje 3% 😉. To mi pričamo ali ako krenu kamate dole i poraste inflacija..... nemoj da misliš da ih neće ponovo povećati.
Nešto mi se to i slaže sa zakonskim izmenama za ponderisanu kamatu.

Da, ali biznismeni, dijaspora i kriminalci i ostali sa parama ne zele da zive u nekakvom kondominuijumu na periferiji Zemuna. St. Regis residencies, Ritz Carlon residencies ili Intercontinetal residencies zvuci mnogo lepse nego Zelena Avenija.
I naš biznismen, bivši gradonačelnik Beograda ima imovinu svuda. Ako je vlasnik, ne znaci da ce tu da zivi.

Zašto? Ok kada gledamo kamate, to je tržišna komponenta (rizik zemlje i to) ali provizija? Trenutna provizija je pljačka isto kao i cene investitora. Dogovorena stvar izmedju malog broja učesnika. 3% na stambeni kredit je pljačka odobrena od države . U većini zemalja je to 0,5 do 1%.
Tako je, u EU i UK/USA su krediti jedno 10-15% jeftiniji nego kod nas gledajuci mesecnu sumu i konacnu sumu koja se vraca.

Ko garantuje 3% 😉. To mi pričamo ali ako krenu kamate dole i poraste inflacija..... nemoj da misliš da ih neće ponovo povećati.
Nešto mi se to i slaže sa zakonskim izmenama za ponderisanu kamatu.
Ne garantuje niko, to je trenutni trend, meni je svakako bitno samo negde tamo do avgusta 2025 da ne divlja situacija sa uslovima posle toga mi nije bitno.

A za koga je Zelena Avenija zapravo to je pitanje, jer smo apsolvirali da mladi par nema 200-230k da se skući, biznismen/krimos gleda BNV kulu, Džou iz Amsterdama je Zemun mnogo daleko, a Mići investitoru treba neki neotkriveni dragulj po 1000 EUR/m2.

Koji je profil kupca koji se pojavi na prodajnom danu Zelene Avenije jeseni gospodnje 2024. godine

Vrh