Šta je novo?

Cene nekretnina

Ono kad ovde na forumu za nekretnine napišu "pa po zakonu bi trebalo" ili "nekretnina je zatvor".
Vreme floskula i maski .

Iznajmljivanje stana ima smisla u zemljama gde je ta oblast uredjena - Nemacka, Svajcarska, Austrija.
U Srbiji samo ako ubodes dobrog stanodavca

Aik banka 10% ucesca reklamira

Prilozi

• Screenshot_20241002_100026_Instagram.jpg
    Screenshot_20241002_100026_Instagram.jpg
    70,1 KB · Pregleda: 77
Iznajmljivanje stana ima smisla u zemljama gde je ta oblast uredjena - Nemacka, Svajcarska, Austrija.
U Srbiji samo ako ubodes dobrog stanodavca
I sad kad bi te pitali za primere bilo bi rekla kazala...isto i za zakupce svašta ima..zar ne ?
Ali to važi u opštem životu a ne samo za nekretnine.
Bilo bi super da ima i recenzija i za ovu materiju.

I sad kad bi te pitali za primere bilo bi rekla kazala...isto i za zakupce svašta ima..zar ne ?
Ali to važi u opštem životu a ne samo za nekretnine.
Bilo bi super da ima i recenzija i za ovu materiju.
Imam rodjake u CH, zive oduvek u iznajmljenom stanu. Drugar u AT zivi u istom stanu vec 10 godina. Rodjak je ziveo u Nemackoj u stanu koji iznajmljuje firma tj deo stanova u bloku je iskljucivo za iznajmljivanje od strane firme koja je investitor bila.
Zamislite sad 20% stanova u BNV se iznajmljuje ali ne kao sad preko firme vec BW doo to iznajmljuje direktno. I to je onda sigurica tj stabilno osim ako firma ne ode u stecaj i slicno.

Imam rodjake u CH, zive oduvek u iznajmljenom stanu. Drugar u AT zivi u istom stanu vec 10 godina. Rodjak je ziveo u Nemackoj u stanu koji iznajmljuje firma tj deo stanova u bloku je iskljucivo za iznajmljivanje od strane firme koja je investitor bila.
Zamislite sad 20% stanova u BNV se iznajmljuje ali ne kao sad preko firme vec BW doo to iznajmljuje direktno. I to je onda sigurica tj stabilno osim ako firma ne ode u stecaj i slicno.

Kako se to razlikuje od Skylinea?

Kako se to razlikuje od Skylinea?
E bas to, zaboravih kako se zovu. Razlikuje se samo u broju zgrada kao sto je SkyLine i isto tako sto je to njihov izbor a ne moranje...
Mada, ako uzmemo u obzir predvidjanja oko QE i inflacije, u jednom trenutku bi za investitore bilo bolje da uspore tj da visak stanova jednostavno iznajme i tako sacekaju novi ciklus.
Alternativa je ovo sto se radi poslednjih 10 godina: prodaju stanove, kupe placeve, eventualno odrade projektovanje, gradj dozvolu itd, ostatak moraju da drze u keshu dok ne pocne gradnja.
A kesh u jednom trenutku vise nece biti king ... vec kanal :(

Moj odgovor je bio na "ako ubodeš dobrog stanodavca".
Eva ja već 8 godina radim to...bilonje trzavica ali nikad nešto preterano. Odnese ti mali frizider ili ne plati Stambenu zajednicu (a bio je dogovor) ..ali sve je to normalno..u vrednosti 100€...
Šalu na stranu...kažem...niti kontrolišem nekretninecsem računa...do sada bilo ok...pu pu da ne ureknem.

Da li postoje još neki primeri poput Skylinea u Srbiji? To jest da se grade isključivo takve zgrade sa tom namenom od strane Investitora?
U NS-u postoji jedna zgrada od privatnog lica na odličnoj lokaciji(ulica Stevana Musića, pored Makijato faksa) u kojoj Investitor nije hteo da proda nijedan stan. Tu sam ja hteo da kupim u prošlosti svoj porodični stan i pratio sam projekat od početka do kraja.
Možda je samo jedan dao u kompenzaciju ili prodao Izvodjaču jer je to bio uslov Glavnog Izvodjača kako bi radio, ali mislim da ipak nije.
EDIT: Sada sam se setio da i jedan advokat to takodje radi, to jest u fazi je izgradnje zgradice tipa 8-10 stanova na odličnoj lokaciji i nema nameru da ih prodaje ukoliko uspe da izgura celu izgradnju. Prodaju vikendicu i stanove i odlučuju se za ovaj korak u oba navedena slučaja koja sam naveo.
Mali su primeri ali svakako barem je to meni novina.

Poslednja izmena:
Da se svi razumemo, korporativno masivno rentiranje nije dobro za stanovnistvo i trziste, ne treba prizeljkivati takve projekte.
Ne priželjkujem i slažem se sa tvojim mišljenjem. Nego treba i tu pratiti situaciju da li će se u jednom trenutku Investitori okrenuti ka tome.

Ne priželjkujem i slažem se sa tvojim mišljenjem. Nego treba i tu pratiti situaciju da li će se u jednom trenutku Investitori okrenuti ka tome.
Teško...dok se ne pojave prave agencije za to...ovako se na kraju svede na stan na dan....Nije to lako ...niti ce uticati na tržiste pozitivno jer moraju raditi po zakonu a u ovoj državi ako radiš tako onda i naje*******.š...

A tebi je "sloboda" da si podstanar i da te gazda može izbaciti svaki mesec napolje?! I da se moraš stalno seliti?! Ako jeste onda super.
Pricam o kreditnim kupcima, ne one koji mogu da otplate stan u kešu i da onda nemaju obavezu jer ako hoces da imas nekretninu bolje je imati sada nego imati je za 30 godina. Izuzetak je ako je neko sposoban da umesto davanja za stan, preostalih 70-80% kapitala moze da iskoristi i da "pravi" vise novca nego sto bi placao ratu a da mu i dalje to bude likvidno ili semi-likvidno.

Veća sloboda je imati slobodu da izadjes kad hoces i eventualno odes u svet na duze vreme godinu ili dve, naucis, upoznas ljude i druge ekonomije(sto danas nije retkost sa remote poslovima) vidis kako stvari funkcionisu drugde sto ja mislim da bi ljudi u 20im kada nemaju mnogo da izgube trebali da rade, nego imati odgovornost i obavezu prema banci na 30 godina gde ti ne znaš kada ces ostati bez posla i gde ti i dalje nisi 100% vlasnik te nekretnine.

Kredit je infrastruktura napravljena da primarno benefituje tvorca te infrastrukture a ne tebe jer necija obaveza drugom je imovina.

Da se svi razumemo, korporativno masivno rentiranje nije dobro za stanovnistvo i trziste, ne treba prizeljkivati takve projekte.

Naši ljudi i u BG rentiraju za 400-500 evra, nema tu para za korporativno rentiranje. Mora standard mnogo da nam skoči još da bismo došli do toga.

Ponovo, kako se uzme :) Firme koje se profesionalno bave nekretninama uobicajeno mnogo brze resavaju sve probleme oko iste, ako se dese - i znaju se pravila odnosa korisnik - pruzaoc usluga. Ali to i kosta, nece firma da radi sa ROI-em od 3%

Mi trebamo prvo urediti totalno divlje trziste iznajmljivanja nekretnina. To ce takodje dosta supustiti pritisak na samo trziste - jer ce mnogi ljudi prestati da sanjaju svoju nekretninu i bice im veoma udobno da iznajmljuju istu.
@G.I.Joe napomenu da ovde gazda moze da te izbaci napolje kad mu se cefne - to u uredjenijim sistemima nije moguce. Plus je i za stanodavca sigurnije, jer ce se i stanari brinuti o nekretnini kao da je njihova. E sad sve ima svoju cenu. Zbog toga na zapadu su ogromna vecina stanova koji se izdaju - prazna, pa onda onaj ko iznajmljuje to sredjuje prema sebi. I imate ogroman broj slucajeva da ljudi zive u jednoj (iznajmljenoj) nekretnini ceo zivot

Pricam o kreditnim kupcima, ne one koji mogu da otplate stan u kešu i da onda nemaju obavezu jer ako hoces da imas nekretninu bolje je imati sada nego imati je za 30 godina. Izuzetak je ako je neko sposoban da umesto davanja za stan, preostalih 70-80% kapitala moze da iskoristi i da "pravi" vise novca nego sto bi placao ratu a da mu i dalje to bude likvidno ili semi-likvidno.

Veća sloboda je imati slobodu da izadjes kad hoces i eventualno odes u svet na duze vreme godinu ili dve, naucis, upoznas ljude i druge ekonomije(sto danas nije retkost sa remote poslovima) vidis kako stvari funkcionisu drugde sto ja mislim da bi ljudi u 20im kada nemaju mnogo da izgube trebali da rade, nego imati odgovornost i obavezu prema banci na 30 godina gde ti ne znaš kada ces ostati bez posla i gde ti i dalje nisi 100% vlasnik te nekretnine.

Kredit je infrastruktura napravljena da primarno benefituje tvorca te infrastrukture a ne tebe jer necija obaveza drugom je imovina.
Sve zavisi od pojedinca i njegovih planova i ambicija.
Uzimanjem kredita i kupovinom stana ti i dalje možeš da odeš van države i da se seliš, a da izdavanjem pokrivaš veliki deo rate za kredit i da otplaćuješ svoj budući stan.
Isto tako onaj ko ima keš ukoliko celokupni svoj keš potroši za nekretninu gubi laku mogućnost za pravljenjem svojeg biznisa ili posla ili nekog boljeg ulaganja.
Ok mogu i banke da ti daju kredit za neki posao ali svakako da ti je najbolje da imaš sopstveni keš za to, bolje prolaziš, brže i sigurnije ti je.
Sa razmišljanjem da sa 20god ne treba posedovati svoju nekretninu i zarobljavati se u to se slažem.
Nekretnina ti pruža da kažem neku sigurnost zbog buduće porodice i kako su članovi rekli da si miran što se tiče ličnosti stanodavca(dizanja kirije, promene mišljenja vezano za izdavanje i izbacivanje iz stana itd...)i mogućih selidbi koje ti poremete život.

Srazmerno povečanju primanja rastu cene svega....min. u tom nivou.
A kažu da to nije inflacija ??

Pa da na neki način - @sutraw
Svakako i u tom slučaju treba dobro razmisliti u kojoj državi ćeš to odraditi u kom gradu i u kom kraju, to jest lokaciju.
Neko napravi loš potez zbog svojih osećaja i subjektivnosti. Voliš svoj grad u kom si se rodio, a on ne napreduje i ne ulaže se u njega i imaš manjak stanovništva to jest emigraciju, tako da u tom slučaju nisi napravio zaštitu od inflacije nego čak i suprotno.
Imali smo primere dijaspore koja ulaže u ogromne kuće u svojim selima koje su prazne i ne vrede pa sada neke ni 20% od uloženog.
Takodje ulaganjem u nekretnine u nekim državama gde su dosta veći porezi ukoliko se nekretnina ne izdaje i ne pokriva te gubitke se prave lošiji potezi.
Naša poreska politika ide u korist kupovini nekretnina od strane dela naše dijaspore, pa i ljudima koji plasiraju tu novce, pa čak i kada stoje prazni stanovi.
Mislim da je G.I.Joe rekao da je porez u Holandiji 30% prilikom nasledjivanja stana, ali ok svaka država je drugačija.
Takodje i zbog poreske politike u Dubaiju imamo ulaganje tamo u nekretnine od strane ljudi širom sveta.
U Beograd se definitivno najviše ulaže i imamo veoma jaku centralizaciju zbog koje(osim što je glavni grad) i imamo najviše cene nekretnina.

Pa da na neki način - @sutraw
Svakako i u tom slučaju treba dobro razmisliti u kojoj državi ćeš to odraditi u kom gradu i u kom kraju, to jest lokaciju.
Neko napravi loš potez zbog svojih osećaja i subjektivnosti. Voliš svoj grad u kom si se rodio, a on ne napreduje i ne ulaže se u njega i imaš manjak stanovništva to jest emigraciju, tako da u tom slučaju nisi napravio zaštitu od inflacije nego čak i suprotno.
Imali smo primere dijaspore koja ulaže u ogromne kuće u svojim selima koje su prazne i ne vrede pa sada neke ni 20% od uloženog.
Takodje ulaganjem u nekretnine u nekim državama gde su dosta veći porezi ukoliko se nekretnina ne izdaje i ne pokriva te gubitke se prave lošiji potezi.
Naša poreska politika ide u korist kupovini nekretnina od strane dela naše dijaspore, pa i ljudima koji plasiraju tu novce, pa čak i kada stoje prazni stanovi.
Mislim da je G.I.Joe rekao da je porez u Holandiji 30% prilikom nasledjivanja stana, ali ok svaka država je drugačija.
Takodje i zbog poreske politike u Dubaiju imamo ulaganje tamo u nekretnine od strane ljudi širom sveta.
U Beograd se definitivno najviše ulaže i imamo veoma jaku centralizaciju zbog koje(osim što je glavni grad) i imamo najviše cene nekretnina.
Imamo i ovde primera gde je glavno gde se nalazi nekretnina i koliko je skupo...a kad se priča o periferiji onda se kaže puf periferija...ovde su neki i za Munze pričali upravo tako.
Svi došli sa sela...vole selo al se niko ne vraća...zanimljivo.
Nekad su naši preci kipovali zemlju na više različitih mesta. Ako udari grad na jednom delu naselja tj.atara možda neče na drugom. Siguran sam da je bolje 2x nego jednom.

Najveći benefit je zapravo zaštita od inflacije
Propisi države (između ostalog) stimulišu to da nekretnina bude mnogo privlačnija kao investicija i hedge od inflacije nego kao životni prostor.
I drugi imaju potrebu da se štite od inflacije, pa ne čine to tako što kupuju nekretnine, jer im se jednostavno ne isplati. Kod nas sve ide u korist onima koji žele da ulažu u nekretnine, zato imamo ovo što imamo.
I to nije samo priča o dodatnom oporezivanju druge nekretnine, već o mnogim merama koje neke zemlje sprovode da bi destimulisale investiciono baratanje nekretninama.
Neko u tim restriktivnim merama doduše vidi više lošeg nego dobrog...

Vrh