Šta je novo?

Cene nekretnina

Ruski lokal "Belocka" koji je radio 1-2 godine, u Mite Ruzica, od skoro zatvoren. I Rusima puca biznis. Bio sam danas u Balkanskoj ulici, lokala slobodnih koliko hoces. Skoro i na Reditu procitah da je gazda izdavao nekom lokal u pesackoj zoni u centru grada, za 800e. Covek otisao dalje jrr nije hteo da mu spusti kiriju na 500e. Sad ne moze naci drugog za 500e. Trazi i dalje. Jos jedan pokazatelj kako nam sjajno ide, tj.maloj privredi.
Kirije za lokale polako padaju kao i za cene stanova. Fale nam Rusi.. hocemo jos Rusa, jos dzakova para! 😅😅

Prilozi

• 20240927_170903.jpg
    20240927_170903.jpg
    116 KB · Pregleda: 129
Ne cudi me da je taj kafic propao.. Zamisli tu da sednes u bastu kafica da popijes kafu dok pored tebe tutnje automobili i autobusi, a komsinica sa sprata trese tepih dok te sluzi Rus dezerter..

Mada ruku na srce, ima klimu i pvc stolariju, da je na Zlatiboru rekli bi neki pticoliki da je to lux de lux primijum kafic.

Kakve veze ima sa BG nekretninama prodavnica na Zlatiboru, nasoj najjeftinijoj planini sa soc i lower standard prodavnicama?

Ko je pratio postove vezano za inflaciju i m2 koju sam pricao da je m2 otisao u minus i da inflacija uglavnom to prati sto bi znacilo da cemo uci u zonu deflacije. Evo novi podaci za septembar
Francuska: Ocekivano 1.8%, ispalo 1.2%
Spanija: Ocekivano 2.3%, ispalo 1.5%
Nemacka: (nije izaslo), ocekuje se 1.5%, ako je pratiti ostale zemlje, bice i manje, pogotovu zbog svega sto se desava kod njih.

U prevodu, ECB nece imati izbora nego da smanjuje kamate zestoko sto znaci kao i uvek, ovog puta ipak nije nista drugacije :D Kada centralna banka smanjuje kamate, to obicno znaci da su zakasnili.

EDIT: Ako bi se za USA od ocekivanih 2.2% sa 2.5% desio isto nesto jaci pad, jos gore ispod 2%, onda bih spremio kokice i gledao.

Poslednja izmena:
Ruski lokal "Belocka" koji je radio 1-2 godine, u Mite Ruzica, od skoro zatvoren. I Rusima puca biznis. Bio sam danas u Balkanskoj ulici, lokala slobodnih koliko hoces. Skoro i na Reditu procitah da je gazda izdavao nekom lokal u pesackoj zoni u centru grada, za 800e. Covek otisao dalje jrr nije hteo da mu spusti kiriju na 500e. Sad ne moze naci drugog za 500e. Trazi i dalje. Jos jedan pokazatelj kako nam sjajno ide, tj.maloj privredi.
Kirije za lokale polako padaju kao i za cene stanova. Fale nam Rusi.. hocemo jos Rusa, jos dzakova para! 😅😅
Ovaj lokal izgleda kao u Černobilju nakon katastrofe, zaista ne čudi da je propao. Sa druge strane, mnogi ruski lokali kao June, Sloj, OVO, Sonder, Chernyi rade prilično dobro.

Lako se lokal pretvori u AirBnb :)

Offtopic
Mene interesuje da li je neko uopšte sedeo u tim lokalima?
Prolazim pored kafića Nekrasova u Kumanovskoj, u pasažu ka Braće Nedić isto neki kafići, sedi neka LGBT hipsterska ekipa (bele čarape na Adidas papuče, slušalice oko vrata ko crnci sedamdesetih, tetovaže) unutra jelovnik/pićovnik na ruskom, plakati za nastupe nekih lokalnih pevača.. ako udju Srbi da li ih gledaju ko da su pali sa marsa, isto kao da austrijanac udje u kafić Lepa Brena u Beču?

Raznih ima profila Rusa, ima normalnih al ima i gejovaca (dosta ih bilo na zadnjoj setnji) kao i onih koji nikad ne bi smeli uzeti oruzje u ruke, pacifisti, petokolonasi i sl. Iskreno, voleo bih da svi komplet odu odavde, ali nece to brzo. Jos 2 god da ih trpimo taman dok rat se ne zavrsi. Idealno da apliciraju za portugalsku vizu pa nek nastave dalje.

U BG animozitet medju gradskim opstinama, kamo li prema dosljacima i migrantima. Vracarci pezorativno o dorcolcima, dorcolci pezorativno o svima ostalima, svi ostali pezorativno o NBGdjanima iz spavaonica, elitni NBGdjani pezorativno o NBGdjanima iz novigradnji a da ne spominjemo mirijevo/vozdovac ili daleko bilo periferiju..

Razne Ivice kazu da u Srbiji ima jedva 30k Rusa, i to u celoj Srbiji ne samo.u Beogradu. A ti sada kazes da u Beogrqdu 200k Ruja?

Meni je advokat koji radi prijave boravka za njih rekao da su mu u MUPu rekli da ih je između 200-250k (prošle godine). Ne znam koliko je sad, sumnjam da je manje.

Nisam ja naivan ko ti da verujem u rekla-kazala. Ja verujem samo Ivici jer on googla i za sve ima link. Internet je bitan, ne real offline life.

Meni je advokat koji radi prijave boravka za njih rekao da su mu u MUPu rekli da ih je između 200-250k (prošle godine). Ne znam koliko je sad, sumnjam da je manje.
Ово се поклапа са информацијом коју имам ја од једног руског власника ИТ компаније. Он каже да бројка осцилира од 250 до 300к а да је број пријављених 50к. На основу тога су вероватно из МУП-а и извукли цифру од 250к.

Већина тих људи се неће вратити у Русију јер су им послови везани на овај или онај начин за запад и западне сервисе и због тога им је Србија најбоља од опција од свега неколико које имају.

Рачунајући урбани Београд ми смо дакле имали практично инстант скок високоплатежног становништва од неких 40% и отуда ове сулуде цене. Преко ноћи смо изашли из свих реалних економских оквира кад је у питању потрошња и посебно некретнине. Овај режим је добио дар са неба као и сви његови поданаци, власници више некретнина, шверцери, шпекуланти, крипто коцкари и остали шљам.

Са друге стране, да певамо од среће што су нам дошли углавном пристојни, бенингни, еманциповани људи а не знамо сви који. Београд би тако изгубио последњу компаративну предност коју има а то је општа безбедност, посебно за жене.

Ja samo mislim da mi ovde zamenjujemo teze: nije kriv Rus što je skočila kirija
nije kriv ni što je poskupeo kvadrat
nije ni gazda pohlepan što isteruje studente

Gazdi nudili 200e studenti eto sad se pojavio Rus nudi 300e. Gazda gleda da iskoristi priliku.
Rus obilazi middle i lower range nekretnine i nudi 5-10K više. Deda umišlja da njegov raspad od stana iz 60tih vredi 3K kvadrat. Svi koriste situaciju

Pogrešna adresa.
Nije kriv ni gazda ni rus, kriv je sistem koji nema nikakvu politiku.
Je li turistička viza 30 dana ili nije? Kako to misle izađu u Bosnu popiju kafu, lupe im pečat, i sede opet 30 dana?

Kako sad se deli boravište na osnovu toga što osnuju firmu za 5 minuta, kupe stan za 100K (umesto da granica bude 250 ili 500K) i dobiju papire na 3god. Sutra državljanstvo i eto ti političke i to parlamentarne stranke koja hoće svoja prava.
Zna se šta je politički progon, disidentstvo i ko može da aplicira za azil a ne da se primaju ljudi koji bi samo prelazno da nastave normalno poslovanje. Ti nek produže u Portugaliju pa nek njima pumpaju cene nekretnina, ima u Lisabonu da se oduseve kad skoče kirije
Šta ćemo za radna mesta gde nema radne snage?
Eto neko napisa ušao u KFC na studentskom trgu, tamo 10 crnaca iza pulta samo menadzer belac.
Rus/Ukrajinac neće da radi u KFC i neće da vozi autobus, dakle ne popunjavaju niže plaćena mesta. Nepalac i Bangladešanin voze autobus. Nemamo ko da nas leči, nije sve ni u IT-u.
Gde je rus lekar, arhitekta, naučnik, baletan, muzičar pa da kažemo eto stvarno digli nivo društva ko beli rusi 1930tih? Na kraju ćemo postati Kazablanka.ko u filmu

I naši su 90tih bežali od rata na Kipar, Maltu, u Prag sa jednim koferom, pa ko je realno dobio azil? Na prste da se izbroji. Razlika što su naši tada bili u 90% slučajeva slepci i teška sirotinja
Zemlje koje su nas primale su Kanada, Zeland i Južna Afrika jer su im trebali ljudi i to da potpišeš da nisi učestvovao u ratnim dejstvima. Ovi ostali su prali sudove po Evropi pa se ženili ili muljali nešto da završe papire.
Nemam ništa protiv bilo koga (i u Hrvatskoj i Sloveniji rade tajlanđanke u pekarama, Indijci poštari itd) ali bi želeo da znam koja je to naša srednjeročna ili dugoročna politika imigracije i zapošljavanja, ako postoji, ili ćemo i mi da pravimo papazjaniju.
Na kraju sve to utiče na nekretnine

Vrh