Mene više zanima kulturološki kakva je situacija. Nas u Srbiji optužuju da smo zatucani balkanci, ali na osnovu ovoga što ti pišeš vidim da smo velike kosmopolite u odnosu na Holonađane. Prvo taj koncept da žena nakon što rodi dete ne radi je meni fascinantan. 99% fakultetski obrazovanih žena koje su deo mog društvnog i poslovnog kruga u Beogradu je zaposleno full time iako su supruge i majke, a mnoge od njih koje su na menadžerskim pozicijama rade i više nego "nine to five" jer posao to iziskuje. U Beogradu deca idu u vrtić, a sa dve dobre plate nije proglem platiti ženu 600-700 eur da ti svakodnevno sredi kuću, opegla veš, spremi ZDRAV KUVANI ručak (meni lično je ovo najbitnija kvalitativna stavka), da odvede decu u školu ili iz škole, odvede na sport, balet, školu jezika ili koju već vannastavnu aktivnost. Onda kada dođeš kući možeš da se baviš decom na kvalitetan način, ne moraš da spremaš, pereš i kuvaš već imaš vreme i za decu i za sebe.
Sa druge strane dati otkaz i ostati stay at home mom u 30-im je nešto što sam gledao samo u američkim filmovima iz 50-ih, mislio sam da je to potpuno napušten koncept dok nisam "upoznao" tebe na ovom forumu i pročitao tvoje utiske iz Holandije. Mogu samo da zamislim koje su posledice kada žena koja u najprodroduktivnojoj poslovnoj dobi prestani da radi. Šta ako se razvede, nakon gap-a od nekoliko godina, teško je vratiti se u korporativnu priču.
Na kraju, recimo da si menadžer u Amsterdamu sa ženom i dvoje dece i da cela porodica živi od tih 120k bruto. Koliko košta da se ode u neki prisotjan hotel na letovanje 2 nedelje, ili na skjanje u sezoni sa porodicom. Koliko košta da vozi neki prosečan auto (klasa VW Passat)? Uz sve troškove života rekao bih da neko ko tako izabere da živi u Amsterdamu više preživljava nego živi, njima je premija da skupe keš za stan u Lastavicama i žive na maks u BG-u