Pošto sam slab sa matematikom, iskoristio sam neki kreditni kalkulator da vidim šta se dešava ako jednog dana fiksna kamata padne sa sadašnjih 5.03 u većini banaka na 4.53 (dakle 0.5% razlike), što mnogi ovde očekuju uskoro (tj. očekuje se generalni pad kamata, pa samim tim kako varijabilne, tako i fiksne).
Elem, nisam siguran da je čekanje vredno onoga što se potencijalno dobija, barem u mom slučaju.
Računao sam kredit od 60.000 evra (20 godina hoću), pošto veliki deo ukupne cene dajem kao učešće.
Na tu sumu, razlika je 16 evra mesečno iliti dva girosa u Beogradu.
Pritom, pošto ja hoću fiksnu kamatu, ne verujem da će bilo koja banka davati na 20 godina sa mnogo povoljnijim uslovima od sadašnjih, jer će se tokom 20 godina situacija sa Euriborom menjati, biće kriza, povećanja/smanjenja kamatnih stopa, i deluje mi da je tih oko 5% (možda do 4.5%) blizu minimuma do kojeg su banke spremne da idu a da budu sigurne u nekakav pristojan profit. Naglašavam da se ovo odnosi na fiksnu tokom čitavog perioda otplate, ne na par godina.
Da li ovo pije vodu?
Usput, gledao sam i za ljude kojima treba mnogo veći kredit - 120.000. U tom slučaju je razlika oko 33 evra - 761 vs 794 evra. Nisam siguran koliko je ta razlika vredna nekome ko može da izdvaja od plate preko 600 jura mesečno, sem ako se nije toliko napregnuo da za 'leba nema zbog kredita...
Da dodam, druga je priča varijabilna, tu su mnogo veće fluktuacije i moguće i očekivane, kao i bolje ponude banaka, ali me ista ne zanima.