[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=911535#p911535:2721mw7r je napisao(la):
Boža M » Sub Dec 25, 2021 9:36 pm[/url]":2721mw7r]
Postoje dva puta: 1. Da nastave sa manjim ili većim štampanjem novca što će dovesti do dalje inflacije i jednog dana toliko velike inflacije da će morati da uspostave novi monetarni sistem.
2. Da prestanu da štampaju novac i dođu do kamatnih stopa od preko 3%, a nekada su kamatne stope od 5-6% bile sasvim obična stvar, i momentalno dovedu do najvećeg kraha od bar Drugog svetskog rata.
Meni je realnije obrnuto, nov monetarni sistem nakon druge opcije, jednostavno kažu sa ovim kamatama i dugovima, ne možemo da vraćamo dugove! To onda znači rat verovatno, dogovore, reparacije. Zato će se nastaviti sa prvom opcijom, samo to ide kao što si napisao sa narkomanima, potrebne su sve veće i veće količine novca, obezvređuje se valuta, možda i do nivoa gde gubi status rezervne valute, ALI DUGOVI SE PEGLAJU VEŠTAČKI. Zeznuće sve poverioce, ljude sa kešom, fiksnim primanjima, spasiće sve ostale, odnosno
direktno će izabrati pobednika, to mene nervira najviše u celoj priči. Ljudi ulaze na tržište i prave odluke sa obećanjem da će biti stabilna situacija i inflacija oko 2%, znači eto primer momka na ovoj strani, ljudi štede i neko odluči samo puf, obezvredi se sve. Kao kad bih ja igrao basket po određenim pravilima za lovu i protivnik na pola kaže, evo umesto mene ulazi Majkl Džordan. Ne može tako, mora da se igra po pravilima i da se balansira između 2 cilja, puna zaposlenost i niska inflacija!
Opet se vraćam na covid priču, ljudi ne kapiraju da bi se sve ovo makroekonomski dešavalo i bez toga. U tom pravcu, opet bez ulaženja u teorije zavera, može se posumnjati da je
jako dobar IZGOVOR za ovakve mere upumpavanja, kad bi kongres i narod dozvolili tako nešto bez izgovora? Izašli bi na ulice i pitali zašto! Ima tu i drugih ciljeva naravno, deglobalizacija, vraćanje proizvodnje, pa i supresivno delovanje na ponudu (zatvorene granice) uz već maksimalno stimulisanje tražnje kamatnim stopama. Šatro se bore protiv inflacije, a mole se da bude što veća da bi peglali dugove, mogu je zaustaviti bukvalno u svakom trenutku, kao što i jesu tamo početkom 80-ih kad su ispeglali stvar (koga zanima može da izgugla malo Milton Fridmana). Eto ostaće zapisano, pa ćemo videti!
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=911535#p911535:2721mw7r je napisao(la):
Boža M » Sub Dec 25, 2021 9:36 pm[/url]":2721mw7r]
Pre nekoliko godina sam proučavao taj sistem distribucije odštampanog novca, kojim se malo bave vrlo ozbiljni ekonomisti i to je sistem kojim se mala grupa ljudi enormno bogati, a moguće je manipulisati cenama drugih roba da bi se prikrila inflacija. Recimo, cena zlata je pod ogromnom supresijom već godinama. Međutim, kripto im je izmakao kontroli, odatle toliki rast.
Nije tajna da je cena zlata manipulisana, smatra se da na svaki kg zlata postoji 200-250 papirića kojim se dokazuje vlasništvo nad istim, kad bi svi zahtevali fizičku isporuku, nastao bi haos. Verovatno se to neće desiti, zato što ljudi sve manje percepiraju zlato kao ono što je uvek bilo, čuvar vrednosti, mnogo je tu više onih koji trguju. Isto važi i za srebro, koje ima i širu industrijsku upotrebu, zato ne smeju to da dozvole. Metod odvraćanja je i premija na spot cenu.
Što se tiče kripta, ne verujem čak da je izmakao, više na to gledam kao ventil koji su pustili da novac ode negde, za sada im odgovara. Da nije novac otišao tu, otišao bi još više u nekretnine, plemenite metale i slično, tek tad bi bila ludnica, kako bi objasnili inflaciju od 30% npr? Sa druge strane i priprema svih za cashless društvo, onda tu mogu da uvedu i negativne stope ako treba, da te oporezuju što imaš lovu :bash: , sad još uvek ljudi mogu da podignu lovu, pa su gubici samo stopa inflacije.
Ja lično verujem u blockchain, verujem i da nema problema za kripto dok se lova ovako besomučno upumpava, lično sam i uzeo sitnu lovu dok nije bilo regulisano, ali naravno da države neće dozvoliti da im neko rastura monopol u izdavanju valuta u nekom trenutku. Moje predviđanje je da će biti zabranjen za posedovanje, kao što je bilo i zlato 30-ih godina u Americi, tj država je sve naterala da zamene zlato za $ po određenom kursu, a onda posle nekog vremena je taj kurs otišao u nebo, zlato je postajalo sve vrednije naravno. Sličan mehanizam prevare očekujem i sada.