Mislim na to da imaš svega par ljudi koje možeš na osnovu nekog kriterijuma da svrstaš u bilo kakav prosek. Uzmi na primer medijalnu zaradu u Srbiji koja je za maj 2024 iznosila: 77.579. Ko ovde spada u donju polovinu? Dobro, Bg, jak standard, druga priča. Ajde da to pomnožimo sa 2, odnosno zaokružimo na 150k. Koliko imaš ljudi na forumu sa tom zaradom? 3,4?
Koliko imaš kupaca prve nekretnine? Koliko imaš ljudi sa 2+ nekretnine? Koliko ima investicionih kupaca? Koliko ljudi koji zapravo žive u Srbiji?
Dakle, udaljeno sve daleko, daleko od "prosečnog čoveka" u Srbiji, da tako definišemo.
Plata je samo jedan aspekt i to za dosta ljudi čak i nebitan kad se kupuju stanovi. Ja gledam ljude oko sebe i vidim da se nalaze razni načini da se taj krug zatvori, i većina zapravo uopšte ne ide u banku po kredit. Evo ti moje iskustvo:
Znam profesorku jezika koja je prodala dva stana svojih roditelja u Novom Pazaru da bi kupila u BG jedan. Njoj je plata medijalna ili ispod.
Znam tipa koji servisira klime i koji kupuje za keš. Prodao neku zemlju Belom Labudu na Zlatiboru ili tako nešto, nije mi rekao detalje, ali od plate nije.
Znam advokata kojem su roditelji kupili stan od 250k kao poklon za ženidbu. On sam zarađuje oko 2k evra mesečno i nije bio ni blizu kupovini stana (advokatima je teško da dobiju kredit).
Jedan moj blizak prijatelj je prodao neke nekretnine u svom gradu i kupuje trenutno investiciono u BG za keš.
Iz viđenja znam osobu koja je kupila stan od 50kv u samom centru grada kešom od nasledstva.
Znam još dve osobe koje su jako blizu kupovine stana i imaju oko 60-80% novca spremno u kešu, deo od sopstvene zarade, deo od roditelja kao pomoć.
Pored toga, znam dva para koja su kupila stan tako što su skupila 20% učešća i otišla u banku i zadužila se za ostatak iznosa, i znam jednu mladu porodicu koji će se zadužiti za jako visok iznos za stan od 100 kvadrata, ali već imaju jednu nekretninu čija će renta amortizovati 50% rate.
Hajde sad ti daj uzorak oko sebe pa ćeš videti da isto ovih što se ne oslanjaju ni na šta osim na svojih 10 prstiju ima jako malo, i da svi imaju neki bekap, roditelji, nasledstvo, drugi stan da rentaju itd.